Lubicie jeść wątróbkę? To świetnie. Czy wiecie, że wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs? Jak ją przygotować? Polecamy wam bardzo prosty przepis na wątróbkę w pysznym, pomidorowym sosie. Jak ją zrobić? To banalne.

Bogate źródło białka

Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Ten typ mięsa jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Jeżeli znudziła wam się już tradycyjna wątróbka smażona z cebulką, przygotujcie to mięso w zupełnie nowym wydaniu. Co powiecie na wątróbkę podawaną w pysznym, kremowym i aromatycznym pomidorowym sosie?

Wątróbka w takim sosie to gwarancja zdrowia i smaku. Wasi goście oniemieją z zachwytu, kiedy jej spróbują.

Tak przyrządzona wątróbka najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką.

Zobacz także:

Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • Mąka
  • Olej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku czyścimy i myjemy wątróbkę, a następnie odsączamy ją z wody.
  2. Cebulę kroimy w pół-plastry, smażymy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą.
  3. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
  4. Mięso przekładamy do garnka z cebulą i gotujemy.
  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  6. Danie świetnie się komponuje z pokrojoną natką pietruszki.

Smacznego!