Wątróbki  z indyka Jaśka Kuronia. "Nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości"
ONS.pl, Instagram/ Jasiek Kuroń
Newsy

Wątróbki z indyka Jaśka Kuronia. Przygotujecie je w 40 min i „zamruczycie pod nosem z radości”

Podane składniki w tym przepisie na wątróbki indycze wystarczą na obiad dla 4 osób. Jedzcie i poczujcie się jak w rodzinie Kuroniów.

Czy u was w domu także dziś rzadziej niż kiedyś jada się podroby? Wynika to zapewne z tego, że mięso pierwszego gatunku jest łatwo dostępne i nie trzeba gotować krupniku na żołądkach, żeby był pożywniejszy.

Jednak do dziś niektórzy chętnie wspominają domowe cynaderki w sosie czy ozorki w galarecie. Jasiek Kuroń proponuje danie z podrobów indyka. Jego wątróbka z rozmarynem i żurawiną jest wyjątkowa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

W domu Kuroniów często podawano podroby

Podroby, to rodzaj mięs, które królowały na stołach w czasach PRL-u. Nic więc dziwnego, że w rodzinie państwa Kuroniów, także często gościły. W sklepach garmażeryjnych w latach 70. i 80. można było dostać ozorki w galarecie czy sprzedawane jako danie gotowe, do odgrzania w domach, w szarym sosie, popularne były też cynaderki w śmietanie.

Z kolei rodziny w tamtych czasach chętnie gotowały w domu krupnik na żołądkach drobiowych czy cynaderkach, żeby w czasach gdy mięso było na wagę złota i kartki, przyrządzić pożywne danie. Flaczki z kolei popularne są do dziś. Możecie je zrobić samodzielnie z suchych flaków kupionych w sklepie mięsnym, przyrządzić z półproduktu lub zamówić w restauracji  czy barze.

Jasiek Kuroń wspomina czasy, gdy podroby jadało się częściej niż dziś i zaprasza do przygotowania dania z wątróbki:

- Dziś mam dla Was propozycję obiadową, którą pamiętam dobrze z rodzinnego domu. Podroby bowiem pojawiały się u nas na stole często i w różnych konfiguracjach. Te polecam Wam, abyście spróbowali na świeżym i chrupiącym pieczywie na zakwasie. Z pewnością miłośnicy podrobów będą zachwyceni, a i ci, nieprzekonani zamruczą pod nosem z radości 🙂

Przepis na wątróbki z indyka Jaśka Kuronia

Składniki:

  • 600 g wątróbki z indyka
  • Pół litra mleka
  • Mąka do obtoczenia mięsa
  • 3 łyżki oleju
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku obrane w całości
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • Pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Wątróbki oczyśćcie z błon i namoczcie na 20 minut w mleku. Przełóżcie na sito do odcieknięcia, a następnie osuszcie papierowym ręcznikiem.
  2. Z jabłek usuńcie gniazda nasiennych i pokrójcie owoce na ósemki.
  3. Wątróbki obtoczcie w mące.
  4. Na średnio rozgrzanym oleju zrumieńcie na złoty kolor czosnek i gałązki rozmarynu. Następnie zdejmijcie z patelni oba składniki.
  5. Zwiększcie temperaturę i tym samym tłuszczu obsmażcie wątróbki na złoty kolor, dodajcie jabłka oraz żurawinę i smażcie mieszając kolejne 10 minut. Doprawcie solą i pieprzem.
  6. Podawajcie z ziemniakami lub kaszą oraz np. buraczkami.
Zobacz także
jak sprawdzić czy wątróbka jest świeża

Podroby psują się szybciej niż inne mięso. Jak kupić najlepszą i najświeższą wątróbkę?

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej

Jak przyrządzić cynaderki wieprzowe. Dodajcie tej przyprawy, a wyjdą jak dawniej

Źródło: Instagram / Jasiek Kuroń gotuje

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem
Facebook, Adobe Stock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę
Tylko trzy główne składniki: wątróbka, cebula i jabłko, a efekt zdumiewający. Drobne zmiany w recepturze powodują, że zwykłe danie zaczyna być niezwykłe.

Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak. Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę? Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem: - Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi. Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu. Przepis na wątróbkę Karola Okrasy Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 czerwone jabłka 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 papryczka chilli 50 ml octu balsamicznego 40 g zimnego masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Olej roślinny – do smażenia Przygotowanie: Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski,...

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
ONS.pl / kuroń.com.pl
Newsy
Karp smażony z cebulą i grzybami Jakuba Kuronia. Obowiązkowa ryba na stole Kuroniów
Nie tylko karp smażony i w galarecie może pojawić się na waszym stole. Kto wie, może ta ryba smażona z cebulą i grzybami stanie się nową tradycją i w waszej rodzinie.

W klanie Kuroniów tylko Jacek Kuroń zasłynął z innej działalności niż kulinarna. Być może także kochał jeść, ale nie z tego jest znany. Jego syn, Maciej Kuroń, choć w czasach studenckich podobnie jak ojciec działał organizując strajki na terenie uczelni, stał się popularny dzięki swojej kuchni i takim programom telewizyjnym jak „Gotuj z Kuroniem” i „Kuroń raz”. Z kolei jego dwaj synowie: Jasiek i Jakub poszli w ślady ojca i także gotują. Jakub Kuroń zdradza dziś jakiego karpia podają w rodzinie Kuroniów. Jakub Kuroń dzieli się rodzinnymi przepisami To nie pierwszy karp, którego fani kuchni Kuroniów będą mogli spróbować w te święta. Jakub Kuroń zaprezentował niedawno karpia w cebuli z goździkami, a dziś dzieli się innym pomysłem na podanie ryby i prosi obserwatorów jego profilu o komentarze, która z receptur bardziej przypadła im do gustu: - Tym razem przepis na najlepszego karpia na świecie smażonego z cebulą i grzybami. Jest to absolutna rewelacja i obowiązkowa pozycja na naszym świątecznym stole.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na karpia z cebulą z pieczarkami Jakuba Kuronia Składniki: 300 g pieczarek 3 cebule 250 g karpia 3 liście laurowe 3 łyżki mąki 4 ziarenka pieprzu czarnego Olej do smażenia np. rzepakowy Sól Pieprz mielony Przygotowanie: Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka, a pieczarki pokrójcie w mniejsze kawałki. Następnie rozgrzejcie na patelni olej,...

Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia.
Instagram/Jasiek Kuroń,
Newsy
Chrupiące i delikatne krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia. Przepyszne swojskie jadło
Krokiety w naszej kuchni mogą przybierać dwie formy. Pasztecików, czyli zasmażanych zrolowanych naleśników z farszem lub uformowanych kotletów, nieco większych i bardziej podłużnych od popularnych mielonych. Które krokiety wolicie? Te Jaśka Kuronia zabierają mniej czasu.

Jasiek Kuroń, syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka, tak jak ojciec zajmuje się gotowaniem, a jak dziadek, pragnie pomagać. Jego dziadek, Jacek Kuroń, działacz polityczny, minister pracy i polityki socjalnej w rządzie Tadeusza Mazowieckiego, znany był z tzw. kuroniówek, wsparcia żywnościowego dla bezrobotnych. Jego wnuk swoim Instagramie zaczął przedstawiać cykliczne inspiracje dla Polaków podnosząc ich na duchu podczas wojny w Ukrainie i namawiając do pomagania: - Pomimo czasu, który nie jest lekki, postaram się was jak najczęściej inspirować czymś smakowitym. Kolekcjonujmy chwile i smaki, nie zapominając o pomocy innym. Dlaczego warto przygotowywać serowo-ziemniaczane dania? Gotowane ziemniaki i zwykły twaróg to idealny duet wykorzystywany w wielu daniach. Oba produkty są łatwo dostępne i tanie, połączone stanowią świetny farsz, którego konsystencja sprawia, że łatwo się formują i nie rozpadają, nawet jeśli nie dodacie do nich jajek. Smaki ziemniaków i twarogu pasują do siebie także pod względem smakowym. W farszach z reguły dodawana jest do nich podsmażona cebulka, sól i sporo pieprzu. Każdy farsz łatwo wzbogacicie świeżą zieleniną, najlepsza będzie natka. Popularne dania z ziemniaków i twarogu: Pierogi ruskie Paszteciki w cieście naleśnikowym, także nazywane krokietami Krokiety, których przepis podajemy poniżej Kulki ziemniaczano- serowe Czebureki ziemniaczano-serowe, czyli kaukaskie placki z nadzieniem Gruzińskie chaczapuri z ziemniakami i twarogiem Przepis na krokiety z ziemniaków i twarogu Jaśka Kuronia Składniki: 600 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 3 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki masła Czubata łyżka...