Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Czy wiecie, że w Polsce niedobór witaminy D3 jest powszechny i dotyka aż 90% Polaków? Powodem jest zbyt mało słońca, szczególnie jesienią i zimą. Podpowiadamy jak jeść, żeby podnieść poziom tej witaminy.

Większość potrzebnej nam witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze pod wpływem słońca. Możemy ją sobie także dostarczyć spożywając produkty, bogate w ,,witaminę słońca". Są nimi ryby, sery, mleko, jaja, a także grzyby, orzechy i nasiona. Jak je jeść, żeby przyswoić jak najwięcej D3?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść, by uniknąć niedoboru witaminy D3?

Dla uniknięcia niedoborów witaminy D3 ważne jest nie tylko to, żeby włączać do diety produkty w nią bogate, ale też to, żeby spożywać je w obecności tłuszczów. To za ich pomocą witamina przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, a z niego do poszczególnych narządów.

Najbogatsze w D3 są tłuste morskie ryby jak łosoś, makrela czy śledź. O ile danie rybne na obiad to nic niezwykłego, to nie zawsze mamy ochotę na tego rodzaju śniadanie. Na śniadania najlepszy będzie nabiał, często wybieramy też różnego rodzaju owsianki.

I tu warto pamiętać o jednym ważnym zaleceniu: spożywając produkty bogate w witaminę D3, nie łączcie ich z pokarmami bogatymi w błonnik, jak owsianka, bo te zmniejszają poziom wchłaniania witaminy. Jeśli więc lubicie na śniadanie jeść owsiankę bogatą w błonnik, mający dobroczynne działanie na układ pokarmowy, poprawę flory bakteryjnej i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, to nie dodawajcie do niej bogatych w D3 orzechów i nasion.

Owsiankę zjedzcie z owcami, a orzechy zostawcie na drugie śniadanie i schrupcie je kilka godzin później same.

Zobacz także
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Włoskie orzechy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Dlaczego witamina D3 jest tak ważna?

Dawniej sądzono, że niedobór witaminy D3 odpowiada jedynie za gospodarkę fosforanowo-wapniową w organizmie i u dzieci może prowadzić do krzywicy, a u dorosłych do osteoporozy.

Jednak szczegółowe badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców pod koniec XX wieku udowodniły, że witamina D3 jest obecna w niemal każdej komórce ciała i w związku z tym odpowiada nie tylko za układ kostny.

Od jej prawidłowego poziomu zależy właściwe działanie układu nerwowego, mięśniowego, a także  odporność na choroby. I to nie tylko na jesienne infekcje, ale też na poważne choroby nowotworowe.

Z tego względu, nie należy bagatelizować niedoborów witaminy D3 i jak tylko można, warto korzystać ze słońca. Od maja do września, w słoneczne dni, wychodźcie więc na słońce z odkrytymi ramionami i nogami tak, aby zwiększyć powierzchnię ciała wystawianą na słońce, a poza sezonem bardzo uważnie komponujcie posiłki, zwiększajcie ilość produktów bogatych w witaminę D3, a nawet przyjmujcie ją w suplementach.

I nie łączcie ze składnikami dań, które mogą pogorszyć jej przyswajanie. 

Źródło: wyborcza.pl, medonet.pl

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
AdobeStock
Newsy
Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
Podczas pandemii bardzo ważne jest dbanie o odporność. Sprawdźcie, które produkty są bogate w niezbędne dla waszego organizmu witaminy.

Nikt się nie spodziewał, że pandemia koronawirusa potrwa tak długo. Poza noszeniem maski, rękawiczek i zachowywaniem dystansu od innych ludzi ogromnie ważne jest także dbanie o odporność własnego organizmu! Musi mieć siły na walkę z wirusem i innymi infekcjami, które przecież wciąż wiszą w powietrzu, niezależnie od tego czy trwa pandemia. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć teraz w waszej diecie, by wzmocnić odporność. Odpowiednie posiłki Oczywiście najważniejsza jest dieta! Posiłki powinny być regularne i zbilansowane oraz pełne witamin, które są niezbędne do tego, by dać organizmowi siłę na walkę z wirusem. W waszych posiłkach powinny się znaleźć między innymi: Warzywa Owoce Orzechy Oleje roślinne Pełnoziarniste pieczywo Ryby Wołowina Drób Produkty mleczne Poniżej zebraliśmy dla was informacje o witaminach niezbędnych do zachowania wysokiej odporności oraz produktach, w których możecie te witaminy znaleźć. Witamina C Od dziecka każdy jest nauczony, że na wszelkie sezonowe infekcje trzeba się suplementować dużą ilością witaminy C. Bardzo dużo znajdziecie jej choćby w swojskich kiszonkach, czyli kapuście kiszonej i ogórkach. To właśnie te produkty powinno się zjadać zwłaszcza zanim przyjdzie sezon na owoce i warzywa, które również są bogate w witaminę C. Witaminy z grupy B Witaminy B1, B2, B3 oraz B9 stanowią grupę witamin, które odpowiedzialne są za wspomaganie odporności organizmu. Znajdują się one przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz produktach mlecznych. Dużą rolę w produkcji przeciwciał grają witaminy B6 i B12. Znajdziecie je w tych produktach: Ziemniaki Banany Awokado Ryby Drób Wołowina Jajka Cielęcina Wątróbka i podroby Witamina A Ta witamina jest...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Nawet niewielki niedobór tej witaminy grozi depresją. Wiemy, jak temu zaradzić. Zacznijcie jeść tę rzecz
Według ekspertów, zbyt niski poziom witaminy D w organizmie może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Niestety, szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z jej niedoborem.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Postanowiliśmy stworzyć ich listę. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu.  Żółtka jaj Na szczęście dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb, niedobór witaminy D można uzupełnić również poprzez spożywanie dużych ilości jajek, a w szczególności żółtek. Kury chowane na wolnym wybiegu i karmione paszą bogatą w tę witaminę, znoszą naprawdę bardzo zdrowe jajka. Warto po nie sięgnąć. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się...

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej
Te 10 zielonych warzyw, które możecie dostać w każdym sklepie ma dużą zawartość witaminy K. Jedzcie je, żeby mieć serce jak dzwon.

Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej. Dlaczego witamina K jest ważna dla serca? Badania opublikowane w tym roku na łamach „ Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą. Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc. W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach. Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka: Wspomaga krzepnięcie krwi Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne  Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych W jakich produktach występuje witamina K? Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu. Najbogatsze w witaminę K są: Brokuły Jarmuż Szpinak Brukselka Sałata rzymska i sałata lodowa Rukola Roszponka Kapusta włoska Szparagi Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka,...