Odcedzacie rosół w trakcie gotowania czy nie? Staropolskie kucharki zdradziły trik na rosół idealny
Adobe Stock
Newsy

Wiele osób nie wytrzymuje i robi to podczas gotowania rosołu. Zupa traci przez to klarowność

Nie popełniajcie tego błędu w przyszłości, bo rosół wyjdzie wam mętny i nieapetyczny…
Anna Urbańska
kwiecień 19, 2021

Rosół to prawdziwy klasyk kuchni. Każdy dobry kucharz- amator powinien wiedzieć jak przygotować pyszny rosół, który będzie aromatyczny i klarowny. To jedna z podstawowych umiejętności w kuchni! Czasami nawet mały błąd lub niedociągnięcie może doprowadzić do tego, że rosół zmętnieje. Być może nawet nie będziecie wiedzieć co zrobiliście źle.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dlaczego rosół mętnieje i traci klarowność?

Rosół może zmętnieć z kilku powodów. Jednym z nich jest to, że mieszaliście go w trakcie gotowania. Rosół nie lubi zbyt gwałtownych ruchów. Najlepiej smakuje i wygląda, gdy jest długo gotowany bez poruszania i mieszania w garnku. Uważajcie też, by bardzo ostrożnie dolewać do rosołu wodę. Jeśli zbyt go wzburzycie, stanie się mętny.

Może pamiętacie naszą radę zgodnie z którą do rosołu dobrze jest wlewać szklankę zimnej wody. Jeśli będziecie ją faktycznie dodawać, róbcie to bardzo ostrożnie, by płyn się nie wzburzył.

Są jeszcze inne przyczyny mętnego rosołu. Być może niedokładnie opłukaliście mięso z krwi, wykorzystaliście nieodpowiedni rodzaj mięsa lub nie zebraliście z rosołu szumowin. To wszystko błędy, które mogą prowadzić do mętnego rosołu.

Jeśli wasz rosół już zrobił się mętny, nic straconego. Na szczęście znamy trik na jego uratowanie.

Zobacz także

Jak sprawić, by rosół miał piękny kolor?

By poprawić kolor rosołu i sprawić, by był on złocisty, możecie dodać do niego:

  • szczyptę kurkumy
  • przyprawę curry
  • pół łyżeczki karmelu
  • trochę sosu sojowego

Pyszny i aromatyczny rosół - jak go ugotować?

Na pewno macie swoje sposoby na pyszny i pełen aromatów rosół. Upewnijcie się jednak, że na pewno robicie wszystkie te czynności i w pełni wykorzystujecie potencjał tej klasycznej zupy:

  • Dodajcie do rosołu przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu
  • Wykorzystujecie odpowiednio dużo mięsa, najlepiej różne jego rodzaje
  • Gotujecie wywar z dużą ilością warzyw
  • Rosół gotujecie wystarczająco długo

Czytaj także:

Komentarze