Raczej mało kto ma dobre skojarzenia z pokrzywą. Ta popularna roślina wiosną rośnie dosłownie wszędzie i skutecznie odstrasza od wchodzenia w zarośla. Podrażnienia od pokrzywy są bolesne i nieprzyjemne, dlatego każdy stara się trzymać od niej jak najdalej.

Jednak warto się do pokrzywy przekonać, ponieważ skrywa ona w sobie wiele witamin, minerałów i jest świetnym dodatkiem do dań. Można ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia sosu - próbowaliście? 

Jak zbierać pokrzywę?

Sos jogurtowy (lub inaczej - dip) z pokrzywą świetnie będzie pasował do dań z grilla - zarówno mięs, jak i warzyw. Zamiast oklepanych tzatzików zróbcie taki sos, a oszołomicie wszystkich gości!

Zobacz także:

Do zrobienia sosu będzie potrzebna przede wszystkim pokrzywa - zbierajcie ją ostrożnie, w rękawiczkach ogrodowych, żeby się nie poparzyć. Należy stosować młode pędy rośliny, dlatego najlepiej jest uciąć łodygę poniżej czwartego liścia od góry. Pokrzywę zbierajcie do wiklinowego kosza, kobiałki albo papierowej torby - ale nigdy do foliowej. 

Przepis na sos jogurtowy z pokrzywą

Składniki:

  • Świeża pokrzywa
  • Opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeży koperek
  • Opcjonalnie - majonez lub śmietana

Przygotowanie:

  1. Po zebraniu pokrzywę należy sparzyć - po prostu zalejcie ją wrzątkiem.
  2. Następnie do miski wlejcie całe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego, dodajcie pokrojoną pokrzywę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeży koperek.
  3. Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
  4. Możecie dodać do sosu trochę majonezu lub śmietany. 

Zalety jedzenia pokrzywy

Pokrzywa jest bardzo zdrowa dlatego korzystając z tego, jak powszechnie rośnie ona w naszym kraju, warto zbierać młode pędy i wykorzystywać je w kuchni. Oto, jak wpływa jedzenie pokrzywy na organizm:

  • obniża poziom cholesterolu

  • działa moczopędnie

  • wzmacnia kondycję włosów, skóry oraz paznokci

  • wpływa pozytywnie na porost włosów

  • obniża ciśnienie

  • zmniejsza stany zapalne w organizmie

  • zmniejsza objawy alergii

  • rozszerza naczynia krwionośne

Ponadto, dzięki wysokiej zawartości żelaza, pokrzywa jest zalecana w diecie osób cierpiących na anemię (niedokrwistość). 

Źródło: zdrowie.wprost.pl