Węgrzy łapią się za głowę, gdy dostają takie leczo w Polsce. My się zajadamy, a dla nich to nie do pomyślenia
Getty Images
Newsy

Węgrzy łapią się za głowę, gdy dostają takie leczo w Polsce. My się zajadamy, a dla nich to nie do pomyślenia

Z czego składa się leczo, które robicie u siebie w domu? Jesteśmy prawie pewni, że raczej niewielu z zas robi to danie zgodnie z tradycyjną węgierską sztuką. Często dodajemy do niego bowiem różne warzywa, które w ogóle nie powinny się w tym daniu znaleźć.

W Polsce mianem „leczo” określa się danie z duszonych warzyw z dodatkiem mięsa. Do zrobienia leczo zwykle używa się pomidorów, papryki i cebuli oraz tego, co akurat jest pod ręką - zwłaszcza cukinii czy pieczarek. Okazuje się jednak, że to, co dla nas jest pełnoprawnym i smacznym leczo, na Węgrzech (czyli w kraju, z którego ta potrawa pochodzi) jest wręcz nie do pomyślenia. 

Jak robi się „leczo” po polsku? 

Jak wspomnieliśmy, najczęściej bywa tak, że w polskim leczo, poza pomidorami i papryką, lądują różne, dowolne warzywa. Można w nim znaleźć cukinię, brokuły, kalafiora, a nawet fasolkę szparagową.

Natomiast dla Węgrów takie danie nie ma nic wspólnego z leczo, które jest dość konserwatywne pod względem doboru składników. 

Zobacz także
Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek

Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek

Według Makłowicza Polacy źle przyrządzają leczo. Nie powinniście dodawać tych składników

Według Makłowicza Polacy źle przyrządzają leczo. Nie powinniście dodawać tych składników

Z czego robi się prawdziwe, węgierskie leczo?

W leczo, które robi się na Węgrzech, nie ma miejsca na kombinacje. Dodaje się do niego sparzone i obrane pomidory, paprykę, cebulę oraz specjalną, węgierską paprykową kiełbasę. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem, choć można użyć też mielonej papryki, by podbić smak warzyw. Sprawdźcie poniżej, jak przygotować leczo zgodnie ze sztuką. 

Przepis na lecsó

Składniki:

  • 0,5 kg papryki czerwonej

  • 250 g pomidorów

  • 100 g kiełbasy

  • 1 cebula

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

  • olej lub smalec do smażenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie paprykę, przetnijcie, usuńcie nasiona i ogonki. Następnie pokrójcie ją w kostkę.

  2. Pomidory sparzcie, a następnie obierzcie i również pokrójcie na mniejsze kawałki. 

  3. Obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę.

  4. Rozgrzejcie na patelni olej (lub smalec). Wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Posypcie papryką w proszku i smażcie jeszcze chwilę.

  5. Dodajcie do cebuli pomidory, paprykę, sól i pieprz i gotujcie na małym ogniu przez około 10-15 minut.

  6. Po tym czasie wrzućcie jeszcze plasterki kiełbasy oraz, ewentualnie, koncentrat pomidorowy. Duście 10 minut i gotowe. Smacznego!