Już za kilka dni majówka i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego, choć niektórzy zaczynają go jeszcze wcześniej. Zanim zaczniecie grillowanie upewnijcie się, czy planujecie to zrobić w miejscu do tego przeznaczonym – o tym, gdzie nie można grillować piszemy w tym artykule.

Grillowanie to już praktycznie sport narodowy Polaków. Jednak czy wiecie o tym, że spożywanie grillowanych potraw, może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne? W dodatku pewnie nawyki sprawiają, że mięso z grilla może nawet powodować raka! Sprawdźcie szczegóły.

Czy grillowanie jest zdrowe?

Grillowanie mięsa bywa polecane ze względu na fakt, że przyrządzone w ten sposób jest znacznie bardziej dietetyczne, ponieważ wytapia się z niego tłuszcz i jest mniej kaloryczne. Ale niestety, wiele wskazuje na to, że jedzenie potraw z grilla ma więcej wad, niż zalet.

Podczas grillowania mięsa wytwarzają się związki PAH oraz HCA, które są rakotwórcze. Podobno częste jedzenie bardzo mocno wysmażonego mięsa z grilla, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 60 procent! Do tego grillowane potrawy mogą prowadzić do rozwoju innych nowotworów, takich jak rak żołądka, skóry, prostaty i wątroby.

Zobacz także:

Nie popełniajcie tego błędu podczas grillowania

Wielu Polaków ma pewien nawyk dotyczący grillowania, który może być bardzo zgubny dla zdrowia. Chodzi o nakłuwanie mięsa przed wrzuceniem go na ruszt. Niestety, ponakłuwane mięso w trakcie grillowania zaczyna wypuszczać soki oraz tłuszcz. Te, w kontakcie z rozgrzanym węglem, zaczynają wydzielać bardzo trujące substancje, które w najlepszym przypadku spowodują ból brzucha i złe samopoczucie, a w najgorszym uszkodzenie żołądka, wątroby, a nawet mogą prowadzić do nowotworów.  

Marynowane mięso jest zdrowsze

Co zrobić, by mięso z grilla było zdrowsze? Okazuje się, że warto je zamarynować przed grillowaniem. Marynata nie tylko nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, ale pozwoli ochronić was przed rakotwórczymi substancjami. Tworzy ona swego rodzaju powłoczkę, dzięki której w trakcie grillowania wydziela się o ponad 90% mniej trujących substancji!

Ważne też, by nie używać za dużo soli do marynaty, ponieważ ta jest niewskazana w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie czy podwyższony poziom cholesterolu. Do marynowania świetnie się nadaje czosnek, mielona papryka, mleko, kminek, kurkuma czy rozmaryn.

Warto dodać do marynaty także alkohol, taki jak piwo czy czerwone wino, który również zmniejszy ilość szkodliwych substancji wydzielanych w trakcie grillowania. Tylko nie przesadźcie z ilością!

 

Czytaj także: