Jak prawidłowo obierać banana?
Adobe Stock
Newsy

Większość osób źle obiera… banana. Też robicie to nieprawidłowo?

Obieranie banana to jedna z czynności, którą wykonujecie intuicyjnie ciągnąc za wystający ogonek. Ta metoda okazuje się jednak błędna.

Prawdopodobnie przez całe swoje życie obieraliście banana w ten sposób – łapiąc za wystający ogonek. Był to odruch, nad którym nigdy się nie zastanawialiście, bo i po co. Okazuje się jednak, że ta metoda nie jest prawidłowa. Skórkę powinniście zdejmować w nieco inny sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak prawidłowo obierać banana?

Jeśli dotychczas ciągnęliście za wystający ogonek, popełnialiście błąd. Eksperci twierdzą, że banana powinno się obierać od drugiej strony. Wystarczy, że złapiecie krótką końcówkę kciukiem i palcem wskazującym, a następnie mocno ściśniecie. Owoc powinien błyskawicznie się otworzyć. Dzięki temu bardzo łatwo obierzecie go ze skórki.

Skoro wiecie już, jak prawidłowo obrać banany ze skórki, wykorzystajcie tę cenną umiejętność i przyrządźcie przepyszne i błyskawiczne ciasto bananowe.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Przepis na szybkie ciasto bananowe

Będziecie potrzebować

  • 3 dojrzałych bananów
  • 120 gramów masła
  • 100 gramów cukru drobnego do wypieków (może być też zwykły)
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczek wanilii w proszku
  • 2 jajek
  • ½ cytryny
  • Szczypty soli

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości naczyniu umieśćcie obrane ze skórki banany (pamiętajcie, by obierać je zgodnie z naszymi wskazówkami, od strony krótszego ogonka). Do owoców dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę.
  2. W rondelku rozpuśćcie masło i odstawcie je na chwilę do przestudzenia. Koniecznie dopilnujcie, by podczas podgrzewania nie przypaliło się, ani nie zaczęło się gotować.
  3. Do dużej miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię. Całość zamieszajcie i odstawcie.
  4. W kolejnej dużej misce umieśćcie jajka oraz cukier, a następnie utrzyjcie je przy pomocy miksera na puszystą masę. 
  5. Do tak przygotowanej mikstury jajecznej zacznijcie powoli dolewać przestudzone masło. Nie przestawajcie miksować. Następnie dodajcie zblendowane banany. Całość ponownie zmiksujcie, dosypując jednocześnie sypkie składniki. 
  6. Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki i umieśćcie w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. Pieczcie aż do tak zwanego suchego patyczka. Przysmak powinien być gotowy po ok. 40 minutach.

Smacznego!

Przepis na placuszki bananowe od Anny Lewandowskiej
ONS.pl/Pixabay
Newsy
Placuszki bananowe Ani Lewandowskiej są tak pyszne, że można je jeść bez przerwy. Sekretem ich smaku jest 1 składnik
Ania Lewandowska postanowiła podzielić się ze swoimi obserwatorami prostym przepisem na przepyszne placuszki bananowe. Do ich przyrządzenia koniecznie użyjcie płatków owsianych.

Anna Lewandowska od lat zachęca Polaków do aktywnego trybu życia i zmiany nawyków żywieniowych. Promuje wszystko, co zdrowe i udowadnia, że nawet słodycze mogą być „fit”. Jej strona internetowa to istna kopalnia wiedzy na ten temat. Znajdziecie na niej nie tylko spersonalizowane plany treningowe czy sklep ze zdrowymi produktami, ale również autorskie przepisy. Przepisy od Anny Lewandowskiej Każde promowane przez Lewandowską danie jest „fit”, co oznacza, że można je jeść praktycznie bez żadnych wyrzutów sumienia. Najciekawsze więc okazują się receptury na słodkości i przysmaki. Wśród nich można znaleźć między innymi przepis na placuszki bananowe z płatkami owsianymi – dzięki nim przekąska będzie nie tylko zdrowa, ale również pyszna. Jak podkreśla sportsmenka, tym daniem zajada się zarówno jej córeczka Klara, jak i mąż, znany piłkarz, Robert Lewandowski. Nie ulega więc wątpliwości, że przysmak jest naprawdę wyborny. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników i 2 przypraw . Przepis na placuszki bananowe od Ani Lewandowskiej Składniki: 80 gramów płatków owsianych 3 jajek 2 bananów szczypta cynamonu szczypty wanilii  1 łyżeczki masła klarowanego Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, płatki owsiane, cynamon oraz wanilię.  Banany obierzcie ze skórki, podzielcie na mniejsze części i połączcie z pozostałymi składnikami. Całość zblendujcie na gładką, jednolitą masę . Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dodajcie do niego odrobinę mleka lub jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną miksturę odstawcie na ok. 15 minut (składniki będą miały szansę się lepiej związać). Na dużej patelni rozpuśćcie masło klarowane, a następnie zacznijcie na niej umieszczać...

Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Adobe Stock
Newsy
Sernik według przepisu Ewy Wachowicz. Dodaje do niego bardzo zaskakujący składnik
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna, Ewa Wachowicz, postanowiła zdradzić przepis na przepyszny sernik. Masa została wzbogacona o dodatek… ziemniaków.

Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera i ziemniaków może wydawać się dziwne to przecież właśnie tak powstają uwielbiane przez wszystkich kopytka. Ewa Wachowicz postanowiła więc wykorzystać te składniki również w przypadku sernika. Jego smak z pewnością pozytywnie was zaskoczy. Przepis na sernik z ziemniakami według Ewy Wachowicz Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 250 gramów mąki pszennej 120 gramów cukru pudru 150 gramów zimnego masła 2 żółtek 1 łyżeczki proszku do pieczenia Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 300 gramów sera białego półtłustego 100 gramów sera śmietankowego 100 gramów ugotowanych ziemniaków 150 gramów cukru drobnego 1 opakowania cukru waniliowego 4 jajek 2 białek Dodatkowo będziecie potrzebować: 1 jajka do posmarowania wierzchu ciasta Świeżych owoców do dekoracji Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder, proszek do pieczenia oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie żółtka. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto podzielcie na dwie nierówne części, zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie większą część ciasta z lodówki i zajmijcie się jego wałkowaniem. Tak przygotowany spód przełóżcie do formy na tarte wysmarowanej wcześniej masłem i odstawcie. Teraz zabierzcie się za przygotowanie masy serowej. W...

Przepis na mazurek z mleka w proszku
Adobe Stock
Newsy
Najpyszniejsza i najprostsza masa do mazurka w 5 minut. Taką robiły nasze babcie. Wspaniały smak
Już niedługo świąteczne stoły Polaków zapełnią się przepysznymi mazurkami. Jeśli nie macie pomysłu na masę koniecznie spróbujcie przyrządzić tę na bazie mleka w proszku. Jest przepyszna.

Większość z was prawdopodobnie ucieka się do przyrządzenia mazurka w najbardziej klasycznej wersji. Zazwyczaj składa się on z kruchego spodu, masy kajmakowej i ulubionych bakalii. Choć wiemy, że nic nie smakuje tak dobrze jak tradycja, dzisiaj zachęcamy was do mazurkowego szaleństwa. Spróbujcie przyrządzić masę na bazie mleka w proszku. Z pewnością nie pożałujecie. Przepis na mazurka z mleka w proszku Będziecie potrzebować: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki krupczatki 100 gramów mleka w proszku 150 gramów białego cukru 200 gramów zimnego masła  50 gramów cukru pudru 1 łyżki śmietany 18 proc. 1 opakowania cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtka Szczypty soli Przygotowanie: Oba rodzaje mąki umieśćcie w dużej misce lub na drewnianej stolnicy. Dodajcie do nich 100 gramów masła, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Całość posiekajcie na mniejsze kawałki przy pomocy noża. Tak przygotowane składniki połączcie z proszkiem do pieczenia, żółtkiem oraz śmietaną. Całość dokładnie zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. Z gotowego ciasta uformujcie kulkę i owińcie je folią spożywczą, a następnie umieśćcie w lodówce na ok. 2 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je na grubość maksymalnie 0,5 cm. Następnie przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ponakłuwajcie widelcem. Piekarnik rozgrzejcie do 190 st. C i umieśćcie w nim ciasto na ok. 20 minut. Gdy się zarumieni to znak, że jest gotowe. Wówczas wyjmijcie je i odstawcie do wystudzenia. Biały cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego oraz mleko w proszku połączcie w dużej misce. W niewielkim rondelku rozpuśćcie pozostałe 100...

Przepis na ciasto z białek i maku
Adobe Stock
Newsy
Zrobiliście placek drożdżowy i zostały wam białka? Zróbcie z nich ciasto białkowiec. Rewelacja
Zamiast wylewać białka do zlewu, przyrządźcie z nich przepyszny białkowiec. To błyskawiczne ciasto z makiem zachwyci waszych gości i rodzinę.

Białkowiec to jedno z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Najlepiej przyrządzać je w towarzystwie placka drożdżowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie bogatsi o dwa znakomite desery. Rewelacyjny i błyskawiczny białkowiec To przepyszne ciasto robi się naprawdę błyskawicznie. Po 10 minutach już można wkładać je do piekarnika, a po kolejnych 45 cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Do przyrządzenia białkowca potrzebujecie przede wszystkim dużej ilości białek i maku. Większość składników prawdopodobnie macie w swojej kuchni.  Przepis na białkowiec Będziecie potrzebować 250 gramów mąki pszennej 125 gramów masła 200 gramów cukru ½ szklanki maku 8 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 opakowanie lukru Przygotowanie Masło umieśćcie w rondelku, rozpuśćcie i odstawcie do wystudzenia. Pilnujcie, żeby podczas podgrzewania nie zaczęło się gotować, ani się nie przypaliło. Inaczej będziecie musieli zacząć wszystko od nowa. Do dużej miski przesiejcie mąkę, cukier, mak oraz proszek do pieczenia. Umieśćcie w niej również przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszajcie. W czystej misce umieśćcie białka, a następnie ubijcie je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Tak przygotowane połączcie z pozostałymi składnikami. Ciasto przełóżcie do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Białkowiec umieśćcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto wyjmijcie po ok. 45 minutach (powinno być upieczone na tak zwany suchy patyczek) i odstawcie do wystudzenia. Lukier przygotujcie zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu producenta. Polejcie nim ciasto dopiero, gdy to ostygnie. W innym przypadku lukier...