Weronika Marczuk wydała książkę kucharską "O Ukraina!". Znamy przepis na kotlety po kijowsku
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Weronika Marczuk wydała książkę kucharską "O! Ukraina!". Polecamy przepis na kotlety po kijowsku

W kuchniach sąsiadujących ze sobą narodów można znaleźć wiele podobnych potraw. Choćby barszcz ukraiński czy właśnie te kotlety. To dlatego, że w kwestiach gotowania nie ma granic, a sąsiedzi chętnie częstują się swoimi tradycyjnymi daniami.

Weronika Marczuk to producentka, prawniczka i działaczka społeczna urodzona w Kijowie na Ukrainie. Jest prezeską i współzałożycielką kobieciej organizacji pozarządowej działającej w Kijowie, a także Dyrektor Zarządzającą Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej, spółki podlegającej organizacji Polish Business Center działającej w Kijowie. Napisała trzy książki, w tym „O! Ukrainą”.

O! Ukraina – to nie tylko książka kucharska, choć jest też o kuchni

Książka została podzielona na trzy działy:

  • Inspirujące historie
  • Przepisy
  • Rozmowy o Ukrainie

50-latka tak przedstawia zawartość tej pozycji:

- Co znajdziecie w książce? 30 wielowymiarowych opowieści ukazuje różnorodność i bogactwo tego kraju. Piękne zdjęcia, przeplatane inspirującymi przepisami kuchni ukraińskiej, wśród których można znaleźć zarówno potrawy wegetariańskie, tradycyjne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień.

- Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się także rozmowy z wybitnymi osobami z Polski i Ukrainy m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską czy Michałem Pirógiem, którzy doskonale znają Ukrainę i opowiadają o niej niesamowite rzeczy.

W rozmowie z magazynem „Kuchnia” autorka zdradziła kilka przepisów pochodzących z tej książki, w tym ten wyjątkowy, na słynne kotlety po kijowsku. Coś wam przypominają?

Zobacz także
Polski producent zmienia nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. To jego gest solidarności z Ukrainą

Polski producent zmienia nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. To jego gest solidarności z Ukrainą

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny

Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku

Przepis na kotlety po kijowsku

Składniki:

  • 140 g masła
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 pęczek pietruszki
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g sera
  • 60 g mąki
  • 140 g bułki tartej
  • 300 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Filety utłuczcie młotkiem na bardzo cienkie kotlety, delikatnie posólcie i dodajcie pieprzu. Ser pokrójcie w paski.
  2. Pokrojoną pietruszkę, czosnek, masło i sól wymieszajcie w miseczce i wstawcie do zamrażarki na 5 min.
  3. Zamrożone masło z ziołami ułóżcie na filecie wraz z serem, zwijcie w roladkę i uformujemy kotlety.
  4. Obtoczcie najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Usmażcie z każdej strony do zarumienienia.
  6. Wstawcie na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Źródło: Instagram/Weronika Marczuk, O-Ukraina.pl

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA