Wasze gofry są jak z gumy? Ten 1 składnik zmienia wszystko w temacie chrupkości skórki
Adobe Stock
Newsy

Gumowate i płaskie gofry to koszmar każdej gospodyni. Nie wyjdą bez zrobienia tego z 1 składnikiem

Domowe gofry z cukrem pudrem lub konfiturami są jak wspomnienie lata i wycieczki nad morze. Powinny być puszyste, w środku miękkie i pachnące masłem, a na zewnątrz zarumienione i chrupiące. Tylko jak to zrobić?

Niestety zbyt często domowe gofry dalekie są od upragnionego ideału. Zbyt miękkie, płaskie i gumowate skutecznie odbierają przyjemność z deseru. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Przecież potrawa sama w sobie nie jest skomplikowana w przygotowaniu... Dziś podrzucamy wam patent, który zapewni idealne gofry. Tajemnica sukcesu tkwi niekoniecznie w w jednym sekretnym składniku.

Jak przygotować chrupiące gofry? 

Krucha, lekko zarumieniona skórka to zasługa odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Zbyt krótko trzymane w nierozgrzanej odpowiednio gofrownicy gofry wyjdą blade i niedopieczone w środku. Ważna jest również moc urządzenia, w którym je przygotowujecie. Gofrownica o mocy przynajmniej powyżej 1000 W zapewni wam sukces w temacie wypiekania i dopiekania. 

Zbawiennie na smak tego deseru, jak również na kolor i kruchość jego zewnętrznej warstwy wpływa szczególnie odpowiednio dobrany tłuszcz do wyrobu masy na gofry. Jest to masło klarowane. Jego dodatek nie tylko podbija i uszlachetnia smak, czyniąc gofry prawdziwie maślanymi, lecz również sprawia, że ich brzegi stają się przyjemnie chrupiące. 

Jak zrobić gofry z puszystym środkiem? 

Jeżeli obawiacie się, że wasze gofry będą płaskie jak naleśniki, powinniście zabezpieczyć się i ubić wcześniej białka jajek. A następnie napowietrzoną masę białkową połączyć z resztą masy na gofry. Taki zabieg sprawi, że wnętrze gofrów będzie przypominać puszystą chmurkę i zapewni wam ogromną przyjemność z ich jedzenia.

Moc gofrownicy i zabieg z białkami pomogą wam dużo bardziej niż kolejny próbowany przez was przepis na gofry. To właśnie w tych dwóch czynnikach zawiera się sekret idealnych puszystych w środku i chrupkich na zewnątrz gofrów z nadmorskich budek. 

Zobacz także
Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne

Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Lepsze niż z budki nad morzem

Katarzyna Bosacka pokazuje, jak zrobić gofry za 2 złote. Wyjdą lepsze niż z budki nad morzem

Z czym podawać domowe gofry? 

Jako miłośnicy gofrów chętnie podpowiemy wam co dodać do tego pysznego deseru. Być może niektóre dodatki okażą się dla was zaskoczeniem. Obok klasycznego cukru pudru i bitej śmietany warto połączyć je z: 

  • domową konfiturą z wiśni lub moreli, 

  • powidłami śliwkowymi, 

  • czekośliwką (powidła śliwkowe z dodatkiem kakao lub czekolady), 

  • Nutellą (najlepiej domową), 

  • owocami lub bitą śmietaną i owocami, 

  • cukrem i cynamonem, 

  • kremem orzechowym i bananami, 

  • musem jabłkowym z wanilią, 

  • lodami waniliowymi. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne
AdobeStock
Newsy
Jaką moc powinna mieć gofrownica? Tylko na takiej gofry wyjdą idealne
Przymierzacie się do zakupu gofrownicy? Sprawdźcie, jaką powinna mieć liczbę watów, by upiec gofry idealne.

Jeśli przepadacie za goframi, nie musicie na nie czekać cały rok do wakacji. Dziś gofrownice do użytku domowego są szeroko dostępne w sklepach, a ich wybór tak duży, że naprawdę trudno jest się na coś zdecydować. Kupując gofrownicę, musicie koniecznie zwrócić uwagę na jej moc oraz inne szczegóły które decydują o tym, czy usmażone na niej gofry wyjdą smaczne.  Jaki rodzaj gofrownicy wybrać? Obecnie w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego można kupić nawet cztery główne rodzaje gofrownic. Od tego, jaki wybierzecie zależy kształt i faktura gofrów.  gofrownica prostokątna - to najbardziej klasyczny model, w którym upieczecie zwykłe, prostokątne gofry. Dokładnie takie, jakie pamiętacie z dzieciństwa! gofrownica bąbelkowa - być może jeżdżąc na wakacje spotkaliście się z goframi bąbelkowymi. Do ich przyrządzenia potrzebna będzie właśnie taka gofrownica, która jest specjalnie wyprofilowana. To umożliwia upieczenie gofrów o oryginalnym kształcie. gofrownica okrągła - można na niej upiec kilka zwykle mniejszych gofrów jednocześnie, dlatego sprawdza się wtedy, gdy chcecie poczęstować goframi wielu waszych gości.  gofrownica profesjonalna - jest większa od tradycyjnej, ma dużą moc i wysoką wytrzymałość. Stworzona do długiej i intensywnej pracy - takie gofrownice są wykorzystywane w gastronomii.  Jaką moc gofrownicy wybrać? Od mocy gofrownicy zależy stopień wypieczenia gofrów, ich chrupkość oraz czas pieczenia. Nie warto inwestować w najtańsze gofrownice, które mają bardzo niską moc - pieczone w nich gofry będą mało chrupiące, niedopieczone, a nawet mogą się w ogóle nie upiec. Idealna moc gofrownicy zależy także od tego, jaki typ wybierzecie: prostokątna: 1300 - 2000 W bąbelkowa: 1000 - 1450 W okrągła: 1000 - 1200 W...

O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Adobe Stock
Newsy
O gofrach z takiej gofrownicy marzą wasze szkraby. W Biedronce kupicie ją za niecałe 60 zł
Oferta marzeń na Dzień Dziecka w Biedronce. W tym właśnie sklepie kupicie gofrownicę, dzięki której wypieczecie wspaniałe gofry jak znad morza.

Co jest sekretem okazałych i przepysznych gofrów takich jak z budki nad morzem? Czy chodzi o odpowiedni przepis z wymierzonymi z aptekarską dokładnością składnikami? A może o odpowiednią jakość mąki , jajek , mleka i tłuszczu? Niestety, większość z was z pewnością ma świadomość, że kluczem do dobrze wypieczonych gofrów jest odpowiedni sprzęt. Chodzi więc o gofrownicę. Wiele osób zniechęciło się do eksperymentów z tym wypiekiem ze względu na problemy ich właściwym dopieczeniem w swoim opiekaczu. Dlaczego gofry się nie udają? Odpowiedź na pytanie, dlaczego w tak wielu domach gofry nigdy nie wychodzą tak wspaniale jak w cukierni, jest prosta. Całe mnóstwo gofrownic, które znajdują się w sprzedaży na rynku w Polsce, nie nadaje się zupełnie do niczego. A już na pewno nie do pieczenia tych pulchnych wafli. Cała sprawa rozbija się oczywiście o moc gofrownicy. Sprzęty, których osiągi to maksymalnie 800-900 W, można odstawić z czystym sercem do punktu przyjmowania elektrośmieci. Zakup takich właśnie gofrownic to wyrzucenie pieniędzy w błoto. O efektach pieczenia w takiej gofrownicy lepiej długo nie rozprawiać. Część z was na pewno miała z czymś takim do czynienia. Gumowy flak nie do przełknięcia to chyba tylko jedno z bardziej delikatnych określeń takiego wyrobu. By ciasto na gofry wypiekło się odpowiednio, niezbędna jest odpowiednia moc sprzętu. Specjaliści za absolutne minimum przyzwoitości uważają przynajmniej 1000 W – taka moc powinna wystarczyć do wypieczenia sprężystego ciasta. Jaką gofrownicę dostaniecie w Biedronce za 59,90 zł? Większa moc sprzętu skraca czas pieczenia gofra i jednocześnie sprawia, że gofry są odpowiednio chrupiące z zewnątrz i miękkie, ale dostatecznie wypieczone w środku. Z kolei zbyt duża moc gofrownicy może spowodować, że ciasto...

Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
AdobeStock
Newsy
Duża promocja na sprzęty kuchenne w Biedronce i Lidlu z okazji Dnia Dziecka. Można się obłowić!
Sprowadźcie, co można będzie kupić w dyskontach w atrakcyjnych cenach. Przydatny sprzęt AGD i różnorodna elektronika.

Z okazji Dnia Dziecka w Lidlu i Biedronce będą dostępne sprzęty kuchenne, które nie są może niezbędne, ale bardzo urozmaicą wasze gotowanie. To nie przypadek, że promocja obowiązywać będzie z okazji Dnia Dziecka. W Biedronce i Lidlu będziecie mogli zaopatrzyć się w sprzęt AGD, który pozwoli wam przygotować prawdziwe przysmaki. Dzieci i wnuki na pewno docenią pyszne gofry na śniadanie lub domowe lody na deser. Gofrownica w Biedronce i Lidlu - pomysł na Dzień Dziecka W Biedronce można będzie kupić na przykład gofrownicę. Jej cena to 59,90 zł. Gofry mają atrakcyjny kształt serca. Gofrownica z Biedronki pozwala na przygotowanie 5 gofrów na raz. Taka gofrownica może okazać się idealnym akcesorium do przygotowania ciekawego dnia dziecka, nawet dla dorosłych już dzieci. Zaproście rodzinę na długie śniadanie i przygotujcie gofry z tego przepisu . Podajcie je z: Świeżymi truskawkami Bananami Kiwi Płynną czekoladą Bitą śmietaną Wiórkami koksowymi Cukrem pudrem Domowym karmelem W Lidlu także dostępna będzie gofrownica, jednak o 10 zł droższa. Pozwala ona jednak na zrobienie bardzo modnych „buble wafle”, czyli bąbelkowych gofrów. To atrakcyjna cena za taki sprzęt. Inne sprzęty AGD z okazji Dnia Dziecka Inną propozycją jest maszyna do fontanny czekoladowej, która będzie dostępna w Biedronce. To urządzenie do bardzo wystawnego deseru. Fontanna czekoladowa z Biedronki będzie kosztować 59,90 zł. Ma ona moc 70 W i pojemność dla 250 ml czekolady. Jest dość mała i poręczna, nie zabierze zbyt dużo miejsca w waszej kuchni. Lidl oferuje swoim klientom maszynkę do popcornu . Tę przekąskę przygotujecie nawet w dwie minuty. Używając maszyny do popcornu z Lidla, przygotujecie jednorazowo 60 g tego przysmaku. To idealna porcja na jeden raz. W Lidlu dostępna będzie też...

Smażenie kotletów mielonych
Newsy
Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre
Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne. Jak smażyć kotlety mielone? Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny. Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja… Błąd przy smażeniu mielonych Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno...