Warzywa rozgotowane
Adobe Stock
Newsy

Wasze warzywa są rozgotowane i mają „papkowaty” smak? Jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucicie je do...

Nie ma nic gorszego podczas gotowania obiadu jak rozgotowane warzywa. Nigdy nie uda nam się zachęcić najmłodszych do jedzenia takiej papki!

Mamy sposoby na odpowiednie gotowanie warzyw. Bez tego nie wyjdzie nam ani żaden sos, ani żadna sałatka.

Rozgotowane warzywa to nie tylko wygląd paskudnej brei i kompletny brak jakiegokolwiek smaku. To także produkt zupełnie wypłukany z witamin i składników odżywczych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mało wody, dużo smaku

Nie ma co więc owijać w bawełnę. Zbyt długo gotowane warzywa zostawmy dla maleńkich dzieci, a także dla osób przechodzących rekonwalescencję po poważnych chorobach przewodu pokarmowego.

Jeżeli nie mamy kłopotów zdrowotnych, powinniśmy jeść warzywa gotowane al dente. Czyli gotować je na ząb – tylko tyle, ile potrzeba by należycie zmiękły.

Kolejną zasadą, którą należy bezwzględnie przestrzegać jest nieużywanie zbyt dużej ilości wody do gotowania.

Naszą włoszczyznę na sosy, do sałatek i do zwykłych obiadów, powinniśmy gotować w jak najmniejszej ilości wody – dzięki temu unikniemy wypłukania witamin i składników odżywczych.

Zdrowie i oszczędności

Oprócz tego pamiętajmy jeszcze o jednej rzeczy. Gotowanie warzyw odbędzie się we właściwy sposób, jeżeli wrzucicie je do wrzącej wody.

Zalewanie warzyw zimną wodą i następnie wstawianie ich na gaz to nawyk, który przyplątał się do nas wraz z gotowaniem ziemniaków.

Takie podejście nie robi dobrze naszym warzywom. Ugotują się tak jak należy, kiedy wrzucimy je do gorącej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na czasie.

Na gazie zaoszczędzimy także, gdy przykryjemy gotujące się warzywa pokrywką i nieco zmniejszymy gaz na kuchence.

Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy
Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem
W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem. Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne. Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie.  Zalety gotowanych warzyw Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu. Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych , które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań. Patent na nietypowe gotowanie warzyw Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie. Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością . Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody,...

jak gotować warzywa na sałatkę jarzynow
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Wypróbujcie te metody, a zrobicie najlepszą sałatkę w życiu
Sałatka jarzynowa to stała pozycja w menu na uroczystości rodzinne. Jak sprawić, by nabrała jeszcze lepszego smaku? Sekret tkwi w gotowaniu warzyw.

Mniej doświadczonym gospodyniom domowym przy przygotowywaniu sałatki jarzynowej zdarzają się błędy. Wiele z nich ma kłopot z odpowiednim zbalansowaniem smaku. Często problemem może być dodana zbyt duża ilość ziemniaków. Więcej pisaliśmy o tym w tym miejscu:  Sałatka jarzynowa zrobiła się "papkowata"? To wina 1 warzywa. Więcej go nie dodawajcie Jak gotować ziemniaki do sałatki jarzynowej? Ziemniaki to dla wielu osób zbyt ważny składnik, by się ich jednak w zupełności pozbywać. Lepiej zadbać o odpowiednie ugotowanie wszystkich warzyw. Zacznijmy od wspomnianych kartofli. Zachowają zdecydowanie więcej smaku w sałatce jarzynowej, jeżeli ugotujecie je w mniejszej ilości wody. Nie musimy wspominać oczywiście, o innej elementarnej zasadzie związanej z gotowaniem ziemniaków na „jarzynówkę” – powinno się to robić oczywiście w mundurkach. Nie inaczej należy postępować z innymi warzywami. Także seler, marchewka i pietruszka, które potem trafią do sałatki, powinny ugotować się w skórce. Jak gotować warzywa do sałatki jarzynowej? I tak samo jak w przypadku ziemniaków, te warzywa nie powinno gotować się w wielkim garze, do pełna zalanym wodą. Wystarczy niewielki garnek. Zaoszczędzicie nie tylko czas, ale i masę smaku i składników odżywczych, które warzywa oddają podczas gotowania. Smak sałatki jarzynowej jeszcze mocniej podkręci użycie warzyw ugotowanych w rasowym bulionie. Dlatego następnym razem nie wyrzucajcie ich, ale wykorzystajcie w sałatce jarzynowej. Mają one mocniejszy smak. Wszystko to jest oczywiście zasługą mięsa, na którym gotowaliście wcześniej swój rosół. Przetestujcie tę metodę we własnej kuchni. Jakie dodatki poprawią smak sałatki jarzynowej? Kiedy warzywa już macie ugotowane, pora...

Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy kuchenka i 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy 1 rzecz
Gotowanie na parze to rewelacyjny sposób na szczuplejszą sylwetkę, poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. A do tego jest banalnie proste!

W kuchni jedzenie najczęściej smażymy, gotujemy lub pieczemy, a niektórzy używają grilla elektrycznego do podpieczenia mięsa albo pieczywa. Istnieje jeszcze jeden, banalny sposób obróbki żywności, którego wiele osób nie stosuje. Wielka szkoda, ponieważ tak przyrządzone jedzenie jest o wiele zdrowsze! Dowiedzcie się, na czym polega gotowanie na parze i jak się do tego zabrać. Na czym polega gotowanie na parze? Gotowanie na parze to nic innego, jak gotowanie żywności nie bezpośrednio w wodzie, a przy pomocy pary. Warzywa, mięso albo ryby należy umieścić w specjalnym koszyczku znajdującym się nad gotującą się wodą i w ten sposób gotować przez określony czas. Jedzenie będzie gotowe o wiele szybciej, ponieważ przy gotowaniu na parze temperatura wynosi nawet 120 stopni Celsjusza (dla porównania, gotująca się woda osiąga maksymalnie 100 stopni). Jaki sprzęt jest potrzebny do gotowania na parze? Do gotowania na parze potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Możecie wykorzystać poniższe produkty: Elektryczny parowar – to dość spore urządzenie zasilane prądem elektrycznym. Do pojemnika należy wlać wodę, która włączeniu parowaru zaczyna się gotować. Powyżej pojemnika znajduje się kilka półek, na których kładzie się żywność przeznaczoną do gotowania. Zwykle parowar jest wyposażony w instrukcję dotyczącą przyrządzania poszczególnych potraw oraz minutnik. Garnek do gotowania na parze – wygląda jak zwykły garnek, ale jest wyposażony w kilkupoziomowy pojemnik z półkami do gotowania, podobnie jak parowar. Sitko do gotowania na parze – najbardziej budżetowa opcja dla osób, które rzadko gotują na parze lub chcą dopiero spróbować takiego gotowania. Sitko wystarczy umieścić na zwykłym garnku wypełnionym wodą i położyć na nim wybrane produkty....

To warzywo jedzcie zima codziennie. Jest tanie i zdrowe, zawiera potas, magnez i wapń
Adobe Stock
Newsy
To warzywo jedzcie zimą codziennie. Jest tanie i zdrowe. Zawiera potas, magnez i wapń
Przynajmniej połowę żywności, jaka zjadacie dziennie powinny stanowić owoce i warzywa. Ale uwaga, warzywa powinny w daniach wyraźnie wyprzedzać owoce. Jakie warzywa jeść zimą?

Zimą nie mamy tak dużego wyboru warzyw jak w sezonie wiosennym i letnim. Mimo to jest dostępnych sporo sezonowych warzyw, które warto włączyć do jadłospisu. Są zdrowe i tanie, produkowane lokalnie i pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych zachowują dużo wartości. Przypominamy jakie warzywa warto jeść zimą i szczególnie polecamy jedno z nich. Najlepsze sezonowe, zimowe warzywa dostępne w Polsce Te warzywa nie tylko pozwolą wam zachować zdrowie, bo dostarczają wielu składników odżywczych, ale też przygotowywać smaczne i urozmaicone posiłki. Kupujcie i codziennie jedzcie następujące warzywa: Korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki) Cebulowe (cebula, por) Strączkowe (groch, fasola, soczewica) Kapustne (kapusta, brukselka) W sklepach dostępne są oczywiście inne warzywa szklarniowe jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka. Jednak ich smak nie dorównuje temu, jaki pamiętamy z lata, a ceny są dużo wyższe niż w sezonie. Przygotowując posiłki pamiętajcie też o warzywach, z których przygotowaliście własne przetwory na zimę lub możecie je w formie przetworzonej kupić w sklepie, jak: buraki kiszone, ogórki kiszone, papryka marynowana. Ziemniaki — warzywo, pełne smaku i wartości odżywczych To warzywo, które króluje na polskich stołach. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, tłuczone czy purée przygotowujemy na niemal każdy obiad. I choć jemy je przez cały rok, szczególnie zimą warto pamiętać, że skoro nie ma w sklepach obfitości innych warzyw, to te, które są trzeba jeść nie tylko na obiad. Ziemniaki możecie przygotować w postaci sałatek czy zup. Możecie je piec i podawać na gorącą kolację nie tylko z gzikiem, ale też innymi sosami: pomidorowym, paprykowym, koperkowym. Placki z ziemniaków mogą być przyrządzane...