Niestety zbyt często domowe gofry dalekie są od upragnionego ideału. Zbyt miękkie, płaskie i gumowate skutecznie odbierają przyjemność z deseru. Co może być powodem takiego stanu rzeczy? Przecież potrawa sama w sobie nie jest skomplikowana w przygotowaniu... Dziś podrzucamy wam patent, który zapewni idealne gofry. Tajemnica sukcesu tkwi niekoniecznie w w jednym sekretnym składniku.

Jak przygotować chrupiące gofry? 

Krucha, lekko zarumieniona skórka to zasługa odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Zbyt krótko trzymane w nierozgrzanej odpowiednio gofrownicy gofry wyjdą blade i niedopieczone w środku. Ważna jest również moc urządzenia, w którym je przygotowujecie. Gofrownica o mocy przynajmniej powyżej 1000 W zapewni wam sukces w temacie wypiekania i dopiekania. 

Zbawiennie na smak tego deseru, jak również na kolor i kruchość jego zewnętrznej warstwy wpływa szczególnie odpowiednio dobrany tłuszcz do wyrobu masy na gofry. Jest to masło klarowane. Jego dodatek nie tylko podbija i uszlachetnia smak, czyniąc gofry prawdziwie maślanymi, lecz również sprawia, że ich brzegi stają się przyjemnie chrupiące. 

Zobacz także:

Jak zrobić gofry z puszystym środkiem? 

Jeżeli obawiacie się, że wasze gofry będą płaskie jak naleśniki, powinniście zabezpieczyć się i ubić wcześniej białka jajek. A następnie napowietrzoną masę białkową połączyć z resztą masy na gofry. Taki zabieg sprawi, że wnętrze gofrów będzie przypominać puszystą chmurkę i zapewni wam ogromną przyjemność z ich jedzenia.

Moc gofrownicy i zabieg z białkami pomogą wam dużo bardziej niż kolejny próbowany przez was przepis na gofry. To właśnie w tych dwóch czynnikach zawiera się sekret idealnych puszystych w środku i chrupkich na zewnątrz gofrów z nadmorskich budek. 

Z czym podawać domowe gofry? 

Jako miłośnicy gofrów chętnie podpowiemy wam co dodać do tego pysznego deseru. Być może niektóre dodatki okażą się dla was zaskoczeniem. Obok klasycznego cukru pudru i bitej śmietany warto połączyć je z: 

  • domową konfiturą z wiśni lub moreli, 

  • powidłami śliwkowymi, 

  • czekośliwką (powidła śliwkowe z dodatkiem kakao lub czekolady), 

  • Nutellą (najlepiej domową), 

  • owocami lub bitą śmietaną i owocami, 

  • cukrem i cynamonem, 

  • kremem orzechowym i bananami, 

  • musem jabłkowym z wanilią, 

  • lodami waniliowymi.