Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni
Pixabay
Newsy

Wbijcie igłę w skórkę banana. Genialny trik, który znają tylko nieliczni

Banan i igła to połączenie dość nietypowe. Wiecie w jakim celu należy wbić igłę w banana? Ta sztuczka może zaoszczędzić wam trochę czasu.

Jak obrać banana? To chyba wie każdy. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem obrania banana jest użycie chwytu na jednym końcu owocu i ściągnięcie z niego skóry. Możecie też uszczypnąć paznokciami końcówkę banana, aby rozerwać jego skórę.

Niektórzy łamią banana na pół a następnie używając obu rąk, obierają go ze skóry. Ale czy słyszeliście kiedyś o tym triku z igłą? Dzięki niemu nie tylko obierzecie banana, ale też sprawicie, że będzie on pokrojony na kawałki i gotowy do zjedzenia czy do dodania np. do owsianki. 

  1. Weźcie banana i wbijcie igłę w jego skórkę (igła powinna przebić owoc do końca i zatrzymać przed skórką po drugiej stronie).
  2. Poruszajcie igłą do góry i na dół.
  3. Wbijcie kawałek dalej i powtórzcie czynność (kontynuujcie to na całej długości banana).
  4. Gdy zdejmiecie z banana skórkę, otrzymacie idealnie pokrojony na kawałki owoc.

 

Zobacz także
Nie jedzcie takich bananów. Mogą zaszkodzić

Nie jedzcie bananów z czarnym nalotem w środku. Mogą wam zaszkodzić

Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit

Pokazał, jak robi bekon... ze skórki banana. Ten przepis to prawdziwy hit

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne bananów

Są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości zdrowotnych. Banany to nie tylko doskonale źródło potasu, ale też skarbnica wszystkich najważniejszych witamin - A, C, E, K, a także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Oto plusy jedzenia bananów:

  • Przyspieszają regenerację mięśni. Z uwagi na to, że banany są doskonałym źródłem potasu, który jest elektrolitem, owoce te pomagają regenerować mięśnie po treningu.
  • Poprawiają nastrój. Banan zawiera 6% dziennej wartości witaminy B9 (znanej również jako kwas foliowy), składnika odżywczego, który może zwalczać depresję poprzez zwiększenie substratu, który ma właściwości przeciwdepresyjne. Owoc ten w zasadzie pomaga serotoninie (substancji poprawiającej samopoczucie), szybciej dostać się do mózgu.
  • Pomagają lepiej spać. Z uwagi na obecność tryptofanu, który jest prekursorem melatoniny, jedzenie bananów sprzyja relaksacji i pomaga uregulować sen.
  • Pomagają uregulować ciśnienie krwi. Połączenie niskiego spożycia sodu i wysokiego spożycia potasu, wiąże się z obniżonym poziomem ciśnienia krwi i mniejszą częstością udarów.
  • Zmniejszają ryzyko wzdęć. Banany zwiększają ilość bakterii zwalczających wzdęcia w żołądku, a także są świetnym źródłem potasu, dzięki czemu mogą pomóc zmniejszyć zatrzymywanie płynów.
  • Sprawiają że czujemy się pełniejsi. Niedojrzałe banany są bogate w skrobię odporną, która, jak sama nazwa wskazuje - opiera się procesowi trawienia. Jedząc banany karmimy zdrowe bakterie jelitowe, co hamuje apetyt i prowadzi do bardziej wydajnego utleniania tłuszczu.
  • Banany mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Banany zawierają fitosterole, które są związkami, które mają działanie obniżające poziom cholesterolu LDL.

Źródło: gotowanie.onet.pl

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

Banany
Pixabay/Gianni Crestani
Newsy
Ciągle wyrzucacie przejrzałe banany? Jeden prosty trik i nie dojrzeją za szybko
Banany sprawdzą się w każdej diecie. To zdrowy owoc, bogaty w witaminy i minerały. Jak je przechowywać?

Owoce te są polecane przez wszystkich, bez wyjątku, dietetyków. Głównie przez swój bogaty skład, który zapewni waszemu organizmowi to, czego akurat potrzebuje. Po banany możecie sięgać bez limitu! Banany zawierają mnóstwo potasu Osoby, które mają problemy z sercem, ale i nadciśnieniem, powinny decydować się na banany w pierwszej kolejności. U mniejszych smakoszy pomogą na biegunkę. To także owoce, do których bardzo łatwo przekonać nawet największego niejadka.  Jeśli jesteście ekologiczni, wykorzystajcie też skórkę do banana. Będzie przydatna przy problemach z kurzajkami, ukąszeniami komarów, a także do wybielania zębów. Właściwości bananów poznano już tysiące lat temu. Są uprawiane od blisko 7000 lat! Prawdopodobnie przybyły do Indii, a potem do Malezji. Do dzisiaj są uprawiane w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Plantacje bananów można również znaleźć w Azji i Australii. Egzotyczni plantatorzy zrywają jeszcze zielone owoce, by móc zapakować je na statki pełniące funkcję chłodni i dostarczyć do Europy w idealnym do konsumowania stanie.  Świeże banany mają najwięcej składników odżywczych W bananie znajdziecie prawie wszystkie najważniejsze witaminy. Można wymienić m.in. A, C, E, K oraz te z grupy B. W owocach nie brakuje także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. W średniej wielkości bananie może być aż około 350 mg potasu! Banany poleca się w dietach o niskiej zawartości sodu. Mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeden banan ma około 90 kalorii, w tym: biało 1 g, tłuszcz 0,33 g, węglowodany, 22 g i błonnik 2,6 g. Prócz tego znajduje się w nim niacyna, kwas foliowy, ryboflawina oraz cynk. Jak przedłużyć świeżość bananów? Jak możecie się...

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

napój bananowy
Adobe Stock
Newsy
Pijcie przed snem ten łatwy do zrobienia napój bananowy. Nie uwierzycie, co stanie się rano
Dobre samopoczucie to podstawa, dlatego warto o nie dbać. Przygotujcie ten bananowy napój, a będziecie zaskoczeni efektami po jego wypiciu!

Jesienna pogoda to czynnik, który wraz z zanikaniem promieni słońca w negatywny sposób wpływa na organizm. Coś w tym jest, że człowiek czuje się wówczas jakby roztargniony, pozbawiony sił, a funkcjonowanie w ciągu dnia nie jest tak efektywne. Dlatego też warto skupić się na naturalnych składnikach, które temu zaradzą. Co da picie napoju bananowo-cynamonowego? Przygotowanie napoju bananowego jest banalnie proste, a zawiera on wiele korzyści dla organizmu. Zawdzięczamy to dwóm kluczowym jego składnikom, czyli bananowi oraz cynamonowi. Ten drugi ma za zadanie podkręcić smak mikstury, a także przyspieszyć metabolizm, dzięki czemu zrzucenie dodatkowych kilogramów będzie jeszcze prostsze. Przyrządzenie koktajlu jest szybkie, a co najważniejsze wspomaga on organizm dodając mu energii i witalności. Regularne picie tego napoju poprawia nastrój. Człowiek ma więcej chęci do działania, a co najważniejsze nie brakuje mu na co dzień uśmiechu! Przepis na bananowy napój Składniki: 2 szklanki wody 1 łyżeczka cynamonu 1 dojrzały banan Przygotowanie: W niewielkim garnku zagotujcie dwie szklanki wody, a następnie zmniejszcie ogień. Banana obierzcie ze skórki, pokrójcie w niewielkie kawałki i dodajcie go wraz z łyżeczką cynamonu do garnka. Całość gotujcie na małym ogniu przez 10 minut.  Później napój przecedźcie przez sitko do szklanego naczynia.  Tak przygotowaną, ciepłą miksturę wypijcie przed snem. Na zdrowie! Prozdrowotne właściwości bananów Banan to jeden z popularniejszych owoców w sprzedaży, który jest dostępny przez cały rok. To zdecydowanie jeden z plusów tego produktu. Poza tym zawiera on wiele witamin i mikroelementów , które w pozytywny...