Właśnie tak powinna prezentować się teraz wasza dieta. Jeżeli nie macie cierpliwości do detoksów i innego oczyszczania organizmu po wielkiej wyżerce, jaką były długie święta Bożego Narodzenia, warto przynajmniej odstawić na bok potrawy smażone.

Dobrze byłoby także unikać przez jakiś czas tłustego jedzenia. Co w takim razie przygotowywać sobie i swojej całej rodzinie na obiad? Służymy radą.

Dzisiaj polecamy wam przepis na mięso i warzywa pieczone razem w rękawie. Co takiego? Tak, wrzućcie do rękawa do pieczenia mięsa marchewkę i ziemniaki – będą mięciutkie  i niezwykle smaczne!

Oprócz tego nie zapomnijcie o jednej przyprawie. Będzie nią w tym przepisie rozmaryn, najlepiej świeży. Gałązki tej aromatycznej rośliny nadadzą naszemu mięsu i warzywom niepowtarzalny aromat.

Zobacz także:

Przepis na mięso i warzywa z rękawa

Składniki

  • Kawałek szynki wieprzowej, ok. 40 dag
  • Majeranek suszony
  • Sól i pieprz
  • Cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 3 spore marchewki
  • Papryczka chilii lub zwykła papryka czerwona
  • Tymianek suszony
  • 1 łyżeczka oleju
  • Gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, następnie osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem w proszku.
  2. Wkładamy przygotowane mięso do rękawa piekarskiego.
  3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, ziemniaki obieramy i kroimy w małe kawałki.
  4. Podobnie postępujemy z marchwią i papryką.
  5. Doprawiamy warzywa do smaku, polewamy niewielką ilością oleju.
  6. Zamykamy wszystko w rękawie do pieczenia, na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu.
  7. Zamykamy rękaw, ale robimy w nim niewielki otwór.
  8. Pieczemy ok. godzinę w dobrze rozgrzanym piekarniku (200 st. C).

Źródło: gotujmy.pl