Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock
Newsy

Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga

Zgadniecie czy napar robi się z korzeni, czy liści? Podpowiadamy jak go zrobić.

Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok

Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych.

Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie:

  • Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków
  • Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki
  • Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat
  • Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu
  • Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne
Zobacz także
Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda

Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę do obiadu

Jak przygotować napar z liści rzodkiewki?

  1. Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków.
  2. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny
  3. Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina, niacyna, B, A, K i minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Oto jej właściwości sprzyjające zdrowiu:

  • Wspomaga trawienie, sprzyja odchudzaniu
  • Poprawia pracę wątroby i ma działanie żółciopędne. Można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i przy nadmiernej fermentacji jelitowej
  • Działa wykrztuśnie. Może łagodzić męczący kaszel. Stosowana jest także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie
  • Inne choroby, w których łagodzi objawy i wspomaga leczenie to kamienie nerkowe, krzywica, anemia, artretyzm, demineralizacji kości i reumatyzm

Źródło: mamadu.pl, poradnikzwrowie.pl

Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
Gotowane rzodkiewki z tymi dodatkami świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu, lekka kolacja lub przekąska. Spróbujcie koniecznie.

Pewnie macie wiele sposobów przygotowania rzodkiewki na surowo. Można zrobić z niej sałatkę, dodawać do twarożku , jeść na kanapkach i umieszczać w mizerii dla wzbogacenia jej smaku. Czy próbowaliście robić kiedyś rzodkiewkę na ciepło? Taki sposób przygotowania może zadziwić wiele osób. Mamy naprawdę przepyszny przepis. Wypróbujcie go, jeśli nigdy nie jedliście rzodkiewki na ciepło. Przepis na gotowaną rzodkiewkę Rzodkiewka należy do nowalijek. To młode warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną na straganach i w warzywniakach. Nowalijki są bogate w witaminy, ale należy odpowiednio się nimi obchodzić . Rzodkiewka to jedno z popularniejszych i tańszych warzyw należących do nowalijek. Można jeść ją praktycznie od razu po zakupie, na surowo w formie przekąski. Rzodkiewka jest też przepyszna, gdy jest ugotowana! Zyskuje łagodny smak i traci swoją ostrość. Przygotujcie ją tak jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki na gotowaną rzodkiewkę 2 pęczki rzodkiewek Sól Łyżeczka cukru Łyżka masła Ziarna słonecznika – ok. 3 łyżki Szczypiorek Przygotowanie gotowanej rzodkiewki Rozgrzejcie suchą patelnię i wyłóżcie na niej obrany słonecznik. Podprażcie go do uzyskania złotego koloru. Mieszajcie cały czas ziarna. Uprażone ziarna zsypcie od razu z patelni, aby się na niej nie przypaliły. Rzodkiewki dobrze umyjcie i włóżcie na chwilę do ziemnej wody, żeby się wypłukały. Obierzcie liście z rzodkiewki, ale zostawcie ogonki. Z liści rzodkiewki możecie zrobić pyszne pesto . W garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i cukru. Włóżcie rzodkiewki do garnka. Gotujcie je ok. 10-15 minut. Odsączcie rzodkiewki na sitku lub w durszlaku. W małym rondelku rozpuśćcie masło. Przełóżcie rzodkiewki do...

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
AdobeStock
Newsy
Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
Ten krzew wydaje pyszne i zdrowe owoce, ale czy wiedzieliście, że możecie wykorzystać też jego liście?

Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety.  Jak zrobić herbatę z liści jeżyny? Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników. Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości.  Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin.  Na co pomaga herbata z liści jeżyny? Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia. Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe.  Zdrowotne właściwości liści jeżyny Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie: antyseptyczne ściągające wykrztuśne przeciwwirusowe i...

Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
AdobeStock
Newsy
Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
Jeżeli jeszcze nie znaliście leczniczych właściwości tej rośliny, to koniecznie nadróbcie zaległości. To pozycja obowiązkowa w każdym domu.

Przy różnych dolegliwościach wciąż chętnie ratujemy się domowymi, sprawdzonymi sposobami. W końcu już dzieci wiedzą, że należy pić herbatkę z rumianku, gdy boli żołądek. W domowym leczeniu można wykorzystywać właściwości wielu roślin, które przynoszą ulgę przy różnych dolegliwościach. Jedną z nich jest ogórecznik lekrski - sprawdźcie, jak można go stosować.  Właściwości zdrowotne ogórecznika Ogórecznik lekarski to roślina o grubej łodydze, dużych liściach i niewielkich, niebieskich kwiatach, które swoim zapachem wabią owady. Roślina ta pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a w Polsce jest uprawiana ze względu na jej właściwości lecznicze, ale także jako ozdobę. Ogórecznik stosuje się też w kuchni jako przyprawę. Czasami można się natknąć na niego „w naturze”, gdzie rośnie jako chwast. Ze względu na szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, poleca się stosowanie ogórecznika lekarskiego przy różnych dolegliwościach: wzmacnia kruche paznokcie i łamliwe włosy, ze względu na zawartość krzemionki podnosi odporność i zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych dzięki zdrowym kwasom tłuszczowym pomaga przy chorobach nerek poprzez działanie moczopędne reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn obniża poziom złego cholesterolu LDL dzięki zawartości kwasu linolenowego Napar z ogórecznika Jednym ze sposobów wykorzystania ogórecznika lekarskiego jest przygotowanie z niego leczniczego naparu. Do kubka lub szklanki należy wsypać łyżeczkę świeżych liści ogórecznika lub suszu i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach napar jest gotowy do wypicia. Można go pić 3 razy dziennie, między posiłkami.  Zastosowania ogórecznika w leczeniu domowym  Z ogórecznika można przygotować nie tylko napar do picia! Jeżeli dokucza wam ból...

Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego. Pyszne, proste, do wszystkiego
Pesto z niedźwiedziego czosnku jest doskonałe nie tylko do makaronu, ale i na kanapki. Ma delikatny czosnkowy posmak i jest bardzo zdrowe.

Jeśli jesteście fanami niedźwiedziego czosnku, powinniście jak najszybciej iść do lasu. Niestety, sezon na ten przysmak jest bardzo krótki. Na szczęście można przygotować zapas słoiczków pysznego i przede wszystkim bardzo zdrowego pesto. Chociaż swoim zapachem może przypominać tradycyjny czosnek, to w smaku jest o wiele łagodniejszy. Pamiętajcie, że jest on rośliną pod częściową ochroną i nie wszędzie można go zbierać, ale z łatwością można go uprawiać w ogórku. Właściwości czosnku niedźwiedziego Dawniej stosowany był leczniczo ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie krwi i zapobiega miażdżycy, poprawia funkcjonowanie fory bakteryjnej w jelitach i pobudza trawienie. Jest bogaty w witaminy (m.in. z grupy B: B1, B2 i B3 oraz witaminę C), a także mikroelementy (siarkę, magnez, mangan, fosfor, potas i selen). Co zrobić z czosnku niedźwiedziego? Oprócz pysznego pesto możecie posiekać liście i dodać je do masła – w smaku będzie przypominało czosnkowe masełko. Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie ich w identyczny sposób jak liści szpinaku, lekko zblanszujcie i dodajcie np. do makaronu. Czosnkiem niedźwiedzim można nadziewać mięso albo zrobić z niego zupę. Z łatwością kupicie go również w postaci suszonej, rozdrobionej przyprawy. Przepis na domowe pesto z czosnku niedźwiedziego Składniki 4 garście niedźwiedziego czosnku 0,5 szklanki oleju 5 łyżek orzechów włoskich, migdałów albo orzeszków pinii Świeży czosnek niedźwiedzi 4 garście Sól Przygotowanie Liście czosnku niedźwiedziego umyjcie i osuszcie za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianej ściereczki. Do misy blendera przełóżcie liście oraz wybrane orzechy, dodajcie olej i zblendujcie...