Wątróbki  z indyka Jaśka Kuronia. "Nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości"
ONS.pl, Instagram/ Jasiek Kuroń
Newsy

Wątróbki z indyka Jaśka Kuronia. Przygotujecie je w 40 min i „zamruczycie pod nosem z radości”

Podane składniki w tym przepisie na wątróbki indycze wystarczą na obiad dla 4 osób. Jedzcie i poczujcie się jak w rodzinie Kuroniów.

Czy u was w domu także dziś rzadziej niż kiedyś jada się podroby? Wynika to zapewne z tego, że mięso pierwszego gatunku jest łatwo dostępne i nie trzeba gotować krupniku na żołądkach, żeby był pożywniejszy.

Jednak do dziś niektórzy chętnie wspominają domowe cynaderki w sosie czy ozorki w galarecie. Jasiek Kuroń proponuje danie z podrobów indyka. Jego wątróbka z rozmarynem i żurawiną jest wyjątkowa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W domu Kuroniów często podawano podroby

Podroby, to rodzaj mięs, które królowały na stołach w czasach PRL-u. Nic więc dziwnego, że w rodzinie państwa Kuroniów, także często gościły. W sklepach garmażeryjnych w latach 70. i 80. można było dostać ozorki w galarecie czy sprzedawane jako danie gotowe, do odgrzania w domach, w szarym sosie, popularne były też cynaderki w śmietanie.

Z kolei rodziny w tamtych czasach chętnie gotowały w domu krupnik na żołądkach drobiowych czy cynaderkach, żeby w czasach gdy mięso było na wagę złota i kartki, przyrządzić pożywne danie. Flaczki z kolei popularne są do dziś. Możecie je zrobić samodzielnie z suchych flaków kupionych w sklepie mięsnym, przyrządzić z półproduktu lub zamówić w restauracji  czy barze.

Jasiek Kuroń wspomina czasy, gdy podroby jadało się częściej niż dziś i zaprasza do przygotowania dania z wątróbki:

- Dziś mam dla Was propozycję obiadową, którą pamiętam dobrze z rodzinnego domu. Podroby bowiem pojawiały się u nas na stole często i w różnych konfiguracjach. Te polecam Wam, abyście spróbowali na świeżym i chrupiącym pieczywie na zakwasie. Z pewnością miłośnicy podrobów będą zachwyceni, a i ci, nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości 🙂

Przepis na wątróbki z indyka Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g wątróbki z indyka
  • Pół litra mleka
  • Mąka do obtoczenia mięsa
  • 3 łyżki oleju
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku obrane w całości
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wątróbki oczyśćcie z błon i namoczcie na 20 minut w mleku. Przełóżcie na sito do odcieknięcia, a następnie osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Z jabłek usuńcie gniazda nasiennych i pokrójcie owoce na ósemki.
  3. Wątróbki obtoczcie w mące.
  4. Na średnio rozgrzanym oleju zrumieńcie na złoty kolor czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie zdejmijcie z patelni oba składniki.
  5. Zwiększcie temperaturę i tym samym tłuszczu obsmażcie wątróbki na złoty kolor, dodajcie jabłka oraz żurawinę i smażcie mieszając kolejne 10 minut. Doprawcie solą i pieprzem.
  6. Podawajcie z ziemniakami lub kaszą oraz np. buraczkami.
Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń gotuje

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
ONS.pl / kuroń.com.pl
Newsy
Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
Nie tylko karp smażony i w galarecie może pojawić się na waszym stole. Kto wie, może ta ryba smażona z cebulą i grzybami stanie się nową tradycją i w waszej rodzinie.

W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”. Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów. Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu: - Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia Składniki: 300 g pieczarek 3 cebule 250 g karpia 3 liście laurowe 3 łyżki mąki 4 ziarenka pieprzu czarnego Olej do smażenia np. rzepakowy Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej,...

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Babciagramolka/Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej
Cynaderki to danie, które coraz rzadziej gości na polskich stołach. A szkoda, bo są naprawdę pyszne!

Cynaderki to inaczej nerki, czyli rodzaj podrobów mięsnych. Chociaż podroby uważa się często za produkt „kategorii B”, tak naprawdę zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wątróbki, serca, móżdżki, ozory czy żołądki to źródło pełnowartościowego białka, a także witamin i innych składników mineralnych. Największe korzyści dla zdrowia przynoszą wątróbki, mózg, ozory, serca, płuca i właśnie… cynaderki! Jak je przyrządzić, aby były i zdrowe i pyszne? Przepis na cynaderki wieprzowe Chociaż podroby wydają się być skomplikowane w przyrządzaniu, tak naprawdę wykonają je nawet mniej doświadczeni kucharze. Wypróbujcie prosty przepis na pyszne nerki w ziołach i bulionie! Składniki: 1 kg nerek wieprzowych 4 cebule 5 dag smalcu 1 marchewka 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka bulionu cielęcego pieprz mielony papryka mielona 2 łyżki mąki + 1 łyżka smalcu (na zasmażkę) 0,5 litra wody majeranek Przygotowanie: Nerki przekrójcie na pół. Zalejcie wodą. Po godzinie wymieńcie wodę na świeżą. Po upływie trzech godzin odcedźcie nerki. Wykrójcie z nich moczowody i zdejmijcie białą błonkę z wierzchu. Ponownie zalejcie wodą i zostawcie na godzinę, a potem znowu zmieńcie wodę. Po godzinie zlejcie wodę z ostatniego moczenia. Włóżcie nerki do garnka, zalejcie 1 litrem wody, zagotujcie i gotujcie 15 minut. Odcedźcie. Pokrójcie w talarki. Obsmażcie na rumiano na smalcu. Włóżcie do rondla, dodajcie pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w talarki marchew (można też utrzeć ją na tarce jarzynowej na grubych oczkach)  oraz bulion. Dolejcie 500 ml wody i duście ok. 1 godziny. Gdy nerki będą miękkie,...

Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Gotujmy.pl
Newsy
Duszona wątróbka w sosie z rabarbarem. Przepis inny niż wszystkie
Wątróbki drobiowe należą do najdelikatniejszych podrobów. W tym przepisie ich smak przełamany jest przez kwaśny rabarbar. Odważycie się spróbować?

Jeżeli lubicie kulinarne wariacje i „łamanie przepisów” w stylu Karola Okrasy, koniecznie rzućcie okiem na przepis na to danie. Delikatne wątróbki drobiowe duszone razem z kwaśnym i zdecydowanym w smaku rabarbarem. Niesamowite połączenie! Przepis na duszoną wątróbkę z rabarbarem Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 3 łodygi świeżego rabarbaru 1 jabłko 1 szklanka mleka Sól Pieprz Olej 1 łyżka masła Majeranek Mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Wątróbki drobiowe oczyśćcie i zalejcie ok. 3 łyżkami mleka. Cebulę obierzcie, pokrójcie w piórka. Z jabłka wytnijcie gniazda nasienne i pokrójcie w ósemki. Rabarbar umyjcie i pokrójcie w kawałki o długości ok. 1,5 cm. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę. Nie zapomnijcie o lekkim jej posoleniu. Dodajcie wątróbkę moczoną w mleku i duście razem z cebulą. Na drugiej patelni smażcie pokrojone jabłka i rabarbar na maśle do miękkości. Kiedy jabłka będą zrumienione, a rabarbar nieco zmięknie, przerzućcie je do patelni z mięsem. Duście wszystko razem, zalejcie mlekiem. Doprawcie potrawę solą i pieprzem, a także majerankiem. Pod koniec duszenia zagęśćcie sos odrobiną mąki pszennej. Podawajcie z gotowaną kaszą jęczmienną. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Inne przepisy na wątróbkę drobiową Jeżeli szukacie jednak jeszcze innego przepisu na wątróbki drobiowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na te podroby przyrządzone w sosie z cebulą, pieczarkami i czerwonym winem. Też smakują wybornie! W tym miejscu znajdziecie z kolei przepis na wątróbki drobiowe z dodatkiem bakłażana. Jest nieco prostszy od tego z winem, ale równie smaczny. Z pełnym...