Jakub Kuroń jest wielkim miłośnikiem gotowania. Jak sam przyznaje, jednym z jego ulubionych dań jest smażona wątróbka.
Znany kucharz, który kontynuuje rodzinną tradycję kulinarną klanu Kuroniów, uwielbia przygotowywać ją z podsmażoną na rumiano cebulką i jabłkami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis na to danie, bo jest naprawdę pyszne.
Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń podzielił się z fanami przepisem na wątróbkę z cebulą i jabłkami:
- Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona - powiedział Kuroń.
Pan Jakub zaznaczył, że w przepisie wykorzystał jabłka o kwaskowym smaku. Jak ją zatem przygotowuje? Rzućcie okiem na przepis.
Zobacz także:
Składniki dla 4 osób:
- 700 g wątróbki drobiowej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 3 średnie cebule
- 2 spore kwaskowe jabłka
- 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki
- 6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wątróbkę oczyśćcie z błon i ewentualnych resztek żółci.
- Następnie przepłuczcie ją pod bieżącą zimną wodą, po czym osuszcie na sicie.
- Przełóżcie do miski z mlekiem.
- Dodajcie przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Jeśli macie czas odstawcie wątróbkę na noc do lodówki, ale 3-4 godziny wystarczą.
- Na przykład zajmijcie się tym z rana, a po południu zajmijcie się smażeniem.
- Jeśli jabłka kroicie zawczasu możecie je skropić sokiem z cytryny.
- na połowie oleju roślinnego podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka.
- Kiedy cebula się zrumieni, przesuńcie ją na stronę patelni.
- Wsypcie cząstki jabłek, podsmażcie po 1-2 z obu stron, uważajcie, aby jabłka się nie rozpadły.
- Pod koniec doprawcie solą i pieprzem.
- Przełóżcie podsmażoną cebulę z jabłkiem na talerz.
- Wyczyśćcie patelnie ręcznikiem papierowym, rozgrzejcie pozostały olej roślinny.
- Mąkę wymieszajcie z łyżeczką soli.
- Wątróbkę obtoczcie w mące z solą.
- Smażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu, około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
- Uważajcie na mocno tryskający tłuszcz i skwierczące kawałki wątróbki.
- Ja układam szybko kilka kawałków i przykrywam patelnię pokrywką, pozostawiając odkryty fragment, aby para wodna mogła uchodzić.
- Usmażoną wątróbkę połączcie z jabłkiem i cebulą, posypcie majerankiem.
- Wymieszajcie razem ale już nie smażcie długo, tylko do połączenia i ewentualnego podgrzania składników.
- Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.
Źródło: kuron.com.pl