Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem
Adobe Stock
Newsy

Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem

Czy wiecie, że w Polsce niedobór witaminy D3 jest powszechny i dotyka aż 90% Polaków? Powodem jest zbyt mało słońca, szczególnie jesienią i zimą. Podpowiadamy jak jeść, żeby podnieść poziom tej witaminy.

Większość potrzebnej nam witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze pod wpływem słońca. Możemy ją sobie także dostarczyć spożywając produkty, bogate w ,,witaminę słońca". Są nimi ryby, sery, mleko, jaja, a także grzyby, orzechy i nasiona. Jak je jeść, żeby przyswoić jak najwięcej D3?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść, by uniknąć niedoboru witaminy D3?

Dla uniknięcia niedoborów witaminy D3 ważne jest nie tylko to, żeby włączać do diety produkty w nią bogate, ale też to, żeby spożywać je w obecności tłuszczów. To za ich pomocą witamina przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, a z niego do poszczególnych narządów.

Najbogatsze w D3 są tłuste morskie ryby jak łosoś, makrela czy śledź. O ile danie rybne na obiad to nic niezwykłego, to nie zawsze mamy ochotę na tego rodzaju śniadanie. Na śniadania najlepszy będzie nabiał, często wybieramy też różnego rodzaju owsianki.

I tu warto pamiętać o jednym ważnym zaleceniu: spożywając produkty bogate w witaminę D3, nie łączcie ich z pokarmami bogatymi w błonnik, jak owsianka, bo te zmniejszają poziom wchłaniania witaminy. Jeśli więc lubicie na śniadanie jeść owsiankę bogatą w błonnik, mający dobroczynne działanie na układ pokarmowy, poprawę flory bakteryjnej i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, to nie dodawajcie do niej bogatych w D3 orzechów i nasion.

Owsiankę zjedzcie z owcami, a orzechy zostawcie na drugie śniadanie i schrupcie je kilka godzin później same.

Zobacz także
Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Jecie codziennie orzechy włoskie? Sprawdźcie, jak wpływa to na poziom złego cholesterolu LDL

Włoskie orzechy

Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego

Dlaczego witamina D3 jest tak ważna?

Dawniej sądzono, że niedobór witaminy D3 odpowiada jedynie za gospodarkę fosforanowo-wapniową w organizmie i u dzieci może prowadzić do krzywicy, a u dorosłych do osteoporozy.

Jednak szczegółowe badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców pod koniec XX wieku udowodniły, że witamina D3 jest obecna w niemal każdej komórce ciała i w związku z tym odpowiada nie tylko za układ kostny.

Od jej prawidłowego poziomu zależy właściwe działanie układu nerwowego, mięśniowego, a także  odporność na choroby. I to nie tylko na jesienne infekcje, ale też na poważne choroby nowotworowe.

Z tego względu, nie należy bagatelizować niedoborów witaminy D3 i jak tylko można, warto korzystać ze słońca. Od maja do września, w słoneczne dni, wychodźcie więc na słońce z odkrytymi ramionami i nogami tak, aby zwiększyć powierzchnię ciała wystawianą na słońce, a poza sezonem bardzo uważnie komponujcie posiłki, zwiększajcie ilość produktów bogatych w witaminę D3, a nawet przyjmujcie ją w suplementach.

I nie łączcie ze składnikami dań, które mogą pogorszyć jej przyswajanie. 

Źródło: wyborcza.pl, medonet.pl

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Adobe Stock
Newsy
Jej niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Niedobór jednej witaminy może spowodować wiele szkód. Jak tego uniknąć? Warto włączyć do swojej diety pewne produkty.

Żeby organizm funkcjonował sprawnie, musi być zaopatrywany we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wystarczy, że pojawia się niedobór niektórych z nich, a niezwykle precyzyjne urządzenie, jakim jest organizm człowieka, zaczyna szwankować. Wyjaśniamy, co się dzieje jak zaczyna brakować tej witaminy i jak ja uzupełniać? Witamina E – czym jest i dlaczego jest niezbędna? Niektórzy mówią, że witamina E jest „witaminą młodości” inni, że jest „witaminą płodności”. I jedni i drudzy mają rację. Ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To działanie nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Z powodu swoich odmładzających właściwości, witaminę często dodaje się do kremów kosmetycznych o działaniu przeciwzmarszczkowym. Tokoferole występujące w witaminie E chronią organizm przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Działają ochronnie na krwinki czerwone, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. W rezultacie zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Niedobór tej witaminy może powodować niepłodność, zaburzenia miesiączkowania i poronienia. Pojawiają się też dysfunkcje nerwowe i nerwowo-mięśniowe. Co jeść, żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy E? To bardzo nietrwała witamina, która łatwo ulega degradacji podczas obróbki cieplnej. Jeśli zależy wam na uzupełnieniu poziomu tej substancji, wybierajcie produkty bogate w witaminę E i spożywajcie je na surowo. Najwięcej witaminy E znajdziecie w następujących tłuszczach. Dodawajcie je do sałatek: Olej słonecznikowy Olej rzepakowy Oliwa z oliwek Oliwki Włączcie do diety orzechy i nasiona: Nasiona...

Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Adobe Stock
Newsy
Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Witamina D ma ogromny wpływ między innymi na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego. Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Dlatego też szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Eksperci apelują, by suplementować ją w inny sposób – poprzez żywność.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały.  Cenne właściwości witaminy D Witamina D stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może uchronić was przed cukrzycą, przeziębieniem oraz depresją. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z rozmaitymi alergiami. Niestety, szacuje się, że prawie 90 proc. Polaków cierpi na jej niedobór. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu. Szybko zobaczycie efekty. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się poczujecie. Jajka Pokłady cennej witaminy słońca znajdziecie...

Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
AdobeStock
Newsy
Te produkty warto jeść w czasie pandemii. Genialnie wspomagają odporność
Podczas pandemii bardzo ważne jest dbanie o odporność. Sprawdźcie, które produkty są bogate w niezbędne dla waszego organizmu witaminy.

Nikt się nie spodziewał, że pandemia koronawirusa potrwa tak długo. Poza noszeniem maski, rękawiczek i zachowywaniem dystansu od innych ludzi ogromnie ważne jest także dbanie o odporność własnego organizmu! Musi mieć siły na walkę z wirusem i innymi infekcjami, które przecież wciąż wiszą w powietrzu, niezależnie od tego czy trwa pandemia. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć teraz w waszej diecie, by wzmocnić odporność. Odpowiednie posiłki Oczywiście najważniejsza jest dieta! Posiłki powinny być regularne i zbilansowane oraz pełne witamin, które są niezbędne do tego, by dać organizmowi siłę na walkę z wirusem. W waszych posiłkach powinny się znaleźć między innymi: Warzywa Owoce Orzechy Oleje roślinne Pełnoziarniste pieczywo Ryby Wołowina Drób Produkty mleczne Poniżej zebraliśmy dla was informacje o witaminach niezbędnych do zachowania wysokiej odporności oraz produktach, w których możecie te witaminy znaleźć. Witamina C Od dziecka każdy jest nauczony, że na wszelkie sezonowe infekcje trzeba się suplementować dużą ilością witaminy C. Bardzo dużo znajdziecie jej choćby w swojskich kiszonkach, czyli kapuście kiszonej i ogórkach. To właśnie te produkty powinno się zjadać zwłaszcza zanim przyjdzie sezon na owoce i warzywa, które również są bogate w witaminę C. Witaminy z grupy B Witaminy B1, B2, B3 oraz B9 stanowią grupę witamin, które odpowiedzialne są za wspomaganie odporności organizmu. Znajdują się one przede wszystkim w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz produktach mlecznych. Dużą rolę w produkcji przeciwciał grają witaminy B6 i B12. Znajdziecie je w tych produktach: Ziemniaki Banany Awokado Ryby Drób Wołowina Jajka Cielęcina Wątróbka i podroby Witamina A Ta witamina jest...