Weźcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie
AdobeStock
Newsy

Zbierzcie pokrzywę i zróbcie z niej sos. Świetnie smakuje, a do tego pomoże na anemię i nadciśnienie

Lubicie pokrzywę? Ta roślina doskonale pasuje do sałatek, jajecznicy i można z niej zrobić smaczny sos do mięsa z grilla!

Raczej mało kto ma dobre skojarzenia z pokrzywą. Ta popularna roślina wiosną rośnie dosłownie wszędzie i skutecznie odstrasza od wchodzenia w zarośla. Podrażnienia od pokrzywy są bolesne i nieprzyjemne, dlatego każdy stara się trzymać od niej jak najdalej.

Jednak warto się do pokrzywy przekonać, ponieważ skrywa ona w sobie wiele witamin, minerałów i jest świetnym dodatkiem do dań. Można ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia sosu - próbowaliście? 

Jak zbierać pokrzywę?

Sos jogurtowy (lub inaczej - dip) z pokrzywą świetnie będzie pasował do dań z grilla - zarówno mięs, jak i warzyw. Zamiast oklepanych tzatzików zróbcie taki sos, a oszołomicie wszystkich gości!

Do zrobienia sosu będzie potrzebna przede wszystkim pokrzywa - zbierajcie ją ostrożnie, w rękawiczkach ogrodowych, żeby się nie poparzyć. Należy stosować młode pędy rośliny, dlatego najlepiej jest uciąć łodygę poniżej czwartego liścia od góry. Pokrzywę zbierajcie do wiklinowego kosza, kobiałki albo papierowej torby - ale nigdy do foliowej. 

Zobacz także
Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Terapia 4 szklanek to hit. Oczyszcza, nawadnia i pomaga schudnąć

Terapia 4 szklanek to hit. Oczyszcza, nawadnia i pomaga schudnąć

Przepis na sos jogurtowy z pokrzywą

Składniki:

  • Świeża pokrzywa
  • Opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek
  • Opcjonalnie - majonez lub śmietana

Przygotowanie:

  1. Po zebraniu pokrzywę należy sparzyć - po prostu zalejcie ją wrzątkiem.
  2. Następnie do miski wlejcie całe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego, dodajcie pokrojoną pokrzywę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeży koperek.
  3. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  4. Możecie dodać do sosu trochę majonezu lub śmietany. 

Zalety jedzenia pokrzywy

Pokrzywa jest bardzo zdrowa dlatego korzystając z tego, jak powszechnie rośnie ona w naszym kraju, warto zbierać młode pędy i wykorzystywać je w kuchni. Oto, jak wpływa jedzenie pokrzywy na organizm:

  • obniża poziom cholesterolu

  • działa moczopędnie

  • wzmacnia kondycję włosów, skóry oraz paznokci

  • wpływa pozytywnie na porost włosów

  • obniża ciśnienie

  • zmniejsza stany zapalne w organizmie

  • zmniejsza objawy alergii

  • rozszerza naczynia krwionośne

Ponadto, dzięki wysokiej zawartości żelaza, pokrzywa jest zalecana w diecie osób cierpiących na anemię (niedokrwistość). 

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin. Składniki na ten sok macie pod domem
AdobeStock
Newsy
Sok z pokrzywy oczyszcza organizm i zawiera wiele witamin [PRZEPIS]
Niektórzy decydują się na kupowanie suplementów z witaminami w aptece, podczas gdy rośliny pełne zdrowych składników rosną dosłownie wszędzie. Na przykład młode pokrzywy, z których zrobicie pyszny sok!

Gdy zaczyna się sezon na różne warzywa, owoce i zioła, warto je włączyć do swojej codziennej diety. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej witamin, gdy są świeże! Na przykład pokrzywy – młode okazy to prawdziwa bomba witaminowa. Zróbcie z nich pyszny i bardzo zdrowy sok! Właściwości młodej pokrzywy Pokrzywy przez większość ludzi traktowane są jako pospolity i mocno uciążliwy chwast. Kto choć raz poparzył się pokrzywą ten dobrze wie, o czym mowa! Jednak poddane odpowiedniej obróbce pokrzywy przestają parzyć i nadają się do zjedzenia – warto to zrobić, ponieważ zawierają mnóstwo witamin! W pokrzywach znajduje się witamina A, C, E i K, a także krzem, magnez i żelazo. Picie soku z młodej pokrzywy oczyści wasz organizm i pomoże w przypadku problemów z cerą, słabymi włosami i paznokciami. Uważajcie tylko z ilością, ponieważ pokrzywa działa bardzo moczopędnie! Dania z pokrzywą Sok to nie jedyny sposób na wykorzystanie pokrzywy. Można też zrobić z niej wiele smacznych dań, jak choćby jajecznicę z pokrzywą , drobiowe roladki czy wiosenny omlet . Warto spróbować! Przepis na sok z młodej pokrzywy Do przygotowania soku potrzebna wam będzie przede wszystkim młoda pokrzywa, która obecnie rośnie praktycznie wszędzie. Uważajcie jednak, by podczas zbierania się nie poparzyć! Koniecznie załóżcie wcześniej rękawiczki – będą wam potrzebne również do wypłukania i sparzenia pokrzyw. Składniki: 2 szklanki liści młodej pokrzywy 1 średnie jabłko 1 limonka Przygotowanie: Dokładnie umyjcie pokrzywę w zimnej wodzie, by pozbyć się kurzu i piasku z liści. Następnie ułóżcie liście pokrzywy na sitku i polejcie wrzącą wodą. Przełóżcie pokrzywę od razu do zimnej wody na minutę, a następnie odcedźcie....

Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Pixabay
Newsy
Dodajcie 1 składnik, a sos czosnkowy będzie jeszcze lepszy. Nikt na to nie wpadł
Lubicie sos czosnkowy? Podkręćcie jego smak za pomocą pewnego popularnego składnika.

Smaczny dip czosnkowy to idealny dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i warzyw. Sos czosnkowy jest banalny w przygotowaniu, a zastosowanie jednego składnika, który każdy z was ma w kuchni, zdecydowanie nada mu charakteru! Sprawdźcie sami. Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Wykonanie sosu czosnkowego wcale nie jest trudne. Podstawą zawsze jest kefir, jogurt naturalny lub śmietana. Do tego możecie dodać majonez albo oliwę z oliwek, żeby sos był bardziej treściwy. Koniecznie trzeba dodać do niego także świeże zioła, które bardzo wzbogacą smak sosu. Ciekawym składnikiem do sosu czosnkowego jest sok z cytryny albo z limonki. Nadają mu lekko kwaśnego posmaku, dzięki czemu smakuje on jeszcze lepiej! Do czego pasuje sos czosnkowy? Domowy sos czosnkowy stanowi genialny dodatek do różnych potraw, szczególnie tych z grilla. Będzie doskonale pasował do karkówki marynowanej w piwie oraz chrupiących spiralek z boczku . Z dodatkiem sosu czosnkowego świetnie pasują też grillowane warzywa, na przykład bakłażan z serem pleśniowym albo pieczarki faszerowane kaszą kuskus . Dla każdego coś dobrego! Z sosem czosnkowym praktycznie wszystko będzie smakowało lepiej. Przepis na sos czosnkowy Najlepszy sos czosnkowy to oczywiście ten przyrządzany samodzielnie. Do przygotowania domowego sosu czosnkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 150 ml śmietany 12% lub 18% 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny lub limonki Świeży szczypiorek lub koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ząbki czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie czosnek do miski i wymieszajcie ze 150 ml śmietany, 4 łyżkami majonezu oraz dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny albo limonki. Wymieszajcie. Umyjcie szczypiorek (lub koperek, w zależności od tego, co...

placki z cukinii
Gotujmy.pl/edyta337
Newsy
Zróbcie placki z tego warzywa, a wyjdą lekkie i jeszcze smaczniejsze niż ziemniaczane
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, jednak przygotowane z tego warzywa będą o wiele smaczniejsze. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie przygotujcie je z tego przepisu!

Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia. Jakie dodatki do placków z cukinii? Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym. Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym Składniki: 1 cukinia 2 jajka 6-8 łyżek mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia opcjonalnie koperek Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki. Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii.  Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami. Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski....

Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
WanilioweInspiracje/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sos tzatziki. Idealny do ziemniaków i potraw z grilla
Ten popularny sos doskonale pasuje do dań z grilla, ziemniaków oraz zapiekanek.

Sos tzatziki wywodzi się z kuchni greckiej, która zachwyca nie tylko różnorodnością smaków, ale także bogactwem świeżych ziół. Grecy uwielbiają dania pełne warzyw, najczęściej w formie grillowanej, a także cierpkie smaki z wyczuwalnymi nutami cytrusów i np. mięty.  Kuchnia grecka po polsku Chociaż kuchnia grecka bogata jest w lokalne składniki takie jak dojrzałe warzywa rosnące konkretnie w tamtych regionach takie jak oliwki, bakłażany czy liście winorośli. Grecy do wielu dań dodają także oliwę tłoczoną z oliwek, a także czosnek, paprykę czy pomidory. Lokalne regiony śródziemnomorskie, włącznie z Grecją, słyną także z doskonałych win, a to za sprawą ciepłego klimatu i słonecznej pogody przez większość roku. Właśnie w takich warunkach najlepiej dojrzewają winogrona, dlatego ze świetnych win słyną także Włochy, południe Francji czy Kalifornia. W menu Greka znajdują się potrawy takie jak moussaka (zapiekanka z ziemniaków, mięsa i bakłażana), owoce morza czy horiatiki, znana na całym świecie po prostu jako… sałatka grecka. Jednak najsłynniejszy grecki sos tzatziki wcale nie musi być spożywany wyłącznie w towarzystwie śródziemnomorskich dań – wspaniale uzupełni także polską kuchnię, zwłaszcza w sezonie grillowym! Polecany jest szczególnie do grillowanych lub pieczonych mięs, ziemniaków i innych warzyw. Świetnie podkreśli także smak drobiowych szaszłyków. Przepis na grecki sos tzatziki Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2 mniejsze ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 0,5 pęczka koperku 3-4 listki mięty Sól, pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Jogurt grecki przełóżcie do miseczki. Ogórki obierzcie cienko ze skórki i zetrzyjcie na tarce...