Część osób w obawie o swoje zdrowie rezygnuje z jedzenia wątróbki. Powód? Wokół tego mięsa powstało kilka szkodliwych mitów, a jeden mówi o tym, że wątróbka pełna jest toksyn z całego organizmu danego zwierzęcia. Niewiele jest w tym prawdy – wątroba oczyszcza organizm, ale nie kumuluje w sobie żadnych trucizn. Jedzenie wątróbki jest bardzo pozytywne dla zdrowia, a do tego dobrze przyrządzona wątróbka jest bardzo smaczna. Zachęcamy do wykorzystania przepisu na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl.
Przepis na wątróbkę drobiową z duszoną cebulką
Do przygotowania klasycznej wątróbki z dodatkiem duszonej cebuli, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- Natka pietruszki
- Mleko
- Masło klarowane
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie wątróbkę, oczyśćcie i pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Przełóżcie mięso do miski i zalejcie mlekiem. Odstawcie do lodówki na całą noc
- Następnego dnia wyjmijcie wątróbkę z lodówki, by nabrała temperatury pokojowej. Do osobnej miski nasypcie mąki.
- Obierzcie cebulę i posiekajcie ją drobno. Podobnie pokrójcie natkę pietruszki.
- Do garnka wlejcie masło klarowane. Gdy się rozgrzeje, wrzućcie cebulę, doprawcie solą i pieprzem i smażcie, aż się zrumieni. Odstawcie.
- Dodajcie masła klarowanego i smażcie na złoty kolor wątróbkę obtoczoną wcześniej w mące i doprawioną solą i pieprzem. Po usmażeniu dodajcie podduszoną cebulę.
- Wszystko razem na koniec wymieszajcie i podawajcie na ciepło. Smacznego!
Dlaczego warto jeść wątróbkę drobiową?
Podsmażona z dodatkiem cebuli wątróbka drobiowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa! Zawiera ona bowiem bardzo dużo witaminy B12 oraz żelaza, które chroni przed anemią. Również w przypadku zdiagnozowania anemii warto jeść dużo wątróbki, ponieważ zawarte w niej żelazo jest o wiele lepiej przyswajalne niż to dostępne w aptekach w formie tabletek i innych preparatów. Ponadto, w wątróbce znajduje się witamina A, która zmniejsza ryzyko chorób oczu, takich jak np. zaćma.
Źródło: gotujmy.pl