Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość.
Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych.
Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie?
To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie.
Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem.
Zobacz także:
Składniki:
- Pół kilograma wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
- Łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 30 dag pieczarek
- Szklanka mleka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem.
- Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę.
- Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy.
- Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron.
- Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody.
- Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką.
- Zagotowujemy a na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!