Kto chce zachwycić swoich domowników, ten koniecznie na niedzielny obiad powinien przygotować kotlety mielone z tego przepisu! Dzięki ich pysznej zawartości na pewno wszystkim posmakują i jeszcze będą prosić o dokładkę. Wypróbujcie ten genialny przepis!

Przepis na faszerowane kotlety mielone z pieczarkami

Mielone same w sobie są już bardzo smaczne. A jak doda się do nich ciekawe dodatki, to po prostu palce lizać! W tym przepisie do środka kotletów należy dodać pieczarki. Prosty przepis, a wychodzi z niego doskonały obiad!

Do przygotowania tych kotletów będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 kilogram mielonego mięsa (wieprzowe lub drobiowe, według uznania)
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka rozmiar M
  • Pęczek świeżego koperku
  • Czosnek granulowany
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
  2. Do miski włóżcie mięso mielone, wbijcie dwa jajka, dodajcie cebulę i przyprawy. Wsypcie 2-3 łyżki bułki tartej. Dokładnie zamieszajcie.
  3. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie, a następnie pokrójcie drobno.
  4. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i wrzućcie pieczarki. Doprawcie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podsmażcie i odstawcie, by się ostudziły.
  5. Z masy na kotlety formujcie kulki. Każdą z nich rozpłaszczcie, na środku połóżcie łyżkę usmażonych pieczarek i przykryjcie drugą warstwą mięsa. Formujcie tak dalej resztę kotletów.
  6. Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym oleju. Kotlety mielone będą doskonale smakowały z ziemniakami i ogórkami kiszonymi/konserwowymi lub buraczkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: