Dla jednych to rarytas, inni wprost za nią nie przepadają. Wątróbka to jedno z najbardziej bogatych w wartości odżywcze mięs. Zawiera duże ilości białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a także dużą ilość folianów, ryboflawiny i choliny.

Czy wiecie, że ponad jedna czwarta wątroby wołowej składa się z białka? Warto dodać, że jest to białko bardzo wysokiej jakości, ponieważ dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Ponadto, wątróbka ma znacznie mniej kalorii niż wiele innych rodzajów mięs. Zawiera też duże ilości żelaza. Żelazo zawarte w wątróbce to żelazo hemowe, które jest najłatwiej przyswajalne przez ludzki organizm.

Najczęściej wątróbkę podaje się usmażoną z cebulką lub upieczoną z jabłkami. A co powiecie na zmodyfikowaną wersję tego dania, a konkretnie na wątróbkę z… ananasem?

Składniki:

  • pół kg wątróbki drobiowej
  • Ok. 6 średnich ziemniaków
  • Ok. 6 krążków ananasa z puszki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule
  • Olej do smażenia
  • Sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • Papryka mielona do smaku,

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, po czym delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przepłukaną i odsączoną z wody wątróbkę, kroimy na kawałki i dodajemy do smażącej się na patelni cebuli. Danie smażymy, aż będzie gotowe i doprawiamy do smaku. 

Zobacz także:

Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i obsmażamy na oleju, na drugiej patelni. Całość przyprawiamy. Gdy ziemniaczki będą miękkie i rumiane z wierzchu, należy je wyjąć i odsączyć z tłuszczu.

Na sam koniec smażenia, do wątróbki dodajemy pokrojone w kostkę ananasy, przekrojone na połowę pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Danie smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na końcu dodajemy usmażone ziemniaki i wszystko razem mieszamy. 

Smacznego!