Weronika Marczuk wydała książkę kucharską "O Ukraina!". Znamy przepis na kotlety po kijowsku
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Weronika Marczuk wydała książkę kucharską "O! Ukraina!". Polecamy przepis na kotlety po kijowsku

W kuchniach sąsiadujących ze sobą narodów można znaleźć wiele podobnych potraw. Choćby barszcz ukraiński czy właśnie te kotlety. To dlatego, że w kwestiach gotowania nie ma granic, a sąsiedzi chętnie częstują się swoimi tradycyjnymi daniami.

Weronika Marczuk to producentka, prawniczka i działaczka społeczna urodzona w Kijowie na Ukrainie. Jest prezeską i współzałożycielką kobieciej organizacji pozarządowej działającej w Kijowie, a także Dyrektor Zarządzającą Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej, spółki podlegającej organizacji Polish Business Center działającej w Kijowie. Napisała trzy książki, w tym „O! Ukrainą”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

O! Ukraina – to nie tylko książka kucharska, choć jest też o kuchni

Książka została podzielona na trzy działy:

  • Inspirujące historie
  • Przepisy
  • Rozmowy o Ukrainie

50-latka tak przedstawia zawartość tej pozycji:

- Co znajdziecie w książce? 30 wielowymiarowych opowieści ukazuje różnorodność i bogactwo tego kraju. Piękne zdjęcia, przeplatane inspirującymi przepisami kuchni ukraińskiej, wśród których można znaleźć zarówno potrawy wegetariańskie, tradycyjne, okolicznościowe, jak i takie, które można serwować na co dzień.

- Oprócz przepisów i opowieści w albumie znajdują się także rozmowy z wybitnymi osobami z Polski i Ukrainy m.in. z Jerzym Hoffmanem, Czesławem Mozilem, Agnieszką Korytkowską czy Michałem Pirógiem, którzy doskonale znają Ukrainę i opowiadają o niej niesamowite rzeczy.

W rozmowie z magazynem „Kuchnia” autorka zdradziła kilka przepisów pochodzących z tej książki, w tym ten wyjątkowy, na słynne kotlety po kijowsku. Coś wam przypominają?

Zobacz także
Polski producent zmienia nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. To jego gest solidarności z Ukrainą

Polski producent zmienia nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. To jego gest solidarności z Ukrainą

Barszcz ukraiński na botwince. Naprawdę przepyszny

Barszcz ukraiński na botwince. Przepis krok po kroku

Przepis na kotlety po kijowsku

Składniki:

  • 140 g masła
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 pęczek pietruszki
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 40 g sera
  • 60 g mąki
  • 140 g bułki tartej
  • 300 ml oleju

Przygotowanie:

  1. Filety utłuczcie młotkiem na bardzo cienkie kotlety, delikatnie posólcie i dodajcie pieprzu. Ser pokrójcie w paski.
  2. Pokrojoną pietruszkę, czosnek, masło i sól wymieszajcie w miseczce i wstawcie do zamrażarki na 5 min.
  3. Zamrożone masło z ziołami ułóżcie na filecie wraz z serem, zwijcie w roladkę i uformujemy kotlety.
  4. Obtoczcie najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  5. Usmażcie z każdej strony do zarumienienia.
  6. Wstawcie na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Źródło: Instagram/Weronika Marczuk, O-Ukraina.pl

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Facebook/Adobe Stock
Newsy
Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego. Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha". Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety? Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska" Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm. Przepis na staropolskie kotlety schabowe Składniki: Schab z kością na kotlety 2 jajka Szklanka mąki Szklanka bułki tartej Sól i pieprz do smaku 3 łyżki smalcu Składniki na marynatę: 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do...

Magda Gessler od kuchni: "Jesteście ciekawi moich sekretów?". Restauratorka wydaje autobiografię
ONS.pl
Newsy
Magda Gessler od kuchni: "Jesteście ciekawi moich sekretów?". Restauratorka wydaje autobiografię
Najsłynniejsza restauratorka w Polsce postanowiła podzielić się sekretami ze swojego życia. Gessler wydaje autobiografię, gdzie nie brakuje ciekawych historii. Przedsprzedaż już trwa.

Magda Gessler to zdecydowanie jedna z barwniejszych osób w polskim show-biznesie. Nie chodzi tylko o kolorowe stroje, ale również i o jej bezkompromisowy charakter. Prawdopodobnie to czynnik, który zapewnia tak dużą popularność programowi prowadzonemu przez restauratorkę.  Autobiografia Gessler w przedsprzedaży  Najsłynniejsza polska restauratorka postanowiła podzielić się sekretami ze swojego życia prywatnego. Jak można dowiedzieć się z krótkiego opisu książki, przedstawia ona drogę do sukcesu królowej polskiej gastronomii. Wbrew pozorom jak może się wydawać, nie była taka prosta. Z zapowiedzi wynika, że to nie tylko autobiografia, ale również motywująca książka w dążeniu do marzeń i celów. Wszyscy zainteresowani mogą zakupić już publikację w przedsprzedaży. Rodzaje książek W trwającej przedsprzedaży pojawiły się różne wersje książki. Każda z nich zawiera taką samą treść. Różnią się one niewielkimi szczegółami, jak cena czy okładka. Do każdej publikacji dołączone są papierowe okulary w formie zakładki. Można zakupić takie autobiografie Magdy Gessler jak: książka w miękkiej oprawie z podpisami autorów, cena 44,90 złotych, książka w twardej oprawie z galerią fotografii Gessler w środku oraz podpisami autorów, cena 54,90 złotych, książka w wydaniu ekskluzywnym, imienna dedykacja z podpisami oraz unikalnym hologramem, produkt znajduje się w eleganckim etui, wyprodukowano jedynie 1000 takich egzemplarzy, co nadaje tej wersji wyjątkowości, cena 139,90 złotych.         Wyświetl ten post na Instagramie.                      ...

kotlet dewolaj
Newsy
Jak przyrządzić dewolaje w piekarniku? Zróbcie tak, a kotlety będą wyjątkowo soczyste
Nieco inny i mniej kaloryczny sposób, aby przyrządzić pyszne i wilgotne kotlety de volaille.

Choć kotlet de volaille brzmi bardzo elegancko i kojarzy się z Francją, tak naprawdę pochodzi ze wschodu. Znany jest również pod nazwą kotlet po kijowsku. To wykwintne danie często podawane jest podczas większych uroczystości takich jak wesela, chrzciny czy podczas różnorodnych rocznic. Chrupiący z wierzchu, a w środku wypełniony płynnym masełkiem. Jak mówi sama Magda Gessler, kotlet dewolaj powinien „sikać” podczas krojenia. To właśnie nadzienie zapewnia mięsu wyjątkową soczystość. Jak przyrządzić kotlet de volaille? W najbardziej klasycznej wersji do środka wkłada się jedynie masło, ale nadzienie można wzbogacić również natką pietruszki, odrobiną czosnku lub kawałkiem żółtego sera. Pamiętajcie, aby dobrze schłodzić masło – dzięki temu trikowi nie wypłynie zbyt szybko, a będzie się powoli roztapiać, wnikając w mięso. Kotlety najczęściej obtacza się w jajku, mące i bułce tartej, ale zamiast tradycyjnej panierki możecie użyć płatków kukurydzianych. Zyskacie wyjątkowo chrupiącą warstwę wierzchnią. Dewolaje najczęściej smaży się w głębokim tłuszczu, ale jeśli upieczecie je w piekarniku, uzyskacie dużo mniej tłustą i kaloryczną wersję dania, choć równie smakowitą. Kotlet de volaille z piekarnika – przepis Składniki 0,5kg piersi z kurczaka 4-5 łyżek masła Sól i pieprz do smaku 1 jajko Bułka tarta Mąka Opcjonalnie: płatki kukurydziane Przygotowanie Masło utrzyjcie z solą, uformujcie w wałeczki i owińcie dokładnie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło. Mięso pokrójcie na kotlety i każdy dokładnie cienko rozbijcie, uważając, aby nie podziurawić mięsa. Kotlety doprawcie przyprawami – solą i pieprzem. Na środek każdego kotlecika...

Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy sylwestrowy de volaille pod słońcem. Prawdziwe niebo w gębie
Sylwester to doprawdy najbardziej wystrzałowy dzień w roku. Wymaga więc od nas iście wystrzałowego dania, by zachwycić gości!

Kotlet de volaille – nie można chyba wyobrazić sobie bardziej francuskiej nazwy na jakiekolwiek danie. Tymczasem ta smaczna potrawa wcale nie pochodzi znad Sekwany. To bowiem specjalność kuchni rosyjskiej! Aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę nazewnictwa popularnego „dewolaja”, możemy dodać, że w rosyjskojęzycznym świecie to smaczne danie funkcjonuje dziś jako „kotlet po kijowsku”… Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem, swoje korzenie mają właśnie w XIX-wiecznym Imperium Rosyjskim. Skąd wzięła się więc ta majestatycznie brzmiąca francuska nazwa „de volaille”? Legenda głosi, że szynkarze z Rosji i Ukrainy starali w ten właśnie osobliwy sposób reklamować nowo przyrządzone kotlety. Po francusku „de vollailie” oznacza po prostu „z drobiu”. Już teraz zrozumiałe jest więc, dlaczego ta francuskojęzyczna potrawa popularna jest tylko we wschodniej Europie – we Francji mało kto o niej słyszał. Ale czy to ważne? Istotniejsze dla nas jest to, że ten rosyjski kulinarny wynalazek jest naprawdę smaczny! Przepis na kotlet de volaille Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 g masła Kilka łyżek bułki tartej Kilka łyżek mąki 1 jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy Opcjonalnie – ser żółty (np. oscypek) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze placki, a następnie solimy i pieprzymy. Na każdym kotlecie układamy pokrojone  masło i zawijamy w coś na kształt roladek. W wersji z serem żółtym, w tym momencie wkładamy go do naszych de volaille’ów. Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Obtaczamy roladki w mące, jajku i bułce, a potem smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z...