Czy u was w domu także dziś rzadziej niż kiedyś jada się podroby? Wynika to zapewne z tego, że mięso pierwszego gatunku jest łatwo dostępne i nie trzeba gotować krupniku na żołądkach, żeby był pożywniejszy.
Jednak do dziś niektórzy chętnie wspominają domowe cynaderki w sosie czy ozorki w galarecie. Jasiek Kuroń proponuje danie z podrobów indyka. Jego wątróbka z rozmarynem i żurawiną jest wyjątkowa.
W domu Kuroniów często podawano podroby
Podroby, to rodzaj mięs, które królowały na stołach w czasach PRL-u. Nic więc dziwnego, że w rodzinie państwa Kuroniów, także często gościły. W sklepach garmażeryjnych w latach 70. i 80. można było dostać ozorki w galarecie czy sprzedawane jako danie gotowe, do odgrzania w domach, w szarym sosie, popularne były też cynaderki w śmietanie.
Z kolei rodziny w tamtych czasach chętnie gotowały w domu krupnik na żołądkach drobiowych czy cynaderkach, żeby w czasach gdy mięso było na wagę złota i kartki, przyrządzić pożywne danie. Flaczki z kolei popularne są do dziś. Możecie je zrobić samodzielnie z suchych flaków kupionych w sklepie mięsnym, przyrządzić z półproduktu lub zamówić w restauracji czy barze.
Zobacz także:
Jasiek Kuroń wspomina czasy, gdy podroby jadało się częściej niż dziś i zaprasza do przygotowania dania z wątróbki:
- Dziś mam dla Was propozycję obiadową, którą pamiętam dobrze z rodzinnego domu. Podroby bowiem pojawiały się u nas na stole często i w różnych konfiguracjach. Te polecam Wam, abyście spróbowali na świeżym i chrupiącym pieczywie na zakwasie. Z pewnością miłośnicy podrobów będą zachwyceni, a i ci, nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości 🙂
Przepis na wątróbki z indyka Jaśka Kuronia
Składniki:
- 600 g wątróbki z indyka
- Pół litra mleka
- Mąka do obtoczenia mięsa
- 3 łyżki oleju
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku obrane w całości
- 3 jabłka
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- Pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Wątróbki oczyśćcie z błon i namoczcie na 20 minut w mleku. Przełóżcie na sito do odcieknięcia, a następnie osuszcie papierowym ręcznikiem.
- Z jabłek usuńcie gniazda nasiennych i pokrójcie owoce na ósemki.
- Wątróbki obtoczcie w mące.
- Na średnio rozgrzanym oleju zrumieńcie na złoty kolor czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie zdejmijcie z patelni oba składniki.
- Zwiększcie temperaturę i tym samym tłuszczu obsmażcie wątróbki na złoty kolor, dodajcie jabłka oraz żurawinę i smażcie mieszając kolejne 10 minut. Doprawcie solą i pieprzem.
- Podawajcie z ziemniakami lub kaszą oraz np. buraczkami.
Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń gotuje