Weźcie te 2 produkty i zróbcie z nich ciasto czekoladowe. Nie potrzeba ani mąki, ani jajek
AdobeStock
Newsy

Weźcie te 2 produkty i zróbcie z nich ciasto czekoladowe. Nie potrzeba ani mąki, ani jajek

To jeden z tych przepisów, które lubimy najbardziej. Nieskomplikowany, szybki i z minimalnej ilości składników. Zobaczcie, jak zrobić to wyjątkowe ciasto.

Piekarnik się zepsuł? A może macie ochotę na prosty deser, który praktycznie robi się sam i nie trzeba go w ogóle zapiekać? W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się przepis na ciasto czekoladowe z zaledwie dwóch składników.

Jedyne, czego potrzebujecie, to bardzo dojrzałe banany oraz czekolada. Może być gorzka lub mleczna - to zależy od waszych preferencji. Jeśli nie lubicie zbyt słodkich deserów, to polecamy zdecydować się na gorzką czekoladę, ponieważ dojrzałe banany same w sobie są już bardzo słodkie.

By zrobić to proste ciasto, skorzystajcie z poniższego przepisu. 

Przepis na ciasto czekoladowe z 2 składników

Do przygotowania ciasta będziecie potrzebowali tych składników:

Składniki:

  • 200 g czekolady

  • 3 bardzo dojrzałe banany

Zobacz także
Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą

Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera i bez pieczenia. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie banany ze skórki.

  2. Włóżcie je do naczynia i zmielcie za pomocą blendera na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca, ale musicie to zrobić bardzo dokładnie - tak, by w masie nie pozostały grudki.

  3. Połamcie tabliczki czekolady na kawałki i włóżcie do miski. Naczynie włóżcie do większej miski lub garnka wypełnionego ciepłą wodę i poczekajcie, aż czekolada się rozpuści. Jeżeli nie macie ochoty na robienie kąpieli wodnej, możecie też rozpuścić czekoladę w mikrofalówce. Pamiętajcie jednak o tym, by ustawić niską moc urządzenia i co jakiś czas sprawdzać, co się dzieje z czekoladą - można ją łatwo przypalić w mikrofali!

  4. Gdy czekolada już się rozpuści, dodajcie do niej puree z bananów i bardzo dokładnie wymieszajcie szpatułką lub łyżką, aż zgęstnieje.

  5. Miskę, naczynie żaroodporne lub niewielką blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wylejcie masę czekoladowo-bananową i poczekajcie, aż trochę ostygnie. 

  6. Gdy masa się nieco schłodzi, włóżcie ją do lodówki i zostawcie na co najmniej 5 godzin.

I gotowe! Tyle czasu wystarczy, by ciasto zastygło. Teraz wystarczy delikatnie wyjąć je z naczynia, pokroić i podawać swoim najbliższym. Smacznego!

Źródło: Schnelle Rezepte/YouTube 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Newsy
Super proste ciasto tylko z 2 składników. Wyjdzie każdemu
Doskonałe i banalne do upieczenia. Potrzebujecie tylko 2 składników, aby je przygotować.

Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć czekoladowemu ciastu. To wychodzi wyjątkowo delikatne i puszyste, a do tego jest niezwykle łatwe do zrobienia. Do jego upieczenia potrzebujecie… 2 składników! Tak, z 2 składników można zrobić naprawdę pyszne ciasto. Możecie jeść je bez dodatków, ale doskonale smakuje z przesmażonymi wiśniami, malinami, owocami leśnymi albo po prostu polane gorzką czekoladą labo posypane cukrem pudrem. Cały sekret tkwi w tym, aby dobrze ubić białka, to właśnie one nadają lekkości ciastu. Zwróćcie uwagę również na to, aby czekolada była wystudzona; nie dodawajcie gorącej czekolady do żółtek, bo ciasto się zwarzy. Czekoladowe ciasto nie zawiera mąki, więc jest idealne dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Z pewnością sprawdzi się podczas rodzinnych imprez typu urodziny czy imieniny albo przyjęć dla dzieci. Ciasto czekoladowe z 2 składników – przepis Składniki 4 tabliczki czekolady (400g) 10 jajek Opcjonalnie: kwaśne owoce typu wiśnie lub maliny, tabliczka czekolady albo cukier puder Przygotowanie Połamcie czekoladę na kawałki. Przełóżcie je do garnka lub miski. Wstawcie garnek z małą ilością wody, gdy zacznie się gotować postawcie na wierchu miskę z czekoladą. Gdy zacznie się rozpuszczać mieszajcie za pomocą trzepaczki. Lekko przestudźcie czekoladę. Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do żółtek dodajcie czekoladę i wymieszajcie. Dodajcie po trochu pianę z białek i mieszajcie delikatnie trzepaczką, aż do połączenia składników. Przygotujcie okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18cm. Wyłóżcie ją dokładnie papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe wlejcie do...

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy
Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie. Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta. Cake pops z sernika – przepis Składniki 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta) 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę) 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp. Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki Przygotowanie Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie...

kopiec kreta przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Przepisy
Idealny na wizytę naszej teściowej. Kultowy kopiec kreta. Deser, który zachwyca smakiem
Chcesz naprawdę zachwycić swoją teściową? Przygotuj to klasyczne ciasto, a wszyscy będą prosili o dokładkę!

Niedługo przyjdą goście, a ty nie wiesz jaki deser przygotować? Pomysłów na proste, szybkie i smaczne ciasta jest dużo, jednak co robić, gdy czekasz na najważniejszego ze wszystkich gości – swoją teściową? Zachwyć swoją teściową! Niewątpliwie nasze mamy i teściowe to niekwestionowane autorytety w kwestii kulinariów. Kto, jeśli nie one wie najlepiej jak przygotować przepyszne ciasta z rodzinnych przepisów? Lata ich doświadczeń sprawiają, że czasami drżymy w oczekiwaniu na ich wizytę i ocenę naszych wypieków. A już zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy przygotować ciasto, które jest absolutnym klasykiem wśród deserów! Jednak możecie się przekonać, że naprawdę nie ma się czego bać – wypróbujcie ten przepis, a wasze teściowe będą zachwycone. Kopiec kreta – klasyczne ciasto Kopiec kreta to kremowe, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Od dawna większość gospodyń przygotowuje znaną wszystkim wersję kopca „z paczki”. Nie ma co się dziwić – takie ciasto robi się szybko, a dokładna instrukcja załączona do opakowania ułatwia przygotowanie. Ale warto spróbować zrobić go samodzielnie – taki kopiec jest niepowtarzalny i przepyszny! Nie jest bardzo trudny w przygotowaniu i uwierzcie, że podjęty wysiłek naprawdę się wam opłaci. Kopiec kreta – przepis Do upieczenia klasycznego kopca kreta będziecie potrzebowały: Pół kilo mąki pszennej 100 g masła 2 jaja Pół szklanki cukru 1 szklankę maślanki Łyżeczkę proszku do pieczenia 4 duże łyżki kakao Pół litra śmietany 36% Fix do śmietany (dwie sztuki) 100g czekolady 3 łyżki cukru pudru 3 duże banany Łyżka soku z cytryny Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuść w garnuszku lub w...

Czekoladowe ciasto z ziemniaków na weekend.  Podpowiadamy jak je zrobić
Adobe Stock
Newsy
Przepis na czekoladowe ciasto z ziemniaków. 1 składnik sprawia, że rozpływa się w ustach 
Ziemniaki na słodko? Dlaczego nie. Udowodnimy, że na słodko, z jeszcze jednym szokującym składnikiem, bo nikt go nie łączy na co dzień z ziemniakami, wyjdzie Wam nieziemskie ciasto.

Śmietana jest chyba jedynym logicznym łącznikiem ziemniaków i czekolady. Doskonale smakuje gdy dodamy ją do ziemniaków, z odrobiną masła i ubijemy na pyszne, puszyste puree. Dodana do czekolady czy lodów czekoladowych, także sprawdzi się zawsze. Dziś prezentujemy niecodzienny wypiek na niedzielę: ciasto czekoladowo-ziemniaczane. Śmietanę wykorzystamy do zrobienia polewy do tego wyjątkowego, ziemniaczanego ciasta. Czy ziemniaki pasują do słodkich wypieków? W pierwszym momencie, gdy myślimy o przygotowaniu ciasta z ziemniaków, jesteśmy pewni, że to nie może się udać. Jednak warzywa, które na co dzień używamy do innych celów, spokojnie możemy dodawać do ciast. I robimy tak, stosując jako składników do wypieków np. marchewki, dyni czy właśnie ziemniaków. Wymienione warzywa nie tylko mają neutralny smak, który doskonale „poddaje się” aromatom przypraw, ale do tego nadają ciastu lekkości i puszystości. Często są stosowane jako dodatek właśnie po to, żeby nadać wypiekom puszystości. Czekoladowe ciasto z ziemniaków Składniki: 200g ugotowanych ziemniaków, 150g miękkiego masła, 50g gorzkiej czekolady,  3 jajak,  200g cukru pudru,  175g mąki pszennej, 2 łyżki stołowe kakao, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na polewę czekoladową: 50g gorzkiej czekolady, 200g śmietany kremówki 30%, 30g cukier puder. Przygotowanie ciasta: Obieramy i gotujemy ziemniaki, a następnie tłuczemy je ubijakiem do ziemniaków, żeby pozostały bez grudek. Na tym wstępnym etapie lepiej nie używać do tego celu blendera, ponieważ ziemniaki zmienią konsystencją i staną się gumiaste. Do miski z ziemniakami dodajemy cukier puder, 100 g masła i...