
Raczej mało kto ma dobre skojarzenia z pokrzywą. Ta popularna roślina wiosną rośnie dosłownie wszędzie i skutecznie odstrasza od wchodzenia w zarośla. Podrażnienia od pokrzywy są bolesne i nieprzyjemne, dlatego każdy stara się trzymać od niej jak najdalej.
Jednak warto się do pokrzywy przekonać, ponieważ skrywa ona w sobie wiele witamin, minerałów i jest świetnym dodatkiem do dań. Można ją wykorzystać na przykład do przyrządzenia sosu - próbowaliście?
Jak zbierać pokrzywę?
Sos jogurtowy (lub inaczej - dip) z pokrzywą świetnie będzie pasował do dań z grilla - zarówno mięs, jak i warzyw. Zamiast oklepanych tzatzików zróbcie taki sos, a oszołomicie wszystkich gości!
Do zrobienia sosu będzie potrzebna przede wszystkim pokrzywa - zbierajcie ją ostrożnie, w rękawiczkach ogrodowych, żeby się nie poparzyć. Należy stosować młode pędy rośliny, dlatego najlepiej jest uciąć łodygę poniżej czwartego liścia od góry. Pokrzywę zbierajcie do wiklinowego kosza, kobiałki albo papierowej torby - ale nigdy do foliowej.
Przepis na sos jogurtowy z pokrzywą
Składniki:
- Świeża pokrzywa
- Opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Świeży koperek
- Opcjonalnie - majonez lub śmietana
Przygotowanie:
- Po zebraniu pokrzywę należy sparzyć - po prostu zalejcie ją wrzątkiem.
- Następnie do miski wlejcie całe opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego, dodajcie pokrojoną pokrzywę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeży koperek.
- Doprawcie solą i pieprzem do smaku.
- Możecie dodać do sosu trochę majonezu lub śmietany.
Zalety jedzenia pokrzywy
Pokrzywa jest bardzo zdrowa dlatego korzystając z tego, jak powszechnie rośnie ona w naszym kraju, warto zbierać młode pędy i wykorzystywać je w kuchni. Oto, jak wpływa jedzenie pokrzywy na organizm:
-
obniża poziom cholesterolu
-
działa moczopędnie
-
wzmacnia kondycję włosów, skóry oraz paznokci
-
wpływa pozytywnie na porost włosów
-
obniża ciśnienie
-
zmniejsza stany zapalne w organizmie
-
zmniejsza objawy alergii
-
rozszerza naczynia krwionośne
Ponadto, dzięki wysokiej zawartości żelaza, pokrzywa jest zalecana w diecie osób cierpiących na anemię (niedokrwistość).
Źródło: zdrowie.wprost.pl