Piekarnik się zepsuł? A może macie ochotę na prosty deser, który praktycznie robi się sam i nie trzeba go w ogóle zapiekać? W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się przepis na ciasto czekoladowe z zaledwie dwóch składników.
Jedyne, czego potrzebujecie, to bardzo dojrzałe banany oraz czekolada. Może być gorzka lub mleczna - to zależy od waszych preferencji. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich deserów, to polecamy zdecydować się na gorzką czekoladę, ponieważ dojrzałe banany same w sobie są już bardzo słodkie.
By zrobić to proste ciasto, skorzystajcie z poniższego przepisu.
Zobacz także:
Przepis na ciasto czekoladowe z 2 składników
Do przygotowania ciasta będziecie potrzebowali tych składników:
Składniki:
-
200 g czekolady
-
3 bardzo dojrzałe banany
Przygotowanie:
-
Obierzcie banany ze skórki.
-
Włóżcie je do naczynia i zmielcie za pomocą blendera na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca, ale musicie to zrobić bardzo dokładnie - tak, by w masie nie pozostały grudki.
-
Połamcie tabliczki czekolady na kawałki i włóżcie do miski. Naczynie włóżcie do większej miski lub garnka wypełnionego ciepłą wodę i poczekajcie, aż czekolada się rozpuści. Jeżeli nie macie ochoty na robienie kąpieli wodnej, możecie też rozpuścić czekoladę w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak o tym, by ustawić niską moc urządzenia i co jakiś czas sprawdzać, co się dzieje z czekoladą - można ją łatwo przypalić w mikrofali!
-
Gdy czekolada już się rozpuści, dodajcie do niej puree z bananów i bardzo dokładnie wymieszajcie szpatułką lub łyżką, aż zgęstnieje.
-
Miskę, naczynie żaroodporne lub niewielką blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie masę czekoladowo-bananową i poczekajcie, aż trochę ostygnie.
-
Gdy masa się nieco schłodzi, włóżcie ją do lodówki i zostawcie na co najmniej 5 godzin.
I gotowe! Tyle czasu wystarczy, by ciasto zastygło. Teraz wystarczy delikatnie wyjąć je z naczynia, pokroić i podawać swoim najbliższym. Smacznego!
Źródło: Schnelle Rezepte/YouTube