W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek. Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny.

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu!

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 3,5 łyżki masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię.
  2. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut.
  3. Pieczarki kroimy w plasterki.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki.
  6. Wsypujemy przyprawę uniwersalną.
  7. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  8. Wątróbkę zalewamy śmietaną.
  9. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
  10. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  11. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.
  12. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia. Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki.

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj też: