Jeżeli już teraz obawiacie się, że po świętach nie wejdziecie w swoje ulubione spodnie, głowa do góry. Zamiast odmawiać sobie pyszności, już dziś zacznijcie pić koktajl mandarynkowy. Od razu poprawi wasze samopoczucie, zwiększy odporność, a do tego może pomóc zgubić nieco tłuszczyku. Zobaczcie, jak go przygotować.
Dlaczego warto jeść mandarynki?
Te niepozorne owoce każdej zimy cieszą się ogromną popularnością. Są dość tanie, smaczne, a do tego pełne witamin. Ich regularne spożycie może pozytywnie wpłynąć na:
-
skórę - mandarynki zawierają dużo witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Sprawia, że skóra nabiera blasku, jest promienna, a zmarszczki stają się mniej widoczne;
-
odporność - ze względu na zawartość witaminy C, a także witaminy A mandarynki to jeden z lepszych naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności zimą;
-
mózg - znajdujący się w mandarynkach kwas foliowy usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego;
-
metabolizm - choć mandarynki zawierają cukier, są dość niskokaloryczne. Jedna mandarynka to około 35 kalorii, dlatego można je jeść nawet na diecie odchudzającej. Do tego znajduje się w nich błonnik, który naturalnie wspomaga trawienie i metabolizm.
Właściwości koktajlu z mandarynek
Koktajl z mandarynek łączy w sobie wszystkie zalety tych owoców, a także kefiru. Produkt ten naturalnie wspiera metabolizm, a do tego syci na długo. Dzięki temu zmniejsza się ochota na podjadanie między posiłkami i łatwiej jest odmówić sobie słodyczy oraz innych przekąsek.
Zobacz także:
Do tego kefir zawiera niewiele kalorii, jest bogaty w wapń oraz białko - jeden ze składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przepis na koktajl z mandarynek
Składniki:
-
4-5 mandarynek
-
1 szklanka kefiru
-
Łyżeczka miodu
-
2 liście mięty lub mięta suszona
Przygotowanie:
-
Obierzcie mandarynki ze skóry i podzielcie na kawałki.
-
Wrzućcie mandarynki do blendera i wlejcie jedną szklankę kefiru. Zmiksujcie na gładką masę.
-
Przelejcie koktajl do szklanki, dodajcie miód oraz liście mięty dla dekoracji. Smacznego!
Koktajl wypijcie najlepiej od razu po przygotowaniu, by maksymalnie wykorzystać jego właściwości.