Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Adobe Stock
Newsy

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych

Pachnący i chrupiący chleb to definicja idealnego śniadania. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tego produktu. Pieczywo to idealne rozwiązanie na posiłek, ale nie tylko. Może spełniać również inne zadania w kuchni, które ułatwiają życie.
Aleksandra Żarkiewicz
kwiecień 01, 2021

Na śniadanie, obiad czy kolację, chleb idealnie wpisuje się w każdy posiłek w ciągu dnia. Można z jego udziałem przygotować wiele szybkich dań, które zaspokoją głód. Poza tym, na rynku jest wiele dostępnych rodzajów danego produktu, dlatego też wszyscy znajdą swojego faworyta.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Chleb w diecie

Pieczywo to jeden z głównych składników w diecie. Jego odpowiednia wartość odżywcza zależy od wybranego rodzaju chleba, a głównie mąki, z jakiej został wypieczony. Im jaśniejsze pieczywo, tym bardziej oczyszczona mąka i jednocześnie pozbawiona w większości witamin oraz cennych minerałów. Jednak coraz częściej można spotkać dodatek mąki żytniej w składzie, co jest zdecydowanym plusem. Taki składnik zawiera wówczas witaminy z grupy B, mangan czy cynk. Są to dość istotne elementy w diecie. 

Zobacz także

Rodzaje chleba

Każde pieczywo jest inne, a znaczącą różnicą jest metoda wypiekania, a mianowicie czy jest na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. To kluczowa kwestia w odróżnianiu chleba. Świadczy ona również o jego wartościowości. Pieczywo przygotowywane na zakwasie jest bardziej zbite, a także dłużej nadaje się do spożycia. Natomiast wypiek z dodatkiem drożdży jest lżejsze i szybsze w przyrządzeniu. W sprzedaży na sklepowych półkach można spotkać się z takimi rodzajami pieczywa jak:

  • chleb razowy- wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, jest wypiekany na zakwasie z dodatkiem otrębów,
  • chleb pszenny- jak sama nazwa wskazuje jest wypiekany na bazie mąki pszennej, jest smaczne, ale jednocześnie zawiera najmniej cennych mikroelementów i syci na krótszy czas,
  • chleb orkiszowy,
  • chleb żytni,
  • chleb wieloziarnisty- pieczywo z dodatkiem różnych ziaren.

W piekarniach jest szeroki wybór pieczywa, a każdy z nich wyróżnia się odpowiednim smakiem bądź wartościami odżywczymi. Zakup wybranego chleba zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. 

Zastosowanie pieczywa w kuchni

Chleb jest wypiekany do przygotowywania różnych dań w postaci najprostszych kanapek, tostów czy zapiekanek. Niewiele osób jednak wie, że może on przysłużyć się także w innych kwestiach. Pieczywo świetnie sprawdzi się położone obok ciasta. Dzięki niemu słodki wypiek na dłuższy czas zachowa swoją świeżość, nie wyschnie i będzie idealnie smakować nawet po kilku dniach.
 

Czytaj także:

Komentarze