Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak
patunia87/gotujmy.pl
Newsy

Wątróbka drobiowa z duszoną cebulką. Pokochacie ten smak

Smażona wątróbka z dodatkiem duszonej cebuli poleca się na obiad! Wypróbujcie ten genialny przepis.

Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką

Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • Natka pietruszki
  • Mleko
  • Masło klarowane
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
  2. Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc
  3. Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki.
  4. Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki.
  5. Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie.
  6. Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę.
  7. Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego!

Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową?

Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo dużo witaminy B12 oraz żelaza, które chroni przed anemią. Również w przypadku zdiagnozowania anemii warto jeść dużo wątróbki, ponieważ zawarte w niej żelazo jest o wiele lepiej przyswajalne niż to dostępne w aptekach w formie tabletek i innych preparatów. Ponadto, w wątróbce znajduje się witamina A, która zmniejsza ryzyko chorób oczu, takich jak np. zaćma.

Źródło: gotujmy.pl

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem
Facebook, Adobe Stock
Newsy
Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę
Tylko trzy główne składniki: wątróbka, cebula i jabłko, a efekt zdumiewający. Drobne zmiany w recepturze powodują, że zwykłe danie zaczyna być niezwykłe.

Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak. Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę? Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem: - Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi. Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu. Przepis na wątróbkę Karola Okrasy Składniki: 250 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 czerwone jabłka 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 1 papryczka chilli 50 ml octu balsamicznego 40 g zimnego masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Olej roślinny – do smażenia Przygotowanie: Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski,...

Wątróbka
MOs810/Wikipedia Commons
Przepisy
Soczysta wątróbka drobiowa Magdy Gessler. Koleżanki będą błagać o przepis!
Wątróbka nie musi być nudna! Wypróbuj ten przepis Magdy Gessler na to pyszne danie, które zawiera jeden specjalny dodatek - dzięki niemu wątróbka jest wyjątkowo smaczna!

Pachnąca, soczysta wątróbka to świetny pomysł na obiad! Sprawdźcie, jak ją przygotować, żeby zrobić piorunujące wrażenie na swoich gościach. Podpowiadamy – skorzystajcie z tego przepisu Magdy Gessler! Właściwości wątróbki Mięso z wątróbki jest bardzo polecane przez lekarzy. Zawiera ona m.in.: Witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, Duże ilości żelaza, które powinny jeść osoby cierpiące na anemię , Bardzo dużo białka przy stosunkowo niskiej cenie! Wątróbkę powinny też koniecznie jeść dzieci, bowiem mięso to bogate jest w taurynę – odpowiada ona za prawidłowy rozwój organizmu małego człowieka! Przepis na wątróbkę Magdy Gessler Oto lista składników potrzebnych do przygotowania tej genialnej wątróbki: 1 kg wątróbki drobiowej 1 duża cebula Mąka 2 kwaśne jabłka Masło Mleko Konfitury z jarzębiny Olej Sól Pieprz Przygotowanie Do miski włóżcie wątróbki i zalejcie mlekiem tak, by dokładnie je przykryło. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia pokrójcie wątróbkę na kawałki, oprószcie mąką i smażcie na maśle. Przełóżcie wątróbki na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczcie przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Teraz posiekajcie cebulę i pokrójcie obrane jabłka w kostkę. Usmażcie na maśle.  Podsmażoną cebulę i jabłka wymieszajcie z tłuszczem po smażeniu wątróbek. Takim sosem polejcie wątróbki podane na talerzu, a obok dodajcie łyżkę konfitury z jarzębiny. Smacznego!

Jak sprawić, by wątróbka była bardziej soczysta?
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie ten składnik pod koniec smażenia wątróbki. Dzięki temu będzie bardziej soczysta
Jeśli należycie do grona wiernych fanów podrobów, a w szczególności wątróbki, koniecznie przetestujcie ten przepis. Jego oryginalność tkwi w jednym składniku dodanym pod koniec smażenia.

Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna.  Jak sprawić, by wątróbka była soczysta? Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, by wasza wątróbka była idealna koniecznie sięgnijcie po masło. Dodane pod koniec smażenia sprawi, że mięso stanie się nieziemsko soczyste.  Pamiętajcie również, by przed umieszczeniem wątróbki na patelni namoczyć ją w zimnym mleku, dzięki temu zachowa swój niepowtarzalny, jasny kolor. Zwróćcie także uwagę na moment, w którym mięso powinno zostać posolone. Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem. W innym przypadku stanie się twarde, szare i suche. Skoro poznaliście już wszystkie tajne rady dotyczące przyrządzania wątróbki śmiało zaserwujcie ją na najbliższy obiad. W towarzystwie bakłażana i cebulki będzie smakować wybornie. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie. Przepis na wątróbkę z bakłażanem i cebulą Będziecie potrzebować: 300 gramów wątróbki drobiowej 2 cebuli 1 bakłażana 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 łyżki oleju 1 szklanki zimnego mleka Przyprawy: sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Wątróbki dokładnie umyjcie, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, oczyśćcie z żyłek i pokrójcie na mniejsze kawałki. Tak przygotowane umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie zimnym mlekiem i odstawcie na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu osuszcie mięso i przełóżcie do czystej miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie w pióra. Z kolei bakłażana umyjcie i pokrójcie w paski lub cienkie talarki. Oba składniki...

Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy
Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa
Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.

Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone. Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała! Przepis na smażoną wątróbkę Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kg wątróbki drobiowej  4 cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki mąki Olej do smażenia Mleko Majeranek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i...