Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto jak najprostsza potrawa staje się wykwintnym daniem
Facebook, Adobe Stock
Newsy

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem Karola Okrasy. Oto, jak zmienić proste danie w wykwintną potrawę

Tylko trzy główne składniki: wątróbka, cebula i jabłko, a efekt zdumiewający. Drobne zmiany w recepturze powodują, że zwykłe danie zaczyna być niezwykłe.

Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę?

Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem:

- Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi.

Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu.

Zobacz także
karkówka duszona przepis

Duszony karczek w sosie własnym. Wychodzi bardzo soczysty. Obiad palce lizać

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 

Przepis na wątróbkę Karola Okrasy

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 czerwone jabłka
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 40 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • Olej roślinny – do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz.
  2. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski, skropcie olejem, dodajcie 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plastry. Oprószcie pieprzem, zamieszajcie i odstawcie na 20 minut.
  3. Zamarynowaną wątróbkę smażcie z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać surowa. Usmażoną wątróbkę przełóżcie na talerz.
  4. Jabłka w skórce, pokrójcie na ćwiartki, usuńcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie na grube kawałki. Smażcie na patelni po wątróbce na mocnym ogniu, na złoty kolor. Dodajcie gałązką rozmarynu. Od strony skórek można je mocniej podsmażyć lub opiec palnikiem gazowym. Także odłóżcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie miód. Dodajcie ostatnią gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekana papryczkę chilli i masło. Podgrzewajcie od czasu do czasu mieszając, aż smaki się połączą. Gdy glazura odparuje dodajcie wątróbkę. Duście 4-5 minut. Pod koniec duszenia dodajcie połowę przesmażonej cebuli. Wymieszajcie.
  6. Wątróbkę w glazurze wyłóżcie na talerz. Obok ułóżcie druga połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polejcie glazurą i oprószcie solą.

Źródło: Youtube/Karol Okrasa & Kuchnia Lidla

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler
ONS.pl
Newsy
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Tak drogo nie jest nawet u Magdy Gessler
Planujecie wybrać się do restauracji Karola Okrasy w Warszawie? Lepiej przygotujcie gruby portfel.

Ponad 10 lat temu Karol Okrasa założył swoją pierwszą restaurację „Platter" by Karol Okrasa. Lokal mieści się w Warszawie przy ul. Emilii Plater w Hotelu InterContinental. Ile trzeba zapłacić w nim za podstawowe dania? Możecie się dziwić. Ceny w restauracji Karola Okrasy Karol Okrasa jest jednym z najlepszych polskich kucharzy. Regularnie przemierza z kamerami kraj w poszukiwaniu nowych smaków. Jego program „Okrasa łamie przepisy" cieszy się ogromną popularnością wśród Polaków. Karol ma też na swoim koncie kilka książek kucharskich. Nie wszyscy o tym wiedzą, że kucharz prowadzi również własną restaurację, która mieści się w samym centrum Warszawy - w Hotelu InterContinental. Ile trzeba zapłacić w niej za poszczególne dania?         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Platter by Karol Okrasa (@platterbykarolokrasa) W menu restauracji Karola Okrasy znajdziemy bardzo wykwintne dania. Ich ceny zwalają z nóg! I tak: Gołąb w sianie foie gras, z poziomką, paloną marchewką i sosen wiśniowym, kosztuje 135 zł Sola Dover (Sola zwyczajna) w cydrze z palonym masłem z kaparami i chrustem ziemniaczanym, kosztuje 195 zł Stek Rib Eye z wędzonymi, młodymi ziemniakami, tartym masłem kaparowym i czarnym czosnkiem, kosztuje 64 zł/100 g Pikantna zupa rybna z sashimi i oliwą szczypiorkową, kosztuje 38 zł Barszcz z kiszonych buraków z kokosem, marynowany Jasiem i pomoćką z fasoli, kosztuje 38 zł Łosoś z marynowaną kalarepą, pasternakiem i majonezem...

Placki Karola Okrasy
ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa dodaje do placków ziemniaczanych 1 nietypowy składnik. Dzięki niemu są tak pyszne, że palce lizać 
Spróbujcie tak przygotowanych placków! Ten sposób jest genialny, a zarazem bardzo prosty.

Karol Okrasa to kucharz z dużym doświadczeniem. Znany jest Polakom jako prowadzący program kulinarny „Okrasa łamie przepisy”. Okrasa doskonale zna się na tym, jak połączyć tradycję z nowoczesnością i subtelnie transformować i przerabiać przepisy, by zyskały nowych aromatów i weszły na wyższy poziom. W tym wypadku, Karol przeszedł samego siebie! Tak przygotowane placki ziemniaczane są niesamowicie pyszne. Karol Okrasa czasami używa w swoich przepisach trudnodostępnych składników, ale tym razem przygotował przepis, który możecie zrobić „od ręki”. Na pewno macie wszystkie składniki w domu. Pewnie nie wpadlibyście sami na to, żeby tak je połączyć Placki ziemniaczane Karola Okrasy Składniki na placki ziemniaczane Karola Okrasy Pół kilo ziemniaków 2 jajka Ok. 4 łyżki mąki Ok. 2 łyżeczki kminku (można pominąć) 4 cebule Male opakowanie śmietany 18% Olej do smażenia Sól Świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie placków ziemniaczanych Karola Okrasy Pierwszy etap przygotowania placków ziemniaczanych nie różni się prawdopodobnie od tego, jak zazwyczaj robiliście placki.  Zetrzyjcie ziemniaki. Wymieszajcie je z jajkami i mąką. Utrzyjcie w moździerzu kminek. Dodajcie go do masy ziemniaczanej. Doprawcie masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Rozgrzejcie w piekarniku dużą żeliwną blachę. Na rozgrzaną blachę wyłóżcie placki o grubości ok. 5 mm każdy. Pieczcie je, aż zrobią się złote, po tym czasie wyciągniecie blachę z piekarnika i przewróćcie placki.  Pieczcie je z drugiej strony przez taki sam czas. W tym czasie przygotujcie cebulę: pokrójcie ją na piórka lub małe cząstki. Smażcie cebulę na oleju na złocisty kolor. Dodajcie do cebuli trochę wody i duście ja...

Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Adobestock/ONS.pl
Newsy
Sądzicie, że to jedzenie tylko dla zwierząt? Okrasa robi z tym składnikiem… zupę kalafiorową!
Karol Okrasa ponownie zaskakuje sposobem na przygotowanie prostego dania. Spróbujecie?

Karol Okrasa niejednokrotnie pokazał, że jego przepisy faktycznie są nieszablonowe. Specjalizuje się on w przygotowywaniu z pozoru prostych i tradycyjnych dań, które jednak zawsze zaskakują. Pisaliśmy już o jego mistrzowskiej marynacie do żeberek i relacjonowaliśmy jaki składnik dodaje do placków ziemniaczanych , żeby zyskały nadzwyczaj ciekawy aromat. Dziś zaskoczymy was pomysłem na zupę kalafiorową w wykonaniu słynnego kucharza. Zupa kalafiorowa Karola Okrasy Okrasa zrobił tradycyjny krem z kalafiora. Dodał do niego jednak… siano! Zaskakujące? Podobno nadaje ono aromatu i powoduje, że potrawa jest sielska w smaku. Karol dodał do kremu z kalafiora twaróg, oliwę szczypiorkową i właśnie siano. Spróbowalibyście? Przepis na zupę kalafiorową Karola Okrasy Zróbcie zupę kalafiorowa według Karola Okrasy. Dobrał on do niej niestandardowe dodatki, które czynią tę potrawę przepyszną. Składniki na zupę z kalafiora: Pół kalafiora Ok. 2 ziemniaki średniej wielkości Cebula Mielony imbir Mielona papryka Sól Pieprz biały Ok. 400 ml wody 200 ml mleczka kokosowego 300 g twarogu Łyżka oleju słonecznikowego Duża garść siana Pęczek szczypiorku 100 ml oleju z winogron Przygotowanie zupy kalafiorowej Okrasy Podzielcie kalafiora na małe różyczki. Podsmażcie kalafiora na oleju rzepakowym. Pokrójcie cebulę i ziemniaki w kostkę. Dodajcie na patelnię cebulę i ziemniaka. Podsmażcie chwilę, do zeszklenia się cebuli. Doprawcie warzywa pieprzem białym, papryką ostrą, imbirem i solą. Przełóżcie warzywa do garnka i zalejcie je wodą tak, żeby przykryła wszystkie warzywa. Włóżcie szczypior z olejem z winogron do blendera. Zmiksujcie. Przełóżcie do rondelka i podgrzejcie mieszankę delikatnie. Gdy...

Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy,
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy
Najlepszy, domowy rosół Karola Okrasy. Jego triki sprawią, że wyjdzie wam smaczny jak nigdy
Mięso do zimnej czy do gorącej wody, warzywa surowe czy podpiekane? Zdradzamy sekrety na idealny rosół Karola Okrasy.

Karol Okrasa przedstawia przepis na rosół, o który od dawna prosili fani jego kulinarnych porad. Rosół ma być domowy, klasyczny i najlepszy. Kucharz postanowił podając przepis zwrócić uwagę na szczegóły, które sprawią, że ta tradycyjna zupa będzie smakowała jak nigdy dotąd. Jednym sekretów aromatycznego rosołu jest podpieczenie warzyw przed dodaniem. To jednak tylko jeden z trików które zapewniają powodzenie. Piszemy o nich wszystkich. Sprawdźcie jak bardzo sposób przygotowania rosołu Karola różni się od tego waszego. Tajemnice smaku rosołu Karola Okrasy Dobry rosół wg Okrasy, to rosół, który składa się z co najmniej dwóch rodzajów mięsa. Pierwszą tajemnicą jest gotowanie mięsa od zimnej wody. Dzięki temu można wydobyć z niego więcej smaku. Kolejną tajemnicą rosołu Okrasy jest wydobywanie smaku z warzyw. W tym celu przed dodaniem ich do rosołu, należy je podpiec, zarumienić i skarmelizować. Innym ważnym krokiem jest właściwe zebranie szumu z powierzchni gotującego się mięsa. Należy to robić delikatnie, używając łyżki cedzakowej i uważając, żeby drobinki szumu nie rozpadły się i nie osiadły na dnie. Dzięki temu rosół będzie klarowny. Klarowność rosołu zapewni też odpowiednie gotowanie: powinien gotować się bardzo długo, na małym ogniu. Okrasa swoją zupę gotuje ponad 3 godziny.  Czym wykończyć tak przygotowany, aromatyczny, domowy rosół? Kucharz uważa, że najlepsza jest natka, jednak ponieważ przepis miał być nie tylko domowy i najlepszy, ale też klasyczny, tym razem zaproponował żeby zamiast natki, dodać świeże listki lubczyku. Przepis na domowy rosół Karola Okrasy Składniki 3 pietruszki Pół dużego selera 2 marchewki 1 por 1 cebula Cała...