Wcierajcie tę miksturę w skronie a zapomnicie o bólu głowy. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy

Wcierajcie tę miksturę w skronie, a zapomnicie o bólu głowy. Przepis jest banalny

Cierpicie na bóle głowy? Wykorzystajcie tę prostą, dwuskładnikową miksturę. Pamiętajcie jednak o pewnym środku ostrożności.

Migrena jest trzecią najczęstszą chorobą na świecie. Stan ten dotyka ponad miliarda ludzi, czyli aż 12% światowej populacji. Jeśli ktoś z was cierpi na migrenę lub zna kogoś, kto walczy z tą przypadłością, na pewno wie, jak trudna i męcząca potrafi być ta choroba.

Zwykle podczas ataku migreny sięgamy po silne leki. Istnieją też jednak naturalne metody walki z bólem głowy. Jedną z nich jest użycie mikstury na bazie alkoholu i wędzonej papryki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mikstura z wędzonej papryki na ból głowy

Dokucza wam ból głowy? Zwalczcie go naturalnym sposobem stosując miksturę na bazie wędzonej papryki i alkoholu. Jak ją przygotować? Wystarczy zalać łyżeczkę wędzonej papryki alkoholem, a następnie używać takiej mikstury jako płynu do nacierania głowy, skroni i innych miejsc, w których występują napięcia i bóle.

Z uwagi na swoje przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości, wędzona papryka pomaga uśmierzyć ból. Pamiętajcie jednak, żeby stosować tę miksturę ostrożnie - zwłaszcza, jeśli macie wrażliwą skórę, ponieważ znajduje się w niej alkohol.

Zobacz także
Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Już 1 filiżanka kawy z cytryną dziennie pomoże wam z tym problemem. Efekty przyjdą szybko

Już 1 filiżanka kawy z cytryną dziennie pomoże wam z tym problemem. Efekty przyjdą szybko

Kulinarne zastosowanie wędzonej papryki

Czym jest wędzona papryka? Jest to papryka, która po prostu została uwędzona. Przyprawa z wędzonej papryki najczęściej jest stosowana w kuchni meksykańskiej i węgierskiej, ale coraz chętniej używa się jej także w polskich domach.

Wędzona papryka doskonale podkreśla smak fasolki po bretońsku, bigosu, gulaszu węgierskiego czy grochówki. Można jej też używać do sałatek, sosów, potraw mięsnych, zup i warzyw, a także dań z grilla.

Czy jedzenie takiej papryki może mieć jakieś korzyści zdrowotne?

Przyprawa o nazwie papryka w proszku wytwarzana jest z papryki z rodziny Capsicum annuum , która może obejmować słodką paprykę, taką jak papryka, a także ostrą paprykę, taką jak papryczki chili. W zależności od rodzaju i kombinacji użytych papryk, papryka może być delikatna i słodka lub mocna i pikantna.

Papryka wędzona powstaje poprzez suszenie papryki na wędzonym drewnie dębowym. Przyprawa ta ma dość nietypowy i bardzo przyjemny smak oraz liczne właściwości zdrowotne. 

Wędzona papryka jest bogata w różne karotenoidy (związki należące do rodziny witaminy A ), takie jak alfa-karoten, beta-karoten, zeaksantyna, luteina, beta-kryptoksantyna, kapsantyna i kapsorubina.

Ponadto:

  • wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  • wspiera śluzówkę i wspomaga jej barierę ochronną
  • z uwagi na wysoką zawartość witaminy C oraz witamin z grupy B, pomaga wzmocnić odporność i zapobiec infekcjom
  • wspomaga procesy trawienne
  • przyspiesza pracę jelit
  • pomaga w usuwaniu złogów z jelit
  • stanowi dobrą profilaktykę chorób nowotworowych
  • poprawia apetyt

Źródło: msn.com.pl

Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Adobe Stock
Newsy
Która papryka jest najzdrowsza? Zielona, żółta, pomarańczowa czy czerwona?
Jaką paprykę jecie najczęściej i która jest dla was najsmaczniejsza? Wiecie, która z nich jest najzdrowsza? Rozwiejemy wasze wątpliwości.

Papryka to jedno z nielicznych warzyw, które zachowuje swoje dobroczynne właściwości pod wpływem duszenia i pieczenia. Jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Istnieje wiele odmian i kolorów papryki . Do wyboru mamy paprykę zieloną, żółtą, pomarańczową oraz czerwoną. Która z nich jest najzdrowsza? Która papryka jest najzdrowsza? Spośród wielu kolorów papryk, to właśnie chyba najpopularniejsza z dostępnych odmian, czyli  czerwona papryka uważana jest za najzdrowszą. Warzywo to: jest pomocne w zapobieganiu choroby wieńcowej serca rozszerza naczynia krwionośne rozgrzewa organizm od środka jest pełne przeciwutleniaczy chroni tkanki przed uszkodzeniami DNA wzmacnia odporność pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek mózgowych zmniejsza ryzyko stresu oksydacyjnego, astmy dziecięcej i raka poprawia zdrowie kości opóźnia procesy starzenia łagodzi dokuczliwe skutki menopauzy Czym się charakteryzują, jak smakują i jakie właściwości mają różne kolory papryk? Przeczytajcie. Dlaczego warto jeść zieloną paprykę? Zielona papryka to papryka, która po prostu jeszcze nie dojrzała. Gdy pozostawimy ją na krzaku początkowo staje się żółta, a następnie pomarańczowa i czerwona. Papryka ta jest lekko gorzka w smaku i ma chrupiącą konsystencję. Mimo, iż zielona papryka jest bardzo zdrowa, jej bardziej dojrzałe odpowiedniczki mają około dwa razy więcej witaminy C i prawie dziewięć razy więcej beta-karotenu. Spośród wszystkich czterech rodzajów papryk, zielona papryka ma najmniej kalorii i węglowodanów,. Zawiera ona ponad 70 procent wody oraz dwa gramy błonnika, który pomaga nam uniknąć przejadania się . Oprócz zawartości błonnika, zielona papryka dostarcza...

Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie
Zwykle omijacie ten chwast szerokim łukiem? Przeczytajcie, a być może następnym razem dodacie go do sałatki.

Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych. Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć? Co to jest podagrycznik? Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą. Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie. Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit. Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu. Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie. Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające. Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne. Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii. Świeże liście przyspieszają gojenie się ran. Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas. Czy można jeść podagrycznik? Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i  mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach. Możecie dodawać je do: sałatek omletów tart zup warzywnych koktajli kanapek zapiekanek zrobić z nich pesto...

Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Adobe Stock
Newsy
Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Gdy długo siedzicie przy stole i jecie więcej niż zwykle, unikniecie uczucia przejedzenia i ciężkości dodając do dań naturalnych, łagodzących przypraw. Kminek jest jedną z najlepszych w tej kategorii.

Używanie przypraw ma znaczenie nie tylko dlatego, że poprawia smak potraw. Wiele dań, szczególnie tych ciężkostrawnych i tłustych, dzięki nim staje się lżej strawna, organizm łatwiej je przetwarza i przyswaja z nich składniki odżywcze. Przyprawy i zioła mają też właściwości zdrowotne. Pomagają unikać niektórych dolegliwości, inne łagodzą. Wyjaśniamy, jakie działanie kuchenne i zdrowotne posada kminek. Jak używać kminku w kuchni? Kminek w całości lub zmielony może być użyty do wielu potraw. Najczęściej dodawany jest do: Pieczywa Ziemniaków Buraków Bigosu Barszczu czerwonego Kapusty, np. zasmażanej Serów Sosów i marynat Pieczeni mięsnych, gulaszów, kiełbas Pasztetów Ryb Zawsze warto go dodać do dań tłustych jak bigos czy potrawy mięsne. Zwiększa aktywność enzymów trawiennych i ułatwia procesy trawienne. Przyprawa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych. Reguluje także dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. To powoduje, że pomaga na wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy odbijanie. Odpowiada też za blokowanie rozwoju szkodliwych bakterii jelitowych, a te pożyteczne pozostawia nietknięte. Jakie właściwości zdrowotne ma kminek? Kminek, zawiera wiele witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A i niacyna, a także żelazo, magnez, mangan, miedź, wapń, cynk, potas i fosfor. Ma następujące, zdrowotne właściwości: Łagodzi objawy niestrawności Łagodzi zespołu jelita drażliwego (IBS) Pobudza apetyt Pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. Wystarczy kilka ziaren żuć przed kilka minut, jak gumę do żucia, i problem nieświeżego oddechu znika. Działa przeciwzapalnie...

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Newsy
Czym przyprawić leczo z cukinii? 1 nieodpowiedni dodatek może zniweczyć cały wasz wysiłek
Leczo to proste, ale smaczne danie. Szkoda waszego wysiłku, by zepsuć je poprzez dodanie nieodpowiednich przypraw w nieodpowiednim momencie.

Sezon na cukinię zaraz wkroczy w swoją najbardziej intensywną fazę. Już  teraz w warzywniakach i na bazarach pojawiają się te pierwsze tegoroczne polskie warzywa. Warto z tego skorzystać i przyrządzić uwielbiane przez wszystkich leczo ! Czy do leczo daje się cukinię? Zatwardziali kulinarni konserwatyści tacy jak Robert Makłowicz, uważają, że nasza potrawka z cukinii, pomidorów, cebuli, kiełbasy i pomidorów nie ma prawa nazywać się mianem leczo . Nie warto sobie jednak zaprzątać tym głowy. Fachowcy są zdania, że polskie leczo w pewnym sensie bardziej przypomina francuskie ratatouille niż prawdziwe węgierskie danie. Tym niemniej polska wersja tej potrawy wcale nie ustępuje smakiem węgierskiemu odpowiednikowi. Warto dodać jeszcze, czym obie wersje tego dania się różnią. Chodzi oczywiście o cukinię, której Węgrzy nie zwykli dodawać do kociołka z leczo. Według słów Makłowicza, w środku powinny znaleźć się tylko papryka, cebula, czosnek pomidory, przyprawy i wytopiona słonina. Odłóżmy na bok wynurzenia słynnego podróżnika. Mając pod bokiem świeżutką cukinię aż szkoda nie wykorzystać jej do przygotowania pysznego dania, które można podawać jako osobny obiad lub jako dodatek do innych potraw. Czym doprawić leczo? Wiele gospodyń domowych zadaje sobie podczas przygotowania leczo jedno pytanie. Czym je przyprawić? W tym momencie warto jednak rzucić okiem, co na ten temat uważają specjaliści od leczo, czyli wspomniani Węgrzy. W oryginalnej wersji tej potrawy, kluczową przyprawą jest zawsze wędzona papryka w proszku. Ta przyprawa jest dostępna także w polskich sklepach, ale uważajcie, by nie pomylić jej ze zwykłą słodką papryką w proszku (ta może tylko uzupełnić smak potrawy). Różnica w smaku jest kolosalna! Kiedy już zaopatrzycie się w wędzoną paprykę w proszku, nie żałujcie jej, sypiąc ją do swojego...