Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość.

Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych.

Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie?

To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie.

Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem.

Zobacz także:

Składniki:

  • Pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag pieczarek
  • Szklanka mleka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem.
  2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę.
  3. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy.
  4. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron.
  5. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody.
  6. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.
  7. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką.
  8. Zagotowujemy a na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!