Weźcie rybną kostkę i jeszcze 1 rzecz. Panierka będzie zupełnie zbędna
EwciaBabcia/Gotujmy.pl
Newsy

Weźcie rybną kostkę i jeszcze 1 rzecz. Wychodzi tak smacznie, że panierka będzie zupełnie zbędna

Mięso zwykle hojnie przyprawia się różnymi ziołami i innymi dodatkami, podczas gdy ryba zwykle jest traktowana tylko solą i pieprzem. Spróbujcie mocniej ją doprawić przed smażeniem, a oczaruje was swoim smakiem. Nie trzeba nawet jej panierować - taki dodatek tylko stłumi wspaniały smak mięsa.

Tradycja jedzenia ryby w piątek jest wciąż żywa. Jedni robią to z religijnych pobudek, a inni po prostu z przyzwyczajenia. Jest to całkiem dobry zwyczaj choćby ze względu na to, że rezerwując jeden dzień w tygodniu na jedzenie ryby mamy okazję dostarczyć organizmowi zdrowych kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych.

W dodatku dziś przyrządzenie obiadu z ryby prostsze już być nie może. Nie trzeba jej patroszyć czy obierać ze skóry, jeśli kupicie w sklepie tzw. kostkę, czyli kawałki fileta. Wystarczy je odpowiednio doprawić i wrzucić na patelnię.

Sposób na pyszną rybę bez panierki

Często rybę po doprawieniu obtacza się w panierce i dopiero wtedy wrzuca na patelnię. Jeśli jednak wolicie zdrowszą i jeszcze smaczniejszą alternatywę, zróbcie coś innego. Mięso z ryby, tak samo jak np. wieprzowe czy drobiowe, można przecież marynować.

Już po godzinie w takiej marynacie ryba pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. W tym celu warto wykorzystać sok z cytryny i jeszcze kilka przypraw. Tak zamarynowana ryba jest pyszna i nie wymaga w ogóle panierowania - można od razu wrzucać ją na patelnię, a potem się już zajadać. Sprawdźcie poniżej, jak wykonać prostą marynatę do ryb. 

Zobacz także
Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania po smażeniu? Namoczcie ją w tym przed panierowaniem

Jak pozbyć się zapachu ryby z mieszkania po smażeniu? Namoczcie ją w tym przed panierowaniem

Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety

Przepis na dorsza w cytrynowej marynacie

Składniki:

  • 3-4 kostki z dorsza

  • sok z połowy cytryny

  • pół szklanki oleju

  • suszony czosnek

  • słodka papryka mielona

  • sól

  • pieprz

Oraz olej lub masło klarowane do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kostkę rybną i osuszcie papierowymi ręcznikami. 

  2. Następnie natrzyjcie rybę solą. 

  3. Do miseczki wlejcie olej, dodajcie po pół łyżeczki czosnku i papryki. Wlejcie sok z połówki cytryny i wymieszajcie.

  4. Kawałki ryby włóżcie do pojemnika, zalejcie marynatą i delikatnie przemieszajcie. 

  5. Zamknięty pojemnik odstawcie do lodówki na minimum godzinę, a lepiej dłużej.

  6. Kiedy ryba poleży już w marynacie odpowiednio długo, wyjmijcie ją i odsączcie z nadmiaru płynu.

  7. Rozgrzejcie olej albo masło klarowane na patelni. Połóżcie kawałki ryby na rozgrzanym tłuszczu i smażcie na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron, aż się ozłocą. 

Smażoną rybę podajcie z ulubioną surówką albo duszonymi warzywami i ziemniakami. Mogą być gotowane albo w formie frytek - wszystko już zależy od waszych własnych upodobań.