Pewnie macie wiele sposobów przygotowania rzodkiewki na surowo. Można zrobić z niej sałatkę, dodawać do twarożku, jeść na kanapkach i umieszczać w mizerii dla wzbogacenia jej smaku. Czy próbowaliście robić kiedyś rzodkiewkę na ciepło? Taki sposób przygotowania może zadziwić wiele osób. Mamy naprawdę przepyszny przepis. Wypróbujcie go, jeśli nigdy nie jedliście rzodkiewki na ciepło.

Przepis na gotowaną rzodkiewkę

Rzodkiewka należy do nowalijek. To młode warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną na straganach i w warzywniakach. Nowalijki są bogate w witaminy, ale należy odpowiednio się nimi obchodzić. Rzodkiewka to jedno z popularniejszych i tańszych warzyw należących do nowalijek. Można jeść ją praktycznie od razu po zakupie, na surowo w formie przekąski. Rzodkiewka jest też przepyszna, gdy jest ugotowana! Zyskuje łagodny smak i traci swoją ostrość. Przygotujcie ją tak jako dodatek do obiadu lub lekką kolację.

Składniki na gotowaną rzodkiewkę

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • Sól
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżka masła
  • Ziarna słonecznika – ok. 3 łyżki
  • Szczypiorek

Przygotowanie gotowanej rzodkiewki

  1. Rozgrzejcie suchą patelnię i wyłóżcie na niej obrany słonecznik. Podprażcie go do uzyskania złotego koloru. Mieszajcie cały czas ziarna.
  2. Uprażone ziarna zsypcie od razu z patelni, aby się na niej nie przypaliły.
  3. Rzodkiewki dobrze umyjcie i włóżcie na chwilę do ziemnej wody, żeby się wypłukały.
  4. Obierzcie liście z rzodkiewki, ale zostawcie ogonki. Z liści rzodkiewki możecie zrobić pyszne pesto.
  5. W garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i cukru.
  6. Włóżcie rzodkiewki do garnka. Gotujcie je ok. 10-15 minut.
  7. Odsączcie rzodkiewki na sitku lub w durszlaku.
  8. W małym rondelku rozpuśćcie masło.
  9. Przełóżcie rzodkiewki do półmiska i polejcie rozpuszczonym masłem. Posypcie je ziarnami słonecznika i siekanym szczypiorkiem. Do prawcie solą i pieprzem do smaku.

Podawajcie tak przygotowane rzodkiewki na kolację z pieczywem, jako dodatek do obiadu lub po prostu zjedzcie w formie zdrowej przekąski.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: