Piekarnik się zepsuł? A może macie ochotę na prosty deser, który praktycznie robi się sam i nie trzeba go w ogóle zapiekać? W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się przepis na ciasto czekoladowe z zaledwie dwóch składników.

Jedyne, czego potrzebujecie, to bardzo dojrzałe banany oraz czekolada. Może być gorzka lub mleczna - to zależy od waszych preferencji. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich deserów, to polecamy zdecydować się na gorzką czekoladę, ponieważ dojrzałe banany same w sobie są już bardzo słodkie.

By zrobić to proste ciasto, skorzystajcie z poniższego przepisu. 

Zobacz także:

Przepis na ciasto czekoladowe z 2 składników

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • 200 g czekolady

  • 3 bardzo dojrzałe banany

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banany ze skórki.

  2. Włóżcie je do naczynia i zmielcie za pomocą blendera na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca, ale musicie to zrobić bardzo dokładnie - tak, by w masie nie pozostały grudki.

  3. Połamcie tabliczki czekolady na kawałki i włóżcie do miski. Naczynie włóżcie do większej miski lub garnka wypełnionego ciepłą wodę i poczekajcie, aż czekolada się rozpuści. Jeżeli nie macie ochoty na robienie kąpieli wodnej, możecie też rozpuścić czekoladę w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak o tym, by ustawić niską moc urządzenia i co jakiś czas sprawdzać, co się dzieje z czekoladą - można ją łatwo przypalić w mikrofali!

  4. Gdy czekolada już się rozpuści, dodajcie do niej puree z bananów i bardzo dokładnie wymieszajcie szpatułką lub łyżką, aż zgęstnieje.

  5. Miskę, naczynie żaroodporne lub niewielką blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie masę czekoladowo-bananową i poczekajcie, aż trochę ostygnie. 

  6. Gdy masa się nieco schłodzi, włóżcie ją do lodówki i zostawcie na co najmniej 5 godzin.

I gotowe! Tyle czasu wystarczy, by ciasto zastygło. Teraz wystarczy delikatnie wyjąć je z naczynia, pokroić i podawać swoim najbliższym. Smacznego!

Źródło: Schnelle Rezepte/YouTube