Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych
Adobe Stock
Newsy

Weźcie kromkę chleba i połóżcie ją obok upieczonego ciasta. Genialny patent tylko dla wtajemniczonych

Pachnący i chrupiący chleb to definicja idealnego śniadania. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez tego produktu. Pieczywo to idealne rozwiązanie na posiłek, ale nie tylko. Może spełniać również inne zadania w kuchni, które ułatwiają życie.

Na śniadanie, obiad czy kolację, chleb idealnie wpisuje się w każdy posiłek w ciągu dnia. Można z jego udziałem przygotować wiele szybkich dań, które zaspokoją głód. Poza tym, na rynku jest wiele dostępnych rodzajów danego produktu, dlatego też wszyscy znajdą swojego faworyta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Chleb w diecie

Pieczywo to jeden z głównych składników w diecie. Jego odpowiednia wartość odżywcza zależy od wybranego rodzaju chleba, a głównie mąki, z jakiej został wypieczony. Im jaśniejsze pieczywo, tym bardziej oczyszczona mąka i jednocześnie pozbawiona w większości witamin oraz cennych minerałów. Jednak coraz częściej można spotkać dodatek mąki żytniej w składzie, co jest zdecydowanym plusem. Taki składnik zawiera wówczas witaminy z grupy B, mangan czy cynk. Są to dość istotne elementy w diecie. 

Zobacz także
Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy

Dlaczego żółte sery mają różne kolory? Dużo zależy od 1 rzeczy

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Rodzaje chleba

Każde pieczywo jest inne, a znaczącą różnicą jest metoda wypiekania, a mianowicie czy jest na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. To kluczowa kwestia w odróżnianiu chleba. Świadczy ona również o jego wartościowości. Pieczywo przygotowywane na zakwasie jest bardziej zbite, a także dłużej nadaje się do spożycia. Natomiast wypiek z dodatkiem drożdży jest lżejsze i szybsze w przyrządzeniu. W sprzedaży na sklepowych półkach można spotkać się z takimi rodzajami pieczywa jak:

  • chleb razowy- wypiekany z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej, jest wypiekany na zakwasie z dodatkiem otrębów,
  • chleb pszenny- jak sama nazwa wskazuje jest wypiekany na bazie mąki pszennej, jest smaczne, ale jednocześnie zawiera najmniej cennych mikroelementów i syci na krótszy czas,
  • chleb orkiszowy,
  • chleb żytni,
  • chleb wieloziarnisty- pieczywo z dodatkiem różnych ziaren.

W piekarniach jest szeroki wybór pieczywa, a każdy z nich wyróżnia się odpowiednim smakiem bądź wartościami odżywczymi. Zakup wybranego chleba zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji. 

Zastosowanie pieczywa w kuchni

Chleb jest wypiekany do przygotowywania różnych dań w postaci najprostszych kanapek, tostów czy zapiekanek. Niewiele osób jednak wie, że może on przysłużyć się także w innych kwestiach. Pieczywo świetnie sprawdzi się położone obok ciasta. Dzięki niemu słodki wypiek na dłuższy czas zachowa swoją świeżość, nie wyschnie i będzie idealnie smakować nawet po kilku dniach.
 

Czytaj także:

Gotujmy.pl
Newsy
Szybki i prosty przepis na chleb żytni bez chemii. Idealny na wielkanocny stół
Pachnący, delikatny domowy chleb to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Przygotowanie samodzielnego wypieku jeszcze nigdy nie było tak proste. Zaskoczcie swoich bliskich tym wypiekiem!

Dla wielu osób idealnym wspomnieniem dzieciństwa jest zapach chleba , jaki unosił się po domu. Kromka świeżego chleba z odrobiną masła to wręcz niebo w gębie, smak nie do podrobienia. Wbrew pozorom przygotowanie własnego bochenka chleba nie jest skomplikowane i zajmuje dosłownie chwilę. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i zaskoczcie bliskich podczas wielkanocnego śniadania . Chleb żytni Przygotowanie chleba kojarzy się głównie ze sporą ilością pracy i trudem, dlatego też większość osób decyduje się na zakup pieczywa w piekarni czy sklepie. Nic bardziej mylnego! Przygotujcie chleb żytni z poniższego przepisu, a nigdy więcej nie wstąpicie do piekarni. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a smak jest nie do podrobienia. Taki bochenek idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania . Przepis na szybki i prosty chleb żytni Składniki: 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki miodu 8 g soli 1 łyżka oliwy 6 g słodu jęczmiennego 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania Przygotowanie: Do letniej wody dodajcie pokruszone świeże drożdże oraz miód. Całość dokładnie wymieszajcie, aby nie było grudek i odstawcie na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiejcie mąkę żytnią chlebową. Dodajcie do niej słód jęczmienny oraz sól. Wymieszajcie suche składniki. Następnie wlejcie wodę z drożdżami, oliwę i za pomocą miksera całość mieszajcie przez około 10 minut. Miskę z ciastem na chleb przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie do ciepłego miejsca do podwojenia swojej objętości na około godzinę. Po upływie danego czasu, przełóżcie ciasto do podłużnej foremki. Wierzch delikatnie wyrównajcie za pomocą łyżki lub szpatułki zwilżoną wodą. Na koniec chleb...

Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Flickr
Newsy
Co oznaczają dziury w chlebie? Wszystko przez te szkolne błędy w jego wypieku
Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się biorą duże dziury w chlebie? Odpowiedź może was zaskoczyć.

Chleb to jeden z najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Towarzyszy nam niemal każdego dnia. Zwykle wykorzystujemy go do robienia kanapek, ale również dobrze komponuje się on np. z zupą czy aromatycznym bigosem. W sklepach mamy do wyboru ogromny wybór chlebów. Od chlebów razowych, przez pszenne, po mieszane. Ale czy zastanawialiście się kiedyś skąd się biorą sporych rozmiarów dziury w chlebie? Chleb to produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie dzień. Zwykle kupujemy go w sklepie czy piekarni, ale zdarza się też, że sami wypiekamy go w domu. żytniej pszennej pszenno-żytniej orkiszowej bezglutenowej Dlaczego niektóre chleby mają duże dziury? Bez względu na to, z jakiej mąki pieczemy chleb, istnieje kilka błędów, które mogą sprawić, że w chlebie pojawią się sporych rozmiarów dziury. Co one właściwie oznaczają? Mimo iż dziurawy chleb jest taki sam w smaku jak chleb, który nie ma dziur, może on być bardzo kłopotliwy, ponieważ trudno jest na nim dobrze rozsmarować masło. Dziury te, jak się okazuje, są wynikiem błędów w jego przygotowywaniu. Skąd się biorą wady pieczywa? Istnieje kilka możliwych przyczyn, dla których w naszym chlebie pojawiają się dziury.  mąka, której użyto do wypieku, miała w swoim składzie zbyt mało glutenu użyto do wypieku mąki, która pochodziła z wykiełkowanego ziarna ciasto było niedostatecznie wyrobione i miało zbyt luźną konsystencję do ciasta dodano za dużo drożdży w przypadku chleba na zakwasie, okres jego fermentacji był z byt długi chleb pieczono w zbyt wysokiej temperaturze co ciasta na chleb dodano zbyt dużo cukru bochenek za krótko się piekł  Jak przechowywać chleb, by był dłużej świeży? Świeży bochenek...

Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
AdobeStock
Newsy
Który chleb jest bardziej kaloryczny: biały czy ciemny? Zdziwicie się
To nie takie oczywiste! Jeden typ pieczywa poleca się szczególnie dla osób odchudzających się, ale nie tylko…

Jeśli zapytacie znajomych o sposoby na odchudzanie, pewnie jedną z pierwszych wymienionych przez nich rad będzie: zamieńcie pieczywo z białego na ciemne. Czy to na pewno dobry trop? Mocno się zdziwicie, jak zobaczycie porównanie kaloryczności pieczywa. Niewątpliwie jedyną i skuteczną metodą na odchudzanie jest dostarczanie mniejszej ilości kalorii. Żeby jeść mniej kaloryczne posiłki i chudnąć, warto przestrzegać kilku trików . Czasami niepozorna zamiana produktów może mieć ogromne znaczenie. Jeśli chodzi o pieczywo , nie jest to jednak takie proste. Okazuje się, że ciemne razowe pieczywo niekoniecznie sprzyja odchudzaniu… Jakie pieczywo jeść na diecie? Jeśli chcecie pozbyć się kilku kilogramów, musicie koniecznie zadbać o zmniejszenie kaloryczności diety, ale też zadbać o to, żeby dieta była sycąca. Naturalna wydaje się zamiana pieczywa białego na ciemne, razowe, które jest zdrowsze. Niestety ciemne pieczywo nie jest wcale niskokaloryczne! 100 g białego chleba pszennego dostarcza 258 kcal, a chleb żytni razowy ma już 277 kcal w 100 g. Jeszcze ciekawsza sprawa jest z pieczywem z dodatkiem ziaren. Słonecznik , pestki dyni i inne ziarna to wszystko zdrowe dodatki, które są jednak bardzo kaloryczne. Kolejna sprawa to masa kromki. Jednak kromka białego chleba waży ok. 25 g, dostarcza więc 65 kcal. Kromka chleba żytniego jest cięższa i dostarcza aż 96 kcal. Jeśli zamiast dwóch kromek białego chleba zjecie 2 kromki chleba żytniego razowego, nie schudniecie, a nawet możecie przytyć! Który chleb jest zdrowszy? Nie oznacza to oczywiście, że pszenny chleb jest zdrowszy niż żytni razowy. Chleb z pełnoziarnistej, razowej mąki lepiej syci, jedząc z nim kanapki, zmniejszacie szansę podjadania, prędzej dotrwacie do kolejnego posiłku. Chleb żytni razowy ma też inne zalety: Ma więcej błonnika,...

Czy biały chleb jest zdrowy?
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tego pieczywa grozi udarem. Codziennie spożywa je 90 proc. Polaków
90 proc. Polaków każdego dnia sięga po ogromne ilości białego pieczywa. Dietetycy biją na alarm - taki sposób żywienia może doprowadzić do tragedii.

Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. Kiedyś istotnie tak było, jednak z biegiem lat wiele się zmieniło. Dzisiaj pieczywo, szczególnie jasne, jest przepełnione cukrem, ulepszaczami, konserwantami i innymi szkodliwymi substancjami, które mają bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie. Jedzenie jasnego pieczywa grozi udarem Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowiodły, że białe pieczywo i kupowane w marketach słodkie wypieki, mogą prowadzić do groźnych chorób. Ich regularne spożywanie nie tylko znacznie zwiększa waszą wagę, ale również ryzyko udaru. Dzieje się tak, ponieważ jasny chleb powstaje z rafinowanych ziaren. Polecamy więc zrezygnować z tego typu produktów na rzecz wypieków pełnoziarnistych. Najlepiej przygotujcie je samodzielnie, wtedy będziecie mieć pewność, że pieczywo, które spożywacie nie zagraża waszemu życiu, ani zdrowiu.  Przepis na zdrowy, domowy chleb Składniki: 250 gramów mąki pszennej 400 gramów mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczki cukru 2 łyżek oleju Ulubionych ziaren (na przykład słonecznika) Soli Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania zaczynu. W niewielkiej misce umieśćcie rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodajcie łyżeczkę cukru i 150 gramów mąki żytniej. Całość zalejcie 125 ml ciepłej wody i wymieszajcie. Tak przygotowany zaczyn przykryjcie ścierką i odstawcie na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieśćcie pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodajcie zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznijcie dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub nasmarujcie...