W teorii dania z jajek należą do najprostszych. Ale czy rzeczywiście tak jest? Błędy popełniane podczas przyrządzania zwykłej jajecznicy albo jajek na twardo pokazują, że opanowanie tej sztuki nie jest wcale takie łatwe!

Dlaczego warto jeść jajka?

Część osób być może z obawy przed zwiększeniem poziomu cholesterolu nie sięga po jajka albo zdecydowanie ogranicza je w swojej diecie. Nie ma się czego obawiać! Już wiele lat temu udowodniono, że choć jajka są bogate w cholesterol, to nie wpływa to na jego poziom w ludzkim organizmie. Poza tym jajka są przecież doskonałym źródłem białka i wielu witamin, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Znajdziecie w nich m.in.:

  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Witaminę D
  • Potas
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Magnez
  • Cynk
  • Selen

Jak poprawnie gotować jajka?

Ponieważ jajka są bardzo delikatne, łatwo można je uszkodzić w trakcie gotowania lub smażenia. Sprawdźcie, jakie błędy często są popełniane przez początkujących kucharzy!

Jajka na twardo

Teoretycznie najprostszy sposób przygotowania jajek. Niektórzy uważają, że wystarczy włożyć jajka do gotującej się wody, poczekać i gotowe. Ale nawet w przypadku jajek na twardo należy kontrolować czas! Jeśli będziecie gotowali je zbyt długo, to żółtko lekko zsinieje i nie będzie wyglądać zachęcająco. Wszystko za sprawą siarkowodoru, który przez zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury wchodzi w reakcję z żółtkiem i barwi je na zielono. Jajka powinno się gotować od 7 do 10 minut, w zależności od ich wielkości. Im większe jajko, tym dłuższy czas gotowania!

Zobacz także:

Jajka sadzone

By mieć pewność, że jajko równomiernie się usmaży, zawsze wylewajcie je na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W przeciwnym razie fragmenty jajka mogą być przesmażone lub surowe. Jeśli chcecie, by jajko usmażyło się szybciej i nie przepadacie za rozlewającym się żółtkiem, to przykryjcie patelnię pokrywką – dzięki temu ciepło zostanie w środku, a jajko szybciej się usmaży.

Jajecznica

Czy jajecznicę robi się szybko? Podobno tak, jednak dobrą jajecznicę smaży się dość długo. Najlepsza to taka, którą smaży się nawet 15-20 minut na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając! Jeśli przyrządzacie ją na dużym ogniu, to jajka wyschną na wiór i nie będą zbyt smaczne.

Źródło: gotujmy.pl