Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie

Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok

Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych.

Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie:

  • Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków
  • Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki
  • Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat
  • Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu
  • Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne

Jak przygotować napar z liści rzodkiewki?

  1. Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków.
  2. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny
  3. Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny.

Właściwości zdrowotne rzodkiewki

Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina, niacyna, B, A, K i minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Zobacz także:

Oto jej właściwości sprzyjające zdrowiu:

  • Wspomaga trawienie, sprzyja odchudzaniu
  • Poprawia pracę wątroby i ma działanie żółciopędne. Można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i przy nadmiernej fermentacji jelitowej
  • Działa wykrztuśnie. Może łagodzić męczący kaszel. Stosowana jest także przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie
  • Inne choroby, w których łagodzi objawy i wspomaga leczenie to kamienie nerkowe, krzywica, anemia, artretyzm, demineralizacji kości i reumatyzm

Źródło: mamadu.pl, poradnikzwrowie.pl