Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone.
Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą.
Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie i niezwykle smaczne!
Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat.
Zobacz także:
Przepis na mięso i warzywa z rękawa
Składniki
- Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag
- Majeranek suszony
- Sól i pieprz
- Cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- Ok. 1 kg ziemniaków
- 3 spore marchewki
- Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona
- Tymianek suszony
- 1 łyżeczka oleju
- Gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie
- Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku.
- Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki.
- Podobnie postępujemy z marchwią i papryką.
- Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju.
- Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu.
- Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór.
- Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C).
Źródło: gotujmy.pl