Wasze okna będą lśniące i bez smug. Wystarczy, do tego popularny produkt z waszej kuchni
własne
Newsy

Wasze okna będą lśniące i bez smug. Wystarczy do tego popularny produkt z waszej kuchni

Napracujecie się, namęczycie, a na oknach i tak widać zacieki, plamy i smugi. Prawie żaden płyn do mycia szyb nie zagwarantuje wam sukcesu w tym temacie... Chyba że przygotujecie go samodzielnie. 

Idealnie czyste okna, na których nie ma smug to oczko w głowie każdej pani domu. Cel można osiągnąć nie tylko za pomocą chemii gospodarczej, lecz również wypróbowanych, babcinych sposobów.  

Domowe środki czyszczące przeżywają obecnie drugą młodość, a to dlatego, że są wyjątkowo skuteczne, tanie i z całą pewnością mają w sobie mniej chemii niż te kupione w sklepie. 

Jak działa skrobia ziemniaczana na okna? 

Skrobia ziemniaczana to składnik wielu sosów i potraw, który świetnie zagęszcza np. kisiel. Na tym jednak nie kończą się jej zastosowania. Już wasze babcie wykorzystywały ją do innych zadań w gospodarstwach domowych. 

Skrobia ziemniaczana świetnie czyści i poleruje. Dzięki niej każde szkło w domu nabierze blasku. Nie chodzi tu tylko o okna, lecz również drzwiczki szafek, lustra czy kieliszki. 

Produkt ten sprawnie usunie nie tylko kurz, ale przede wszystkim sprawi, że szklane rzeczy będą lśnić nowym blaskiem. Podstawowa i efektywna receptura zawiera tylko 2 składniki:  

  • 1 l wody, 
  • łyżkę skrobi. 

Poniżej pokażemy wam również jak przygotować wszechstronny i wyjątkowo skuteczny płyn z wykorzystaniem skrobi ziemniaczanej i jeszcze dwóch łatwo dostępnych komponentów. Dzięki niemu nawet mocno zabrudzone i pokryte tłuszczem szklane przedmioty staną się przezroczyste i bez zacieków. 

Zobacz także
Genialny płyn do płukania na bazie produktu z kuchni. Tani, skuteczny i bez chemii

Przepis na skuteczny płyn do płukania tkanin na bazie produktu z kuchni. Tani i bez chemii

Dodajcie do wody trochę tego składnika i umyjcie okna. Będą lśnić

Dodajcie do wody trochę tego składnika i umyjcie okna. Będą lśnić jak nigdy przedtem

Przepis na płyn do mycia mocno zabrudzonych okien ze skrobią

Składniki: 

  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka octu (70 proc.) 
  • 1 łyżka amoniaku  
  • 1 l dobrze ciepłej wody 

Sposób przygotowania: 

  1. Do czystego pojemnika wlejcie wodę i dodajcie skrobię. Wymieszajcie, aż skrobia się rozpuści. 
  2. Następnie dodajcie łyżkę octu i amoniaku. Składniki te są w stanie rozpuścić wszystko, z czym nie poradzi sobie woda. Bez problemu rozprawią się m.in. z tłuszczem, a także innymi uporczywymi zabrudzeniami. Wykazują także działanie antybakteryjne. Sprawnie zabijają zarazki, a do tego są niedrogie. 
  3. Zatem załóżcie gumowe rękawice, weźcie szmatkę i do dzieła. 

Źródło: i-ukraiyina.com.ua 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pranie trudne do wyprasowania? Ten produkt, który trzymacie w kuchni zmieszajcie z wodą i spryskajcie rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Pranie trudne do wyprasowania? Zmieszajcie ten produkt z wodą i spryskajcie ubranie
Podpowiadamy jak w prosty sposób wyprasować nawet trudne do rozprostowania i wygładzenia rzeczy. Zróbcie tę miksturę i problem z głowy.

Jedni uwielbiają prasować. Mówią, że ta czynność ich uspokaja. Inni nienawidzą, gdy w domu zbierze się góra prania do wyprasowania. Obie grupy zachodzą jednak razem w głowę co zrobić, żeby trudne do uprasowania rzeczy łatwiej i szybciej okiełznać żelazkiem i usunąć z nich zagniecenia. Mamy na to rozwiązanie. Jest to środek, który na pewno macie w kuchni. Skrobia kukurydziana ułatwia prasowanie Nasze mamy i babcie uwielbiały krochmalenie tkanin. Krochmaliły nie tylko obrusy i pościel, ale także bieliznę czy chustki do nosa. Pod wpływem krochmalu tkanina nabiera sztywności, nie wchłania kurzu i wilgoci, dłużej zachowuje świeżość. Klasyczny krochmal przygotowuje się z maki ziemniaczanej i wody. Krochmal robi się tak jak kisiel: gotując w wodzie niedużą ilość skrobi ziemniaczanej. Zamiast tradycyjnego krochmalu, który nie tylko konserwował pościel czy bieliznę, ale też ułatwiał jej uprasowanie, proponujemy inną wersję mikstury, która także pomaga w prasowaniu. Użyjcie mąki kukurydzianej i ciepłej wody. Sposób przygotowania mikstury do prasowania: Do butelki ze spryskiwaczem wlejcie szklankę ciepłej wody. Dodajcie 1 łyżkę mąki kukurydzianej i wymieszajcie do rozpuszczenia się mąki. Spryskujcie miksturą pognieciona tkaninę i uprasujcie ją. Inne zastosowanie skrobi kukurydzianej Skrobię kukurydzianą niektórzy używają w kuchni tak jak mąkę ziemniaczaną. Przygotowuje się ją tak samo jak tę z ziemniaków i wykorzystuje w potrawach w podobny sposób. Używa się jej przede wszystkim w kuchniach, w których gospodynie unikają maki pszennej ze względu na uczulenia domowników na gluten. Jednak mąka kukurydziana ma także inne zastosowania. Oto one: Usuwa tłuste plamy. Należy nasypać skrobię na plamę, wetrzeć w tkaninę i zostawić na kilka minut....

Oparzyliście się podczas gotowania? Ten produkt z kuchennej szafki okaże się pomocny
Flickr
Newsy
Oparzyliście się podczas gotowania? Ten produkt z kuchennej szafki okaże się pomocny
Drobne oparzenia powodują dyskomfort i generują powstawanie pęcherzy. To nic przyjemnego, warto zatem szybko działać, by pozbyć się problemu.

Kuchnia to miejsce, w którym o oparzenia najłatwiej. Odrobina nieuwagi podczas gotowania wystarczy, by ulec poparzeniu. Rozgrzany olej, gorąca para wodna, nagrzane garnki i patelnie – to wszystko potencjalni winowajcy kuchennych kontuzji. Jeśli wasza skóra ulegnie drobnemu oparzeniu, wówczas z pomocą przyjdzie znany i lubiany produkt spożywczy.  Jakie właściwości ma skrobia ziemniaczana?  Skrobia ziemniaczana jest cukrem złożonym, pozyskiwanym z bulw pędów ziemniaka. Ma swoje miejsce na półce niemal w każdym domu i jest ceniona przez gospodynie za liczne zastosowania w kuchni i w gospodarstwie domowym.  Ma właściwości spulchniające i zagęszczające, dlatego stanowi nieodzowny składnik wielu dań. Jej właściwości chłonne wykorzystuje się w np. w przypadku plam.  Skrobia ziemniaczana świetnie czyści meble i srebra, jest dodatkiem do maseczek kosmetycznych i innych domowych kosmetyków, pomaga pozbyć się brzydkiego zapachu z butów, a także jest łagodzącym remedium na lekkie oparzenia.  Jak zaradzić oparzeniu za pomocą skrobi ziemniaczanej? Jeżeli wasza skóra uległa poparzeniu w kuchni możecie sięgnąć na półkę ze skrobią. Zaznaczamy jednak, że chodzi tu przede wszystkim o oparzenia I stopnia, które są widoczne jako zaczerwienienie i odczuwalne jako ból.  Skrobia łagodzi taki ból i zapobiega tworzeniu się pęcherzy, więc będzie również doskonała przy wszelkich uszkodzeniach słonecznych. Wystarczy, że przygotujecie zawiesinę ze skrobi i zimnej wody, a następnie chłodną mieszankę zaaplikujecie za pomocą kompresu na uszkodzony obszar.  Inne sposoby radzenia sobie z oparzeniami  Oparzenie I stopnia zazwyczaj nie wymaga pomocy lekarza. Leczenie takich podrażnień polega przede wszystkim na schłodzeniu tkanek.   Oparzone miejsce polewajcie...

Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Flickr
Newsy
Sposób na soczyste i zwarte kotlety mielone bez jajek. Zastąpicie je tym 1 składnikiem
Kotlety mielone to kulinarny pewniak podczas każdego obiadu. Co jednak, gdy w domu zabrakło wam właśnie jajek lub z jakichś przyczyn nie możecie ich jeść? Czym zlepić kotlety i jak sprawić, by pozostały pulchne i wilgotne?  

Wiele osób nie wyobraża sobie mielonych bez dodatku jajka. Jednak bardzo łatwo go zastąpić, nie tracąc nic na smaku i konsystencji dania. Kotlety z tego przepisu są nie tylko zwięzłe, soczyste, ale również mają wspaniały, wyrazisty smak.  Jak działają jajka w kotletach mielonych?  Jajka to naturalne spoiwo mielonych. Dzięki nim wszystkie składniki łączą się ze sobą, a kotlety nie rozpadają się podczas smażenia. Oprócz tego, jajka również cudownie nawilżają mięso. Jeżeli wrzucicie ich zbyt mało lub zbyt dużo do mielonych, to będą one albo suche jak wiór, albo wręcz papkowate. Dlatego, szukając zastępstwa dla tego składnika, trzeba pomyśleć o czymś, co nie tylko zwiąże masę, lecz również nada jej soczystości.  Czym zastąpić jajko w mielonych?  Połączenie wszystkich składników i utrzymanie ich razem to najważniejsze zadanie produktu, który zastąpi jajka. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku mąka ziemniaczana. Jest to często używany składnik wiążący, który nie wpływa znacząco na smak kotletów. Wystarczą dwie łyżki na pół kilograma mięsa, by mielone utrzymały swój kształt podczas obróbki.  Robiąc kotlety bez jajek, musicie postarać się, by były miękkie i soczyste. To, co nadaje im zwięzłości, również je usztywnia. Pamiętajcie zatem, by nie odciskać zbyt mocno namoczonej kajzerki, gdyż zawarta w niej woda doda soczystości temu daniu. Możecie również uzupełnić masę mięsną łyżką musztardy, która oprócz wilgoci, niesie ze sobą smak. Dzięki temu mielone nie będą potrzebować zbyt wielu przypraw.  Przepis na kotlety mielone bez jajka  Składniki:  ½ mięsa mielonego  1 kajzerka  1 cebula  1 ząbek czosnku   2 łyżki mąki ziemniaczanej   1 łyżka musztardy  sól i pieprz   bułka...

Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
AdobeStock
Newsy
Wystarczy 1 łyżka tego składnika, a biszkopt wyjdzie jędrny i puchaty
Biszkopt nie jest wystarczająco wyrośnięty lub pęka? Wiemy, jak temu zaradzić. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.

To, wydawałoby się, banalne ciasto jest podstawą do robienia tortów i innych wypieków. Niestety, nie zawsze biszkopt się udaje - może pękać i opadać. By temu zaradzić, dodajcie do niego odrobinę jednego składnika.  Co zrobić, aby biszkopt się udał? Podstawą biszkoptu są jajka oraz odpowiednie ubicie białek. Jednak nie tylko to świadczy o powodzeniu tego popularnego wypieku. Warto bowiem do masy wlać jedną łyżkę stołową octu spirytusowego - to sprawi, że ciasto wyjdzie mocno wyrośnięte i cudownie puchate. I spokojna głowa, w ogóle nie będzie w nim czuć octu! Przepis na puszyste ciasto biszkoptowe Do przygotowania dobrego ciasta biszkoptowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki skrobi ziemniaczanej ćwierć szklanki cukru 6 jajek 1 łyżka octu spirytusowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie: Oddzielcie białka od żółtek. Białka umieśćcie w jednej misce, a żółtka w drugiej. Następnie do żółtek wlejcie jedną łyżkę octu spirytusowego, dodajcie łyżeczkę proszku do pieczenia i zmiksujcie.  Do białek dodajcie szczyptę soli i ubijcie na sztywną pianę.  Gdy białka będą już ubite, cały czas miksując dodawajcie powoli cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, wciąż miksując, dodawajcie żółtka.  Nie przerywając miksowania, do masy wsypcie maką pszenną i ziemniaczaną (warto je wcześniej przesypać przez sitko do jednej miski i wymieszać). Mieszajcie do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia, a brzegi posmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą. Do tortownicy wlejcie masę na biszkopt. Wstawcie ją do rozgrzanego do 170 stopni...