Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękko, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii.

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?

Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle.

Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo.

Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy.

Zobacz także:

Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę?

Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu.

Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku.

Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka. Dopiero po chwili, połączcie ze sobą obydwie części jajka. Da to pożądany efekt i wizualny, i smakowy.

[content:0_5976,0_5796:undefined]

Przepis na perfekcyjną i prostą jajecznicę

Składniki

  • 3-4 jajka
  • Odrobina masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Patelnię rozgrzejcie, dodajcie na nią odrobinę masła.
  2. Wbijcie do środka jajka.
  3. Zamieszajcie białka, a po chwili żółtka zgodnie ze wskazówkami.
  4. Kiedy tylko jajka się zetną, dodajcie na patelnię odrobinę śmietanki.
  5. Posólcie do smaku, jeżeli chcecie, dodajcie na tym etapie dodatki, np. zieloną cebulkę.
  6. Nie przeciągajcie zbyt długo smażenia. Jajecznica nie powinna być wysuszona na wiór.

Smacznego!