Ziemniaki
Pixabay/Willfried Wende
Newsy

Wasze ziemniaki tak wyglądają? Wyrzućcie jak najszybciej. Ich zjedzenie może skończyć się tragicznie

Kartofle, pyry, grule to tylko niektóre z nazw na określenie ziemniaka. Te warzywa należy starannie obejrzeć i upewnić się, że są bezpieczne do spożycia.

Przechowywanie ziemniaków w nieprawidłowy sposób wiąże się nie tylko ze znaczą utartą zawartej w nich witaminy C. Jeszcze do niedawna warzywa te były traktowane jako rośliny ozdobne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Człowiek zjada 33 kilogramy ziemniaków rocznie

Największym producentem ziemniaków na świecie są Chiny, a rok 2008 został ogłoszony przez ONZ Rokiem Ziemniaka. W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Stanowią dodatek do wielu dań, jak również mogą pełnić funkcję samodzielnego dania. Są warzywem na tyle uniwersalnym, że pasują do kotletów, śledzi, kaparów, jak i śmietany. Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani szczególnych umiejętności. 

To czwarta najczęściej uprawiana roślina na świecie, tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy. Dzięki masowości upraw, ziemniak jest niezwykle popularny i można go kupić po przystępnej cenie. Na kontynencie europejskim pojawiły się dopiero około XVI wieku. Mówi się, że do Polski sprowadził je Jan II Sobieski po wygranej bitwie pod Wiedniem. Obecnie są jedynym z podstawowych składników diety Europejczyków.

Na polskim rynku dostępnych jest wiele odmian ziemniaka. Jedne wykorzystacie do sałatek, inne jako dodatek do drugiego dania czy na frytki. Odmiany dostępne na polskim rynku różnią się kształtem, kolorem, smakiem, a nawet zapachem.  Oprócz różności kulinarnych zastosowań są także zdrowe i pożywne. W 100 gramach dostarczają około 80 kalorii, z czego większość pochodzi z węglowodanów, a dokładniej ze skrobi

Właściwości odżywcze ziemniaka

Zawierają od 1,5 do 3 gramów błonnika. Są bogatym źródłem węglowodanów. Ziemniaki faktycznie dostarczają dużych ilości skrobi, ale same w sobie tuczące nie są. Dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, jednakże to samo dotyczy ryżu czy makaronów.

Ziemniaki, w połączeniu np. z warzywami czy chudym mięsem, są nie tylko dietetyczne, ale również bardzo zdrowe, gdyż są prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów. Dostarczają duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza i cynku.

Mogą m.in.:

  • obniżać ciśnienie

  • regulować pracę jelit

  • wspomagać wzrok

  • redukować stres

Czy można jeść zielone ziemniaki?

Dobrej jakości ziemniaki mają regularny kształt, nie mają żadnych uszkodzeń, ich skórka jest gładka, bez widocznych plam chorobowych czy zazielenień. Ziemniak, który będzie wam służył, jest smaczny, nie jest skłonny do ciemnienia i ma niską zawartość azotanów i glikoalkaloidów.

Glikoalkaloid to solanina, która może powodować poważne zatrucia pokarmowe. Wykazuje też działanie rakotwórcze. Jest skoncentrowana  głównie w zewnętrznych częściach bulwy w pobliżu oczek, jej największe stężenie obserwuje się w ziemniakach niedojrzałych i pozieleniałych.

Ziemniak w kolorze zielonym to znak, że nie nadaje się już do użytku. Walory smakowe zielonych ziemniaków są zdecydowanie uboższe. Zjedzenie ich w większej ilości może skończyć się tragicznie. Przedawkowanie solaniny może w ciągu kilku godzin doprowadzić do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, drgawek, śpiączki oraz niewydolności krążenia. Pierwsze objawy zatrucia przypominają grypę.

Jeżeli na ziemniakach pojawi się zielony nalot, lepiej zrezygnujcie z ich jedzenia. Nie wystarczy niestety ich odkroić. Zalecamy wam całkowite unikanie ziemniaków o zielonym kolorze. To może wam bardzo zaszkodzić!

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...

Obieranie ziemniaków
Pixabay/sonja_paetow
Newsy
Obierzcie ziemniaki i włóżcie je na noc do butów. Rano odkryjecie coś niesamowitego
Ziemniaki to nie tylko popularny produkt spożywczy. To także warzywo, które znajduje szeroką gamę nietypowych zastosowań.

Ziemniaki znacie pewnie głównie z kuchni. Ten tani produkt urozmaica wiele codziennych, jak i wykwintnych potraw. Trudno wyobrazić sobie bez nich placki ziemniaczane czy niedzielny obiad. Właściwości ziemniaka Na świecie znajdziecie ponad 10 tys. odmian ziemniaków. Już w samej Polsce występuje ponad 100 różnych rodzajów. W 100 g ziemniaka znajdziecie tylko 75 kalorii. Ponadto, nie zawierają tłuszczu i są bogate w mikroelementy, zwłaszcza potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy. Osoby, które cierpią na anemię lub wszyscy, którzy potrzebują odżywczego wsparcia warzyw, powinni po nie sięgać jak najczęściej.  Ziemniaki w kuchni Ziemniaki to przede wszystkim popularny i stosunkowo tani produkt spożywczy. Nadają smaku obiadom i można z nich zrobić pożywne przekąski. Ziemniaki można wręcz uznać za warzywo narodowe, które towarzyszy biesiadowaniu Polaków od wielu pokoleń. To warzywo nad wyraz uniwersalne, które znajdzie zastosowanie w całej masie przepisów, od wytrawnych dań po słodkie desery. Nietypowe zastosowania ziemniaków Jeśli chcecie wykorzystać ziemniaki nie tylko w kuchni, zróbcie jedną prostą rzecz, której efekt zaskakuje! Chodzi o trik z wkładaniem ziemniaka do butów. Właśnie takie połączenie potrafi zdziałać cuda. Wystarczy, że włożycie warzywo na całą noc do ulubionej pary butów. Ziemniaki włożone do butów na całą noc Szczególnie polecamy wam zastosowanie metody do butów materiałowych. Mamy na myśli skórę, welur i zamsz. Najlepiej użyć dojrzałych ziemniaków, które zalegają w waszych spiżarkach od pewnego czasu. Ziemniaki włożone do butów na całą noc,...

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!

typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy. Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu. Różne typy ziemniaków i ich zastosowania Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości: Twarde ziemniaki do sałatek Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania. Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup. Miękkie ziemniaki do puree Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi. Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa,...