Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
AdobeStock
Newsy

Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy

Czy ugotowanie jajek faktycznie jest takie banalne? Często nie wychodzą zbyt smaczne przez zlekceważenie jednej zasady.

W teorii dania z jajek należą do najprostszych. Ale czy rzeczywiście tak jest? Błędy popełniane podczas przyrządzania zwykłej jajecznicy albo jajek na twardo pokazują, że opanowanie tej sztuki nie jest wcale takie łatwe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść jajka?

Część osób być może z obawy przed zwiększeniem poziomu cholesterolu nie sięga po jajka albo zdecydowanie ogranicza je w swojej diecie. Nie ma się czego obawiać! Już wiele lat temu udowodniono, że choć jajka są bogate w cholesterol, to nie wpływa to na jego poziom w ludzkim organizmie. Poza tym jajka są przecież doskonałym źródłem białka i wielu witamin, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Znajdziecie w nich m.in.:

  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Witaminę D
  • Potas
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Magnez
  • Cynk
  • Selen
Zobacz także
Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe. Mogą zawierać groźne substancje

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Jak poprawnie gotować jajka?

Ponieważ jajka są bardzo delikatne, łatwo można je uszkodzić w trakcie gotowania lub smażenia. Sprawdźcie, jakie błędy często są popełniane przez początkujących kucharzy!

Jajka na twardo

Teoretycznie najprostszy sposób przygotowania jajek. Niektórzy uważają, że wystarczy włożyć jajka do gotującej się wody, poczekać i gotowe. Ale nawet w przypadku jajek na twardo należy kontrolować czas! Jeśli będziecie gotowali je zbyt długo, to żółtko lekko zsinieje i nie będzie wyglądać zachęcająco. Wszystko za sprawą siarkowodoru, który przez zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury wchodzi w reakcję z żółtkiem i barwi je na zielono. Jajka powinno się gotować od 7 do 10 minut, w zależności od ich wielkości. Im większe jajko, tym dłuższy czas gotowania!

Jajka sadzone

By mieć pewność, że jajko równomiernie się usmaży, zawsze wylewajcie je na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W przeciwnym razie fragmenty jajka mogą być przesmażone lub surowe. Jeśli chcecie, by jajko usmażyło się szybciej i nie przepadacie za rozlewającym się żółtkiem, to przykryjcie patelnię pokrywką – dzięki temu ciepło zostanie w środku, a jajko szybciej się usmaży.

Jajecznica

Czy jajecznicę robi się szybko? Podobno tak, jednak dobrą jajecznicę smaży się dość długo. Najlepsza to taka, którą smaży się nawet 15-20 minut na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając! Jeśli przyrządzacie ją na dużym ogniu, to jajka wyschną na wiór i nie będą zbyt smaczne.

Źródło: gotujmy.pl

jajko na miekko
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować idealne jajko na miękko za każdym razem? Wypróbujcie ten sposób, zawsze działa
Jajecznica, jajko sadzone, na twardo albo na miękko – to w wielu domach podstawa zdrowego, sycącego śniadania. Niestety, wiele osób ma problem z przygotowaniem tego ostatniego.

Porad dotyczących gotowania jajek jest mnóstwo. Na wrzątek, na zimną wodę, 3 minuty, 5 minut, gotować koniecznie z minutnikiem w ręku, po ugotowaniu zalać zimną wodą… Każdy ma swój sprawdzony sposób. Ale i tak jajka na miękko nie zawsze wychodzą takie, jakbyśmy chcieli. Białko, które się nie ścięło albo żółtko ścięte zbyt mocno – co zrobić, żeby zrobić je „w punkt”? Jak ugotować jajka? Przede wszystkim jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli na co dzień trzymacie je w lodówce, musicie wyjąc je odpowiednio wcześniej, żeby się ogrzały. Pamiętajcie, że ten produkt wcale nie musi być przechowywany w chłodzie, więc jeśli często przyrządzacie potrawy na bazie jajek to możecie trzymać je poza lodówką. Wkładać do zimnej wody i powoli gotować czy może lepiej wrzucać na osolony wrzątek? Zdania są bardzo podzielone, ale spróbujcie drugiej metody, jest o wiele szybsza. Koniecznie nastawcie minutnik albo alarm w telefonie – czas ma kluczowe znaczenie. Ile gotować jajko na miękko? Perfekcyjne jajko na miękko to jajko z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Niestety, sztuka ta dla wielu jest ciężka do opanowania i bardzo często okazuje się, ze znowu wyszło im jajko na twardo. Sekretem jest czas gotowania. Zależy on głównie od tego, jakiego rozmiaru jest jajko! Gotowanie jajek na miękko: Rozmiar S – 3,5 minuty M – 4 minuty L – od 5 do 5,5 minuty Pamiętajcie - jajko włóżcie do osolonej, wrzącej wody i kontrolujcie upływ czasu. Gdy jajko jest idealnie ugotowane – można dodatkowo przelać je zimną wodą. Doskonale smakuje z grzankami np. pociętymi w cienkie paski. Można je maczać w płynnym żółtku ze szczyptą soli… Palce lizać! Źródło: gotujmy.pl

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne
Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Dlaczego jajko wygląda dziwnie po ugotowaniu? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. Ile można przechowywać jajka na twardo? Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Ile powinno gotować się jajka? Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko...

dlaczego jajka na twardo mają szarą obwódkę
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego w jajkach pojawia się szara obwódka wokół żółtka? Łatwo temu zapobiec
Wielkanoc to najbardziej „jajeczne” ze wszystkich świąt. Jak ugotować jajka perfekcyjnie, by nie wstydzić się przed gośćmi szarą obwódką wokół żółtka?

Zbliżają się święta wielkanocne. Znów zabierzemy się wszyscy za malowanie pisanek, zdobienie kraszanek i dzielenie się wspólnie jajkiem. Zastanawialiście się kiedyś w wielkanocnym okresie nad tym, dlaczego niektóre ugotowane na twardo sztuki mają szarą obwódkę wokół żółtka? Dlaczego na ugotowanym żółtku jajka pojawia się szara obwódka? W dużej mierze ten nieestetyczny wygląd jajka na twardo bierze się z czasu gotowania. Przyjęło się, by gotować jajka na twardo przynajmniej przez 10 minut. Tymczasem nawet 7-8 minut od rozpoczęcia gotowania wody powinno wystarczyć do tego, by uzyskać stabilnie ścięte żółtko. Po ugotowaniu pamiętajcie oczywiście także o tym, by zahartować jajko w zimnej wodzie – w ten sposób zatrzymacie proces dalszego ścinania i unikniecie efektu szarej obwódki wokół żółtka. Specjalnie dla was przygotowaliśmy krotką rozpiskę z czasem gotowania jajek, w zależności od tego jaki efekt chcecie osiągnąć. Pamiętajcie, że czas należy zacząć mierzyć od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia wody w garnku. Ponadto może on nieco się różnić w zależności od wielkości jaja. Nasza rozpiska dotyczy jajka w rozmiarze M. Jajko na miękko – płynne żółtko – 2 min Jajko na miękko – żółtko półpłynne – 4 min Jajko z połowicznie ściętym żółtkiem – 5-6 min Jajko z zupełnie ściętym żółtkiem – 7-8 min Jajko na twardo (sypiące się żółtko o konsystencji kredy) – ok. 10-12 min Skąd bierze się szara obwódka na ugotowanym jajku? Skoro już wiadomo, jak gotować jajka, by uniknąć mało estetycznej szarej obwódki, zastanówmy się skąd się ona w ogóle bierze. To nic innego jak niegroźna reakcja...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...