wątróbka z ananasem
Gotujmy.pl
Newsy

Wątróbka, jakiej jeszcze nie jedliście. Niebanalny dodatek sprawia, że smakuje wprost obłędnie

Jeżeli jesteście fanami wątróbki, koniecznie spróbujcie jej w takim oto nietypowym wydaniu. Tak podana ma pyszny i naprawdę ciekawy smak. Nawet najbardziej zatwardziali przeciwnicy wątróbki przekonają się do tego dania. Wystarczy, że dodacie do niego…

Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny.

Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm.

Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • pół kg wątróbki drobiowej
  • Ok. 6 średnich ziemniaków
  • Ok. 6 krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • Papryka mielona do smaku,

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku. 

Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu.

Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Danie smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na końcu dodajemy usmażone ziemniaki i wszystko razem mieszamy. 

Smacznego!

wątróbka w sosie pomidorowym
Gotujmy.pl
Newsy
Wątróbka w tym nieoczywistym sosie oczaruje każdego. Tak pyszna, że można ją zjeść wraz z talerzem
Wątróbka z cebulką, wątróbka z jabłkami, wątróbka z żurawiną, wątróbka w cieście, wątróbka panierowana... Sposobów na przygotowanie wątróbki jest naprawdę mnóstwo. A co powiecie na wątróbkę w sosie pomidorowym?

Lubicie jeść wątróbkę? To świetnie. Czy wiecie, że wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs? Jak ją przygotować? Polecamy wam bardzo prosty przepis na wątróbkę w pysznym, pomidorowym sosie. Jak ją zrobić? To banalne. Bogate źródło białka Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Ten typ mięsa jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Jeżeli znudziła wam się już tradycyjna wątróbka smażona z cebulką, przygotujcie to mięso w zupełnie nowym wydaniu. Co powiecie na wątróbkę podawaną w pysznym, kremowym i aromatycznym pomidorowym sosie? Wątróbka w takim sosie to gwarancja zdrowia i smaku. Wasi goście oniemieją z zachwytu, kiedy jej spróbują. Tak przyrządzona wątróbka najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 30 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 1 i 1/2 szklanki wody 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego Mąka Olej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku czyścimy i myjemy wątróbkę, a następnie odsączamy ją z wody. Cebulę kroimy w pół-plastry, smażymy na oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Mięso przekładamy do garnka z cebulą i gotujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Danie świetnie się komponuje z pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

wątróbka
AdobeStock
Newsy
Wątróbka w tym aromatycznym sosie zachwyci każdego. 1 składnik szczególnie wzbogaca jej smak. Spróbujcie a nie pożałujecie
Marzy wam się prosty, tani i szybki w przygotowaniu obiad? Przygotujcie wątróbkę w winnym sosie. To danie praktycznie robi się samo, a smakuje jak z królewskiego stołu. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Oto najprostszy przepis.

Wątróbka to jedno z najbardziej pożywnych mięs. Znajdziemy w niej duże ilości witaminy A i witamin z grupy B, a także białka i żelaza, co jest szczególnie polecane w przypadku osób, które mają niedobory żelaza lub cierpiących na niedokrwistość. Ten typ mięsa zawiera też znaczne ilości kwasu foliowego i miedzi. Zjedzenie jednej porcji wątróbki dziennie, może pomóc w zaspokojeniu dziennej zalecanej ilości wszystkich tych witamin i minerałów, zmniejszając ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jak przygotować pyszną wątróbkę w sosie? To oczywiste, że jedzenie wątróbki niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale mięso to jest przy okazji bardzo smaczne i tanie. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, zachęcamy was do przetestowania naszego przepisu na wątróbkę w winnym sosie. Tak przygotowana wątróbka jest wyjątkowo aromatyczna, delikatna i krucha. Najlepiej smakuje w połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami lub świeżym chlebem. Składniki: Pół kilograma wątróbki drobiowej 3 cebule Pół szklanki wytrawnego czerwonego wina Łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 30 dag pieczarek Szklanka mleka Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i zalewamy na godzinę mlekiem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Dodajemy pieczarki i całość razem przesmażamy. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w rondlu, wkładamy osączone z mleka wątróbki i smażymy na rumiano z obu stron. Usmażoną cebulę z pieczarkami przekładamy do wątróbki i podlewamy winem i 1/2 szklanki wody. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, a następnie łączymy z wątróbką....

Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/KatarzynaJ
Newsy
Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na smaczny obiad
Szukacie ciekawego pomysłu na wątróbkę? Przygotujcie to mięso w pysznym i kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek. Ten przepis to prawdziwy hit na polskich stołach!

W wielu polskich domach zwykle przyrządza się wątróbkę ze smażoną cebulą lub z dodatkiem jabłek . Jeżeli lubicie jeść wątróbkę, koniecznie przetestujcie nasz pomysł na wątróbkę z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Wątróbka z pieczarkami w sosie śmietanowym Jeżeli znudziła wam się już wątróbka w tradycyjnym wydaniu – smażona z cebulą – koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na wątróbkę w śmietanowym sosie z pieczarkami. Danie jest tanie, proste i zachwyca swoim kremowym smakiem. Podajcie wątróbkę z tym sosem a goście szybko nie odejdą od stołu! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 300 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 3,5 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i przekładamy na patelnię. Dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą dodajemy do wątróbki. Wsypujemy przyprawę uniwersalną. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wątróbkę zalewamy śmietaną. Dusimy przez około 10-15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Gotowe danie można posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego! Chcecie przygotować wątróbkę idealną? Koniecznie sprawdźcie, w jakim mleku powinno się ją wcześniej zamoczyć oraz co zrobić, żeby wątróbka nie strzelała podczas smażenia . Przeczytajcie też jakie jabłka najlepiej pasują do wątróbki. Źródło: gotujmy.pl Czytaj też:...

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...