Wcierajcie tę miksturę w skronie a zapomnicie o bólu głowy. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy

Wcierajcie tę miksturę w skronie, a zapomnicie o bólu głowy. Przepis jest banalny

Cierpicie na bóle głowy? Wykorzystajcie tę prostą, dwuskładnikową miksturę. Pamiętajcie jednak o pewnym środku ostrożności.

Migrena jest trzecią najczęstszą chorobą na świecie. Stan ten dotyka ponad miliarda ludzi, czyli aż 12% światowej populacji. Jeśli ktoś z was cierpi na migrenę lub zna kogoś, kto walczy z tą przypadłością, na pewno wie, jak trudna i męcząca potrafi być ta choroba.

Zwykle podczas ataku migreny sięgamy po silne leki. Istnieją też jednak naturalne metody walki z bólem głowy. Jedną z nich jest użycie mikstury na bazie alkoholu i wędzonej papryki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mikstura z wędzonej papryki na ból głowy

Dokucza wam ból głowy? Zwalczcie go naturalnym sposobem stosując miksturę na bazie wędzonej papryki i alkoholu. Jak ją przygotować? Wystarczy zalać łyżeczkę wędzonej papryki alkoholem, a następnie używać takiej mikstury jako płynu do nacierania głowy, skroni i innych miejsc, w których występują napięcia i bóle.

Z uwagi na swoje przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości, wędzona papryka pomaga uśmierzyć ból. Pamiętajcie jednak, żeby stosować tę miksturę ostrożnie - zwłaszcza, jeśli macie wrażliwą skórę, ponieważ znajduje się w niej alkohol.

Zobacz także
Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kulinarne zastosowanie wędzonej papryki

Czym jest wędzona papryka? Jest to papryka, która po prostu została uwędzona. Przyprawa z wędzonej papryki najczęściej jest stosowana w kuchni meksykańskiej i węgierskiej, ale coraz chętniej używa się jej także w polskich domach.

Wędzona papryka doskonale podkreśla smak fasolki po bretońsku, bigosu, gulaszu węgierskiego czy grochówki. Można jej też używać do sałatek, sosów, potraw mięsnych, zup i warzyw, a także dań z grilla.

Czy jedzenie takiej papryki może mieć jakieś korzyści zdrowotne?

Przyprawa o nazwie papryka w proszku wytwarzana jest z papryki z rodziny Capsicum annuum , która może obejmować słodką paprykę, taką jak papryka, a także ostrą paprykę, taką jak papryczki chili. W zależności od rodzaju i kombinacji użytych papryk, papryka może być delikatna i słodka lub mocna i pikantna.

Papryka wędzona powstaje poprzez suszenie papryki na wędzonym drewnie dębowym. Przyprawa ta ma dość nietypowy i bardzo przyjemny smak oraz liczne właściwości zdrowotne. 

Wędzona papryka jest bogata w różne karotenoidy (związki należące do rodziny witaminy A ), takie jak alfa-karoten, beta-karoten, zeaksantyna, luteina, beta-kryptoksantyna, kapsantyna i kapsorubina.

Ponadto:

  • wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  • wspiera śluzówkę i wspomaga jej barierę ochronną
  • z uwagi na wysoką zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B, pomaga wzmocnić odporność i zapobiec infekcjom
  • wspomaga procesy trawienne
  • przyspiesza pracę jelit
  • pomaga w usuwaniu złogów z jelit
  • stanowi dobrą profilaktykę chorób nowotworowych
  • poprawia apetyt

Źródło: msn.com.pl

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód
Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą. Właściwości zdrowotne lipy Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy: eliminuje chrypkę i drapanie w gardle pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach ułatwia oddychanie ma działanie łagodnie uspokajające zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok rozgrzewa organizm Jakie właściwości ma kardamon? Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne). Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek. Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie. Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka. Dobrze działa na trawienie. Kardamon jest często stosowany w...

Oczyszcza krew z toksyn i łagodzi obrzęki. Przygotujecie ją w 5 minut
AdobeStock
Newsy
Oczyszcza krew z toksyn i łagodzi obrzęki. Przygotujecie tę mieszankę w zaledwie 5 minut
Ten płyn ma niezwykle dobroczynne działanie na nasz organizm. Pijcie go regularnie.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach wody ananasowej ? Włączcie ją do swojej diety, ponieważ nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto pić wodę ananasową i jak ją przygotować? Korzyści zdrowotne wody ananasowej Woda ananasowa od lat jest polecana przez dietetyków. I nic w tym dziwnego, w końcu nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma doskonały wpływ na organizm. Jak działa woda ananasowa na ludzki organizm? Zwalcza stany zapalne. Zawarta w ananasach bromelaina pomaga organizmowi pozbyć się toksyn, zwalczając stany zapalne, które wpływają na wszystkie tkanki i narządy w ciele. Regularne picie takiej wody może pomóc w leczeniu łagodnych postaci zapalenia stawów i kontuzji sportowych poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i bólu. Pomaga w utracie wagi. Dzięki błonnikowi zawartemu w ananasie, jego trawienie zajmuje więcej czasu, co powoduje przedłużone uczucie sytości. Picie wody ananasowej rano zapobiega ochocie na cukier i tłuszcz. Tiamina pomaga zwiększyć metabolizm organizmu, przekształcając węglowodany w energię. Wspomaga układ trawienny. Bromelaina w ananasie pomaga organizmowi wydajniej trawić białka. Wypłukuje pasożyty z wątroby i jelit. Bromelaina działa również przeciwpasożytniczo. Badania naukowe wykazały, że trzydniowy post ananasowy zabija tasiemce. Reguluje pracę tarczycy. Ananasy zawierają jod i bromelainę, które skutecznie poprawiają różne zaburzenia autoimmunologiczne, dzięki czemu skutecznie łagodzą objawy związane z zapaleniem tarczycy. Poprawia widzenie. Ananas zawiera beta-karoten i witaminę A, które są dobre dla wzroku. Zwalcza raka. Badania opublikowane w czasopiśmie „Planta Medica" wykazały, że bromelaina była lepsza od leku chemioterapeutycznego 5-fluorouracylu w leczeniu...

AdobeStock
Newsy
Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach zdrowotnych ruty? Jeśli nie, to koniecznie to przeczytajcie i skorzystajcie z jej dobrodziejstw.

Ruta to roślina, która pochodzi z Bałkanów. Znana jest głównie jako roślina ogrodowa, ale jest również uprawiana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dlaczego warto przygotować napar z ruty? Właściwości zdrowotne ruty Roślina ruty jest bardzo zdrowa i z pewnością warto jest przygotować z niej napar. Ruta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jak konkretnie wpływa na nasz organizm? łagodzi napady histerii i epilepsji ze względu na swoje właściwości uspokajające pomaga w rozluźnianiu nerwów chroni przed infekcjami bakteryjnymi, zabijając bakterie skutecznie zwalcza infekcje dróg moczowych, jelit i okrężnicy chroni przed zatruciem pokarmowym i salmonellą wspomaga trawienie i eliminuje ból brzucha jest doskonałym lekarstwem na bóle mięśni, stany lękowe i skurcze menstruacyjne dzięki dużej zawartości guanidyny, obniża poziom cukru we krwi może zmniejszać stan zapalny spowodowany  zapaleniem stawów zawiera alkaloidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwhistaminowo zawiera również związek roślinny zwany rutyną, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki pomaga naszemu organizmowi w walce z infekcjami grzybiczymi, takimi jak zapalenie skóry i grzybica stóp zapewnia natychmiastową ulgę swędzącej skórze olejek eteryczny i ekstrakty z ruty są często używane do zwalczania wszawicy olejek z ruty jest skuteczny w pielęgnacji włosów Rutę bez problemu możecie kupić w aptekach, sklepach zielarskich i miejscach z żywnością ekologiczną. Jak zrobić napar z tuty? Zalejcie dwie łyżki ruty wrzątkiem i parzcie napar pod przykryciem. Po...