jajecznica
Adobe Stock
Newsy

Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd

Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękko, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę?

Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle.

Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo.

Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy.

Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę?

Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu.

Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku.

Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka. Dopiero po chwili, połączcie ze sobą obydwie części jajka. Da to pożądany efekt i wizualny, i smakowy.

Zobacz także
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie

Przepis na perfekcyjną i prostą jajecznicę

Składniki

  • 3-4 jajka
  • Odrobina masła
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Patelnię rozgrzejcie, dodajcie na nią odrobinę masła.
  2. Wbijcie do środka jajka.
  3. Zamieszajcie białka, a po chwili żółtka zgodnie ze wskazówkami.
  4. Kiedy tylko jajka się zetną, dodajcie na patelnię odrobinę śmietanki.
  5. Posólcie do smaku, jeżeli chcecie, dodajcie na tym etapie dodatki, np. zieloną cebulkę.
  6. Nie przeciągajcie zbyt długo smażenia. Jajecznica nie powinna być wysuszona na wiór.

Smacznego!

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

"Oszukana jajecznica". Danie w sam raz na koniec miesiąca
Adobe Stock
Newsy
„Oszukana" jajecznica, czyli jajecznica po gospodarsku. Tanie i sycące śniadanie
„Oszukana jajecznica” to inaczej jajecznica z mlekiem i mąką. Dzięki tym dodatkom syci na dłużej. Wielbiciele jajecznicy z mąką twierdzą, że jest bardziej puszysta i smaczniejsza od zwykłej. Wypróbujcie nasz przepis i zdecydujcie sami.

Większość osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajek. Można je przygotować w różnych postaciach, między innymi sadzone, na twardo, na miękko, jajecznicę czy omlet. Wszystkie wersje są pyszne, a co ważne: sycą na długi czas.  Jajecznica na śniadanie Jajecznica to typowo śniadaniowe danie, które przyrządza się poprzez rozmącenie jajek z solą oraz pieprzem. Każdy dodaje do niej inne dodatki: mleko, pomidory, kiełbasę, boczek, szczypiorek. Wariacji na temat jajecznicy nie brakuje, a każda gospodyni ma swój własny unikalny przepis. Świetnie sprawdza się na weekendowy, leniwy poranek.  Odpowiednie jajka to podstawa  W sprzedaży można spotkać się z wieloma rodzajami jajek, które oznaczone są odpowiednimi symbolami. Oznaczają one chów, z jakiego pochodzą. Kupując jajka w sklepie , najlepiej jest wybierać te z hodowli ekologicznej czy z wolnego wybiegu. Wówczas macie pewność, że zwierzęta mają swobodę w poruszaniu i nie są karmione chemicznymi paszami. Jeśli macie okazję do nabycia jaj wiejskich to warto korzystać z takich ofert.  „Oszukana” jajecznica Ta nazwa jest zamiennie używana z nazwą „jajecznica po gospodarsku". Wyróżnia się spośród innych jajecznic tym, że do rozmąconych jaj dodaje się mąkę oraz mleko. Nadają one całej potrawie lekkości, puszystości. Poza tym dodatek mąki pszennej gwarantuje również większą sytość jajecznicy. To świetne rozwiązanie na szybki posiłek, zwłaszcza kiedy zbliża się koniec miesiąca i oczekiwanie na kolejną wypłatę. Przepis na „oszukaną” jajecznicę Składniki: 4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski i rozmąćcie je trzepaczką. Następnie do rozbitych jajek...

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
AdobeStock
Newsy
Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
Przepis na jajecznicę od samego szefa kuchni? Czemu nie! Wypróbujcie ten sposób na przyrządzenie pysznej i kremowej jajecznicy.

Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni.  Przepis na jajecznicę z wodą Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody. Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej.  Przepis na puszystą jajecznicę  Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 świeże jajka sól pieprz Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka.  Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund.  Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie.  Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego! Ważne wskazówki  By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie...