Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
gotujmy.pl/gosia56
Newsy

Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację

Gotowane rzodkiewki z tymi dodatkami świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu, lekka kolacja lub przekąska. Spróbujcie koniecznie.

Pewnie macie wiele sposobów przygotowania rzodkiewki na surowo. Można zrobić z niej sałatkę, dodawać do twarożku, jeść na kanapkach i umieszczać w mizerii dla wzbogacenia jej smaku. Czy próbowaliście robić kiedyś rzodkiewkę na ciepło? Taki sposób przygotowania może zadziwić wiele osób. Mamy naprawdę przepyszny przepis. Wypróbujcie go, jeśli nigdy nie jedliście rzodkiewki na ciepło.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gotowaną rzodkiewkę

Rzodkiewka należy do nowalijek. To młode warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną na straganach i w warzywniakach. Nowalijki są bogate w witaminy, ale należy odpowiednio się nimi obchodzić. Rzodkiewka to jedno z popularniejszych i tańszych warzyw należących do nowalijek. Można jeść ją praktycznie od razu po zakupie, na surowo w formie przekąski. Rzodkiewka jest też przepyszna, gdy jest ugotowana! Zyskuje łagodny smak i traci swoją ostrość. Przygotujcie ją tak jako dodatek do obiadu lub lekką kolację.

Składniki na gotowaną rzodkiewkę

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • Sól
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżka masła
  • Ziarna słonecznika – ok. 3 łyżki
  • Szczypiorek
Zobacz także
jak zrobić jajka faszerowane na wielkanoc

Wielkanocne jajka faszerowane ogórkiem i rzodkiewką. Zawsze się udają

mizeria przepis

Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych

Przygotowanie gotowanej rzodkiewki

  1. Rozgrzejcie suchą patelnię i wyłóżcie na niej obrany słonecznik. Podprażcie go do uzyskania złotego koloru. Mieszajcie cały czas ziarna.
  2. Uprażone ziarna zsypcie od razu z patelni, aby się na niej nie przypaliły.
  3. Rzodkiewki dobrze umyjcie i włóżcie na chwilę do ziemnej wody, żeby się wypłukały.
  4. Obierzcie liście z rzodkiewki, ale zostawcie ogonki. Z liści rzodkiewki możecie zrobić pyszne pesto.
  5. W garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i cukru.
  6. Włóżcie rzodkiewki do garnka. Gotujcie je ok. 10-15 minut.
  7. Odsączcie rzodkiewki na sitku lub w durszlaku.
  8. W małym rondelku rozpuśćcie masło.
  9. Przełóżcie rzodkiewki do półmiska i polejcie rozpuszczonym masłem. Posypcie je ziarnami słonecznika i siekanym szczypiorkiem. Do prawcie solą i pieprzem do smaku.

Podawajcie tak przygotowane rzodkiewki na kolację z pieczywem, jako dodatek do obiadu lub po prostu zjedzcie w formie zdrowej przekąski.

Źródło: gotujmy.pl

Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock
Newsy
Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga
Zgadniecie czy napar robi się z korzeni, czy liści? Podpowiadamy jak go zrobić.

Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych. Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie: Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne Jak przygotować napar z liści rzodkiewki? Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny. Właściwości zdrowotne rzodkiewki Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina,...

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Wikipedia Commons
Newsy
Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Soki warzywne to nic nowego. Są zdrowe, smaczne i mogą je pić osoby borykające się z podwyższonym cukrem. Jednak założymy się, że tego soku jeszcze nie próbowaliście. A naprawdę warto. 

Sok z marchwi, buraka, a także popularny sok z pomidorów od dawna goszczą w polskich domach. Nic dziwnego, soki warzywne potrafią leczyć i dodawać energii, są bogactwem antyoksydantów i witamin, dlatego korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, lecz również urodę.  Taki też jest ten sok. Oczyszcza organizm, odtruwa i usprawnia pracę jelit, a pity regularnie wpływa pozytywnie na cerę. Warto go sobie serwować codziennie dla dobrego samopoczucia i urody.  Na co działa sok z rzodkiewki?  Rzodkiewka to warzywo, które możecie kupić przez cały rok. Jest niepozorna, lecz bardzo smaczna i świetnie pasuje do kanapek, sałatek i twarożków. Jednak niewiele osób wie, że można ją również spożywać w postaci soku. A taki sok to prawdziwy skarb dla waszego zdrowia.  Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę.   Pobudza również wydzielanie żółci.   Wzmacnia żołądek, a nawet zapobiega rakowi żołądka.  Poprawia odporność.  Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo.  Pobudza także trawienie i poprawia apetyt.  Łagodzi kaszel i ból gardła.  Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.  Sok z rzodkiewki na piękną i gładką skórę  Rzodkiewka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Witaminy z grupy B, cynk, fosfor i witamina C pomagają w gojeniu się skóry. Zawarte w niej związki siarki i potas są pomocne w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry, a także dbają o dobry stan włosów i paznokci.  Z uwagi na zawartość wody, rzodkiewka zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Przeciwbakteryjne właściwości tego warzywa, pomagają leczyć suchą, a nawet popękaną skórę i zapobiegają jej infekcji.  Rzodkiewkę można...

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety , ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą . Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie. Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa , możecie łatwo pominąć skwarki. Składniki na kapustę słodko-kwaśną Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Pieprz biały 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki octu winnego Pół pęczka koperku 100 g boczku na skwarki Przygotowanie młodej kapusty duszonej Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części. Poszatkujcie kapustę. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet. Gotujcie kapustę do miękkości. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon. Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele...

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...