Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to niesmaczne i gorzkie
Materiały własne
Newsy

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to gorzkie i niejadalne

Dodajecie ten składnik do ogórków kiszonych? Nic dziwnego, że są gorzkie i niesmaczne.

Jak zrobić idealne ogórki kiszone? Składa się na to kilka różnych czynników. To nie tylko dobór odpowiednich ogórków, odpowiednie proporcje wody i soli, ale też wybranie odpowiednich przypraw. Czy wiecie, jakie przyprawy najbardziej pasują do ogórków kiszonych?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nie dodawajcie do ogórków kiszonych tych przypraw

Wiele osób uważa, że do ogórków kiszonych można dodać każdą przyprawę, ale to nieprawda. Do słoika zawsze warto włożyć kilka ząbków czosnku, baldachim kopru, ziarenka gorczycy, liście porzeczki oraz korzeń chrzanu. Nie powinno się jednak do niego wkładać ziela angielskiego, ziarenek czarnego pieprzu oraz liści laurowych. Przyprawy te doskonale nadają się do zup i mięsnych dań, ale nie powinno się ich używać do kiszenia ogórków. Dlaczego? Ponieważ takie ogórki będą później miały nieprzyjemny, gorzki smak.

W czym tkwi sekret idealnych ogórków kiszonych?

Składa się na to kilka różnych czynników.

  1. Wybór odpowiednich ogórków. Nie każdy ogórek gruntowy nadaje się do zakiszenia. Najlepiej sprawdzą się tu młode, średniej wielkości ogórki o jasnym kolorze. Najlepiej kupić je na warzywniaku lub na targu, ponieważ te ze sklepu mogą być przerośnięte i stare, przez co są później puste w środku. Wybieraj okazy młode, nie za duże i jasne. Tylko takie będą gwarancją najlepszego smaku.
  2. Czas przygotowania. Gdy przyjdziesz do domu z siatką pełną ogórków, nie pozwól im leżeć przez cały dzień w kuchni, tylko od razu przystąp do ich przygotowywania. Zalej ogórki zimną wodą i po upływie 6 godzin zacznij je kisić.
  3. Odpowiednia sól. Najlepszą solą do kiszenia ogórków w opinii wielu jest sól kamienna niejodowana. 
  4. Ułożenie ogórków w słoiku. Ogórki powinno się umieścić w słoiku pionowo i ciasno. Woda powinna całkowicie je przykryć. W innym przypadku ogórki będą pleśnieć. Poznajcie też przepis na kiszenie ogórków bez użycia wody. 
    Pamiętajcie jednocześnie, że woda nie może sięgać do czubka słoika, ponieważ wytwarzające się w trakcie fermentacji gazy mogą sprawić, że słoik nawet wybuchnie.
  5. Temperatura przechowywania. Przez pierwsze 3 dni od zakiszenia, słoiki powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Później należy przenieść je w ciemne i chłodne miejsce, w którym panuje temperatura ok. 15 stopni C.
  6. Odrobina cukru. Do ogórków warto też dodać szczyptę cukru, który świetnie konserwuje ogórki i sprawia, że dłużej nadają się one do spożycia.

Kupujecie ogórki kiszone czy kwaszone? Tylko jedne z nich są zdrowe.

Źródło: tomusiszwiedziec.pl

Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy
Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne
Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach. Wrzątek do kiszonek Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.  Kaczka marynowana w zalewie Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów. Składniki:    kaczka 2 kg Marynata: 3l wody 6 łyżek soli morskiej  8 ząbków czosnku wędzonego kawałek korzenia chrzanu liść chrzanu 2 gałązki kopru z nasionami  Dodatkowo:   1 łyżka oliwa czosnkowej suszony majeranek otarty szałwia suszona świeżo mielony pieprz czarny Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone...

ogórki
AdobeStock
Newsy
Przesmaczna i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Jeden dodatek sprawi, że ją pokochasz
Uwielbiasz kiszone ogórki? Zrób tę pyszną surówkę, a twoi domownicy nie będą już chcieli jeść do obiadu nic innego!

Kiszone ogórki pasują do większości polskich dań. Kotlety mielone, tłuczone ziemniaki i do tego kwaszone ogórki – pycha! Świetnie smakują też jako dodatek do kanapek lub jedzone prosto ze słoika. Ale lepiej nie przesadzić, ponieważ może się to skończyć bólem brzucha! Pyszna przekąska Zbliżająca się zima wystawia naszą odporność na próbę. Warto w tym czasie wesprzeć organizm i jeść dużo produktów bogatych w witaminę C – na przykład cytrusy oraz dobre, polskie kiszonki! Ogórki i kwaszona kapusta to doskonałe źródła tej witaminy i powinniśmy je włączyć do swojej zimowej diety, by wzmocnić odporność. Kiszone ogórki mają szereg prozdrowotnych właściwości, dlatego jeśli nie przekonuje was tylko wsparcie dla organizmu w walce z infekcjami, to co powiecie na to, że: Kiszone ogórki wspomagają odchudzanie – mają bardzo mało kalorii, za to są dość sycące i zaspokajają naturalną potrzebę organizmu na coś chrupiącego i słonego. Zamiast chipsów i paluszków, polecamy chrupać ogórki! Poprawiają pracę układu pokarmowego – błogosławieństwo dla osób cierpiących na zaparcia i problemy z trawieniem, Pomagają zapobiec niedokrwistości Przepis na surówkę z ogórków kiszonych Aby przygotować prostą surówkę z kiszonych ogórków, potrzebne wam są te składniki: 3-4 ogórki kiszone Pół cebuli Pół papryki czerwonej 30 ml oliwy z oliwek Łyżeczka cukru Pieprz Przygotowanie Ogórki tniemy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, a paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do miski, wsypujemy cukier, sól i dodajemy oliwę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. I gotowe! Surówka smakuje najlepiej podawana...

Ogórki kiszone
Pixabay
Przepisy
Chcesz ukisić na zimę ogórki? Pamiętaj o kilku ZŁOTYCH zasadach!
Jesień to idealny czas na zrobienie zimowych zapasów. Wydłużające się wieczory warto spędzić na zamknięciu wiosny i lata w kilku, no może kilkudziesięciu, słoikach z domowymi przetworami lub… kiszonymi ogórkami!

Kiszone to już tradycja, a te domowe smakują przecież najlepiej. Nasze babcie i mamy nie wyobrażają sobie bez nich obiadu. Z powodzeniem dodają je do kanapek, zup, sałatek, mięs, a nawet ryb. To skarb , który warto mieć w swojej spiżarni, a jego przygotowanie jest banalnie proste! Będziesz potrzebować 1 kg ogórków gruntowych 1 główka czosnku Duży pęczek kopru Chrzan (najlepiej kawałek korzenia z chrzanu) 1 litr wrzącej wody Ok. 2 płaskie łyżki soli Opcjonalnie liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni Podane składniki starczą na dwa litrowe słoiki . Przygotowanie Ogórki gruntowe umyj pod zimną wodą. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go na mniejsze kawałki. Z główki czosnku zdejmij ząbki (nie musisz ich obierać). Dno każdego słoika wyłóż czosnkiem, kawałkiem chrzanu i kopru (oraz liśćmi dębu lub wiśni jeśli używasz). Następnie ułóż ogórki pionowo (upchnij je tak ciasno, jak to możliwe). Następnie zacznij przygotowywać zalewę od zagotowania osolonej wody. Wrzątek przelej do słoików, tak aby w całości zakrył ogórki. Zakręcone słoiki umieść w pomieszczeniu, w którym jest ok. 20 stopni. Możesz odwrócić je do góry dnem i przykryć kocem, aż do całkowitego wystygnięcia. Po dwóch dniach przenieś je do piwnicy lub innego ciemnego i chłodnego miejsca. Po około dwóch tygodniach ogórki będą gotowe do jedzenia! Złote zasady Pod żadnym pozorem nie odkręcaj słoików przed upływem dwóch tygodni . Nawet jeśli zobaczysz, że zalewa zaczyna lekko wypływać. Pamiętaj również, że trzymanie ogórków w piwnicy odgrywa bardzo istotną rolę . Dzięki niskiej temperaturze zachowują one jędrność i nie puchną podczas kiszenia. Zbyt...

zakwas buraczany przepis
Adobe Stock
Newsy
Na waszym zakwasie buraczanym pojawił się biały nalot? W takim razie jak najszybciej go...
Własnoręcznie przygotowany zakwas buraczany to bez dwóch zdań najlepsza rzecz jaką możecie zrobić na święta. Dzięki niemu wasz barszcz czerwony będzie smakował naprawdę wyjątkowo. Jeśli jednak zaobserwowaliście, że w trakcie kiszenia pojawił się na nim biały nalot jak najszybciej go wyrzućcie!

Choć przepis na zakwas buraczany nie należy do skomplikowanych, w jego przygotowaniu można popełnić kilka kluczowych błędów, które sprawią, że mikstura zacznie pleśnieć. W końcu biały nalot nie pojawia się bez powodu! Niedotrzymanie odpowiednich warunków czystości i kiszenia Zarówno warzywa, jak i słoik, do którego je wkładacie,  powinny być dobrze wymyte. Szklane naczynie powinniście nawet wyparzyć. Inaczej istnieje ryzyko kulinarnej wpadki! Niemniej istotne jest również miejsce przechowywania zakwasu. Bowiem do zachowania świeżości produkt potrzebuje stosunkowo niskiej temperatury. Może się okazać, że umieszczenie go w piwnicy lub spiżarni nie wystarczy. Bez względu na wszystko musicie znaleźć mu miejsce w swojej lodówce. Pamiętajcie też o bardzo dokładnym zakręceniu słoika, tak aby do jego wnętrza nie dostawała się wilgoć ani aromaty z innego jedzenia. Jeśli nie macie siły, poproście o pomoc męża. Jego silne dłonie sprawią, że w Wigilię nie zastanie was żadna niemiła niespodzianka. Produkty przyspieszające fermentację Powodem, dla którego na powierzchni buraczanego zakwasu powstaje pleśń, może być również dodanie do niego składnika przyspieszającego proces fermentacji.  W wielu internetowych przepisach można bowiem znaleźć wzmiankę o niesamowitym działaniu skórki z chleba żytniego. Niestety, umieszczając ją w słoiku tracicie kontrolę nad procesem kwaszenia. Tak naprawdę może się okazać, że po jednym dniu domowej roboty produkt będzie do wyrzucenia. Nie jedzcie spleśniałego zakwasu Niestety, pleśń pojawiająca się w zakwasie buraczanym jest szkodliwa dla zdrowia. Spożycie nawet jej niewielkiej ilości przez alergików może wywołać silne duszności, a nawet szok anafilaktyczny. Na pozostałych członków waszej...