Weźcie 2 awokado i zróbcie z nich pyszny chłodnik na upały. Ewa Wachowicz podała sprawdzony przepis na to danie
ewa.wachowicz/Instagram, AKPA
Newsy

Weźcie 2 awokado i zróbcie z nich pyszny chłodnik na upały. Ewa Wachowicz podała sprawdzony przepis na to danie

Chłodnik to idealne danie na upalne dni. Tradycyjnie składa się on z botwinki oraz buraków. Jednak równie dobrze smakuje z dodatkiem innych warzyw. Ewa Wachowicz przygotowuje go na bazie awokado. Potrawa w takim wydaniu odznacza się pięknym zielonym kolorem i kremową konsystencją.

Jeśli macie ochotę na lekki obiad, polecamy przygotować chłodnik z awokado. Potrawa odznacza się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również wysoką wartością odżywczą. Ponadto, jest ona dziecinnie prosta w wykonaniu. W związku z tym, bez problemu przygotuje ją każdy amator sztuki kulinarnej. 

Chłodnik z awokado – jak go zrobić?

Chłodnik z awokado według Ewy Wachowicz składa się z kilku ogólnodostępnych składników. To rewelacyjny pomysł na lekki obiad albo kolację. Warto zabrać go ze sobą do pracy bądź szkoły na drugie śniadanie.  Aby zrobić chłodnik z awokado, należy przygotować następujące składniki:

  • 2 awokado,
  • 500 ml jogurtu,
  • 250 ml wywaru jarzynowego,
  • 1 limonka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz także
Przełóżcie tym herbatniki i odłóżcie do lodówki. Pyszne ciasto Ewy Wachowicz nie wymaga pieczenia

Przełóżcie tym herbatniki i odłóżcie do lodówki. Pyszne ciasto Ewy Wachowicz nie wymaga pieczenia

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. Pełnię smaku uzyska dopiero w tym 1 momencie

Ewa Wachowicz podała przepis na barszcz ukraiński. Pełnię smaku uzyska dopiero w tym 1 momencie

Przygotowanie:

  1. Na początku wyciśnijcie sok z limonki.
  2. Awokado przekrójcie na pół, usuńcie z niego pestkę i wydrążcie cały miąższ. Przełóżcie go do miseczki. Wlejcie sok z limonki. Składniki dokładnie wymieszajcie ze sobą.
  3. Jogurt oraz zimny wywar jarzynowy wlejcie do awokado.
  4. Natkę pietruszki oraz koperek umyjcie, a następnie posiekajcie na drobne kawałki. Dodajcie je do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Całość dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera. Powinien powstać krem o jednolitej konsystencji. 
  6. Gotowy chłodnik doprawcie solą oraz pieprzem.

Warto zaznaczyć, że limonkę bez problemu zastąpicie cytryną. Owoce te mają podobny aromat oraz smak. Poza tym, koperek możecie zamienić na szczypiorek lub pietruszkę. Niektórzy dodają także kolendrę, a nawet szpinak.

Chłodnik z awokado – z czym podawać?

Chłodnik z awokado rewelacyjnie smakuje solo, bez żadnych dodatków. Ponadto niekiedy podaje się go w towarzystwie świeżego pieczywa np. kromki chleba, bagietki lub bułki. 

Gotową zupę warto udekorować plasterkami wędzonego łososia, ugotowanym jajkiem oraz kawałkami rzodkiewki. W takim wydaniu danie wspaniale prezentuje się na talerzu i jest wyjątkowo sycące. Niektórzy posypują potrawę również pokruszonym serem feta, prażonymi ziarnami słonecznika, a nawet pestkami granatu.