Schabowe to prawdziwy przebój polskiej kuchni. Nie są one trudne w wykonaniu, jednak musicie pamiętać o kilku zasadach, jeśli chcecie nauczyć się przygotowywać je bezbłędnie! Zastosujcie triki najlepszych szefów kuchni specjalizujących się w daniach polskich.

Jak zrobić kotlety schabowe?

Szykujesz się do przygotowania swoich pierwszych schabowych? Trzymaj się tych zasad, a na pewno wyjdą świetne!

  • Pokrój schab w plastry.
  • Rozbij kotlety do preferowanej grubości (cieńsze szybciej i bardziej równomiernie się smażą)
  • Panieruj w jajku i bułce tartej.
  • Usmaż na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.

Tajemnica idealnego kotleta

To jednak nie wszystko, aby stworzyć idealne danie, które skomponuje się z ziemniakami i mizerią i wykreuje idealny niedzielny obiad dla rodziny i gości. 

Co zrobić, aby panierka nie odchodziła i trzymała się schabu równomiernie? Myć ręce po panierowaniu każdego kotleta! Większość pań domu nie stosuje tego patentu, a to właśnie on sprawia, że panierka nie odkleja się od mięsa.

Zobacz także:

Jakie inne triki warto zastosować przy smażeniu schabowych?

  • Aby panierka nie odpadała, możesz najpierw obtoczyć schabowego w mące. Będzie on wtedy tzw. kotletem po parysku.
  • Do panierki możesz dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, możesz dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Po zapanierowaniu, kotlety od razu wrzuć na patelnię, aby panierka nie zdążyła odpaść.
  • Przy rozbijaniu schabu, co jakiś czas zanurzaj tłuczek w zimnej wodzie.

Czytaj też: