
Kiedy nadchodzi upalne lato, raczej mało kto ma ochotę na ciężkie potrawy. Zamiast tłustych kotletów wybieramy raczej lekkie i duszone mięso, a lubiana przez Polaków sałatka jarzynowa ustępuje miejsca lżejszym alternatywom, bez ziemniaków i majonezu.
Przykładem jest choćby lubiana przez wszystkich mizeria. Jednak jedzona bez opamiętania w końcu się nudzi. Zamiast mizerii proponujemy wam inną, jeszcze smaczniejszą sałatkę. Potrzebujecie tylko ogórków małosolnych i jeszcze kilku składników, by wyczarować pyszną i orzeźwiającą sałatkę, w sam raz na lato.
Przepis na letnią sałatkę
Składniki:
-
1 słoik ogórków małosolnych (ok. 6 sztuk)
-
4 pomidory
-
3-4 ząbki czosnku
-
1 łyżka octu
-
1 łyżeczka cukru
-
1 natka pietruszki
-
oliwa z oliwek
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyte pomidory pokrójcie wraz z ogórkami w drobną kostkę. Jeśli chcecie, możecie wcześniej sparzyć pomidory i obrać je ze skórki. Ważne, by były one bardzo dojrzałe.
-
Następnie obierzcie czosnek i posiekajcie go drobno lub przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do miski z ogórkami i pomidorami.
-
Wsypcie jeszcze posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i cukier oraz oliwę. Możecie też dodać łyżkę octu, ale uwaga - ten dodatek nie jest konieczny i jeśli nie przepadacie za octem, możecie z niego zrezygnować.
-
Wymieszajcie starannie wszystkie składniki. W gorący dzień warto odłożyć sałatkę na 15 minut do lodówki, by się schłodziła. Zamiast pietruszki możecie też użyć liści świeżej mięty - dzięki temu sałatka będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca. Smacznego!
Co zamiast mizerii?
Latem grzechem by było nie wykorzystać sezonu na różne warzywa, które przecież świetnie się sprawdzą w każdej sałatce. Skorzystajcie z poniższych inspiracji od użytkowników Gotujmy.pl: