Schabowe to prawdziwy przebój polskiej kuchni. Nie są one trudne w wykonaniu, jednak musicie pamiętać o kilku zasadach, jeśli chcecie nauczyć się przygotowywać je bezbłędnie! Zastosujcie triki najlepszych szefów kuchni specjalizujących się w daniach polskich.
Jak zrobić kotlety schabowe?
Szykujesz się do przygotowania swoich pierwszych schabowych? Trzymaj się tych zasad, a na pewno wyjdą świetne!
- Pokrój schab w plastry.
- Rozbij kotlety do preferowanej grubości (cieńsze szybciej i bardziej równomiernie się smażą)
- Panieruj w jajku i bułce tartej.
- Usmaż na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.
Tajemnica idealnego kotleta
To jednak nie wszystko, aby stworzyć idealne danie, które skomponuje się z ziemniakami i mizerią i wykreuje idealny niedzielny obiad dla rodziny i gości.
Co zrobić, aby panierka nie odchodziła i trzymała się schabu równomiernie? Myć ręce po panierowaniu każdego kotleta! Większość pań domu nie stosuje tego patentu, a to właśnie on sprawia, że panierka nie odkleja się od mięsa.
Zobacz także:
Jakie inne triki warto zastosować przy smażeniu schabowych?
- Aby panierka nie odpadała, możesz najpierw obtoczyć schabowego w mące. Będzie on wtedy tzw. kotletem po parysku.
- Do panierki możesz dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.
- Aby panierka była bardziej chrupiąca, możesz dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
- Po zapanierowaniu, kotlety od razu wrzuć na patelnię, aby panierka nie zdążyła odpaść.
- Przy rozbijaniu schabu, co jakiś czas zanurzaj tłuczek w zimnej wodzie.
Czytaj też: