Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy

Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy

Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego majonez jest niezdrowy?

Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję.

Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado.

Dlaczego warto włączyć do diety awokado?

Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak.

Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów.

100 gramów awokado zapewnia:

  • Witamina K: 26% dziennej wartości 
  • Kwas foliowy: 20%
  • Witamina C: 17%
  • Potas: 14%
  • Witamina B5: 14%
  • Witamina B6: 13%
  • Witamina E: 10%
Zobacz także
Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak długo można przechowywać otwarty majonez? Lepiej nie przekraczajcie tej daty

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe

Jak zagęścić majonez, żeby sałatka nie była zbyt wodnista? To naprawdę łatwe

  • W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna).
  • Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi.
  • Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy.
  • Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści dla utraty wagi i zdrowia metabolicznego.
  • Liczne badania wykazały, że jedzenie awokado może poprawić czynniki ryzyka chorób serca, takie jak całkowity, „zły” LDL i „dobry” cholesterol HDL, a także trójglicerydy we krwi.
  • Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy jedli awokado, mieli znacznie wyższe spożycie składników odżywczych i mniejsze ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

Jak zrobić majonez z awokado?

Chcecie zrobić samodzielnie majonez z awokado? Zajmie wam to dosłownie 2 minuty.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 limonki
  • mały ząbek czosnku
  • czarna sól do smaku
  • pół łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju

Przygotowanie:

  1. Z limonki wyciśnijcie sok.
  2. Czosnek obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  3. Awokado pozbawcie skórki i pestki, wrzućcie do kielicha blendera, dodajcie sól, sok z limonki, czosnek, musztardę i olej.
  4. Zmiksujcie wszystko razem aż do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu.
  5. Przełóżcie do zamykanego pojemniczka (najlepiej słoik) i przechowujcie w lodówce do 3 dni (do tego czasu nie powinien ściemnieć).

Do czego można wykorzystać majonez z awokado?

Majonez z awokado może być używany na wiele sposobów - możecie rozprowadzać go na kanapkach, dodawać do sałatek ziemniaczanych lub makaronowych, nakładać na pieczone warzywa lub wykorzystywać jako dip do frytek pieczonych w piekarniku.

Przetestujecie ten oryginalny przepis na majonez?

Źródło: gotujmy.pl, healthline.com

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Avokado
Unsplash/Thanti Nguyen
Newsy
Lekarze ostrzegają. Awokado może być bardzo niebezpieczne
Awokado można jeść samo lub w postaci dodatku do lekkiej sałatki. Jest bardzo kaloryczne i zarazem zdrowe.

Awokado to smaczny i tłusty owoc. Ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Można spożywać go  jako przystawkę oraz dodawać do różnych dań, a także sporządzać z niego pastę znaną jako guacamole. Pochodzenie  Roślina pochodzi z południowo-środkowego Meksyku. Jest tam masowo hodowana i znana od stuleci. Ze względu na kształt bywa nazywana „jądrem ziemi rosnącym na drzewie”. Takie nazewnictwo wynika jeszcze z jednego, istotnego czynnika.  Awokado to także znany i ceniony afrodyzjak, nazywany „gruszką smaczliwką” albo „gruszką aligatora”. Jest soczyście zielone i można nabyć różne jego odmiany. Idealnie pasuje do wielu dań, szczególnie tych, które starczają na jeden kęs. Ponadto, to szalenie zdrowa roślina. Właściwości awokado Owoc zawiera wiele cennych substancji odżywczych korzystnie działających na zdrowie i ludzki organizm.  Mowa m.in. o kwasie oleinowym, który obniża stężenie cholesterolu we krwi. Awokado to również bogate źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i korzystnie wpływającego na codzienną pracę serca. To również bogactwo jednonasyconych kwasów tłuszczowych omega-9, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Przeciwutleniacze zawarte w awokado wykazują silne działanie antynowotworowe, a witaminy z grupy B wspierają pracę mózgu i układu nerwowego. Ostre cięcie Mimo wspaniałych właściwości owocu, jedna rzecz powoduje, że awokado kryje w sobie pewne niebezpieczeństwo. Chirurdzy biją na alarm, a wy uważajcie na awokado! Liczba skaleczeń spowodowanych ich krojeniem rośnie w zastraszającym tempie. Krojenie awokado może bowiem poważnie poranić ręce. Na dodatek, uraz spowodowany nieudolnym podejściem do owocu doczekał się nawet...

Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy
Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu. Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe. Jak, ile i kiedy? Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów. Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka. Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę. Co jeść, czego nie jeść? Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek. I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach. Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi. Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan...

Sok z trzciny cukrowej
Adobe Stock
Przepisy
Ten sok to prawdziwa BOMBA dla zdrowia! Pij dwa razy dziennie, a efekty cię zaskoczą!
Sok z trzciny cukrowej nie należy do popularnych napojów pitych w Polsce. Jest on jednak niesamowicie pyszny, a na dodatek bardzo zdrowy! Mimo że wydaje się egzotyczny z łatwością przyrządzisz go w domu.

Trzcina cukrowa to produkt bogaty między innymi w kwas foliowy, witaminę B9, a także wapń i fosfor. Jej regularne spożywanie może uchronić przed różnego rodzaju wadami rozwojowymi , a nawet sprawić, że szkliwo naszych zębów będzie mocniejsze . Na tym jednak nie kończą się jej niesamowite właściwości! Badania potwierdzają, że picie soku z trzciny cukrowej to idealny sposób na problemy z owulacją. Sprawia on, że kobieta ma między innymi większe szansę na zajście w ciążę. Napój pozytywnie wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz dodaje energii. Chyba już wiesz dlaczego warto go pić! Będziesz potrzebować 4 szklanki posiekanej trzciny cukrowej (możesz ją kupić na stronach z azjatyckimi produktami, ale też w sklepach stacjonarnych z większym i różnorodnym zaopatrzeniem) Pół szklanki wody Pół łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie Trzcinę cukrową umyj, a następnie obierz ze skóry i pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowaną trzcinę cukrową umieść w blenderze i zmiksuj. Do powstałej masy dodaj wodę i imbir i ponownie zmiksuj. Do całości dodaj sok z limonki (jeśli lubisz kwaśne napoje możesz go dodać więcej niż w przepisie). Na koniec możesz przelać napój przez sitko, jednak nie jest to obowiązkowe. Gotowe! Tak przygotowany napój najlepiej wypijać dwa razy dziennie: rano i wieczorem. Źródło: healthyhealingeats.com, zywienie.abczdrowie.pl