Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie więcej tych kardynalnych błędów
AdobeStock
Newsy

Wasze placki z cukinii ociekają tłuszczem? Nie popełniajcie więcej tych kardynalnych błędów

Jak usmażyć smaczne, puszyste i zarazem chrupiące placki z cukinii? Trzymajcie się poniższych kroków.

Placki z cukinii są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Właśnie trwa sezon na to smaczne i zdrowe warzywo. Późnym latem w polskich domach najczęściej przygotowuje się cukinię w słoikach lub cukinię faszerowaną mięsem i warzywami. A co powiecie na smaczne i puszyste placki z cukinii?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić pyszne placki z cukinii ze szczypiorkiem?

Przygotowanie placków z cukinii jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie do ich wykonania to oczywiście cukinia, jajko, odrobina mąki oraz garść ulubionych przypraw. Jak jednak usmażyć placki z cukinii, by były chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku oraz żeby nie ociekały tłuszczem? Trzymajcie się poniższych zasad.

Zobacz także
 Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Składniki:

  • 1 cukinia o wadze 400 g
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • garść drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru (niekoniecznie)

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy wraz ze skórką na tarce o średnich oczkach i odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę.
  2. Nadmiar wody odlewamy.
  3. Do startej cukinii dodajemy dwa jajka, starty ząbek czosnku i posiekany szczypiorek.
  4. Dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy i całość starannie mieszamy.
  5. Rozgrzewamy olej i smażymy placki smażymy z obu stron na złoto.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Ważne!

Żeby wasze placki z cukinii nie były tłuste, koniecznie odsączcie startą cukinię z nadmiaru wody, smażcie placki tylko na niewielkiej ilości oleju i zawsze po smażeniu wykładajcie je na papier kuchenny, który odciśnie dodatkowo placki z nadmiaru tłuszczu.

Pamiętajcie też o odpowiedniej ilości mąki, która sprawi, że placki nie będą zbyt rzadkie i się nie rozpadną na patelni oraz o odpowiednio rozgrzanym oleju. Musi on być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu.

Źródło: patelnietytanowe.pl

leczo przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Genialnie sycące leczo z kiełbasą. Ten smak jest nie do podrobienia
Jakie jest najlepsze danie, które rozgrzewa w długie i mroźne wieczory? Aromatyczne i lekko ostre leczo z kiełbasą! Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

Choć zima jeszcze oficjalnie nie nadeszła, to chłód już wyraźnie daje się we znaki! Poranne przymrozki, krótkie dni i przejmujące zimno przez cały dzień to sygnały dla naszego organizmu, że powinien konieczne się rozgrzać. Zakładamy więc ciepłe swetry, grube skarpety i nie rozstajemy się z kubkiem herbaty. Często uczucie zimna jest spowodowane… głodem! Nawet, jeżeli niedawno coś jedliśmy. Wystarczy, że spożywane przez nas posiłki są mało sycące i z tego powodu bez przerwy trzęsiemy się z zimna. Nasza rada? Przygotujcie sobie porządny, ciepły i rozgrzewający posiłek – taki, jak klasyczne leczo z kiełbasą!   Dzięki kiełbasie leczo będzie zdecydowanie bardziej sycące. W końcu jarska wersja tego dania składa się w większości z warzyw, więc nic dziwnego, że szybko po zjedzeniu znów odczuwamy głód. Sposobem na to jest dodanie solidnej porcji białka i tłuszczu, a do tego kiełbasa nadaje się wręcz fantastycznie! Przepis na leczo z kiełbasą Do ugotowania leczo potrzebujecie poniższych składników: 300 g kiełbasy – najlepiej niezbyt suchej, ponieważ tłuszcz jest tutaj niezbędnym składnikiem! 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki (o tym, jakiej papryki należy używać do leczo piszemy tutaj ) 1 duża cukinia 4 pomidory lub krojone pomidory z puszki Ziele angielskie Bazylia Liście laurowe Oregano Mielona słodka papryka Mielona papryczka chilli Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy w plastry i smażymy na patelni. Możemy wrzucić mięso na odrobinę oleju lub na suchą patelnię i podlać je odrobiną wody. Kiełbasa po chwili zacznie wypuszczać własny tłuszcz i ładnie się na nim podsmaży. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy. Dodajemy pokrojoną...

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

Leczo
grzej fot/Adobe Stock
Przepisy
Wyśmienite leczo z zapomnianym dodatkiem. Ten sekret znają tylko najlepsi kucharze
Sezon na cukinie już dawno za nami. Całe szczęście, że żyjemy w czasach, kiedy na półkach sklepowych to warzywo dostępne jest przez cały, okrągły rok.

Nieprzypadkowo jednak zachęcamy do gotowania leczo na przełomie jesieni i zimy. To letnie danie świetnie rozgrzewa jesienią. Talerz leczo i kawałek jasnego pieczywa – nic więcej nie potrzeba do szczęścia! Częstym błędem w przygotowaniu tego dania kuchni węgierskiej jest niedostateczne dosmażenie cukinii. Jeżeli tego nie zrobimy, nasze leczo nie będzie aksamitne i rozpływające się w ustach. Leczo może być daniem w sam raz dla wegetarian. Jednak większość z nas woli treściwszą wersję mięsną. Opcją pośrednią może być leczo z dodatkiem masła. My jednak proponujemy jeszcze inny wariant. Chodzi mianowicie o smalec. Ten nieco zapominany w nowoczesnej kuchni składnik nada naszemu leczo charakterystyczny, tradycyjny smak, który pamiętamy z kuchni naszych babć. Leczo doprawmy papryką w proszku. Dobrze by było, gdybyśmy wykorzystali do niego różne rodzaje suszonej papryki. Nieco ostrej, troszeczkę chilli (pieprz cayenne), a także słodkiej i wędzonej. Tej ostatniej poszukajcie w dobrych sklepach – nie zawsze jest dostępna w popularnych marketach, a warto mieć ją w swojej kuchni. Przepis na rozgrzewające leczo: Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki (może być żółta i czerwona) 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu Opcjonalnie: kiełbasa Sól i pieprz Papryka ostra, słodka i wędzona w proszku (według uznania) Natka pietruszki Przygotowanie: Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę. Używamy do tej czynności smalcu. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do patelni (jeżeli jest małych rozmiarów, przerzucamy wszystko do większego garnka) dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę o wymiarach ok. 2x2 cm. Gotujemy cukinię przez kilka minut na dużym ogniu....

Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy
OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...