Większość osób nie robi tego podczas panierowania schabowych. To dlatego panierka nierówno trzyma
Adobe Stock
Newsy

Większość osób nie robi tego podczas panierowania schabowych. To dlatego panierka nierówno trzyma

Panierka na kotletach nierówno się przykleja i odchodzi płatami? Pomoże wam w tym tajemniczy trik!
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 22, 2021

Schabowe to prawdziwy przebój polskiej kuchni. Nie są one trudne w wykonaniu, jednak musicie pamiętać o kilku zasadach, jeśli chcecie nauczyć się przygotowywać je bezbłędnie! Zastosujcie triki najlepszych szefów kuchni specjalizujących się w daniach polskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kotlety schabowe?

Szykujesz się do przygotowania swoich pierwszych schabowych? Trzymaj się tych zasad, a na pewno wyjdą świetne!

  • Pokrój schab w plastry.
  • Rozbij kotlety do preferowanej grubości (cieńsze szybciej i bardziej równomiernie się smażą)
  • Panieruj w jajku i bułce tartej.
  • Usmaż na głębokim tłuszczu z obu stron przez ok. 5 minut.

Tajemnica idealnego kotleta

To jednak nie wszystko, aby stworzyć idealne danie, które skomponuje się z ziemniakami i mizerią i wykreuje idealny niedzielny obiad dla rodziny i gości. 

Zobacz także

Co zrobić, aby panierka nie odchodziła i trzymała się schabu równomiernie? Myć ręce po panierowaniu każdego kotleta! Większość pań domu nie stosuje tego patentu, a to właśnie on sprawia, że panierka nie odkleja się od mięsa.

Jakie inne triki warto zastosować przy smażeniu schabowych?

  • Aby panierka nie odpadała, możesz najpierw obtoczyć schabowego w mące. Będzie on wtedy tzw. kotletem po parysku.
  • Do panierki możesz dołożyć przyprawy według uznania: sól, pieprz, paprykę.
  • Aby panierka była bardziej chrupiąca, możesz dodać do niej pokruszone, naturalne płatki śniadaniowe (te zwykłe, bez dodatków).
  • Po zapanierowaniu, kotlety od razu wrzuć na patelnię, aby panierka nie zdążyła odpaść.
  • Przy rozbijaniu schabu, co jakiś czas zanurzaj tłuczek w zimnej wodzie.

Czytaj też:

Komentarze