Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju
Adobe Stock
Newsy

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie tych błędów, a nie będą piły oleju

Jak usmażyć smaczne, puszyste i zarazem chrupiące placki z cukinii? Trzymajcie się poniższych kroków.

Placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Właśnie trwa sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Późnym latem w polskich domach najczęściej przygotowuje się cukinię w słoikach lub cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. A co powiecie na smaczne i puszyste placki z cukinii?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić pyszne placki z cukinii ze szczypiorkiem?

Przygotowanie placków z cukinii jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania to oczywiście cukinia, jajko, odrobina mąki oraz garść ulubionych przypraw. Jak jednak usmażyć placki z cukinii, by były chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku oraz żeby nie ociekały tłuszczem? Trzymajcie się poniższych zasad.

Zobacz także
 Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Składniki:

  • 1 cukinia o wadze 400 g
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • garść drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru (niekoniecznie)

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o średnich oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę.
  2. Nadmiar wody odlewamy.
  3. Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i posiekany szczypiorek.
  4. Dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy i całość starannie mieszamy.
  5. Rozgrzewamy olej i smażymy placki smażymy z obu stron na złoto.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Co zrobić, żeby placki z cukinii nie piły tłuszczu?

Żeby wasze placki z cukinii nie były tłuste, koniecznie odsączcie startą cukinię z nadmiaru wody, smażcie placki tylko na niewielkiej ilości oleju i zawsze po smażeniu wykładajcie je na papier kuchenny, który odciśnie dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu.

Pamiętajcie też o odpowiedniej ilości mąki, która sprawi, że placki nie będą zbyt rzadkie i się nie rozpadną na patelni oraz o odpowiednio rozgrzanym oleju. Musi on być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu.

Źródło: patelnietytanowe.pl

placki z cukinii
Gotujmy.pl/edyta337
Newsy
Zróbcie placki z tego warzywa, a wyjdą lekkie i jeszcze smaczniejsze niż ziemniaczane
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, jednak przygotowane z tego warzywa będą o wiele smaczniejsze. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie przygotujcie je z tego przepisu!

Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia. Jakie dodatki do placków z cukinii? Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym. Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym Składniki: 1 cukinia 2 jajka 6-8 łyżek mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz olej do smażenia opcjonalnie koperek Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki. Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii.  Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami. Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem. Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski....

Pasztet z cukinii wychodzi suchy i rozpada się? Znamy przyczynę
AdobeStock
Newsy
Pasztet z cukinii wychodzi zbyt wilgotny i się rozpada? Nigdy nie popełniajcie tego błędu
Przymierzacie się do upieczenia pasztetu z cukinii? Sprawdźcie, co zrobić, żeby był pyszny i idealnie kremowy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Czy przygotowywaliście już z niej przetwory? A może robiliście placki lub przepyszny wegetariański pasztet? Jeżeli planujecie upiec pasztet z cukinii, koniecznie zastosujcie się do naszych wskazówek. Dzięki nim wasz pasztet będzie wilgotny, kremowy i po prostu pyszny! Jak zrobić smaczny pasztet z cukinii? Cukinia zawiera sporą ilość wody. To dlatego przygotowując z niej pasztet musimy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim powinniśmy dobrze odsączyć z tego warzywa wodę. W przeciwnym razie nasz pasztet wyjdzie wodnisty, niesmaczny i będzie się rozpadać. Ten prosty błąd sprawia, że wiele osób nie może cieszyć się z idealnego pasztetu z cukinii. Zastanawiacie się, co jeszcze zrobić, by wyszedł tak jak trzeba? Podpowiadamy! Przepis na pasztet z cukinii Jeżeli chcecie upiec przepyszny pasztet z cukinii, przygotujcie następujące składniki. Składniki: 200 g pieczarek 370 g cukinii 250 g bułki tartej 200 g żółtego sera 4 łyżki oleju 1 cebula 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta majeranku pół pęczka natki pietruszki sól czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180℃. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy pergaminem. Na patelni smażymy pieczarki, aż wyparuje z nich cały płyn, po czym zdejmujemy je z ognia. Ścieramy na tarce cukinię i dobrze odsądzamy z niej wodę. Pozostawiamy ją jeszcze na chwilę, by wypuściła kolejne soki i ponownie ją odsączamy. Ścieramy na tarce ser, siekamy cebulę i natkę pietruszki. Czosnek wyciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą cukinię, pieczarki, bułkę tartą, ser, olej, cebulę, żółtka (należy oddzielić je od białek), czosnek, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy....

Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na placki z cukinii. Cudownie chrupiące i złociste
Lekkie i rozpływające się w ustach placki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad. Wypróbujcie znakomity przepis na to danie.

Pachnące i chrupiące placki na słono prosto z patelni to jeden z lepszych pomysłów na obiad. Jeżeli znudziły się wam już klasyczne placki ziemniaczane , polecamy wam wypróbować placki cukiniowe. Robi się je dokładnie tak samo, tylko zamiast ziemniaków należy użyć cukinii i wsypać więcej mąki! Do tego ser feta i nieco siemienia lnianego i placki wychodzą przepyszne. Idealny pomysł na bezmięsny obiad! Polecamy wam wspaniały przepis na to danie autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na placki z cukinii Do przygotowania smakowitych placków z cukinii, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram cukinii, najlepiej młodej 200 g sera feta 2 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki ziaren siemienia lnianego Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyjcie i zetrzyjcie na tarce razem ze skórką na małych oczkach. Warto jednak wcześniej spróbować kawałka cukinii ze skórką – jeżeli jest gorzka, to lepiej obierzcie cukinię ze skóry. Czasami jest ona po prostu gorzka i bardzo ciężko jest się pozbyć tej goryczki. Startą cukinię posypcie solą i przełóżcie do sitka. Odstawcie na godzinę. Po tym czasie odciśnijcie cukinię z soku. Przełóżcie odciśniętą cukinię do miski i dodajcie dwa jajka, 3 łyżki siemienia lnianego , około 4-5 łyżek mąki oraz pokruszony ser feta. Wszystko bardzo dokładnie wymieszajcie do połączenia składników. Doprawcie solą i pieprzem, ale ostrożnie – pamiętajcie, że cukinia została wcześniej posolona i ser feta jest słony. Na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, za pomocą chochli lub łyżki nakładajcie ciasto w kształt placka. Usmażcie tak wszystkie placki na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu...

Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Gotujmy.pl/Jaga85
Newsy
Kotleciki z cukinią. Przepis na smaczny i tani obiad
Szukacie pomysłu na prosty i smaczny obiad? Przygotujcie kotleciki z cukinią. Z dodatkiem tego warzywa smakują wprost obłędnie!

Kotleciki z cukinią to doskonała propozycja na prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niskokaloryczne, bardzo zdrowe i powstaje w mig. Na pewno przypadnie do gustu waszym bliskim. Jak przygotować tę potrawę? Kotleciki z cukinią Przygotowanie kotlecików z cukinią jest dziecinnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to 1 młoda cukinia, 2 cebule, 2 jajka, zioła, przyprawy oraz 1,5 szklanki ciecierzycy, która dodatkowo wzbogaca walory smakowe tego dania. Kotleciki z cukinii robią się błyskawicznie. Usmażcie je na rozgrzanym oleju i podajcie ze świeżymi ziołami i pomidorkami. To danie zasmakuje każdemu bez wyjątku! Składniki:  1,5 szklanki ciecierzycy, 1 młoda cukinia, 1 cebula, 2 jajka, Mały pęczek natki pietruszki, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka mąki pszennej, Sól do smaku, Pieprz do smaku, Olej do smażenia, Przygotowanie kotlecików z cukinii:  Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku....