Na śniadanie, obiad czy kolację, chleb idealnie wpisuje się w każdy posiłek w ciągu dnia. Można z jego udziałem przygotować wiele szybkich dań, które zaspokoją głód. Poza tym, na rynku jest wiele dostępnych rodzajów danego produktu, dlatego też wszyscy znajdą swojego faworyta.

Chleb w diecie

Pieczywo to jeden z głównych składników w diecie. Jego odpowiednia wartość odżywcza zależy od wybranego rodzaju chleba, a głównie mąki, z jakiej został wypieczony. Im jaśniejsze pieczywo, tym bardziej oczyszczona mąka i jednocześnie pozbawiona w większości witamin oraz cennych minerałów. Jednak coraz częściej można spotkać dodatek mąki żytniej w składzie, co jest zdecydowanym plusem. Taki składnik zawiera wówczas witaminy z grupy B, mangan czy cynk. Są to dość istotne elementy w diecie. 

Rodzaje chleba

Każde pieczywo jest inne, a znaczącą różnicą jest metoda wypiekania, a mianowicie czy jest na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. To kluczowa kwestia w odróżnianiu chleba. Świadczy ona również o jego wartościowości. Pieczywo przygotowywane na zakwasie jest bardziej zbite, a także dłużej nadaje się do spożycia. Natomiast wypiek z dodatkiem drożdży jest lżejsze i szybsze w przyrządzeniu. W sprzedaży na sklepowych półkach można spotkać się z takimi rodzajami pieczywa jak:

  • chleb razowy- wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, jest wypiekany na zakwasie z dodatkiem otrębów,
  • chleb pszenny- jak sama nazwa wskazuje jest wypiekany na bazie mąki pszennej, jest smaczne, ale jednocześnie zawiera najmniej cennych mikroelementów i syci na krótszy czas,
  • chleb orkiszowy,
  • chleb żytni,
  • chleb wieloziarnisty- pieczywo z dodatkiem różnych ziaren.

W piekarniach jest szeroki wybór pieczywa, a każdy z nich wyróżnia się odpowiednim smakiem bądź wartościami odżywczymi. Zakup wybranego chleba zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. 

Zobacz także:

Zastosowanie pieczywa w kuchni

Chleb jest wypiekany do przygotowywania różnych dań w postaci najprostszych kanapek, tostów czy zapiekanek. Niewiele osób jednak wie, że może on przysłużyć się także w innych kwestiach. Pieczywo świetnie sprawdzi się położone obok ciasta. Dzięki niemu słodki wypiek na dłuższy czas zachowa swoją świeżość, nie wyschnie i będzie idealnie smakować nawet po kilku dniach.
 

Czytaj także: