Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?
Adobe Stock
Newsy

Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Statystyki podane przez Polskie Banki Żywności mogą sprawić, że niektórzy poczują na swojej skórze gęsią skórkę. Mimo tego, że większość polskiego społeczeństwa wywodzi się ze wsi, to nie przeszkodziło jej to w zapomnieniu o szacunku do chleba.

Na początek kilka twardych danych. Tych dostarczyły nam ostatnie doniesienia Federacji Polskich Banków Żywności, która przyjrzała się w badaniu statystycznym temu, jaki jest stosunek Polaków do chleba.

Sondaż tej instytucji nie miał na celu sprawdzenia, czy Polacy bardziej wolą chleb razowy, czy też baltonowski. W badaniu sprawdzano za to, co mieszkańcy kraju nad Wisłą robią z nadwyżkami pieczywa i czy są w stanie właściwie oszacować ilość chleba, który zamierzają zjeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ilu konsumentów pozwala sobie na wyrzucanie pieczywa?

Rzućcie okiem na te dane procentowe:

  • 63% konsumentów wyrzuca chleb i bułki do śmietnika z różną częstotliwością
  • 60% sklepów i placówek sprzedażowych wyrzuca niesprzedane pieczywo do koszów na śmieci

O ile druga informacja może być przyjęta przez was ze zdenerwowaniem, ale też jako takim zrozumieniem, o tyle ta pierwsza wręcz szokuje.

Wielu Polaków starszej daty wciąż zgodnie ze starym obyczajem całuje okruszyny chleba spadającego na ziemię i z nabożeństwem go zjada, czemu towarzyszy nieraz wykonany starannie znak krzyża. Inni często znakiem krzyża kreślonym za pomocą noża rozpoczynają także krojenie chleba.

Zmiana tożsamości, upływ czasu i przeobrażenia dotyczące postrzegania tych właśnie tradycji na pewno wpłynęły na to, że wielu z nas nie ma już skrupułów, kiedy przychodzi do wyrzucenia „starego” chleba do śmietnika.

Zobacz także
Ile kosztuje najdroższy chleb na świecie? Niektórym opadną z wrażenia szczęki

Ile kosztuje najdroższy chleb na świecie? Niektórym opadną z wrażenia szczęki

Co zamiast chleba, jeśli jesteście na diecie (lub dla urozmaicenia)? Wykorzystajcie te składniki

Co zamiast chleba, jeśli jesteście na diecie (lub dla urozmaicenia)? Wykorzystajcie te składniki

Dlaczego ludzie wyrzucają chleb do śmieci?

Duża dostępność stosunkowo taniego pieczywa sprawia, że zdecydowana mniejszość robi zapasy pieczywa i dzieli chlebowe racje z dokładnością co do jednej kromki. Zamiast tego klienci kupują chleb bez właściwego oszacowania ilości przeznaczonej do zjedzenia.

Problemem jest także sposób przechowywania pieczywa. Psucie się chleba przyspieszają powszechnie używane foliowe woreczki, a także sprzedawanie chleba krojonego, który przez taką obróbkę traci swoje właściwości.

Czy nadejdzie jeszcze czas, kiedy to zgodnie ze starą polską tradycją, chleb będzie dla konsumentów czymś w rodzaju świętości? Miejmy nadzieję, że wzrost świadomości klientów i chęć dbałości o klimat i życie w zgodzie z przyrodą popchną ludzi do powrotu do szacunku dla chleba – symbolu pracy rolników.

Źródło: portalspozywczy.pl

Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu
W Polsce co roku marnują się miliony ton żywności. Części jedzenia nie trzeba od razu wyrzucać – na przykład chleb można w łatwy sposób odświeżyć, by znów był chrupiący. Poznajcie ciekawy trik Martyny Wojciechowskiej!

Znana podróżniczka Martyna Wojciechowska znana jest z prowadzenia programów podróżniczych oraz angażowania się w różne społeczne inicjatywy. Ostatnio dziennikarka zwróciła uwagę na duży problem, jakim jest marnowanie jedzenia oraz zdradziła swój sposób na odświeżenie pieczywa. Dzięki temu prostemu trikowi, z łatwością dacie suchemu chlebowi „drugie życie” i nie trzeba go będzie wyrzucać. Sprawdźcie sami! Problem marnowania żywności W Polsce co roku marnują się tony jedzenia. Co ciekawe, według badań przeprowadzonych w ramach projektu PROM, za aż 60% odpadów są odpowiedzialne gospodarstwa domowe! Aż o połowę mniej, bo 30% śmieci z jedzenia generują zakłady przemysłowe. Z kolei jedzenie wyrzucane przez supermarkety (za co są często krytykowane) stanowi niecałe 7% marnowanej w Polsce żywności. W gastronomii wyrzuca się jeszcze mniej jedzenia: 1,17% z 4,8 mln ton zmarnowanej żywności w całym kraju. Robert Łaba z Instytutu Ochrony Środowiska, zwrócił uwagę na duży problem, jakim jest marnowanie jedzenia przez gospodarstwa domowe: W Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kg żywności w całym łańcuchu żywnościowym, a aż 92 kg w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba Jak odświeżyć czerstwe pieczywo: sposób Martyny Wojciechowskiej Właśnie dlatego tak ważne jest, by nauczyć się sposobów na rozsądne planowanie zakupów tak, by nie wyrzucać jedzenia, które się zmarnowało. Z kolei, takie produkty jak pieczywo, które po kilku dniach są suche i niezbyt smaczne, można w prosty sposób odświeżyć. Na swoim profilu na Instagramie, Martyna Wojciechowska zwróciła uwagę na problem marnowania żywności i...

Zupa z czerstwego chleba wodzionka
Gotujmy.pl/Justyna92
Newsy
Nie wyrzucajcie do kosza czerstwego chleba. Zróbcie z niego obłędnie pyszną zupę w 10 minut
W kuchni nic nie może się zmarnować. Macie na zbyciu czerstwy chleb? Pora na skromną, tanią, ale szalenie smaczną wodziankę!

Zmienił się stosunek Polaków do chleba. Kiedyś na wsiach odnoszono się do bochenków niemalże ze świętością. Kiedy okruszek pieczywa spadał na ziemię, ludzie podejmowali go z podłogi z pełną nabożnością, czasem całowali i natychmiast zjadali. Często towarzyszył temu nawet wykonany znak krzyża. Tradycja szacunku do chleba ma wielowiekową tradycję. Rozumiemy rozżalenie wielu osób, które nie mogą przeboleć tego, że marnuje się tak dużo pieczywa. Mamy na to pewne rozwiązanie. Kiedy w chlebaku zalega niezjedzony bochenek sprzed paru dni, a w brzuchach domowników burczy, zróbcie wodziankę! Tak właśnie na Śląsku i w okolicach mówi się na zupę z czerstwego chleba. Wystarczy dodać podsmażoną cebulę, czosnek, doprawić tymiankiem i pożywne pierwsze danie gotowe. Przepis na zupę z czerstwego chleba Składniki: 20-25 dag dowolnego czerstwego pieczywa  (około pół tradycyjnego bochenka) 3-4 ząbki czosnku 2 cebule Marchewka Korzeń pietruszki Natka pietruszki Sól i pieprz Tymianek suszony Olej Przygotowanie: Do garnka wrzućcie obraną i pokrojoną (albo startą) marchewkę i pietruszkę. Zalejcie warzywa wodą. Zagotujcie. Im mniej wody nalejecie, tym gęstsza będzie wasza wodzianka. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w kostkę. Podsmażcie cebulkę na oleju, na koniec dodajcie na patelnię czosnek. Gdy warzywa będą już miękkie, dodajcie do garnka podsmażoną cebulę z czosnkiem, a także pokruszony na mniejsze kawałki chleb. Zupę doprawcie pieprzem i solą, a także tymiankiem. Wodziankę można także zmielić blenderem, by miała bardziej aksamitną strukturę. Podawajcie zupę z odrobiną świeżej zielonej pietruszki.  

jak nie marnować jedzenia
AdobeStock
Newsy
Polacy rocznie marnują tony żywności. Badania są zatrważające
W Polsce co roku wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. Sprawdźcie, czy możecie sami coś z tym zrobić!

Przyznajcie z ręką na sercu – czy zużywacie wszystko, co kupujecie? Czy zdarzy się wam czasami wyrzucić jedzenie, które już się zepsuło? Nikt świadomie nie chce marnować żywności, ale niestety co roku tony jedzenia trafiają do śmietników. Polska jest jednym z rekordzistów w kategorii wyrzucania żywności. Ile jedzenia marnują Polacy? W 2018 roku Forbes przeprowadził badanie, w którym sprawdził, ile żywności marnuje się w Polsce. Wyniki są naprawdę przerażające! Średnio każdy Polak wyrzuca ponad 230 kg jedzenia rocznie, co daje około 9 milionów ton żywności w skali całego kraju. Takie ilości dały Polsce 5 miejsce w Europie pod względem tego, ile jedzenia się marnuje. Niestety, problem z wyrzucaniem żywności ma u nas tendencję wzrostową. We wspomnianym badaniu dla Forbes w 2018 roku 40% badanych Polaków przyznało, że zdarza im się wyrzucać jedzenie. Tymczasem w 2017 było to 34%. Socjologowie tłumaczą to zjawisko – twierdzą, że przyczyna leży w fakcie, iż ludzie są leniwi i nie chce im się zużywać nadmiaru jedzenia, a do tego żywność jest tania i wyrzucanie jej do śmieci powoduje mniejsze wyrzuty sumienia. W Polsce najczęściej do śmietnika trafiają: Owoce Warzywa Chleb Mięso Jak zapobiegać marnowaniu żywności? Jeżeli wam też zdarza się wyrzucić jedzenie, które się zepsuło, ponieważ kupiliście go za dużo i nie zdążyliście zjeść, to skorzystajcie z kilku prostych porad, które pomogą wam oszczędzić żywność i pieniądze! Sprawdźcie, co macie w lodówce – przed wyjściem na zakupy zróbcie dokładny przegląd lodówki, by uniknąć sytuacji w której kupujecie te same produkty, które już się w niej znajdują. Nie idźcie do sklepu głodni – najgorszym pomysłem jest wyjście na zakupy prosto z pracy, gdy jedyne o...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...