Większość osób nie robi tego podczas panierowania schabowych. To dlatego panierka nierówno trzyma
Adobe Stock
Newsy

Większość osób nie robi tego podczas panierowania schabowych. To dlatego panierka nierówno trzyma

Panierka na kotletach nierówno się przykleja i odchodzi płatami? Pomoże wam w tym tajemniczy trik!

Schabowe to prawdziwy przebój polskiej kuchni. Nie są one trudne w wykonaniu, jednak musicie pamiętać o kilku zasadach, jeśli chcecie nauczyć się przygotowywać je bezbłędnie! Zastosujcie triki najlepszych szefów kuchni specjalizujących się w daniach polskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kotlety schabowe?

Szykujesz się do przygotowania swoich pierwszych schabowych? Trzymaj się tych zasad, a na pewno wyjdą świetne!

  • Pokrój schab w plastry.
  • Rozbij kotlety do preferowanej grubości (cieńsze szybciej i bardziej równomiernie się smażą)
  • Panieruj w jajku i bułce tartej.
  • Usmaż na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.

Tajemnica idealnego kotleta

To jednak nie wszystko, aby stworzyć idealne danie, które skomponuje się z ziemniakami i mizerią i wykreuje idealny niedzielny obiad dla rodziny i gości. 

Zobacz także
Kotlety schabowe „z worka”. Upieczcie je razem z ziemniakami

Kotlety schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na schabowe „z worka”

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne

Co zrobić, aby panierka nie odchodziła i trzymała się schabu równomiernie? Myć ręce po panierowaniu każdego kotleta! Większość pań domu nie stosuje tego patentu, a to właśnie on sprawia, że panierka nie odkleja się od mięsa.

Jakie inne triki warto zastosować przy smażeniu schabowych?

  • Aby panierka nie odpadała, możesz najpierw obtoczyć schabowego w mące. Będzie on wtedy tzw. kotletem po parysku.
  • Do panierki możesz dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, możesz dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Po zapanierowaniu, kotlety od razu wrzuć na patelnię, aby panierka nie zdążyła odpaść.
  • Przy rozbijaniu schabu, co jakiś czas zanurzaj tłuczek w zimnej wodzie.

Czytaj też:

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...

Panierka kotlet
Pixabay
Newsy
Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne
Myślicie, że kotlety schabowe was nie zaskoczą? Jesteście w błędzie! Takich jeszcze nie próbowaliście

Kotlety schabowe goszczą na polskich stołach niezwykle często. Ten klasyk potrafi przygotować na pewno każdy kucharz – amator. Pewnie też macie swoje triki na to, by kotlety schabowe były pyszne, czyli soczyste w środku, a chrupiące na wierzchu. Wiele zależy od użytego mięsa, techniki kulinarnej, ale też składu panierki. Następnym razem nie panierujcie ich w mące pszennej, zamiast tego wykorzystajcie inny rodzaj mąki, a kotlety będą miały zupełnie nowy smak. Kotlety schabowe lubią wszyscy  Wydaje wam się, że kotlet schabowy zawsze wygląda tak samo i jest przygotowany w ten sam sposób? Mylicie się! Kotlet z panierowanego schabu przypomina bardzo sznycel wiedeński. Polacy zaadoptowali to danie i kotlet schabowy znajduje się w menu wielu polskich restauracji i jadłodajni. Przepis na kotlet schabowy można znaleźć nawet w książce z przepisami z XIX wieku! W jednym regionie Polski kotlet schabowy przygotowuje się w pewien wyjątkowy sposób… Kotlet schabowy na Lubelszczyźnie Kotlet schabowy po lubelsku smakuje trochę inaczej. Różni się on od tradycyjnego kotleta sposobem panierowania. Wykorzystuje się do niego inny rodzaj mąki! Mąka w kotlecie schabowym po lubelsku to mąka gryczana. Dzięki wykorzystaniu tego niebanalnego składnika kotlet schabowy nabiera zupełnie nowego smaku. Panierowanie kotleta schabowego Do panierowania kotletów schabowych używa się zazwyczaj: Jajka Mąki (pszennej, a w wersji z Lubelszczyzny gryczanej) Soli i pieprzu Bułki tartej By panierka była pyszna, upewnijcie się, że mąkę przesypiecie przez sito. Pozbędziecie się grudek i ewentualnych zanieczyszczeń. Wykorzystajcie wiejskie jajka dla najlepszego smaku, a bułkę tartą możecie zrobić samodzielnie ze starego pieczywa. Pamiętajcie, by wetrzeć w kotleta mąkę starannie i dokładnie, wtedy panierka będzie przylegać,...

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste
Adobe Stock
Newsy
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste
Jaki jest sposób na idealne kotlety schabowe? Czas smażenia jest ogromnie ważny.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe ? Teorii na ten temat jest już chyba tyle, ilu kucharzy. Jedni mówią, że cała tajemnica tkwi w mięsie. Inni, że wszystko zależy od kolejności wykonywanych czynności przy kotletach. Są jeszcze teorie o specjalnych składnikach marynaty do schabowych , a nawet sposobach rozbijania kotletów tłuczkiem . Czy istnieje receptura idealna na miękkie kotlety? Wiele z wymienionych metod się sprawdza, więc warto niektóre z nich wypróbować. Dlaczego czas smażenia schabowych jest ważny? Kotlety nie mogą się smażyć zbyt krótko, ponieważ mogą się dobrze nie upiec i będą surowe w środku. A zjedzenie surowej wieprzowiny , może się skończyć bardzo nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym! Część osób w obawie przed takim wypadkiem trzyma kotlety długo na patelni. Zwykle zbyt długo, więc w efekcie schabowe są suche i przypalone. Łatwo można przedobrzyć! Jaki jest więc idealny czas smażenia? Eksperci twierdzą, że kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu . Czy smażyć kotlety od razu po panierowaniu? Niby w smażeniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, ale mistrzowie kuchni dobrze wiedzą, że to nieprawda! Gotowanie jest trochę jak zabawa w chemika. Czas, proporcje i temperatura są ogromnie ważne. Jeden drobny błąd i potrawa może się nie udać! Te zasady dotyczą także kotletów. Wiedzieliście na przykład, że nie powinno się odstawiać panierowanych kotletów? Należy je smażyć od razu po obtoczeniu w bułce, ponieważ jeśli pozwolicie im poleżeć, bułka wchłonie wilgoć z mięsa i kotlety będą suche. A to nie jedyny błąd, który może zepsuć schabowe! Sposoby na miękkie schabowe Poznajcie pozostałe sposoby na to, by kotlety wyszły miękkie: Małe kawałki – niewielkie kawałki...

kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
Połóżcie to na schabowe tuż po usmażeniu, a będą obłędne w smaku. Pożałujecie, że wcześniej na to nie wpadliście
Idealnie soczyste z chrupiącą, przyrumienioną panierką, takie właśnie są kotlety schabowe. Będą jeszcze delikatniejsze, jeśli podczas przyrządzania zastosujecie ten patent!

Kotlety schabowe są uwielbiane przez Polaków, ale i turystów z zagranicy. Przyrządzone z delikatnego schabu z dodatkiem przypraw, obtoczone w panierce wręcz rozpływają się w ustach. Najczęściej są podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków bądź frytek oraz surówki. To danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie! Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie Niektórzy porównują go do wiedeńskiego sznycla, gdyż są bardzo podobne. Jednak różnią się 1 zasadniczą rzeczą, a dokładniej mięsem, z jakiego jest przygotowywane danie. Wiedeński sznycel przyrządza się z cielęciny, zaś schabowe jak sama nazwa wskazuje ze schabu. Są tak popularne, że goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez właśnie tego dania. Aby kotlety schabowe wyszły perfekcyjnie, szczególną uwagę należy zwrócić na wybierane mięso. Przede wszystkim powinien być to schab. Warto jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika, gdyż wtedy będziecie mieć gwarancję o wysokiej jakości oraz świeżości mięsa. Możecie również zakupić go w punkcie sprzedaży tego typu produktów bądź w sklepie. Jednak wówczas należy zwrócić uwagę na datę przydatności, by była jak najdłuższa, a także czy schab nie zawiera zbędnych dodatków. Jak smażyć kotlety schabowe? Obróbka termiczna mięsa to kluczowych moment w trakcie przygotowywania posiłków. Wtedy należy zachować szczególną ostrożność, bo wystarczy chwila nieuwagi, a kolety schabowe nie wyjdą. Ogień kuchenki nie może być zbyt duży , aby panierka nie spaliła się na samym początku, zaś schabowe nie pozostały w środku surowe. Zaleca się zastosowanie średniego ognia. Ważną, a także sporną kwestią jest tłuszcz, na jakim...