Prawdopodobnie przez całe swoje życie obieraliście banana w ten sposób – łapiąc za wystający ogonek. Był to odruch, nad którym nigdy się nie zastanawialiście, bo i po co. Okazuje się jednak, że ta metoda nie jest prawidłowa. Skórkę powinniście zdejmować w nieco inny sposób.

Jak prawidłowo obierać banana?

Jeśli dotychczas ciągnęliście za wystający ogonek, popełnialiście błąd. Eksperci twierdzą, że banana powinno się obierać od drugiej strony. Wystarczy, że złapiecie krótką końcówkę kciukiem i palcem wskazującym, a następnie mocno ściśniecie. Owoc powinien błyskawicznie się otworzyć. Dzięki temu bardzo łatwo obierzecie go ze skórki.

Skoro wiecie już, jak prawidłowo obrać banany ze skórki, wykorzystajcie tę cenną umiejętność i przyrządźcie przepyszne i błyskawiczne ciasto bananowe.

Przepis na szybkie ciasto bananowe

Będziecie potrzebować

  • 3 dojrzałych bananów
  • 120 gramów masła
  • 100 gramów cukru drobnego do wypieków (może być też zwykły)
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczek wanilii w proszku
  • 2 jajek
  • ½ cytryny
  • Szczypty soli

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości naczyniu umieśćcie obrane ze skórki banany (pamiętajcie, by obierać je zgodnie z naszymi wskazówkami, od strony krótszego ogonka). Do owoców dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę.
  2. W rondelku rozpuśćcie masło i odstawcie je na chwilę do przestudzenia. Koniecznie dopilnujcie, by podczas podgrzewania nie przypaliło się, ani nie zaczęło się gotować.
  3. Do dużej miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię. Całość zamieszajcie i odstawcie.
  4. W kolejnej dużej misce umieśćcie jajka oraz cukier, a następnie utrzyjcie je przy pomocy miksera na puszystą masę. 
  5. Do tak przygotowanej mikstury jajecznej zacznijcie powoli dolewać przestudzone masło. Nie przestawajcie miksować. Następnie dodajcie zblendowane banany. Całość ponownie zmiksujcie, dosypując jednocześnie sypkie składniki. 
  6. Tak przygotowane ciasto przelejcie do foremki i umieśćcie w nagrzanym do 175 st. C piekarniku. Pieczcie aż do tak zwanego suchego patyczka. Przysmak powinien być gotowy po ok. 40 minutach.

Smacznego!

Zobacz także: