Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy

Wątróbka drobiowa z cebulką Jakuba Kuronia. 1 składnik dodaje jej wytrawnego smaku

Szukacie przepisu na smaczną i aromatyczną wątróbkę? Zajrzyjcie do receptury Jakuba Kuronia.

Jakub Kuroń jest wielkim miłośnikiem gotowania. Jak sam przyznaje, jednym z jego ulubionych dań jest smażona wątróbka.

Znany kucharz, który kontynuuje rodzinną tradycję kulinarną klanu Kuronioów, uwielbia przygotowywać ją z podsmażoną na rumiano cebulką i jabłkami. Koniecznie sprawdźcie jego przepis na to danie, bo jest naprawdę pyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń podzielił się z fanami przepisem na wątróbkę z cebulą i jabłkami:

- Dzisiaj mam dla Was przepis na wątróbkę idealną, chrupiącą z zewnątrz i soczystą w środku. Dodatek cebulki i jabłka sprawa, że jest to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Trochę wytrawne i zarazem słodkawe. Po prostu pyszna wątróbka smażona - powiedział Kuroń dodając, że w przepisie wykorzystał jabłka o kwaskowym smaku.

Jak ją przygotowuje?

Zobacz także
Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i żadna nie działa?  Jasiek Kuroń pokazał sposób, którego nie znaliście

Znacie wszystkie sposoby na odkręcanie słoika i nic nie działa? Jasiek Kuroń pokazał nowy trik

Jakub Kuroń świętuje 1 rocznicę redukcji wagi. Co zrobił że schudł i nadal cieszy się nową wagą.

Jakub Kuroń świętuje 1. rocznicę redukcji wagi. Co zrobił, że schudł i nadal cieszy się nową wagą?

Składniki dla 4 osób:

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 średnie cebule
  • 2 spore kwaskowe jabłka
  • 100 g mąki pszennej do obtoczenia wątróbki
  • 6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyśćcie z błon i ewentualnych resztek żółci.
  2. Następnie przepłuczcie ją pod bieżącą zimną wodą, po czym osuszcie na sicie.
  3. Przełóżcie do miski z mlekiem.
  4. Dodajcie przyprawy: kminek, liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Jeśli macie czas odstawcie wątróbkę na noc do lodówki, ale 3-4 godziny wystarczą.
  6. Na przykład zajmijcie się tym z rana, a po południu zajmijcie się smażeniem.
  7. Jeśli jabłka kroicie zawczasu możecie je skropić sokiem z cytryny.
  8. na połowie oleju roślinnego podsmażcie cebulę pokrojoną w piórka.
  9. Kiedy cebula się zrumieni, przesuńcie ją na stronę patelni.
  10. Wsypcie cząstki jabłek, podsmażcie po 1-2 z obu stron, uważajcie, aby jabłka się nie rozpadły.
  11. Pod koniec doprawcie solą i pieprzem.
  12. Przełóżcie podsmażoną cebulę z jabłkiem na talerz.
  13. Wyczyśćcie patelnie ręcznikiem papierowym, rozgrzejcie pozostały olej roślinny.
  14. Mąkę wymieszajcie z łyżeczką soli.
  15. Wątróbkę obtoczcie w mące z solą.
  16. Smażcie na mocno rozgrzanym tłuszczu, około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego rumianego koloru.
  17. Uważajcie na mocno tryskający tłuszcz i skwierczące kawałki wątróbki.
  18. Ja układam szybko kilka kawałków i przykrywam patelnię pokrywką, pozostawiając odkryty fragment, aby para wodna mogła uchodzić.
  19. Usmażoną wątróbkę połączcie z jabłkiem i cebulą, posypcie majerankiem.
  20. Wymieszajcie razem ale już nie smażcie długo, tylko do połączenia i ewentualnego podgrzania składników.
  21. Podawajcie z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.

Źródło: kuron.com.pl

Wątróbka
gotujmy.pl/milikati
Newsy
Kiedy powinno się posolić wątróbkę? Błąd sprawi, że wyjdzie twarda jak podeszwa
Wątróbka wychodzi wam zbyt twarda? Pewnie popełniacie ten częsty błąd.

Jedni ją kochają, inni jej nienawidzą. Smażona wątróbka to koszmar wielu dzieci, które nie przepadają za jej wyrazistym smakiem. Choć rodzice podają swoim pociechom wątróbkę w dobrej wierze – w końcu zawiera ona mnóstwo witamin niezbędnych do tego, by organizm dziecka prawidłowo się rozwijał. Czasami jednak wstręt do tego dania może się brać stąd, że jest ono po prostu źle przyrządzone. Zdarzyło się wam na pewno zjeść twardą wątróbkę – nie była zbyt smaczna, prawda? Dowiedzcie się, jak ją przyrządzić by dobrze smakowała! Przepis na smażoną wątróbkę Do przygotowania klasycznej wątróbki smażonej, będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kg wątróbki drobiowej  4 cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki mąki Olej do smażenia Mleko Majeranek Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: W zimnej wodzie przemyjcie wątróbkę. Wytnijcie wszystkie żyłki i błony, zalejcie mlekiem i wstawcie do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie obierzcie cebulę i pokrójcie w plastry o grubości pół centymetra. Doprawcie solą, odrobiną cukru i usmażcie na rozgrzanym oleju. Jeżeli wolicie miękką cebulę do wątróbki, to smażcie na małym ogniu przez 10-15 minut. Wyjmijcie z patelni cebulę i podsmażcie na niej pokrojone w plasterki i obrane jabłko. Gdy będzie gotowe, dodajcie je do cebuli. Wątróbkę pokrójcie w plastry i oprószcie mąką. Następnie na patelnię, na której smażyliście cebulę i jabłka dolejcie oleju, rozgrzejcie i wrzućcie plastry wątróbki. Smażcie aż do zrumienienia. Pamiętajcie! Wątróbkę należy posolić dopiero na samym końcu – jeżeli zrobicie to przed smażeniem, to wyjdzie twarda jak podeszwa! Gdy będzie już gotowa, posólcie ją i...

watrobka z jablkami
Newsy
Z tymi jabłkami wątróbka smakuje nieziemsko. Wspaniale podkreślają jej smak
Podroby to istna kopalnia cennych wartości odżywczych. Tym bardziej dziwi więc fakt, że Polacy tak rzadko je jedzą. Jesteśmy jednak przekonani, że wątróbka z karmelizowanymi jabłkami i cebulką podbije wasze serca.

Regularne spożywanie podrobów ma korzystny wpływ nie tylko na wzrok, ale również odporność i kondycję skóry. Ponadto podroby wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, chronią przed chorobą Alzhaimera oraz depresją.  Mimo to trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach niewiele osób jada podroby. Jeśli jednak się na nie decydujemy, najczęściej sięgamy po wątróbkę. Być może dlatego, że ma ona najmniej uciążliwy zapach, a właściwie przyrządzona jest naprawdę smaczna. Jeśli za nią przepadacie, koniecznie spróbujcie przyrządzić ją z karmelizowanymi jabłkami i cebulką. Palce lizać. Przepis na wątróbkę z karmelizowanymi jabłkami Będziecie potrzebować 250 gramów wątróbki drobiowej 1 jabłka 1 czerwonej cebuli ½ główki sałaty rzymskiej 1 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego 1 łyżki cukru Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Wątróbkę opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na całą noc do namoczenia. Na patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na niej cukier oraz ocet balsamiczny. Jabłko umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrójcie na plasterki. Tak przygotowane przełóżcie na patelnie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w piórka i dodajcie do pozostałych składników. Całość duście aż do momentu, w którym sos idealnie pokryje jabłko i cebulę (na pewno to zauważycie, zaczną się ładnie mienić). Skarmelizowane składniki przełóżcie do dowolnego naczynia i odstawcie. Na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowaliście przepyszny sos, teraz umieśćcie olej. Kiedy się rozgrzeje, dodajcie do niego osuszoną z...

Jaka przyprawa podkreśli smak wątróbki? Z tą wychodzi przepyszna
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić wątróbkę? Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą i majerankiem 
Wątróbka podawana razem z duszoną cebulką to tradycyjne polskie danie. Będzie jeszcze lepsze w smaku, jeśli dodajcie do niej jedną przyprawę. Bliscy będą zachwyceni jej smakiem!

Wątróbka to tradycyjna polska potrawa, która niestety nieczęsto gości na stołach. Wynika to z kwestii odpowiedniego przygotowania. Te podroby potrzebują właściwie dobranych przypraw w pewnych ilościach. Przesadzone dodatki mogą zniszczyć cały smak dania.  Sekretny składnik wątróbki Wątróbka sama w sobie jest dość delikatnym produktem, dlatego też nie powinno się jej zbytnio doprawiać różnymi przyprawami. Aby zachować jej naturalny smak, wystarczy go jedynie podkreślić. Idealnym dodatkiem do tego rodzaju podrobów jest majeranek. To zioło podkręca cały aromat dania, a jednocześnie wprowadza wartościowe składniki dla organizmu. Przygotowana wątróbka z tym dodatkiem jest przepyszna w smaku i delikatna w środku. Takie połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Właściwości majeranku Majeranek nie zawsze jest doceniany w kuchni, a wiele wnosi do potraw. Działa też wspaniale na nasze zdrowie. Przyprawa ma wiele cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Majeranek przede wszystkim ułatwia proces trawienia, wspomaga odchudzanie, zmniejsza ciążowe mdłości czy jest stosowany również jako afrodyzjak.  Przepis na przepyszną wątróbkę z majerankiem Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szczypta przyprawy uniwersalnej 1 szczypta majeranku sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupinek, pokrójcie ją w piórka. Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i podzielcie je na szesnaście części. Na patelni dobrze rozgrzejcie jedną łyżkę oleju, a później dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa przełóżcie ją do innego naczynia....

Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
shustriibum/Instagram
Newsy
Jak przygotować idealną wątróbkę bez smażenia? Ten sposób to hit sieci!
Nie przepadacie za wątróbką z patelni? Da się ją zrobić bez smażenia – wypróbujcie ten świetny sposób prosto z Rosji.

Wspólne cechy z polską kuchnią dzieli kuchnia niemiecka, ukraińska, a także rosyjska. Rosjanie również przyrządzają pierogi (choć w swojej wersji) i na przykład wątróbkę. Przesmażona wychodzi sucha i niesmaczna, a niedopieczona smakuje jeszcze gorzej. W Rosji wymyślono genialny sposób na zrobienie wątróbki – zapieka się ją w słoiku! Doprawioną przyprawami wątróbkę, należy ułożyć w słoiku warstwami wraz z cebulą i jabłkiem. Po upieczeniu, danie pachnie obłędnie i świetnie smakuje, a mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Wypróbujcie ten prosty przepis! Przepis na wątróbkę bez smażenia Do przygotowania tej wyjątkowej wątróbki, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 1 cebula 1 jabłko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich, majeranku albo oregano (co kto lubi) Pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Pół łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka masła Przygotowanie: Wątróbkę oczyśćcie, umyjcie i przełóżcie do miski. Wsypcie łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki granulowanego czosnku oraz łyżeczkę dowolnych, ulubionych ziół. Autorka przepisu twierdzi, że sprawdzą się każde włoskie zioła, dlatego możecie poeksperymentować z oregano, bazylią lub po prostu mieszanką ziół włoskich. Następnie obierzcie cebulę i poszatkujcie drobno, a umyte jabłka przekrójcie na pół, wydrążcie środek z pestkami i pokrójcie jabłka na cienkie plasterki. Do słoika wkładajcie warstwami kolejno: cebulę, następnie plasterki jabłek i wątróbkę i od nowa cebulę, aż zapełnicie cały słoik. Najważniejsze, by ostatnią warstwę stanowiły plasterki jabłek. Gdy słoik...