
Weronika Marczuk to producentka, prawniczka i działaczka społeczna urodzona w Kijowie na Ukrainie. Jest prezeską i współzałożycielką kobieciej organizacji pozarządowej działającej w Kijowie, a także Dyrektor Zarządzającą Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej, spółki podlegającej organizacji Polish Business Center działającej w Kijowie. Napisała trzy książki, w tym „O! Ukrainą”.
O! Ukraina – to nie tylko książka kucharska, choć jest też o kuchni
Książka została podzielona na trzy działy:
- Inspirujące historie
- Przepisy
- Rozmowy o Ukrainie
50-latka tak przedstawia zawartość tej pozycji:
- Co znajdziecie w książce? 30 wielowymiarowych opowieści ukazuje różnorodność i bogactwo tego kraju. Piękne zdjęcia, przeplatane inspirującymi przepisami kuchni ukraińskiej, wśród których można znaleźć zarówno potrawy wegetariańskie, tradycyjne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień.
- Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się także rozmowy z wybitnymi osobami z Polski i Ukrainy m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską czy Michałem Pirógiem, którzy doskonale znają Ukrainę i opowiadają o niej niesamowite rzeczy.
W rozmowie z magazynem „Kuchnia” autorka zdradziła kilka przepisów pochodzących z tej książki, w tym ten wyjątkowy, na słynne kotlety po kijowsku. Coś wam przypominają?
Przepis na kotlety po kijowsku
Składniki:
- 140 g masła
- 2 piersi kurczaka
- 1 pęczek pietruszki
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 40 g sera
- 60 g mąki
- 140 g bułki tartej
- 300 ml oleju
Przygotowanie:
- Filety utłuczcie młotkiem na bardzo cienkie kotlety, delikatnie posólcie i dodajcie pieprzu. Ser pokrójcie w paski.
- Pokrojoną pietruszkę, czosnek, masło i sól wymieszajcie w miseczce i wstawcie do zamrażarki na 5 min.
- Zamrożone masło z ziołami ułóżcie na filecie wraz z serem, zwijcie w roladkę i uformujemy kotlety.
- Obtoczcie najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Usmażcie z każdej strony do zarumienienia.
- Wstawcie na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
Źródło: Instagram/Weronika Marczuk, O-Ukraina.pl