Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock
Newsy

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Zgadniecie czy napar robi się z korzeni, czy liści? Podpowiadamy jak go zrobić.

Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok

Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych.

Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie:

  • Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków
  • Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki
  • Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat
  • Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu
  • Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne
Zobacz także
Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda

Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę do obiadu

Jak przygotować napar z liści rzodkiewki?

  1. Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków.
  2. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny
  3. Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina, niacyna, B, A, K i minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Oto jej właściwości sprzyjające zdrowiu:

  • Wspomaga trawienie, sprzyja odchudzaniu
  • Poprawia pracę wątroby i ma działanie żółciopędne. Można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i przy nadmiernej fermentacji jelitowej
  • Działa wykrztuśnie. Może łagodzić męczący kaszel. Stosowana jest także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie
  • Inne choroby, w których łagodzi objawy i wspomaga leczenie to kamienie nerkowe, krzywica, anemia, artretyzm, demineralizacji kości i reumatyzm

Źródło: mamadu.pl, poradnikzwrowie.pl

Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
Gotowane rzodkiewki z tymi dodatkami świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu, lekka kolacja lub przekąska. Spróbujcie koniecznie.

Pewnie macie wiele sposobów przygotowania rzodkiewki na surowo. Można zrobić z niej sałatkę, dodawać do twarożku , jeść na kanapkach i umieszczać w mizerii dla wzbogacenia jej smaku. Czy próbowaliście robić kiedyś rzodkiewkę na ciepło? Taki sposób przygotowania może zadziwić wiele osób. Mamy naprawdę przepyszny przepis. Wypróbujcie go, jeśli nigdy nie jedliście rzodkiewki na ciepło. Przepis na gotowaną rzodkiewkę Rzodkiewka należy do nowalijek. To młode warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną na straganach i w warzywniakach. Nowalijki są bogate w witaminy, ale należy odpowiednio się nimi obchodzić . Rzodkiewka to jedno z popularniejszych i tańszych warzyw należących do nowalijek. Można jeść ją praktycznie od razu po zakupie, na surowo w formie przekąski. Rzodkiewka jest też przepyszna, gdy jest ugotowana! Zyskuje łagodny smak i traci swoją ostrość. Przygotujcie ją tak jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki na gotowaną rzodkiewkę 2 pęczki rzodkiewek Sól Łyżeczka cukru Łyżka masła Ziarna słonecznika – ok. 3 łyżki Szczypiorek Przygotowanie gotowanej rzodkiewki Rozgrzejcie suchą patelnię i wyłóżcie na niej obrany słonecznik. Podprażcie go do uzyskania złotego koloru. Mieszajcie cały czas ziarna. Uprażone ziarna zsypcie od razu z patelni, aby się na niej nie przypaliły. Rzodkiewki dobrze umyjcie i włóżcie na chwilę do ziemnej wody, żeby się wypłukały. Obierzcie liście z rzodkiewki, ale zostawcie ogonki. Z liści rzodkiewki możecie zrobić pyszne pesto . W garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i cukru. Włóżcie rzodkiewki do garnka. Gotujcie je ok. 10-15 minut. Odsączcie rzodkiewki na sitku lub w durszlaku. W małym rondelku rozpuśćcie masło. Przełóżcie rzodkiewki do...

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Pesto z niedźwiedziego czosnku jest doskonałe nie tylko do makaronu, ale i na kanapki. Ma delikatny czosnkowy posmak i jest bardzo zdrowe.

Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto. Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy. Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku. Właściwości czosnku niedźwiedziego Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie. Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen). Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę. Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy. Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego Składniki 4 garście niedźwiedziego czosnku 0,5 szklanki oleju 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście Sól Przygotowanie Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki. Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie...

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej
AdobeStock
Newsy
Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie
Napar z liści laurowych wypijany regularnie obniży ciśnienie krwi i pomoże szybciej zasnąć. Taka herbata z liści wawrzynu doskonale wpłynie na wasze zdrowie. Zróbcie ją według tego przepisu.

Zdrowotne napary z ziół i przypraw stanowią wspaniały dodatek do codziennej diety. Pomagają w wielu dolegliwościach, a do tego po prostu dobrze smakują. Jednym z nich jest napar z wawrzynu i cynamonu – możecie go pić od razu po przygotowaniu lub dodawać do ulubionej herbaty. Poznajcie właściwości zdrowotne cynamonu i wawrzynu oraz prosty przepis na napar z tych składników. Właściwości liści laurowych Liście laurowe to liście wawrzynu szlachetnego, pochodzącej z krajów śródziemnomorskich rośliny. Uprawia się ją głównie w Grecji, gdzie w starożytności były symbolem chwały. Dziś znajdują zastosowanie w kuchni ze względu na bardzo charakterystyczny zapach i aromat. Dania z dodatkiem liści laurowych mają głębszy smak i mocniejszy zapach – wykorzystuje się je choćby do rosołu czy kapuśniaku z kiszonej kapusty . Stanowią też doskonały dodatek do sosów, pasztetów i bigosu . Liście laurowe – właściwości zdrowotne Liście wawrzynu to nie tylko wspaniała przyprawa – są one znane także ze swoich właściwości zdrowotnych. Na przykład mielone liście laurowe mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Ze względu na właściwości relaksujące, liście laurowe są polecane osobom zestresowanym, cierpiącym na nerwicę i bezsenność. Pomogą również na problemy z wypadaniem włosów – płukanka z liści laurowych wzmocni cebulki i przyśpieszy porost włosów. Przepis na herbatę z liśćmi laurowymi i cynamonem Do przygotowania zdrowej herbaty z liśćmi laurowymi potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki wody 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Przygotowanie: Do garnka włóżcie laskę cynamonu i dwa liście laurowe. Wlejcie dwie szklanki wody i zagotujcie. Gotujcie napar pod...

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę
Gotujmy.pl/Kamazka439
Newsy
Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę do obiadu
Szukacie ciekawego pomysłu na prostą i smaczną przekąskę lub dodatek do dań? Zróbcie marynowane rzodkiewki. W tej zalewie nie mają sobie równych!

Marzy wam się pyszna i zdrowa przekąska ? Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na rzodkiewki marynowane w miodzie. Taka przekąska świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek lub jako dodatek na kanapki z wędliną czy twarożkiem. Jest też bardzo zdrowa. Rzodkiewki kryją w sobie ogromne korzyści zdrowotne - są bogate w istotne składniki odżywcze, takie jak potas i siarka. Działają też silnie detoksykująco, ponieważ oczyszczają krew, zabijając toksyny i odpady, które nasz organizm gromadzi z czasem. Rzodkiewka zmniejsza również dystrybucję czerwonych krwinek, która występuje u osób cierpiących na żółtaczkę, zwiększając dopływ świeżego tlenu do krwi. Ponadto, warzywo to świetnie syci, choć ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów. Rzodkiewki są też bogate w witaminę C, kwas foliowy i antocyjany, które są uważane za pomocne w leczeniu kilku rodzajów raka oraz zawierają zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i flawonoidów, silnych sprzymierzeńców w walce z namnażaniem się komórek nowotworowych. Jak przygotować przekąskę z tych zdrowych i przepysznych, sezonowych warzyw? Podpowiadamy! Przepis na rzodkiewkę marynowaną z miodem Rzodkiewka marynowana z miodem to doskonały dodatek do wielu dań. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale na efekt końcowy musicie poczekać około 2 tygodni. Po tym czasie rzodkiewka smakuje naprawdę wyśmienicie. Zróbcie ją a wszyscy będą się nią zajadać! Składniki: rzodkiewka - 2 pęczki olej - 1/3 szklanki ocet - 1/3 szklanki woda - 1/3 szklanki miód - 3 łyżki cukier - 1 łyżka czosnek - 1 ząbek gorczyca - 1 łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki pieprz biały - 1/4 łyżeczki Przygotowanie: Umyte rzodkiewki przekroić na...