
Te pulchne placki to proste danie, które sprawdzi się i jako przekąska, i jako pełnoprawny obiad, gdy nie macie czasu na coś bardziej skomplikowanego.
Placki na kefirze z poniższego przepisu możecie zrobić z dowolnym farszem na słono lub bez niczego - staną się wtedy ciekawym zamiennikiem dla zwykłego chleba. Świeżo usmażone są tak smaczne, że wystarczy posmarować je masłem, posypać ziołami i od razu można się zajadać.
Przepis na placki kefirowe
Składniki:
-
250 ml kefiru
-
250 g mąki
-
1 jajko
-
pół łyżeczki sody
-
25 g masła
-
1 łyżka oleju
-
sól
Przygotowanie:
-
Do miski przełóżcie kefir, wsypcie sodę i wymieszajcie.
-
Następnie dodajcie 1 jajko oraz łyżkę oleju. Przesiejcie mąkę i wsypujcie ją do masy, cały czas wyrabiając. Gdy zacznie kleić się do rąk, oznacza to, że mąki już wystarczy.
-
Teraz uformujcie z ciasta kulę, podsypcie mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 15 minut.
-
Po tym czasie podzielcie ciasto na kilka równych części, a każdą z nich rozwałkujcie na duży placek o grubości ok. 1 cm.
-
Rozgrzejcie olej na patelni i smażcie placki z obu stron, aż się przyrumienią i znacznie podrosną. Powinny być duże, dlatego smażcie je pojedynczo na patelni średniej wielkości, najlepiej pod przykryciem.
-
Na koniec możecie posmarować każdy placek masłem i posypać solą oraz ziołami, np. koperkiem. Smacznego!
Z czym podać placki kefirowe?
Takie placki będą świetną alternatywą dla zwykłego pieczywa, ale sprawdzą się również na obiad. Wystarczy dodać do nich farsz - na przykład z mielonego mięsa, grzybów czy kapusty, sera, a nawet twarogu z ziemniakami.
Wówczas, gdy będziecie robić placki, jeszcze przed usmażeniem posmarujcie je nadzieniem i zlepcie, kładąc jeden rozwałkowany placek na drugim lub zawińcie je jak tradycyjne pierogi, a potem delikatnie rozwałkujcie.
Doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno - możecie więc wziąć je do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły na drugie śniadanie.
Z kolei jeśli macie ochotę na takie placki w wersji na słodko, użyjcie po prostu mniej soli do ciasta i dodajcie trochę cukru. Po usmażeniu wystarczy polać je miodem albo posmarować dżemem, masłem orzechowym i udekorować świeżymi owocami.