Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Jeżeli uwielbiacie potrawy z grilla, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł – ostrzegamy, przed popełnieniem jednego błędu, który sprawia, że przygotowywane mięso może być rakotwórcze!

Już za kilka dni majówka i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego, choć niektórzy zaczynają go jeszcze wcześniej. Zanim zaczniecie grillowanie upewnijcie się, czy planujecie to zrobić w miejscu do tego przeznaczonym – o tym, gdzie nie można grillować piszemy w tym artykule.

Grillowanie to już praktycznie sport narodowy Polaków. Jednak czy wiecie o tym, że spożywanie grillowanych potraw, może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne? W dodatku pewnie nawyki sprawiają, że mięso z grilla może nawet powodować raka! Sprawdźcie szczegóły.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy grillowanie jest zdrowe?

Grillowanie mięsa bywa polecane ze względu na fakt, że przyrządzone w ten sposób jest znacznie bardziej dietetyczne, ponieważ wytapia się z niego tłuszcz i jest mniej kaloryczne. Ale niestety, wiele wskazuje na to, że jedzenie potraw z grilla ma więcej wad, niż zalet.

Podczas grillowania mięsa wytwarzają się związki PAH oraz HCA, które są rakotwórcze. Podobno częste jedzenie bardzo mocno wysmażonego mięsa z grilla, może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 60 procent! Do tego grillowane potrawy mogą prowadzić do rozwoju innych nowotworów, takich jak rak żołądka, skóry, prostaty i wątroby.

Zobacz także
Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować

Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować!

Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Nie popełniajcie tego błędu podczas grillowania

Wielu Polaków ma pewien nawyk dotyczący grillowania, który może być bardzo zgubny dla zdrowia. Chodzi o nakłuwanie mięsa przed wrzuceniem go na ruszt. Niestety, ponakłuwane mięso w trakcie grillowania zaczyna wypuszczać soki oraz tłuszcz. Te, w kontakcie z rozgrzanym węglem, zaczynają wydzielać bardzo trujące substancje, które w najlepszym przypadku spowodują ból brzucha i złe samopoczucie, a w najgorszym uszkodzenie żołądka, wątroby, a nawet mogą prowadzić do nowotworów.  

Marynowane mięso jest zdrowsze

Co zrobić, by mięso z grilla było zdrowsze? Okazuje się, że warto je zamarynować przed grillowaniem. Marynata nie tylko nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu, ale pozwoli ochronić was przed rakotwórczymi substancjami. Tworzy ona swego rodzaju powłoczkę, dzięki której w trakcie grillowania wydziela się o ponad 90% mniej trujących substancji!

Ważne też, by nie używać za dużo soli do marynaty, ponieważ ta jest niewskazana w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie czy podwyższony poziom cholesterolu. Do marynowania świetnie się nadaje czosnek, mielona papryka, mleko, kminek, kurkuma czy rozmaryn.

Warto dodać do marynaty także alkohol, taki jak piwo czy czerwone wino, który również zmniejszy ilość szkodliwych substancji wydzielanych w trakcie grillowania. Tylko nie przesadźcie z ilością!

 

Czytaj także:

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie
AdobeStock
Newsy
Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie
Stosujecie tacki aluminiowe na grilla, ponieważ dzięki temu przy grillowaniu jest mniej bałaganu? Dowiedzcie się, do czego tak naprawdę służą tacki do grillowania.

W ostatnich latach dużą popularność zyskały aluminiowe tacki do grillowania. Dzięki nim przygotowywanie mięsa na grillu jest o wiele łatwiejsze i bezpieczniejsze – kawałki jedzenia nie wpadają do rozżarzonego węgla, a grillowanie jest czystsze i prostsze. Ale czy wiedzieliście, że wygoda wcale nie jest główną funkcją aluminiowych tacek na grilla? Sprawdźcie, jakie jest ich pierwotne przeznaczenie! Zastosowanie aluminiowych tacek do grillowania Tacki do grillowania to nie tylko wygoda, ale przede wszystkim bezpieczeństwo. W trakcie grillowania mięsa  wytapia się z niego tłuszcz. Ten, skapując na gorący węgiel, zaczyna wydzielać bardzo trujące opary, które następnie osadzają się na mięsie. Regularne jedzenie takiego mięsa może być rakotwórcze! Zauważcie, że aluminiowe tacki do grillowania wyposażone są w specjalne, podłużne dziurki. Znajdują się pod nimi tuneliki, w których gromadzi się tłuszcz ze smażenia mięsa. Dzięki temu nie trafi on do węgla, a zostanie w tacce. Grillowanie jest wówczas znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze. Czy grillowanie jest zdrowe? Dlaczego powinno się stosować tacki aluminiowe do grillowania? W momencie, gdy gorący tłuszcz z mięsa trafia na rozżarzony węgiel lub brykiet, zaczynają się wytwarzać substancje PAH i HCA, które są rakotwórcze. Częste grillowanie i spożywanie potraw, które mają kontakt z tymi substancjami, może prowadzić do rozwoju nowotworu piersi, jelita grubego czy pęcherza moczowego. Jak bezpiecznie grillować? By maksymalnie zmniejszyć ryzyko dostania się kancerogennych substancji do jedzenia, stosujcie się do poniższych zasad podczas każdego grillowania: Starajcie się wybierać chude mięso do grillowania (im mniej tłuszczu, tym lepiej), Jeżeli grillujecie daleko od miejsca zamieszkania, zawsze zabierajcie ze sobą...

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
AdobeStock
Newsy
Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę
Nie mamy dobrych wiadomości dla amatorów mocno przypieczonego mięsa – spalone jedzenie jest bardzo niezdrowe dla waszego organizmu.

Każdemu od czasu do czasu zdarza się przypalić jedzenie. Niektórzy wręcz przepadają za lekko spalonymi potrawami! Ale czy spożywanie takiego jedzenia jest zdrowe? Niestety, częste jedzenie niektórych produktów po nadmiernym usmażeniu lub pieczeniu może nawet powodować raka! Akrylamid – trucizna w jedzeniu Akrylamid jest związkiem chemicznym, który stosuje się głównie w produkcji  lakierów, farb, klejów oraz w przemyśle kosmetycznym. Od blisko 30 lat akrylamid znajduje się na liście produktów uznawanych za rakotwórcze. Wiadomo już, że ma działanie neurotoksyczne, a odkąd odkryto jego obecność w żywności, przeprowadza się szereg badań nad wpływem akrylamidu na organizm. Najczęściej do powstawania akrylamidu w jedzeniu dochodzi na skutek obróbki żywności. Dotyczy to przede wszystkim: Pieczenia Smażenia Tostowania Grillowania Prażenia Suszenia Ekstruzji W czym znajduje się akrylamid? Najprostszy przykład reakcji Maillarda, w której dochodzi do powstawania akrylamidu w żywności, jest brązowa i chrupiąca skórka chleba wyjętego z tostera lub opiekacza. Akrylamid można znaleźć w: Chipsach Frytkach Pieczywie Prażonych migdałach Pizzy Kawie Niebezpieczne potrawy z grilla Potencjalnie rakotwórcze mogą być także potrawy z grilla. Akrylamid powstaje bowiem również w procesie grillowania i można go znaleźć w grillowanym mięsie, grzankach i warzywach. Co ważne – im dłużej trzymacie przypalone jedzenie w wysokiej temperaturze, tym wyższy jest poziom zawartego w nim akrylamidu! Ponadto w trakcie grillowania na przygotowywanym jedzeniu osadza się mnóstwo rakotwórczych związków, takich jak, chociażby benzopiren. Bezpieczne grillowanie By uchronić się przed...

Grillujecie mięso w ten sposób? Niestety, nie mamy dobrych informacji. Zwiększacie ryzyko raka
Pixabay
Newsy
Grillujecie mięso w ten sposób? Niestety, nie mamy dobrych informacji. Zwiększacie ryzyko raka
Jeszcze nie jest za późno na zmianę! Następnym razem nie popełniajcie tego kardynalnego błędu.

Majówka rozpoczyna sezon grillowy w Polsce. Jeśli jeszcze nie rozpaliliście grilla, pewnie zrobicie to w ciągu kilku najbliższych dni. Sezon grillowy trwa aż do później jesieni. W praktyce każdy z was kilka, a może nawet kilkanaście razy grilluje w lato z rodziną lub ze znajomymi. Niestety większość osób totalnie ignoruje zasady zdrowego grillowania. Jedna prosta czynność może jednak zapobiec wielu negatywnym skutkom spożywania potraw z grilla. Zdrowe grillowanie – czy to możliwe? Część z was pewnie twierdzi, że grillowanie i tak nie jest zdrowe, nie robicie tego często, więc nie warto przejmować się takimi niuansami. To jednak nie do końca prawda. Posiłki z grilla mogą być naprawdę zdrowe, wystarczy tylko przestrzegać kilku prostych zasad . Niestety niewiele osób o tym wie. Przez sezon grillowy miliony Polaków naraża się na naprawdę czynne rakotwórcze substancje. Najbardziej niebezpieczne substancje przy grillowaniu Najbardziej niebezpiecznymi związkami wydzielającymi się podczas grillowania są tak zwane Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (w skrócie WWA). Do tych substancji należy benzopiren, substancja uznana przez naukowców za prawdopodobny czynnik rakotwórczy u ludzi. Benzopiren powstaje naturalnie w trakcie pożarów i wybuchów wulkanów. Oprócz tego powstaje, gdy tłuszcz z grilla kapie na rozżarzone węgielki . Narażanie się na zewnętrzne działanie benzopirenu może skutkować wysypką, podrażnieniem oczu, pieczeniem skóry. Niestety, długotrwałe skutki działania benzopirenu mogą być śmiertelne. Są dowody na to, że może powodować on nowotwory: Skóry Płuc Pęcherza moczowego Błąd, który czyni grilla niezdrowym Możecie w ogromnym stopniu ograniczyć powstawanie rakotwórczego benzopirenu i innych WWA, jeśli...

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
AdobeStock
Newsy
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Skorzystajcie z tych porad
Bezpieczne grillowanie wymaga przestrzegania pewnych zasad – poznajcie je wszystkie.

Piękna i ciepła pogoda zdecydowanie zachęca do grillowania. By dzień spędzony przy grillu był przyjemny i nie spotkały was żadne nieprzyjemne niespodzianki, warto poznać wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z jedzeniem na grilla oraz odpowiedniego grillowania. Bezpieczne grillowanie – jak grillować? Podstawą jest oczywiście odpowiednia obsługa grilla, dzięki czemu możliwe będzie ograniczenie obecności szkodliwych substancji w jedzeniu: Używajcie tacek aluminiowych na grilla – są one wyposażone w specjalne kanaliki , do których trafia tłuszcz wytapiający się z mięsa. To zdecydowanie zmniejsza wydzielanie się rakotwórczych substancji, które powstają w momencie, gdy tłuszcz ma kontakt z rozgrzanym brykietem.   Sami komponujcie mieszanki przypraw – sprzedawane w sklepach gotowe mieszanki przypraw na grilla nie są zbyt zdrowe. Często zawierają bardzo dużo soli, a niekiedy i wzmacniacze smaku. Ruszt ustawiajcie wysoko – nie może on znajdować się tuż nad węglem. Uważajcie na bakterie Przygotowując mięso na grilla, koniecznie pamiętajcie o zasadach higieny. Nigdy nie krójcie warzyw i mięsa na tej samej desce do krojenia – znajdujące się w surowym mięsie bakterie mogą przejść na warzywa i zjedzenie ich może skutkować poważnym zatruciem. Dlatego zawsze po pokrojeniu mięsa dokładnie umyjcie deskę płynem do mycia naczyń. Pamiętajcie też, że nie można kroić mięs na drewnianych deskach. Nie wolno zapominać również o myciu rąk przed przyrządzaniem jedzenia i w trakcie. Jeśli przed chwilą przygotowywaliście mięso, koniecznie umyjcie ręce zanim weźmiecie się za krojenie warzyw na sałatkę! Temperatura pieczenia jest bardzo ważna Należy także zwracać uwagę na temperaturę grillowania, ponieważ niedopieczone mięso (zwłaszcza drób) po spożyciu...