Kto chce zachwycić swoich domowników, ten koniecznie na niedzielny obiad powinien przygotować kotlety mielone z tego przepisu! Dzięki ich pysznej zawartości na pewno wszystkim posmakują i jeszcze będą prosić o dokładkę. Wypróbujcie ten genialny przepis!
Przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami
Mielone same w sobie są już bardzo smaczne. A jak doda się do nich ciekawe dodatki, to po prostu palce lizać! W tym przepisie do środka kotletów należy dodać pieczarki. Prosty przepis, a wychodzi z niego doskonały obiad!
Do przygotowania tych kotletów będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe, według uznania)
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 jajka rozmiar M
- Pęczek świeżego koperku
- Czosnek granulowany
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
- Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie dwa jajka, dodajcie cebulę i przyprawy. Wsypcie 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie zamieszajcie.
- Pieczarki umyjcie i oczyśćcie, a następnie pokrójcie drobno.
- Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie pieczarki. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażcie i odstawcie, by się ostudziły.
- Z masy na kotlety formujcie kulki. Każdą z nich rozpłaszczcie, na środku połóżcie łyżkę usmażonych pieczarek i przykryjcie drugą warstwą mięsa. Formujcie tak dalej resztę kotletów.
- Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone będą doskonale smakowały z ziemniakami i ogórkami kiszonymi/konserwowymi lub buraczkami. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl