Jak obrać banana? To chyba wie każdy. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem obrania banana jest użycie chwytu na jednym końcu owocu i ściągnięcie z niego skóry. Możecie też uszczypnąć paznokciami końcówkę banana, aby rozerwać jego skórę.

Niektórzy łamią banana na pół a następnie używając obu rąk, obierają go ze skóry. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym triku z igłą? Dzięki niemu nie tylko obierzecie banana, ale też sprawicie, że będzie on pokrojony na kawałki i gotowy do zjedzenia czy do dodania np. do owsianki. 

  1. Weźcie banana i wbijcie igłę w jego skórkę (igła powinna przebić owoc do końca i zatrzymać przed skórką po drugiej stronie).
  2. Poruszajcie igłą do góry i na dół.
  3. Wbijcie kawałek dalej i powtórzcie czynność (kontynuujcie to na całej długości banana).
  4. Gdy zdejmiecie z banana skórkę, otrzymacie idealnie pokrojony na kawałki owoc.

 

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne bananów

Są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Banany to nie tylko doskonale źródło potasu, ale też skarbnica wszystkich najważniejszych witamin - A, C, E, K, a także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oto plusy jedzenia bananów:

  • Przyspieszają regenerację mięśni. Z uwagi na to, że banany są doskonałym źródłem potasu, który jest elektrolitem, owoce te pomagają regenerować mięśnie po treningu.
  • Poprawiają nastrój. Banan zawiera 6% dziennej wartości witaminy B9 (znanej również jako kwas foliowy), składnika odżywczego, który może zwalczać depresję poprzez zwiększenie substratu, który ma właściwości przeciwdepresyjne. Owoc ten w zasadzie pomaga serotoninie (substancji poprawiającej samopoczucie), szybciej dostać się do mózgu.
  • Pomagają lepiej spać. Z uwagi na obecność tryptofanu, który jest prekursorem melatoniny, jedzenie bananów sprzyja relaksacji i pomaga uregulować sen.
  • Pomagają uregulować ciśnienie krwi. Połączenie niskiego spożycia sodu i wysokiego spożycia potasu, wiąże się z obniżonym poziomem ciśnienia krwi i mniejszą częstością udarów.
  • Zmniejszają ryzyko wzdęć. Banany zwiększają ilość bakterii zwalczających wzdęcia w żołądku, a także są świetnym źródłem potasu, dzięki czemu mogą pomóc zmniejszyć zatrzymywanie płynów.
  • Sprawiają że czujemy się pełniejsi. Niedojrzałe banany są bogate w skrobię odporną, która, jak sama nazwa wskazuje - opiera się procesowi trawienia. Jedząc banany karmimy zdrowe bakterie jelitowe, co hamuje apetyt i prowadzi do bardziej wydajnego utleniania tłuszczu.
  • Banany mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Banany zawierają fitosterole, które są związkami, które mają działanie obniżające poziom cholesterolu LDL.

Źródło: gotowanie.onet.pl