Karol Okrasa, to polski kucharz, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Prowadził programy „Kuchnia z Okrasą” i „Okrasa łamie przepisy”. Jest autorem książek „Ryby są super”, „Biblia od kuchni” i wielu innych. W kilka minut unowocześnił znane danie z wątróbki. Sprawdźcie, jak.

Jak Karol Okrasa łamie przepis na drobiową wątróbkę?

Kucharz, przygotowując swoje przepisy wspólnie z siecią Lidl, często sięga po dania, o które proszę widzowie. Tak jest też tym razem:

- Odpowiadając na wasze wyzwanie, postaram się dziś udowodnić, że te najprostsze potrawy można tak zmienić, żeby były naprawdę potrawami eleganckimi i wykwintnymi.

Pierwsze odstępstwo od tradycyjnej receptury dotyczy cebuli. W klasycznych przepisach cebula jest podduszona. W przepisie Okrasy będzie chrupiąca, krótko podsmażona na mocno rozgrzanym tłuszczu. Drugim złamaniem przepisu będzie sama wątróbka. Najczęściej moczy się ją w mleku, żeby nabrała delikatności. W tym przypadku zostanie zamarynowana w oleju, świeżym rozmarynie, czosnku i pieprzu.

Przepis na wątróbkę Karola Okrasy

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 czerwone jabłka
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 papryczka chilli
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 40 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • Olej roślinny – do smażenia

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie cebulę na grube piórka, przesmażcie partiami na patelni. Powinna smażyć się krótko i intensywnie, żeby na zewnątrz nabrała złotego koloru, a w środku pozostała chrupka i lekko surowa. Usmażoną cebulę odłóżcie na talerz.
  2. Oczyszczoną wątróbkę przełóżcie do miski, skropcie olejem, dodajcie 2 gałązki rozmarynu pokrojone na mniejsze części i czosnek pokrojony w plastry. Oprószcie pieprzem, zamieszajcie i odstawcie na 20 minut.
  3. Zamarynowaną wątróbkę smażcie z obu stron na rozgrzanej patelni po cebuli. Powinna nabrać brązowego koloru, a w środku pozostać surowa. Usmażoną wątróbkę przełóżcie na talerz.
  4. Jabłka w skórce, pokrójcie na ćwiartki, usuńcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie na grube kawałki. Smażcie na patelni po wątróbce na mocnym ogniu, na złoty kolor. Dodajcie gałązką rozmarynu. Od strony skórek można je mocniej podsmażyć lub opiec palnikiem gazowym. Także odłóżcie.
  5. Na patelni rozgrzejcie miód. Dodajcie ostatnią gałązkę rozmarynu, ocet balsamiczny, posiekana papryczkę chilli i masło. Podgrzewajcie od czasu do czasu mieszając, aż smaki się połączą. Gdy glazura odparuje dodajcie wątróbkę. Duście 4-5 minut. Pod koniec duszenia dodajcie połowę przesmażonej cebuli. Wymieszajcie.
  6. Wątróbkę w glazurze wyłóżcie na talerz. Obok ułóżcie druga połowę cebuli i prażone jabłko. Całość polejcie glazurą i oprószcie solą.

Źródło: Youtube/Karol Okrasa & Kuchnia Lidla