Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny.

Dlaczego majonez jest niezdrowy?

Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję.

Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado.

Dlaczego warto włączyć do diety awokado?

Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak.

Zobacz także:

Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów.

100 gramów awokado zapewnia:

  • Witamina K: 26% dziennej wartości 
  • Kwas foliowy: 20%
  • Witamina C: 17%
  • Potas: 14%
  • Witamina B5: 14%
  • Witamina B6: 13%
  • Witamina E: 10%
  • W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna).
  • Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi.
  • Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy.
  • Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści dla utraty wagi i zdrowia metabolicznego.
  • Liczne badania wykazały, że jedzenie awokado może poprawić czynniki ryzyka chorób serca, takie jak całkowity, „zły” LDL i „dobry” cholesterol HDL, a także trójglicerydy we krwi.
  • Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy jedli awokado, mieli znacznie wyższe spożycie składników odżywczych i mniejsze ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

Jak zrobić majonez z awokado?

Chcecie zrobić samodzielnie majonez z awokado? Zajmie wam to dosłownie 2 minuty.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki
  • mały ząbek czosnku
  • czarna sól do smaku
  • pół łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju

Przygotowanie:

  1. Z limonki wyciśnijcie sok.
  2. Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Awokado pozbawcie skórki i pestki, wrzućcie do kielicha blendera, dodajcie sól, sok z limonki, czosnek, musztardę i olej.
  4. Zmiksujcie wszystko razem aż do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu.
  5. Przełóżcie do zamykanego pojemniczka (najlepiej słoik) i przechowujcie w lodówce do 3 dni (do tego czasu nie powinien ściemnieć).

Do czego można wykorzystać majonez z awokado?

Majonez z awokado może być używany na wiele sposobów - możecie rozprowadzać go na kanapkach, dodawać do sałatek ziemniaczanych lub makaronowych, nakładać na pieczone warzywa lub wykorzystywać jako dip do frytek pieczonych w piekarniku.

Przetestujecie ten oryginalny przepis na majonez?

Źródło: gotujmy.pl, healthline.com