
Tradycja jedzenia ryby w piątek jest wciąż żywa. Jedni robią to z religijnych pobudek, a inni po prostu z przyzwyczajenia. Jest to całkiem dobry zwyczaj choćby ze względu na to, że rezerwując jeden dzień w tygodniu na jedzenie ryby mamy okazję dostarczyć organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych.
W dodatku dziś przyrządzenie obiadu z ryby prostsze już być nie może. Nie trzeba jej patroszyć czy obierać ze skóry, jeśli kupicie w sklepie tzw. kostkę, czyli kawałki fileta. Wystarczy je odpowiednio doprawić i wrzucić na patelnię.
Sposób na pyszną rybę bez panierki
Często rybę po doprawieniu obtacza się w panierce i dopiero wtedy wrzuca na patelnię. Jeśli jednak wolicie zdrowszą i jeszcze smaczniejszą alternatywę, zróbcie coś innego. Mięso z ryby, tak samo jak np. wieprzowe czy drobiowe, można przecież marynować.
Już po godzinie w takiej marynacie ryba pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W tym celu warto wykorzystać sok z cytryny i jeszcze kilka przypraw. Tak zamarynowana ryba jest pyszna i nie wymaga w ogóle panierowania - można od razu wrzucać ją na patelnię, a potem się już zajadać. Sprawdźcie poniżej, jak wykonać prostą marynatę do ryb.
Przepis na dorsza w cytrynowej marynacie
Składniki:
-
3-4 kostki z dorsza
-
sok z połowy cytryny
-
pół szklanki oleju
-
suszony czosnek
-
słodka papryka mielona
-
sól
-
pieprz
Oraz olej lub masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
-
Umyjcie kostkę rybną i osuszcie papierowymi ręcznikami.
-
Następnie natrzyjcie rybę solą.
-
Do miseczki wlejcie olej, dodajcie po pół łyżeczki czosnku i papryki. Wlejcie sok z połówki cytryny i wymieszajcie.
-
Kawałki ryby włóżcie do pojemnika, zalejcie marynatą i delikatnie przemieszajcie.
-
Zamknięty pojemnik odstawcie do lodówki na minimum godzinę, a lepiej dłużej.
-
Kiedy ryba poleży już w marynacie odpowiednio długo, wyjmijcie ją i odsączcie z nadmiaru płynu.
-
Rozgrzejcie olej albo masło klarowane na patelni. Połóżcie kawałki ryby na rozgrzanym tłuszczu i smażcie na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron, aż się ozłocą.
Smażoną rybę podajcie z ulubioną surówką albo duszonymi warzywami i ziemniakami. Mogą być gotowane albo w formie frytek - wszystko już zależy od waszych własnych upodobań.