Danie jednorękawowe
dża/gotujmy.pl
Newsy

Wciąż czujecie się przejedzeni po świętach? W takim razie zróbcie ten lekki obiad z rękawa

Ryby w panierce, smażone pierogi, tłuste śledzie i bigosy – święta mogą dać naszemu żołądkowi w kość. Czas na lekkie i dietetyczne jedzenie.

Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone.

Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą.

Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie  i niezwykle smaczne!

Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mięso i warzywa z rękawa

Składniki

  • Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag
  • Majeranek suszony
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 3 spore marchewki
  • Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona
  • Tymianek suszony
  • 1 łyżeczka oleju
  • Gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku.
  2. Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego.
  3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki.
  4. Podobnie postępujemy z marchwią i papryką.
  5. Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju.
  6. Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu.
  7. Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór.
  8. Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C).

Źródło: gotujmy.pl

Kotlety schabowe „z worka”. Upieczcie je razem z ziemniakami
Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na schabowe „z worka”
Tak zwane obiadowe gotowce podbiły serca polskich smakoszy. Pomysły na obiady w piekarniczych rękawach z dołączonymi przyprawami, są dostępne w każdym sklepie.

Niestety, wiele z nich zawiera w swoich składach zbędną „chemię”. Na dodatek, smakowe kombinacje z takich „gotowców”, można bez problemu odwzorować we własnym zakresie. Odrobinę przypraw, odrobina kreatywności i gotowe. Wystarczy tylko zaopatrzyć w się w naprawdę wygodny rękaw foliowy do pieczenia. Pamiętajcie także, by nie zapomnieć o dodaniu do takiej potrawy odrobiny oleju. To właśnie tłuszcz pomaga w dobrym i dokładnym wymieszaniu się wszystkich przypraw i smaków. W ten sposób powstać może smakowity obiad – np. taki jak te z przepisu na dole schabowe z ziemniakami. Po prostu pycha! Innym ciekawym przepisem na obiad z rękawa jest ten, w którym zamiast schabu możecie upiec szynkę wieprzową. Przepis na kotlety schabowe „z worka” Składniki: 4 dość grube kotlety schabowe 2 duże cebule Ok. 1 kg ziemniaczków 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku Sól Pół łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka miodu 1 rękaw foliowy do pieczenia Przygotowanie: Wymieszajcie olej, sos sojowy i miód i wetrzyjcie w kotlety. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w piórka. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na mniejsze kawałki. Przyprawy sypkie wymieszajcie razem. Włóżcie do rękawa foliowego ziemniaki i cebulę, posypcie przyprawami, na wierzch włóżcie mięso. Zamknijcie szczelnie rękaw piekarniczy. Obróćcie rękaw kilka razy, by przemieszać składniki wewnątrz. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C. Pieczcie ziemniaki i mięso w rękawie i dodatkowo w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min. Po upieczeniu ostrożnie rozcinajcie rękaw, by się nie poparzyć. Podawajcie z surówką. Smacznego!...

krupnik
AdobeStock
Newsy
Kiedy powinno się posolić krupnik? Ten błąd może was sporo kosztować. Kasza zrobi się ciemna
Solicie krupnik na początku czy na końcu gotowania? Jedna z tych metod jest błędna i może was naprawdę sporo kosztować. Koniecznie przeczytajcie.

Krupnik to jedna z ulubionych zup Polaków. Nic dziwnego, w końcu dobrze przyrządzony krupnik jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Czym właściwie jest krupnik? Jest to tradycyjna polska zupa z kaszy jęczmiennej, z ziemniakami i marchewką, którą gotuje się na wywarze z kurczaka i jarzyn. Tradycyjny polski krupnik to idealny pomysł na sycący i zdrowy obiad. Zupę tę można jednak łatwo zepsuć soląc ją w nieodpowiednim czasie. Żeby krupnik miał pyszny i bogaty smak, należy go posolić na końcu. Posolenie go na początku nie tylko niekorzystnie wpłynie na walory smakowe krupniku, ale też sprawi, że kasza zrobi się ciemna. Jak zrobić przepyszny krupnik? Przeczytajcie. Składniki: Kawałek warkocza ze schabu środkowego – u mnie 15 dag 5 łyżek kaczy jęczmiennej 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera kilkucentymetrowy kawałek pora 3 ziemniaki łyżeczka masła 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Mięso płuczemy i zalewamy zimną wodą, po czym doprowadzamy do wrzenia i zszumowujemy przy użyciu sitka. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, a następnie gotujemy na malutkim ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy i wsypujemy dobrze przepłukaną kaszę. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy. Pora drobno kroimy, a marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy na plastry. Po przestudzeniu, mięso kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy rozdrobnione warzywa (oprócz ziemniaków) i smażymy całość na wolnym ogniu, aż do zwiotczenia. Warzywa wkładamy do garnka z miękką kaszą, dodajemy pokrojone ziemniaki i mięso. Krupnik gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Na...

Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy
Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche
Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje. Świąteczne potrawy Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste. Jak najwięcej smaku Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek. Uniwersalny i pyszny Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby. Sekret pieczenia W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy! Składniki: 1,3 kg schabu 1 łyżka majeranku  1 łyżka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli do smaku pieprz mielony kilka ząbków czosnku Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku. Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i...

Wędlina pieczona
Gorujmy.pl/Alex_M
Newsy
Ta domowa wędlina cudownie pachnie ziołami, jest delikatna i krucha. Pokocha ją cała rodzina
Marzy wam się smaczna i krucha wędlina? Nic prostszego. Możecie ją upiec w domu z chudego schabu.

Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety. Pachnąca rozmarynem i czosnkiem Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik. Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających. Od strony produkcyjnej  Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą. Domowa i pyszna Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim. Składniki: 0,8 kg schabu 1 l wody 2 łyżki soli 3 łyżki...