W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek. Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu!
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 3,5 łyżki masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię.
- Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut.
- Pieczarki kroimy w plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki.
- Wsypujemy przyprawę uniwersalną.
- Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Wątróbkę zalewamy śmietaną.
- Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
- Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
- Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia. Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl
Czytaj też: