Weźcie ten prosty składnik z kuchni i wybielcie nim firanki. Prosty trik za grosze
AdobeStock
Newsy

Weźcie ten prosty składnik z kuchni i wybielcie nim firanki. Prosty trik za grosze

Nie chcecie używać chemicznych środków do mycia firanek? Użyjcie tych naturalnych. Są równie skuteczne i o wiele tańsze.

Wasze firanki zrobiły się brzydkie i poszarzałe? Zamiast prać je z użyciem chemicznych środków, sięgnijcie po naturalne, tańsze i równie skuteczne metody, które w mig przywrócą waszym firankom śnieżną biel.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wybielić firanki domowym sposobem?

Biel to kolor czystości, elegancji i klasy. Jednak jest to również kolor najtrudniejszy do utrzymania w czystości. Białe zasłony są bez wątpienia dużą ozdobą naszego domu. Wpuszczają światło do pomieszczeń i sprawiają, że przestrzeń wydaje się jasna, przestronna i otwarta.

Niestety, z czasem nasze zasłony i firanki mogą poszarzeć. Na szczęście, istnieje kilka skutecznych i prostych sposobów, aby przywrócić im dawną biel. Jak usunąć plamy, szarości i pożółkłe ślady na białych zasłonach?

Zobacz także
Odrobina tego kuchennego składnika wystarczy, aby firany były śnieżnobiałe

Odrobina tego kuchennego składnika wystarczy, aby firany były śnieżnobiałe

Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni

Jak wyczyścić zmywarkę bez użycia detergentów? Potrzebne składniki są w waszej kuchni

Domowe sposoby na wybielenie firanek:

  • Namoczcie zasłony w soku z cytryny i gorącej wodzie. Użyjcie 1 części soku z cytryny na 4 części gorącej wody i pozostawcie na maksymalnie dwie godziny. Opłuczcie, a następnie upierzcie w pralce.
  • Przygotujcie w misce roztwór z 500 g sody na 10 l wody. Wymoczcie w takiej mieszance firankę przez kilka godzin, a następnie upierzcie ją w tradycyjny sposób.
  • Dodajcie do 10 l wody cztery łyżki soli kuchennej lub pół szklanki octu. Niech firanki moczą się w tej miksturze przez kilka godzin. Następnie wypłuczcie firanki i zawieście je na karniszu do ich całkowitego wyschnięcia.
  • Innym naturalnym środkiem, który przywróci waszym firankom biel, jest proszek do pieczenia. Po praniu ręcznym lub w pralce mydłem marsylskim, wystarczy napełnić miskę gorącą wodą, dodać saszetkę proszku do pieczenia, włożyć zasłony i pozostawić je do namoczenia. Po około dwóch godzinach wystarczy firanki spłukać i w razie potrzeby zastosować środek zmiękczający. Możecie też wycisnąć je i powiesić do wyschnięcia. Podobny efekt otrzymacie rozpuszczając w wodzie pięć tabletek aspiryny.

Możecie też oczywiście sięgnąć po bardziej zdecydowane sposoby na wybielenie swoich firanek. Pamiętajcie jednak, że używając mocnych roztworów wybielaczy, powinniście znajdować się w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Pamiętajcie też, aby użyć dużej ilości wody podczas używania wybielacza, w przeciwnym razie wypalicie dziurę w tkaninie.

Firanki powinno się prać bez wirowania w maksymalnie 30 stopniach. Przed włożeniem ich do pralki, warto złożyć je w kostkę bądź włożyć do specjalnego woreczka.

Źródło: msn.com.pl

Plamy z jagód na ubraniach? Z tymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
AdobeStock
Newsy
Plamy z jagód na ubraniach? Tymi domowymi sposobami natychmiast sobie z nimi poradzicie
Poplamiliście ulubione spodnie podczas zbierania lub jedzenia jagód? Jeszcze nic straconego! Możecie je uratować z pomocą domowych sposobów.

Latem nie można odpuścić wycieczki do lasu na jagody! Zróbcie z nich koniecznie klasyczne jagodzianki , pyszne pierogi , ciasto lub po prostu pałaszujcie garściami prosto z krzaka. Wyprawy na jagody mają jednak pewien minus – praktycznie zawsze brudzi się od nich ubranie! Owoce te bardzo silnie farbują tkaniny na fioletowy kolor, dlatego trzeba szybko reagować. Poznajcie domowe sposoby, które szybko poradzą sobie z tym problemem. Ocet na plamy z jagód Jak w większości przypadków, tak i do usuwania plam z jagód wspaniale nada się klasyczny ocet. By uratować zafarbowane przez te owoce ubrania, należy sporządzić roztwór z octu z wodą, w proporcji 1:2 (1 część octu na 2 części wody). W tak sporządzonym roztworze zamoczcie świeżo poplamione ubrania. Jeżeli plamy zdążyły już zaschnąć, roztwór powinien być mocniejszy, w proporcji 1:1. Zamoczcie w nim tkaniny na dwie godziny, a po tym czasie wypierzcie w pralce w 40 stopniach. Kwasek cytrynowy na plamy z jagód                                   Z trudnymi zabrudzeniami poradzi sobie również kwasek cytrynowy . Wystarczy, że do miski na pranie wlejecie letnią wodę i rozpuścicie w niej jedno opakowanie kwasku cytrynowego. Następnie włóżcie do wody zabrudzone ubrania i moczcie w niej przez godzinę. Po tym czasie odzież wystarczy wypłukać i wyprać w pralce. Jeżeli jednak po godzinie plamy nie zejdą, to zostawcie ubrania w roztworze na dłuższy czas – nawet do 6 godzin, albo i na całą noc! Po tak długim czasie plamy będą musiały zejść. Pamiętajcie o tym, by wyprać później ubrania! Sok z cytryny na plamy z jagód Nie tylko kwasek cytrynowy, ale i sok z cytryny...

Jak usunąć plamy z czerwonego barszczu na obrusie po świętach?
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć plamy z czerwonego barszczu na obrusie? Wykorzystajcie tę przyprawę
Zabrudziliście świąteczny obrus czerwonym barszczem? Sprawdźcie, jak możecie go uratować.

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez czerwonego barszczu. Zupa ta jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. Niestety, jej wyrazisty czerwony kolor jest też silnym środkiem barwiącym tkaniny. Jeśli w chwili nieuwagi zabrudziliście obrus czerwonym barszczem i zapomnieliście go zaprać, a plama już zaschła, sprawdźcie jak możecie ją wywabić. To naprawdę proste. Jak usunąć plamy z czerwonego barszczu na obrusie? Jak w przypadku prawie wszystkich plam, szybkie działanie daje największą szansę na sukces. Trudno sobie jednak nawet wyobrazić zamęt, jaki by powstał, gdybyście po zaplamieniu obrusu, chcieli zdjąć całą świąteczną zastawę, aby pozbyć się z niego plam. Zazwyczaj sięgamy więc w takich sytuacjach po środki doraźne, na przykład po chusteczkę. Co jeszcze możemy zrobić? Ręcznik papierowy lub kromka białego chleba Wystarczy, że weźmiecie biały ręcznik papierowy lub kromkę białego chleba i przyłożycie ją do plamy, aby wchłonęła jak najwięcej płynu. Następnie należy pokryć poplamiony burakami obszar zimną wodą, aby choć częściowo wypłukać barwnik. Później - już po zdjęciu ze stołu obrusu - wystarczy na zaplamione miejsce nałożyć trochę mocnego detergentu, który zawiera wystarczającą ilość enzymów usuwających plamy, po czym uprać obrus w pralce. Sól kuchenna Jeżeli wasz barszcz rozleje się na biały obrus, warto jak najszybciej posypać plamę solą kuchenną i pozostawić na kwadrans. Jeśli jednak tego od razu nie zrobicie, i tak warto posypać plamę solą (sól kuchenna pochłonie czerwony płyn) i powtarzać tę czynność kilka razy wymieniając sól na świeżą, a następnie zanurzyć obrus w zimnej wodzie na ok. 2-3 godziny, po czym wyprać go w pralce, stosując preparat zawierający...

Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć plamy z jedzenia ze świątecznego obrusu? Zróbcie tak, a będzie jak nowy
Plamy na obrusie po świętach to jeszcze nie powód do paniki! Możecie łatwo je usunąć domowymi sposobami.

Powiedzmy sobie szczerze – ubrudzenie obrusu podczas świąt jest nieuniknione. Zresztą właśnie do tego on służy! Lepiej jest czyścić poplamiony obrus niż szorować o wiele cenniejszy, drewniany stół. Ale kto próbował zmierzyć się z trudnymi plamami z wina albo kawy ten dobrze wie, że ich usunięcie nie jest wcale takie proste. Poniżej podajemy wam garść porad, które pomogą wam szybciej i łatwiej pozbyć się trudnych plam z obrusu. Plamy z czerwonego wina Wino do obiadu świetnie smakuje i poprawia trawienie. Niestety, rozlane czerwone wino może na zawsze zniszczyć obrus, jeżeli szybko nie zabierzecie się za usuwanie plamy! Sprawdźcie, jak można sobie z tym poradzić. Alkohol Alkohol zwalczaj… alkoholem! Ta zasada przydaje się nie tylko wtedy, gdy dokucza wam „syndrom dnia poprzedniego”, ale również wówczas, gdy poplamicie obrus czerwonym winem. Wystarczy polać plamę szampanem albo białym winem, później zamoczyć obrus w zimnej wodzie i wyprać w pralce. Sól Jeden z najlepiej znanych sposobów. Gdy na obrus wyleje się czerwone wino, natychmiast posypcie ją dużą ilością soli i zostawcie na dłuższą chwilę, aż sól wchłonie całą wilgoć. Później, podobnie jak w przypadku użycia alkoholu, zamoczcie obrus w zimnej wodzie i wypierzcie. Plamy z kawy i herbaty - jak usunąć? Plamy z rozlanej kawy i herbaty są szczególnie uciążliwe. Najlepiej usuwać je wtedy, gdy są jeszcze świeże, ponieważ im dłużej plama zostanie na obrusie, tym większe jest prawdopodobieństwo, że już nigdy się jej nie pozbędziecie! Sprawdźcie, jak sobie z nimi poradzić: Ocet Kwas zawarty w occie świetnie poradzi sobie z trudnymi plamami. Pamiętajcie tylko o tym, by odpowiednio go rozcieńczyć – w przeciwnym razie zniszczycie tkaninę! Najlepiej użyjcie go w proporcji 1...

sposób na mętną galaretę z nóżek
Adobe Stock
Newsy
Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna
Galareta podawana w towarzystwie nóżek wieprzowych i octu to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, wystarczy jeden błąd, by wywar stał się mętny. Na szczęście można go naprawić!

Polacy uwielbiają galaretę z nóżkami wieprzowymi Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy.  Niewielu jednak wie, jak prawidłowo ją przyrządzać. O znakomitej jakości i wyglądzie dania stanowią tak naprawdę niuanse. Jednak warto na nie zwrócić uwagę. Jak przyrządzić idealny galert? Zanim wasze nóżki wieprzowe wylądują w garnku powinny się moczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin. Mięso musicie gotować wraz z przyprawami i warzywami przez ok. 2,5 godziny, na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką. Gotową galaretę powinniście nieco przestudzić zanim zostanie przecedzona, ponownie połączona z mięsem i schowana do lodówki. Można więc powiedzieć, że przepis jest banalnie prosty, a jednak można popełnić w nim błąd. Jeśli w trakcie gotowania wasz wywar stał się mętny, prawdopodobnie doszło do kulinarnej wpadki – włożyliście mięso do wrzącej zamiast do zimnej wody. Pamiętajcie jednak, że w kuchni wiele rzeczy da się naprawić, a uratować was może tylko spokój i opanowanie. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jak uratować mętną galaretę? Aby przywrócić galarecie klarowność powinniście umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość musicie dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedźcie wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe! Po błędzie ani śladu! Umieszczona w lodówce galareta zachowa świeżość aż przez  10 dni!