Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Adobe Stock
Newsy

Wiele osób nie wytrzymuje i robi to podczas gotowania rosołu. Zupa traci przez to klarowność

Nie popełniajcie tego błędu w przyszłości, bo rosół wyjdzie wam mętny i nieapetyczny…

Rosół to prawdziwy klasyk kuchni. Każdy dobry kucharz- amator powinien wiedzieć jak przygotować pyszny rosół, który będzie aromatyczny i klarowny. To jedna z podstawowych umiejętności w kuchni! Czasami nawet mały błąd lub niedociągnięcie może doprowadzić do tego, że rosół zmętnieje. Być może nawet nie będziecie wiedzieć co zrobiliście źle.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego rosół mętnieje i traci klarowność?

Rosół może zmętnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest to, że mieszaliście go w trakcie gotowania. Rosół nie lubi zbyt gwałtownych ruchów. Najlepiej smakuje i wygląda, gdy jest długo gotowany bez poruszania i mieszania w garnku. Uważajcie też, by bardzo ostrożnie dolewać do rosołu wodę. Jeśli zbyt go wzburzycie, stanie się mętny.

Może pamiętacie naszą radę zgodnie z którą do rosołu dobrze jest wlewać szklankę zimnej wody. Jeśli będziecie ją faktycznie dodawać, róbcie to bardzo ostrożnie, by płyn się nie wzburzył.

Są jeszcze inne przyczyny mętnego rosołu. Być może niedokładnie opłukaliście mięso z krwi, wykorzystaliście nieodpowiedni rodzaj mięsa lub nie zebraliście z rosołu szumowin. To wszystko błędy, które mogą prowadzić do mętnego rosołu.

Jeśli wasz rosół już zrobił się mętny, nic straconego. Na szczęście znamy trik na jego uratowanie.

Zobacz także
Szumowiny, rosół

Szumowiny w rosole - zdejmować czy nie? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę

Makaron w rosole

Macie dość posklejanego makaronu w rosole? Ten niezawodny trik zmieni wasze życie

Jak sprawić, by rosół miał piękny kolor?

By poprawić kolor rosołu i sprawić, by był on złocisty, możecie dodać do niego:

  • szczyptę kurkumy
  • przyprawę curry
  • pół łyżeczki karmelu
  • trochę sosu sojowego

Pyszny i aromatyczny rosół - jak go ugotować?

Na pewno macie swoje sposoby na pyszny i pełen aromatów rosół. Upewnijcie się jednak, że na pewno robicie wszystkie te czynności i w pełni wykorzystujecie potencjał tej klasycznej zupy:

  • Dodajcie do rosołu przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu
  • Wykorzystujecie odpowiednio dużo mięsa, najlepiej różne jego rodzaje
  • Gotujecie wywar z dużą ilością warzyw
  • Rosół gotujecie wystarczająco długo

Czytaj także:

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...

Rosół
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Wrzućcie kostkę lodu do rosołu a stanie się coś niezwykłego. Gdy ją wyłowicie... 
Od patentów i mitów dotyczących rosołu w sieci aż się roi. Najlepiej wybierać skuteczne i sprawdzone. Znamy jeden z nich!

Rosół kojarzy się z wakacjami na wsi i obiadem u babci. To pyszna i sycąca zupa, do której ugotowania należy się odpowiednio przygotować. Sekrety idealnego rosołu Smaki dzieciństwa to treść większości sentymentów, jakie wspominacie z bliskimi. Być może właśnie dlatego rosół jest najpopularniejszą polską zupą. Kojarzy się z najlepszym czasem beztroski. Nie wszystkie panie domu mają jednak swój przepis na rosół. A to absolutna klasyka wśród zup! Domowy rosół to posiłek idealny nie tylko na niedzielny obiad. Dobry rosół jest rozgrzewający i szczególnie przyda się na chłodniejsze dni, których nie brak w sezonie jesienno-zimowym. Rosół domowy najlepiej smakuje z własnoręcznie wykonanym makaronem. Gotowanie rosołu najlepiej zacząć od powolnego gotowania mięsa, a następnie dorzucania pozostałych składników. Domowy rosół podaje się z natką pietruszki i marchewką z gotowania. Pycha! Jakiego mięsa użyć do gotowania rosołu? Rosół tradycyjny najczęściej gotowany jest na mięsie drobiowym. Przyda wam się kura, gęś, a nawet kaczka. Rodzaj wybranego mięsa będzie miał jednak wpływ na smak i na kolor zupy. Liczy się przede wszystkim jakość mięsa. Jeśli wybieracie drób, powinien pochodzić z wolnego wybiegu lub być zakupiony ze sprawdzonego źródła.  Rosół rodem z Polski można także ugotować na wołowinie albo wymieszać w odpowiednich proporcjach mięso drobiowe i wołowe. Wtedy rosół będzie miał ciemniejszy kolor i mocniejszy smak. Warto na początek zaopatrzyć się na pewno w solidny garnek. Wskazówki, jak zrobić pyszny, domowy rosół Najważniejsza z zasad dotyczy czasu gotowania tego złocistego wywaru. Rosół nie lubi drogi na skróty. Przyda się cierpliwość. Wywar powinien pyrkać na...

rosół zdjecie
bogusia82
Newsy
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec
Gotując rosół, wrzucacie wszystkie warzywa do garnka już na początku gotowania? Wiele tracicie! Dzięki zamianie kolejności, wasz rosół będzie pachniał znacznie bardziej intensywnie!

Rosół od lat niezmiennie króluje na niedzielnych stołach Polaków. Przepis na rosół jest jeden, ale każdy ma trochę inny sposób przygotowania tej klasycznej zupy. Przygotowując rosół, od zawsze wrzucacie do garnka mięso i mieszankę warzyw oraz przyprawy i gotujecie je po prostu przez jakiś czas? Jeśli to robicie, nie wykorzystujecie potencjału waszego rosołu!  Rosół to tradycja na polskich stołach Każdy z was na pewno pamięta rosół z dzieciństwa . Ten kultowy bulion warzywno-mięsny jest znany naszym przodkom już od setek lat! Przepis na rosół został opublikowany już w pierwszej książce kucharskiej, wydanej w Polsce, która pochodzi z 1682 roku! Rosół bez wątpienia można nazwać jedną z narodowych potraw polskich. Pachnący i aromatyczny rosół idealnie sprawdza się na weekendowy obiad , ale też w trakcie różnorodnych uroczystości. Wyobrażacie sobie wesele bez rosołu? Jakie warzywa do rosołu? Na pewno do swojego rosołu dodajecie: marchewkę, pietruszkę, seler, kawałek pora, ziele angielskie. To tradycyjna receptura na rosół. Jeśli jesteście bardziej wtajemniczeni, może dodajecie do tej zupy też: liście kapusty , gałązki natki pietruszki, paloną cebulę , lubczyk , ziarenka pieprzu, liście laurowe. Każdy z tych składników nadaje wyjątkowego smaku rosołowi . Jeśli chcecie przygotować naprawdę aromatyczny rosół, liczą się jednak nie tylko wykorzystane składniki i ich jakość, ale też kolejność dodawania ich do wywaru. Pachnący rosół: te warzywa dodajcie na koniec Jeśli marzy wam się rosół o naprawdę aromatycznym zapachu i chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną recepturą na ten klasyczny wywar mięsno-warzywny, posłuchajcie naszej rady....

Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Gotujmy.pl
Newsy
Rosół z tym dodatkiem smakuje o wiele lepiej. Totalnie odmienia smak zupy
Jeśli macie ochotę na rosół, koniecznie zróbcie go z dodatkiem tego składnika. Ten smak was zachwyci!

Rosół jest dobry dosłownie na wszystko. To najpyszniejsza zupa jaka istnieje na świecie. Ugotowany na dobrym mięsie z aromatycznymi przyprawami zawsze smakuje wyśmienicie.  Idealny rosół musi być gorący, klarowny i mieć złocisty kolor. Ten składnik odmieni wasz rosół. Koniecznie spróbujcie go z dodatkiem podsmażonych kurek . Ich aromat przenika do rosołu. Masło na którym podsmaża się grzyby też. To połączenie w rosole nadaje mu fantastyczny smak.  Przepis na rosół z tajemnym dodatkiem  Składniki: 1 kurczak ok. 1-1,2 kg  3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1/2 pora 1 cebula 1 kapelusz suszonego borowika kilka liści lubczyku 1 goździk 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2,5 litra wody 1/2 łyżeczki cukru Maggi 6 średniej wielkości ziemniaków 10 dag kurek  1 łyżka masła Natka pietruszki Sól Sposób przygotowania: Cebulę, marchew, por obierzcie i umyjcie a następnie opieczcie na rumiano na patelni bez tłuszczu. Opieczoną cebulę, marchew i pora włóżcie do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołóżcie borowika i przyprawy:  liść laurowy, ziele angielskie, pieprz , goździk oraz lubczyk. Mięso pokrójcie na porcje i ułóżcie w garnku z warzywami. Całość zalejcie wodą. Dodajcie trochę soli i doprowadźcie do wrzenia.  Wywar gotujcie na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmijcie mięso i warzywa. Wywar przecedźcie. W garnku powinno zostać ok 1 litra.  Rosół doprawcie Maggi i dalej gotujcie na małym ogniu. W międzyczasie oczyśćcie kurki i podsmażcie je na patelni z masłem delikatnie mieszając aż odparuje woda którą puszczą grzyby.   Następnie...