
W Polsce mianem „leczo” określa się danie z duszonych warzyw z dodatkiem mięsa. Do zrobienia leczo zwykle używa się pomidorów, papryki i cebuli oraz tego, co akurat jest pod ręką - zwłaszcza cukinii czy pieczarek. Okazuje się jednak, że to, co dla nas jest pełnoprawnym i smacznym leczo, na Węgrzech (czyli w kraju, z którego ta potrawa pochodzi) jest wręcz nie do pomyślenia.
Jak robi się „leczo” po polsku?
Jak wspomnieliśmy, najczęściej bywa tak, że w polskim leczo, poza pomidorami i papryką, lądują różne, dowolne warzywa. Można w nim znaleźć cukinię, brokuły, kalafiora, a nawet fasolkę szparagową.
Natomiast dla Węgrów takie danie nie ma nic wspólnego z leczo, które jest dość konserwatywne pod względem doboru składników.
Z czego robi się prawdziwe, węgierskie leczo?
W leczo, które robi się na Węgrzech, nie ma miejsca na kombinacje. Dodaje się do niego sparzone i obrane pomidory, paprykę, cebulę oraz specjalną, węgierską paprykową kiełbasę. Danie doprawia się jedynie solą i pieprzem, choć można użyć też mielonej papryki, by podbić smak warzyw. Sprawdźcie poniżej, jak przygotować leczo zgodnie ze sztuką.
Przepis na lecsó
Składniki:
-
0,5 kg papryki czerwonej
-
250 g pomidorów
-
100 g kiełbasy
-
1 cebula
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
-
olej lub smalec do smażenia
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie paprykę, przetnijcie, usuńcie nasiona i ogonki. Następnie pokrójcie ją w kostkę.
-
Pomidory sparzcie, a następnie obierzcie i również pokrójcie na mniejsze kawałki.
-
Obraną cebulę pokrójcie drobno w kostkę.
-
Rozgrzejcie na patelni olej (lub smalec). Wrzućcie cebulę i smażcie, aż się zeszkli. Posypcie papryką w proszku i smażcie jeszcze chwilę.
-
Dodajcie do cebuli pomidory, paprykę, sól i pieprz i gotujcie na małym ogniu przez około 10-15 minut.
-
Po tym czasie wrzućcie jeszcze plasterki kiełbasy oraz, ewentualnie, koncentrat pomidorowy. Duście 10 minut i gotowe. Smacznego!