
Lody to deser w sam raz na upalne dni. W sklepach i budkach z lodami można kupić owocowe, orzeźwiające sorbety i klasyczne lody na śmietance z różnymi dodatkami. Choć są bardzo smaczne, takie lody zawierają sporo cukru i tłuszczu.
Jeżeli nie chcecie więc rezygnować z tego przysmaku, zróbcie lody sami w domu. I to nie z tłustej śmietanki, a serka wiejskiego - są znacznie lżejsze, mniej słodkie, a równie pyszne. Na upał sprawdzą się idealnie, także nie ma na co czekać. Poznajcie przepis na lody z serka wiejskiego i zróbcie je na deser.
Wartości odżywcze serka wiejskiego
Biały ser cieszy się dużym uznaniem wśród Polaków. Robimy z niego twarożek ze szczypiorkiem do kanapek, nadzienie do pierogów czy serniki, dlatego nic dziwnego, że również i serek wiejski ma tylu miłośników.
Jest delikatny, mięciutki, a jeden kubeczek wystarcza w sam raz jako dodatek do śniadania. W Polsce można go kupić dopiero od lat 90., a wydawać by się mogło, że był z nami od zawsze. Od tradycyjnego twarogu różni się tym, że produkuje się go z chudego mleka i niegazowanych szczepów bakterii. Kawałki sera są zanurzone w słodkiej śmietance, dlatego właśnie serek wiejski tak dobrze sprawdza się do zrobienia lekkich, domowych lodów.
Serek wiejski jest bardzo wartościowy. Zawiera 11 g białka na 100 g produktu, niewiele węglowodanów i stosunkowo mało kalorii. Znajduje się w nim witamina B2 i B12 oraz trochę witaminy B1, B3, B6, E i A.
Przepis na domowe lody z serka wiejskiego
Składniki:
-
200 g serka wiejskiego (1 standardowe opakowanie)
-
1 łyżeczka miodu
-
opcjonalnie garść owoców, np. truskawek, malin, jagód
Przygotowanie:
-
Umyjcie owoce i wsypcie je do miski. Dodajcie serek wiejski oraz miód.
-
Wymieszajcie składniki łyżką, a następnie blenderem, aż masa będzie gładka i jednolita.
-
Przełóżcie ją do zamykanego, plastikowego pojemnika i włóżcie do zamrażarki na ok. 5 godzin.
I gotowe! Po tym czasie lody z serka wiejskiego są już gotowe do zjedzenia. Przepis możecie dowolnie modyfikować i dodać inne, ulubione owoce, dżem albo zamienić miód na cukier puder lub słodzik. Możecie też polać lody polewą czekoladową albo dosłodzić je domową konfiturą.