Jakub Kuroń jest wielkim miłośnikiem gotowania. Jak sam przyznaje, jednym z jego ulubionych dań jest smażona wątróbka.

Znany kucharz, który kontynuuje rodzinną tradycję kulinarną klanu Kuroniów, uwielbia przygotowywać ją z podsmażoną na rumiano cebulką i jabłkami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis na to danie, bo jest naprawdę pyszne.

Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się z fanami przepisem na wątróbkę z cebulą i jabłkami:

- Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona - powiedział Kuroń.

Pan Jakub zaznaczył, że w przepisie wykorzystał jabłka o kwaskowym smaku. Jak ją zatem przygotowuje? Rzućcie okiem na przepis.

Zobacz także:

Składniki dla 4 osób:

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 średnie cebule
  • 2 spore kwaskowe jabłka
  • 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki
  • 6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyśćcie z błon i ewentualnych resztek żółci.
  2. Następnie przepłuczcie ją pod bieżącą zimną wodą, po czym osuszcie na sicie.
  3. Przełóżcie do miski z mlekiem.
  4. Dodajcie przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Jeśli macie czas odstawcie wątróbkę na noc do lodówki, ale 3-4 godziny wystarczą.
  6. Na przykład zajmijcie się tym z rana, a po południu zajmijcie się smażeniem.
  7. Jeśli jabłka kroicie zawczasu możecie je skropić sokiem z cytryny.
  8. na połowie oleju roślinnego podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka.
  9. Kiedy cebula się zrumieni, przesuńcie ją na stronę patelni.
  10. Wsypcie cząstki jabłek, podsmażcie po 1-2 z obu stron, uważajcie, aby jabłka się nie rozpadły.
  11. Pod koniec doprawcie solą i pieprzem.
  12. Przełóżcie podsmażoną cebulę z jabłkiem na talerz.
  13. Wyczyśćcie patelnie ręcznikiem papierowym, rozgrzejcie pozostały olej roślinny.
  14. Mąkę wymieszajcie z łyżeczką soli.
  15. Wątróbkę obtoczcie w mące z solą.
  16. Smażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu, około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
  17. Uważajcie na mocno tryskający tłuszcz i skwierczące kawałki wątróbki.
  18. Ja układam szybko kilka kawałków i przykrywam patelnię pokrywką, pozostawiając odkryty fragment, aby para wodna mogła uchodzić.
  19. Usmażoną wątróbkę połączcie z jabłkiem i cebulą, posypcie majerankiem.
  20. Wymieszajcie razem ale już nie smażcie długo, tylko do połączenia i ewentualnego podgrzania składników.
  21. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.

Źródło: kuron.com.pl