Weźcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie
AdobeStock
Newsy

Zbierzcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie

Lubicie pokrzywę? Ta roślina doskonale pasuje do sałatek, jajecznicy i można z niej zrobić smaczny sos do mięsa z grilla!

Raczej mało kto ma dobre skojarzenia z pokrzywą. Ta popularna roślina wiosną rośnie dosłownie wszędzie i skutecznie odstrasza od wchodzenia w zarośla. Podrażnienia od pokrzywy są bolesne i nieprzyjemne, dlatego każdy stara się trzymać od niej jak najdalej.

Jednak warto się do pokrzywy przekonać, ponieważ skrywa ona w sobie wiele witamin, minerałów i jest świetnym dodatkiem do dań. Można ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia sosu - próbowaliście? 

Jak zbierać pokrzywę?

Sos jogurtowy (lub inaczej - dip) z pokrzywą świetnie będzie pasował do dań z grilla - zarówno mięs, jak i warzyw. Zamiast oklepanych tzatzików zróbcie taki sos, a oszołomicie wszystkich gości!

Do zrobienia sosu będzie potrzebna przede wszystkim pokrzywa - zbierajcie ją ostrożnie, w rękawiczkach ogrodowych, żeby się nie poparzyć. Należy stosować młode pędy rośliny, dlatego najlepiej jest uciąć łodygę poniżej czwartego liścia od góry. Pokrzywę zbierajcie do wiklinowego kosza, kobiałki albo papierowej torby - ale nigdy do foliowej. 

Zobacz także
Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Terapia 4 szklanek to hit. Oczyszcza, nawadnia i pomaga schudnąć

Terapia 4 szklanek to hit. Oczyszcza, nawadnia i pomaga schudnąć

Przepis na sos jogurtowy z pokrzywą

Składniki:

  • Świeża pokrzywa
  • Opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek
  • Opcjonalnie - majonez lub śmietana

Przygotowanie:

  1. Po zebraniu pokrzywę należy sparzyć - po prostu zalejcie ją wrzątkiem.
  2. Następnie do miski wlejcie całe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego, dodajcie pokrojoną pokrzywę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeży koperek.
  3. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  4. Możecie dodać do sosu trochę majonezu lub śmietany. 

Zalety jedzenia pokrzywy

Pokrzywa jest bardzo zdrowa dlatego korzystając z tego, jak powszechnie rośnie ona w naszym kraju, warto zbierać młode pędy i wykorzystywać je w kuchni. Oto, jak wpływa jedzenie pokrzywy na organizm:

  • obniża poziom cholesterolu

  • działa moczopędnie

  • wzmacnia kondycję włosów, skóry oraz paznokci

  • wpływa pozytywnie na porost włosów

  • obniża ciśnienie

  • zmniejsza stany zapalne w organizmie

  • zmniejsza objawy alergii

  • rozszerza naczynia krwionośne

Ponadto, dzięki wysokiej zawartości żelaza, pokrzywa jest zalecana w diecie osób cierpiących na anemię (niedokrwistość). 

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy
Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]
Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok! Właściwości młodej pokrzywy Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie! Dania z pokrzywą Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą , drobiowe roladki czy wiosenny omlet . Warto spróbować! Przepis na sok z młodej pokrzywy Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw. Składniki: 2 szklanki liści młodej pokrzywy 1 średnie jabłko 1 limonka Przygotowanie: Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie....

sałatka z kurczakiem przepis
Ewelina P / gotujmy.pl
Newsy
Zdrowa i kolorowa. Ta sałatka da wam prawdziwy zastrzyk energii
Po kilku dniach jedzenia tłustego i ciężkiego jedzenia czas na zdrową i sycącą sałatkę z pysznych składników!

W ostatni dzień świąt z pewnością macie już dosyć ciężkich, bożonarodzeniowych potraw! Niestety, choć tradycyjne, świąteczne polskie dania są bardzo smaczne, to potrafią być też dość ciężkostrawne. A do tego łatwo od nich przytyć, co w połączeniu z kilkoma porcjami ciasta dziennie sprawia, że wszyscy po świętach ważą co najmniej jeden kilogram więcej! Dlatego po świętach przychodzi czas na zmianę diety i powrót do świeżych warzyw i lekkich dań. Organizm wam za to podziękuje, a jeśli będziecie dłużej odżywiać się w ten sposób, to i zbyt ciasne spodnie zaczną się lepiej układać! Przepis na smaczną i dietetyczną sałatkę Po świętach na pewno czujecie się ospali i ociężali, dlatego świetnym pomysłem na poświąteczny posiłek jest sałatka ze świeżych warzyw! Da wam dużo energii, a do tego jest po prostu bardzo smaczna. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 filety z piersi z kurczaka 130 g makaronu penne 1 opakowanie mixu sałat 1 świeży ogórek 1 papryka czerwona 25 dag pomidorków koktajlowych 10 dag słonecznika Bazylia Curry Zioła prowansalskie Pieprz Oraz składniki na sos: 1 jogurt naturalny 150 g 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Pieprz Przygotowanie Mięso z kurczaka pokrójcie w kosteczkę i doprawcie curry, ziołami, pieprzem i bazylią. Usmażcie na patelni. Do wrzątku wsypcie makaron i ugotujcie zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Następnie umyjcie i pokrójcie warzywa – pomidorki w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Wrzućcie do miski, a na wierzch wsypcie mieszankę sałat. W mniejszej misce wymieszajcie jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, miód i pieprz. Odstawcie do lodówki na 20-30 minut....

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy
Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości. Właściwości białej rzodkiewki Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne! Witaminy W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A . Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń. Odchudzanie Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej ! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę . Nadciśnienie Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi , a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki. Przepis na surówkę z białej rzodkiewki Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 biała rzodkiewka (korzeń) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka majonezu Pół łyżeczki cukru...

Szczawiowa z jajkiem
Newsy
Po co dodaje się do szczawiowej jajko? Sekretne zastosowanie, które znają tylko nieliczni
Myśleliście, że to tylko dodatek smakowy? Zdecydowanie nie! Jajko w szczawiowej spełnia ważną rolę…

Lubicie zupę szczawiową? Pewnie dodajecie do niej ugotowane jajko. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak się robi? Okazuje się, że nie tylko dla poprawy smaku zupy. Jajko dodane do zupy szczawiowej ma jeszcze inną rolę. Zupa szczawiowa Ta lekko kwaśna zupa, której podstawą jest szczaw, jest letnią potrawą sezonową. W Polsce szczaw rośnie w wielu miejscach na dziko, dlatego latem łatwo o zyskanie składników do przygotowania szczawiowej. Zwyczajowo zupę szczawiową podaje się najczęściej z gotowanymi młodymi ziemniakami, dodatkiem zabielającym, takim jak np. śmietana czy jogurt oraz z gotowanym jajkiem. Szczaw Szczaw do zupy szczawiowej można zakupić latem na targu lub dostać w słoiku, a osoby mieszające na wsiach mogą nawet samodzielnie zbierać szczaw na łąkach. Do zupy szczawiowej wybiera się najczęściej młode liście i ogonki bez twardego łyka. Jeśli kupujecie liście w pęczkach, wykorzystajcie szczaw najlepiej w tym samym dniu, bo szybko traci on smak i właściwości. Szczawiany – związki zawarte w szczawiu Szczawiany to sole kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach niekorzystnie wpływa na organizm. Spożywany w umiarkowanych ilościach, kwas szczawiowy nie jest niezdrowy ani niekorzystny, ale nie można przesadzić z jego spożyciem. Kwas szczawiowy w nadmiarze może wykazywać działanie: Ograniczające wchłanianie wapnia i magnezu i potencjalnie powodować niedobory tych pierwiastków Może powodować powstawanie kamieni nerkowych: kamieni szczawianowych Może wzmagać stany zapalne w stawach u osób chorujących na dnę moczanową i reumatyzm Podrażniać żołądek W skrajnych przypadkach prowadzić do rozwoju osteoporozy lub ograniczania wzrostu u dzieci Czy oznacza to, że szczaw jest niezdrowy i nie powinniście go jeść? Nie! Są sposoby na ograniczenie niekorzystnej działalności kwasu...