Placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Właśnie trwa sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Późnym latem w polskich domach najczęściej przygotowuje się cukinię w słoikach lub cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. A co powiecie na smaczne i puszyste placki z cukinii?
Jak zrobić pyszne placki z cukinii ze szczypiorkiem?
Przygotowanie placków z cukinii jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania to oczywiście cukinia, jajko, odrobina mąki oraz garść ulubionych przypraw. Jak jednak usmażyć placki z cukinii, by były chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku oraz żeby nie ociekały tłuszczem? Trzymajcie się poniższych zasad.
Składniki:
- 1 cukinia o wadze 400 g
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- garść drobno pokrojonego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru (niekoniecznie)
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o średnich oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę.
- Nadmiar wody odlewamy.
- Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i posiekany szczypiorek.
- Dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy i całość starannie mieszamy.
- Rozgrzewamy olej i smażymy placki smażymy z obu stron na złoto.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Co zrobić, żeby placki z cukinii nie piły tłuszczu?
Żeby wasze placki z cukinii nie były tłuste, koniecznie odsączcie startą cukinię z nadmiaru wody, smażcie placki tylko na niewielkiej ilości oleju i zawsze po smażeniu wykładajcie je na papier kuchenny, który odciśnie dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu.
Pamiętajcie też o odpowiedniej ilości mąki, która sprawi, że placki nie będą zbyt rzadkie i się nie rozpadną na patelni oraz o odpowiednio rozgrzanym oleju. Musi on być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu.
Zobacz także:
Źródło: patelnietytanowe.pl