jak pozbyć się zapachu z kuchni
Pixabay
Newsy

Większość Polaków popełnia w kuchni podstawowy błąd. Na Zachodzie się z nas śmieją

Prawie każdy ma ten sprzęt AGD w kuchni i zapomina go używać. Wam też się to zdarza?

Osoby budujące dom lub kupujące mieszkanie, stoją przed ogromnym wyzwaniem wyposażenia swojego wymarzonego wnętrza. Najwięcej pracy czeka ich przy projektowaniu kuchni, która powinna być nie tylko miła dla oka, ale przede wszystkim funkcjonalna. Jest to trudne szczególnie w przypadku małych mieszkań, które oferują niewielką przestrzeń na urządzenie kuchni.

W nowo budowanych blokach najczęściej stosowanym rozwiązaniem, które ma za zadanie nieco powiększyć małe mieszkania i nie zabierać cennego miejsca, jest salon z kuchnią. Brak wydzielonej osobno kuchni, pozwala zaoszczędzić przestrzeń. Jednak ma to swoje minusy – głośne dźwięki, pochlapane tłuszczem ściany i meble, a przede wszystkim zapachy. Źle zaprojektowana kuchnia w salonie może stać się prawdziwym koszmarem! Wyobraźcie sobie smażenie ryby w salonie z kuchnią, gdzie nie ma porządnego wyciągu…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Okap w kuchni

Dlatego tak ważne jest zamontowanie okapu! Pozwoli on wyciągnąć nieprzyjemne zapachy powstające w trakcie gotowania oraz wilgoć, która wypełnia pomieszczenie. Dobry wyciąg jest koniecznością, ponieważ w przeciwnym razie wasze kanapy, dywany i zasłony, szybko przejdą zapachem smażonego jedzenia i prędko się tych aromatów nie pozbędziecie! Jednak z niewyjaśnionych powodów Polacy w zasadzie rzadko korzystają z okapów. Włączają je z rzadka, na przykład gotując wyjątkowo mocno pachnące potrawy, jak na przykład ryba albo placki. To wielki błąd! Producenci AGD podkreślają, że okap powinno się włączać jak najczęściej, najlepiej przy każdym gotowaniu. I to niezależnie od tego czy smażycie właśnie schabowe czy tylko gotujecie zupę na małym ogniu.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Jak wybrać okap?

Na rynku dostępne są dwa rodzaje okapów – pochłaniające i z wyciągiem. Pierwsze mają za zadanie oczyścić powietrze w pomieszczeniu, w którym się gotuje, ale nie wentylują. Takie okapy są tańsze i sprawdzają się w kuchniach, w których ciężko jest przeciągnąć instalacje lub konstrukcja budynku na to nie pozwala. W takich urządzeniach znajdują się specjalne filtry, które trzeba co jakiś czas wymieniać. Drugi rodzaj okapu to tradycyjny okap z wyciągiem, który należy podłączyć do kratki wentylacyjnej.

Jak poprawnie korzystać z okapu?

Aby skorzystać jak najwięcej z drogiego okapu, który kupiliście, pamiętajcie o tych zasadach:

  • Przypilnujcie, by wyciąg był podłączony do wentylacji ze specjalną, podwójną kratką wentylacyjną,
  • Jeżeli wasz okap ma tylko funkcję pochłaniającą, dbajcie o regularną wymianę filtrów,
  • Dostosujcie rodzaj okapu konsultując się ze specjalistą, ponieważ wymagania co do okapów są inne w przypadku kuchenki gazowej i indukcyjnej,
  • Pamiętajcie o regularnym czyszczeniu okapu.
Jak wyczyścić okap z tłuszczu? Wystarczą dwa składniki, które na pewno masz w kuchni!
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić okap z tłuszczu? Wystarczą dwa składniki, które na pewno masz w kuchni!
Okap to część kuchni, na której zawsze osadza się najwięcej tłuszczu. Jak go usunąć w łatwy i skuteczny sposób?

Mycie okapu powinno odbywać się regularnie. Prawda jest jednak taka, że wiele osób zapomina o tej części kuchni przy rutynowym myciu, a tak naprawdę należy on do najbrudniejszych miejsc w kuchni . Jak każdy gromadzący się tłuszcz, zwłaszcza „utrwalany” wysoką temperaturą, z czasem osad na okapie może stać się bardzo trudny do usunięcia. Warto wtedy zastosować babciny sposób z naturalnym detergentem w roli głównej! Jak umyć okap z tłuszczu? Do stworzenia skutecznego, naturalnego specyfiku do czyszczenia zatłuszczonych powierzchni wystarczą wam podstawowe składniki, które znajdują się w każdej kuchni! Potrzebne wam będą: Gąbka do mycia, Miska, Ściereczka z mikrofibry, Ocet, Woda, Ręczniki papierowe. Wymieszajcie w misce wodę z octem w proporcji 1:1. Zdemontujcie kratkę z okapu – to właśnie ta część jest najbardziej zanieczyszczona. Wyczyśćcie ją gąbką nasączoną naturalnym detergentem. Odczekajcie 15 minut, aż roztwór rozpuści tłuszcz z kratki, a następnie zmyjcie filtr ciepłą wodą i osuszcie kratkę przed ponownym zamontowaniem w okapie.  W tym czasie wyczyśćcie zewnętrzną część okapu za pomocą ściereczki z mikrofibry nasączonej roztworem octu i wody. Jeśli wasz okap zbudowany jest z błyszczących części, możecie je także przetrzeć płynem do szyb, aby były lśniące. Ocet – zastosowania w kuchni Ocet to nie tylko kulinarny składnik, ale prawdziwa podstawa w czyszczeniu kuchni i łazienki. Doskonale rozpuszcza tłuszcz i usuwa ciężki osad (z mydła, wody czy tłuszczu), ale także odkamienia, wspomaga walkę z kuchennymi owadami oraz usuwa brzydkie zapachy (też z pralki!) . Pozwoli także szybko wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika . Jeśli drażni was naturalny aromat octu, do domowego detergentu na bazie octu możecie...

jak wyczyścić brudny okap
AdobeStock
Newsy
Słabo wam na widok tłustego okapu? Dwa proste kroki i będzie wyglądał jak nowy
Zasada "tłuszcz zwalcza tłuszcz" sprawdza się nawet w kuchni - dowiedzcie się, jak wyczyścić okap na błysk!

Choć gotowanie jest bardzo przyjemnie to niestety perspektywa sprzątania później kuchni może skutecznie zniechęcać do przygotowywania różnych potraw. A zwłaszcza tych, do których trzeba stosować dużo rozgrzanego oleju! Tłuszcz ma nieprzyjemną właściwość przyklejania się do różnych powierzchni w kuchni, a zwłaszcza do okapu. Wygląda brzydko, pachnie okropnie, a do tego jest bardzo nieprzyjemny w dotyku. Jednym słowem, psuje radość z gotowania! Ale nie ma co się zniechęcać! Zamiast tego lepiej dowiedzieć się co zrobić, by skutecznie wyczyścić brudny okap. A my mamy na to sposób! Jak wyczyścić brudny okap? Ta metoda może się wam wydać naprawdę zaskakująca. Okazuje się bowiem, że bardzo dobrze w czyszczeniu okapu sprawdza się sposób stosowany przez kobiety do… zmywania makijażu! Popularna ostatnio metoda olejkowa polega na przecieraniu zwilżonej wcześniej twarzy wacikiem nasączonym dowolnym olejem. Może to być nawet zwykły olej rzepakowy! Jak wiadomo tłuszcz doskonale rozpuszcza brud, a ta zasada przyda się także przy czyszczeniu okapu. W jaki sposób wyczyścić okap? To bardzo proste! Zastosujcie poniższe kroki: Zanurzcie gąbkę w oleju i nanieście nią olej na okap – pokryjcie olejem całą jego powierzchnię. Pozostawcie olej na kilka minut, a następnie wyszorujcie okap szorstką stroną gąbki. Cały brud ściągnijcie za pomocą ręczników papierowych. Gdy usuniecie większość oleju oraz zabrudzeń, za pomocą środka do mycia kuchni lub odtłuszczacza dokładnie umyjcie okap. I gotowe! Olej świetnie pomoże wam w wyczyszczeniu bardzo uporczywych zabrudzeń, takich jak zaschnięty tłuszcz i resztki jedzenia. Kto by pomyślał, że olejem można zwalczać olej!

Radek Liszewski pokazał fanom kuchnię. Tak domowo, nie na pokaz - komentują
ONS
Newsy
Radek Liszewski pokazał fanom kuchnię. „Tak domowo, nie na pokaz" - chwalą
Chciałoby się powiedzieć: „pokaż mi, gdzie gotujesz, a powiem ci jakim jesteś człowiekiem”. Fani, po obejrzeniu kuchni Liszewskiego uważają, że jest niezwykle skromny i chwalą go za prostotę.

Radek Liszewski, wokalista disco polo i założyciel zespołu „Weekend", w ostatnim czasie częściej pokazywał się szerszej publiczności biorąc udział w „Tańcu z gwiazdami” . A gdy odpadł z programu, część telewidzów przyznała, że choć nie lubią disco polo, to zdołał on zdobyć ich sympatię. Chętnie komentują też to, co zobaczyli w domu celebryty.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Taniec z Gwiazdami (@tanieczgwiazdami) Willa nad jeziorem, bo gaże w branży nie są małe Muzyk zaprosił do swojego domu na Podlasiu telewizję śniadaniową. Dom jest położony kilkadziesiąt metrów od małego jeziora. Otoczenie jest zielone i pełne drzew. Teren zdecydowanie zachęca do relaksu i wypoczynku. W domu jest siłownia i duże studio nagrań, a salon został połączony z otwartą kuchnią. Fanom bardzo spodobał się charakter i styl domu. Podkreślali, że jego urządzenie wskazuje na skromność gospodarza. Dom ciepły, rodzinny. Super!! Super przytulny dom. Fajnie sobie mieszka, tak domowo, nie na pokaz. Czuć dom☺️- chwalą internauci. Ktoś porównał domowe pielesze Liszewskiego, do wyborów jego konkurenta z branży disco polo. Lepiej niż Zenek , któremu królowa kiczu urządziła bieda – glamour 🤣 Tu widzę normalne, ciepłe wnętrze z gustem. Nowocześnie i domowo. Duża kuchnia, ale bez ekstrawagancji Najwięcej czasu państwo Liszewscy spędzili z dziennikarzami w otwartej kuchni . I choć kuchnie połączone z salonem to od dawna wymarzone...

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...