wątróbka w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl
Newsy

Wątróbka w tym nieoczywistym sosie oczaruje każdego. Tak pyszna, że można ją zjeść wraz z talerzem

Wątróbka z cebulką, wątróbka z jabłkami, wątróbka z żurawiną, wątróbka w cieście, wątróbka panierowana... Sposobów na przygotowanie wątróbki jest naprawdę mnóstwo. A co powiecie na wątróbkę w sosie pomidorowym?

Lubicie jeść wątróbkę? To świetnie. Czy wiecie, że wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs? Jak ją przygotować? Polecamy wam bardzo prosty przepis na wątróbkę w pysznym, pomidorowym sosie. Jak ją zrobić? To banalne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bogate źródło białka

Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Ten typ mięsa jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Jeżeli znudziła wam się już tradycyjna wątróbka smażona z cebulką, przygotujcie to mięso w zupełnie nowym wydaniu. Co powiecie na wątróbkę podawaną w pysznym, kremowym i aromatycznym pomidorowym sosie?

Wątróbka w takim sosie to gwarancja zdrowia i smaku. Wasi goście oniemieją z zachwytu, kiedy jej spróbują.

Tak przyrządzona wątróbka najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką.

Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • Mąka
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku czyścimy i myjemy wątróbkę, a następnie odsączamy ją z wody.
  2. Cebulę kroimy w pół-plastry, smażymy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą.
  3. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
  4. Mięso przekładamy do garnka z cebulą i gotujemy.
  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  6. Danie świetnie się komponuje z pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!

wątróbka
AdobeStock
Newsy
Wątróbka w tym aromatycznym sosie zachwyci każdego. 1 składnik szczególnie wzbogaca jej smak. Spróbujcie a nie pożałujecie
Marzy wam się prosty, tani i szybki w przygotowaniu obiad? Przygotujcie wątróbkę w winnym sosie. To danie praktycznie robi się samo, a smakuje jak z królewskiego stołu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Oto najprostszy przepis.

Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość. Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie? To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie. Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem. Składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 3 cebule Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 30 dag pieczarek Szklanka mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką....

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

 Wątróbka nierównomiernie się smaży? Wiemy w czym tkwi błąd
AdobeStock
Newsy
Wątróbka nierównomiernie się smaży, jest gorzka lub twarda? Wiemy, gdzie tkwi błąd
Wiele osób nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso nie tylko może pryskać i strzelać na patelni, ale też – źle przyrządzone – może być bardzo twarde lub przeciwnie – niedosmażone. Jak przygotować idealną w smaku wątróbkę? Przeczytajcie!

Jedni ją uwielbiają – drudzy wręcz przeciwnie – nie mogą nawet na nią patrzeć. Wątróbka – bo o niej mowa – to jedno z mięs, które budzi tyle samo podziwu, co sprzeciwu. Jednego jej jednak nie można odmówić - jest niezwykle zdrowa. Właściwości zdrowotne wątróbki Lubicie jeść wątróbkę drobiową? To świetnie, ponieważ mięso to jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, białka, witaminy B12 oraz witaminy A. Jest też niskokaloryczne - 100 wątróbki drobiowej dostarcza zaledwie 120-140 kcal - w jakim mleku powinno moczyć się wątróbkę? Jak prawidłowo przyrządzać wątróbkę? Wiele gospodyń domowych nie przepada za smażeniem wątróbki. Mięso ma to do siebie, że nieodpowiednio przyrządzone strzela na patelni. Dzieje się tak, gdy przed smażeniem nie osuszymy go papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody lub mleka, w którym się moczyło. Oto inne problemy, z jakimi stykają się osoby, które przygotowują samodzielnie wątróbkę. Mięso jest twarde i suche po usmażeniu. To znak, że posoliliście je przed smażeniem. Pod żadnym pozorem tego nie róbcie, ponieważ wątróbka zrobi się wtedy twarda. Mięso solimy i przyprawiamy dopiero na sam koniec smażenia, tuż przed podaniem go do stołu. Wątróbka wychodzi gorzka. Jeżeli wasza wątróbka wychodzi gorzka , wystarczy, że przed smażeniem namoczycie ją w mleku (najlepiej na całą noc). Po usmażeniu mięso zachwyci was swoim smakiem. Wątróbka nasiąka tłuszczem. Prawdopodobnie usmażyliście ją na za mało rozgrzanym tłuszczu. Temperatura tłuszczu powinna być dość wysoka, by od razu udało się zamknąć w mięsie soki. Dodatkowo, po zdjęciu wątróbki z patelni warto ją odsączyć na ręczniku papierowym. Wątróbka...

wątróbka przepis
AdobeStock
Newsy
Pilnujcie tych 2 zasad, a wątróbka wyjdzie delikatnie zarumieniona i soczysta w środku
Wasza smażona wątróbka jest sucha i twarda? Zastosujcie się do tych zasad, a wyjdzie przepyszna.

Wątróbka polecana jest do jedzenia ze względu na jej zdrowotne właściwości. Wcześniej krążyły wokół niej mity, jakoby miała być szkodliwa dla organizmu ze względu na zawarte w niej toksyny. Logika podpowiada, że w końcu skoro wątroba oczyszcza organizm z trucizn, to jedzenie jej nie może być bezpieczne! Jednak nic bardziej mylnego. Właściwości zdrowotne wątróbki W wątróbce znajdziemy mnóstwo białka i żelaza – szczególnie cennego dla osób cierpiących na niedokrwistość i mających niedobory żelaza. Znajdziecie w niej także witaminę A oraz witaminy z grupy B. Powinny jednak uważać osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu – wątróbka zawiera go całkiem sporo! Jak zrobić soczystą i miękką wątróbkę? Czasami wątróbka wychodzi zbyt twarda i sucha. To duży problem zwłaszcza wtedy, gdy chcecie nią nakarmić dzieci, a one zaczynają grymasić. Trudno im się dziwić – kto by chciał jeść suche i niesmaczne mięso? By wasza wątróbka zawsze wychodziła smaczna, pamiętajcie o tych dwóch zasadach: Wrzucajcie wątróbki na dobrze rozgrzany tłuszcz i nie przewracajcie ich od razu. Dajcie im się podsmażyć! Ponadto pamiętajcie o tym, by użyć odpowiednio dużej patelni. Każda wątróbka powinna spodem dotykać dna patelni. Sólcie mięso dopiero na sam koniec smażenia. Jeżeli posolicie wątróbki wcześniej, to sól wyciągnie z nich wodę i będą suche. Przepis na soczystą wątróbkę Do przygotowania smacznej i rozpływającej się w ustach wątróbki, która zachwyci wszystkich domowników, potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 2 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Wątróbki opłuczcie pod...