Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?
Adobe Stock
Newsy

Większość Polaków wyrzuca pieczywo. Co stało się z piękną polską tradycją szacunku do chleba?

Statystyki podane przez Polskie Banki Żywności mogą sprawić, że niektórzy poczują na swojej skórze gęsią skórkę. Mimo tego, że większość polskiego społeczeństwa wywodzi się ze wsi, to nie przeszkodziło jej to w zapomnieniu o szacunku do chleba.

Na początek kilka twardych danych. Tych dostarczyły nam ostatnie doniesienia Federacji Polskich Banków Żywności, która przyjrzała się w badaniu statystycznym temu, jaki jest stosunek Polaków do chleba.

Sondaż tej instytucji nie miał na celu sprawdzenia, czy Polacy bardziej wolą chleb razowy, czy też baltonowski. W badaniu sprawdzano za to, co mieszkańcy kraju nad Wisłą robią z nadwyżkami pieczywa i czy są w stanie właściwie oszacować ilość chleba, który zamierzają zjeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ilu konsumentów pozwala sobie na wyrzucanie pieczywa?

Rzućcie okiem na te dane procentowe:

  • 63% konsumentów wyrzuca chleb i bułki do śmietnika z różną częstotliwością
  • 60% sklepów i placówek sprzedażowych wyrzuca niesprzedane pieczywo do koszów na śmieci

O ile druga informacja może być przyjęta przez was ze zdenerwowaniem, ale też jako takim zrozumieniem, o tyle ta pierwsza wręcz szokuje.

Wielu Polaków starszej daty wciąż zgodnie ze starym obyczajem całuje okruszyny chleba spadającego na ziemię i z nabożeństwem go zjada, czemu towarzyszy nieraz wykonany starannie znak krzyża. Inni często znakiem krzyża kreślonym za pomocą noża rozpoczynają także krojenie chleba.

Zmiana tożsamości, upływ czasu i przeobrażenia dotyczące postrzegania tych właśnie tradycji na pewno wpłynęły na to, że wielu z nas nie ma już skrupułów, kiedy przychodzi do wyrzucenia „starego” chleba do śmietnika.

Zobacz także
Ile kosztuje najdroższy chleb na świecie? Niektórym opadną z wrażenia szczęki

Ile kosztuje najdroższy chleb na świecie? Niektórym opadną z wrażenia szczęki

Co zamiast chleba, jeśli jesteście na diecie (lub dla urozmaicenia)? Wykorzystajcie te składniki

Co zamiast chleba, jeśli jesteście na diecie (lub dla urozmaicenia)? Wykorzystajcie te składniki

Dlaczego ludzie wyrzucają chleb do śmieci?

Duża dostępność stosunkowo taniego pieczywa sprawia, że zdecydowana mniejszość robi zapasy pieczywa i dzieli chlebowe racje z dokładnością co do jednej kromki. Zamiast tego klienci kupują chleb bez właściwego oszacowania ilości przeznaczonej do zjedzenia.

Problemem jest także sposób przechowywania pieczywa. Psucie się chleba przyspieszają powszechnie używane foliowe woreczki, a także sprzedawanie chleba krojonego, który przez taką obróbkę traci swoje właściwości.

Czy nadejdzie jeszcze czas, kiedy to zgodnie ze starą polską tradycją, chleb będzie dla konsumentów czymś w rodzaju świętości? Miejmy nadzieję, że wzrost świadomości klientów i chęć dbałości o klimat i życie w zgodzie z przyrodą popchną ludzi do powrotu do szacunku dla chleba – symbolu pracy rolników.

Źródło: portalspozywczy.pl

typy mąki
Pixabay
Newsy
Mąka pszenna typ 500 czy 650? Co tak naprawdę oznaczają te numery?
Zastanawiałaś się kiedyś, co oznaczają numery podane na opakowaniu mąki? Sprawdź koniecznie!

Mąka należy do tak podstawowych produktów znajdujących się w każdej kuchni, że pewnie nigdy nie zastanawiałaś się nad tym, co oznaczają numery podane na opakowaniu. Używamy jej do wypieków, pierogów , makaronów, zagęszczania sosów i zup i wielu innych potraw. A czy wiesz, co tak naprawdę jesz? Typ mąki? Większość z nas używa zwykłej, białej mąki tortowej. Jednak jej rodzajów jest o wiele, wiele więcej! Określa się je na podstawie tego, jak drobno zmielone i na ile dokładnie oczyszczone zostały ziarna zbóż, z których powstaje mąka. Najmocniej oczyszczona jest właśnie mąka tortowa, choć przez to jest najmniej wartościowa pod kątem składników odżywczych. Poniżej możecie zapoznać się z przykładami zastosowania wszystkich sprzedawanych w Polsce typów mąki: 400 i 450 – to mąka tortowa, która doskonale nadaje się do wypieków, biszkoptów czy naleśników. Bardzo łatwo wyrabia się z niej ciasto, które później dobrze rośnie. 500 – idealna do pieczenia kruchych i półkruchych ciast, ciasta francuskiego, a także makaronów, pierogów i klusek . Mąki z tym oznaczeniem to m.in. wrocławska i poznańska. 550 i 650 – tzw. mąki „luksusowe”. Używa się ich głównie do wypieków z ciasta drożdżowego , a także pierników. 750 i 850 – to mąka chlebowa, która zgodnie z nazwą najlepiej nadaje się do wyrabiania ciasta na chleb, choć dobrze się sprawdza także w przypadku ciasta na pizzę . 1400, 1850 i 2000 – są to mąki przeznaczone tylko do pieczenia chleba, zwłaszcza pełnoziarnistego pieczywa . Ciemna czy jasna? Przy wyborze mąki możemy się wahać czy lepiej jest kupić mąkę białą, czy ciemną. Zwłaszcza teraz, gdy świadomość konsumentów w...

ile chleba jeść żeby nie przytyć
Adobe Stock
Newsy
Ile kromek chleba można zjeść, aby nie przytyć? Będziecie zaskoczeni tą ilością
Uwielbiany przez większość Polaków chleb to w rzeczywistości produkt pełen glutenu i węglowodanów. Składniki te spożywane w dużej ilości, mogą bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie, a przede wszystkim wagę. Jedzenie pieczywa na śniadanie, przekąskę i kolację nie jest więc dobrym pomysłem.

Choć mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce, to w istocie nie powinno się przesadzać z ilością spożywanych codziennie kromek pieczywa. Szkodliwe okazuje się szczególnie to wykonane z mąki pszennej. Jednak pełnoziarniste jest niewiele zdrowsze. Bowiem wszystkie rodzaje chleba zawierają gluten, skrobię oraz węglowodany pochodzące między innymi z ziaren pszenicy. Pieczywo zawiera cukier Nie jest tajemnicą, że sklepowe pieczywo zawiera cukier, nie tylko ten powstający w organizmie ze skrobi, ale również dodany. .. Dietetycy uważają więc chleb za produkt tuczący, zapychający i praktycznie zbędny w codziennej diecie zdrowego człowieka. Obok cukru, ziemniaków i makaronu to właśnie z niego najczęściej rezygnują osoby, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy.  Spożywanie chleba powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi oraz wyrzut insuliny. To sprawia, że organizm ma dużo energii, jednak tylko przez krótką chwilę. Po zaledwie kilkunastu minutach od jego zjedzenia będziecie znowu głodni, podobnie jak po wypiciu słodkich napojów zaraz znowu chce wam się pić. Chleb jest tuczący Niestety rosnące dane dotyczące nadwagi i otyłości w Polsce są między innymi wynikiem częstego spożywania chleba w naszym kraju. Osoby jedzące pieczywo codziennie - na śniadanie, przekąskę i kolację, z pewnością nie są zadowolone ze swojej wagi. A takich przecież nie brakuje. Bowiem statystyczny Polak zjada aż 8 kilogramów pieczywa rocznie! W jakiej ilości można jeść chleb? Specjaliści nie każą jednak wykluczać chleba całkowicie ze swojej diety. Bowiem jedzony rozsądnie nie powinien szkodzić. Należy natomiast pamiętać, że nie może on stanowić podstawy diety żadnego dorosłego człowieka. Okazuje się, że 6 kromek chleba dziennie to zbyt duży zastrzyk...

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!
Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę! Będziesz potrzebować Chleb tostowy (pszenny lub żytni) Jajka Masło Sól Przygotowanie Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki). Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę). Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu). Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe! Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem. Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę. Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten...