Weźcie kefir i usmażcie górę tych placuszków. Przestaniecie kupować zwykłe pieczywo
Getty Images
Newsy

Weźcie kefir i usmażcie górę tych placuszków. Przestaniecie kupować zwykłe pieczywo

Mogą przypominać trochę racuchy, ale nie mają z nimi niewiele wspólnego (poza smażeniem na patelni). To pulchne placki, które najlepiej smakują w wersji na słono, ale łasuchy mogą też zrobić je na słodko i podać np. z dżemem. Przepis jest prosty, a placki szybkie w przygotowaniu.

Te pulchne placki to proste danie, które sprawdzi się i jako przekąska, i jako pełnoprawny obiad, gdy nie macie czasu na coś bardziej skomplikowanego.

Placki na kefirze z poniższego przepisu możecie zrobić z dowolnym farszem na słono lub bez niczego - staną się wtedy ciekawym zamiennikiem dla zwykłego chleba. Świeżo usmażone są tak smaczne, że wystarczy posmarować je masłem, posypać ziołami i od razu można się zajadać. 

Przepis na placki kefirowe

Składniki:

  • 250 ml kefiru

  • 250 g mąki

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki sody

  • 25 g masła

  • 1 łyżka oleju

  • sól

Zobacz także
Nie kefir i nie twaróg. Weźcie ten serek i zróbcie placki lepsze i lżejsze niż racuchy

Nie kefir i nie twaróg. Weźcie ten serek i zróbcie placki lepsze i lżejsze niż racuchy

Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Oto placki bez kombinowania

Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Przepis na placki bez kombinowania

Przygotowanie:

  1. Do miski przełóżcie kefir, wsypcie sodę i wymieszajcie.

  2. Następnie dodajcie 1 jajko oraz łyżkę oleju. Przesiejcie mąkę i wsypujcie ją do masy, cały czas wyrabiając. Gdy zacznie kleić się do rąk, oznacza to, że mąki już wystarczy.

  3. Teraz uformujcie z ciasta kulę, podsypcie mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut. 

  4. Po tym czasie podzielcie ciasto na kilka równych części, a każdą z nich rozwałkujcie na  duży placek o grubości ok. 1 cm. 

  5. Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie placki z obu stron, aż się przyrumienią i znacznie podrosną. Powinny być duże, dlatego smażcie je pojedynczo na patelni średniej wielkości, najlepiej pod przykryciem.

  6. Na koniec możecie posmarować każdy placek masłem i posypać solą oraz ziołami, np. koperkiem. Smacznego! 

Z czym podać placki kefirowe?

Takie placki będą świetną alternatywą dla zwykłego pieczywa, ale sprawdzą się również na obiad. Wystarczy dodać do nich farsz - na przykład z mielonego mięsa, grzybów czy kapusty, sera, a nawet twarogu z ziemniakami.

Wówczas, gdy będziecie robić placki, jeszcze przed usmażeniem posmarujcie je nadzieniem i zlepcie, kładąc jeden rozwałkowany placek na drugim lub zawińcie je jak tradycyjne pierogi, a potem delikatnie rozwałkujcie.

Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno - możecie więc wziąć je do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. 

Z kolei jeśli macie ochotę na takie placki w wersji na słodko, użyjcie po prostu mniej soli do ciasta i dodajcie trochę cukru. Po usmażeniu wystarczy polać je miodem albo posmarować dżemem, masłem orzechowym i udekorować świeżymi owocami.