Wasze awokado tak wygląda w środku? Lepiej sprawdźcie, czy jeszcze można je zjeść
Redakcyjne
Newsy

Wasze awokado wygląda tak w środku? Lepiej sprawdźcie, czy jeszcze można je zjeść

Gdy po przekrojeniu awokado ukazuje wam się taki widok, na pewno zastanawiacie się, czy można je bezpiecznie zjeść. To częste zjawisko i warto sprawdzić, co ono oznacza. Zaoszczędzicie sobie tym sporo kłopotu.

Jeszcze kilka lat temu awokado było dość egzotycznym owocem, jednak dziś mocno zyskało na popularności. Jest dość przystępne cenowo, a do tego smaczne i można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Szczególnie lubią je dietetycy, którzy polecają awokado np. jako zamiennik masła albo treściwy dodatek do śniadania. Jest to wciąż dość nowy owoc w polskiej kuchni, dlatego warto dowiedzieć się o nim trochę więcej. 

Co oznaczają ciemne nitki w awokado?

Po przekrojeniu, awokado w środku powinno mieć jasnozielony, zwarty i gładki miąższ oraz dużą pestkę. Może się jednak zdarzyć, że waszym oczom ukaże się zgoła inny widok. Częste są brązowe, sine, a nawet czarne nitki w awokado. Co to oznacza?

Jeśli wasze awokado tak wygląda w środku po przekrojeniu, niestety - nie mamy dobrych wieści. Takie ciemne nitki to jedna z pierwszych oznak psucia się owocu. Gdy to zauważycie, możecie mieć pewność, że w waszym awokado już zaczęły się procesy gnilne. Kolejnym etapem będzie pleśń. 

Lepiej nie próbujcie odcinać ciemnych części. Jeżeli już się pojawiły, oznacza to, że cały owoc się psuje i zjedzenie go może spowodować zatrucie pokarmowe. 

Dlaczego warto jeść awokado?

Warto włączyć awokado do swojej diety z kilku powodów. Pomimo, że zawiera sporo kalorii (160 kcal na 100 gram), jest bardzo odżywcze i zdrowe. W awokado znajduje się witamina B6, C, K i E, a także kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, potas i magnez. To również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. 

Ponadto, awokado wspiera zdrowie naszych kości i może zapobiegać osteoporozie, wpływa pozytywnie na wzrok, a także poprawia trawienie. 

Zobacz także
Kupiliście awokado twarde jak kamień? Ta 1 prosta sztuczka sprawi, że będzie miękkie w 30 sekund

Kupiliście awokado twarde jak kamień? Ta 1 prosta sztuczka sprawi, że będzie miękkie w 30 sekund

Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 

Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 

Pomysły na dania z awokado

Jeśli potrzebujecie inspiracji i nie wiecie, jak wykorzystać awokado w kuchni, skorzystajcie z przepisów użytkowników Gotujmy.pl. Wybraliśmy kilka ciekawych propozycji, w których awokado gra główną rolę:

Kotlety mielone

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Przyda się wam do tego sól
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Przyda się wam do tego sól
Chcecie wykorzystać jajka zalegające w lodówce? Najpierw sprawdźcie, czy jeszcze nadają się do jedzenia.

Zdarzyło się wam dodać do ciasta nieświeże jajka? Jeden błąd i cała praca na marne! Jeszcze większym koszmarem jest wbicie starych jajek na patelnię - trudno jest pozbyć się tak nieprzyjemnego zapachu z pomieszczenia. Jak uniknąć takiej gafy w kuchni? Poznajcie sposób na sprawdzenie świeżości jajek.  Jak sprawdzić świeżość jajka za pomocą soli? Niestety, nie da się rozpoznać świeżości jajka po samym jego wyglądzie lub fakturze. Dlatego przed użyciem jajek, które już dość długo zalegają wam w lodówce, warto jest wykonać prosty test świeżości aby przekonać się, czy jajka są jeszcze bezpieczne do spożycia. Do testu wystarczą wam: miska, zimna woda, 8 łyżek soli. Oraz oczywiście jajka!  Do miski wlejcie zimną wodę, wsypcie sól i dokładnie wymieszajcie tak, by się rozpuściła. Następnie delikatnie włóżcie jajka do wody i obserwujcie, co się będzie z nimi działo. Jeżeli jajko opadnie na dno, oznacza to, że jest świeże i spokojnie możecie je zjeść. Natomiast jeśli jajko wypłynie do góry - niestety, jest już stare i należy je wyrzucić.  Sprawdzone sposoby na sprawdzenie świeżości jaj Test z wykorzystaniem wody i soli jest prosty i pewny, jednak jeśli chcecie sprawdzić świeżość jajek w inny sposób, możecie wykorzystać te kuchenne triki: Żółtko - nieświeże jajka nie zawsze można rozpoznać od razu. Zwłaszcza, jeżeli dopiero zaczynają się psuć. Jeżeli przyrządzacie jajka na twardo, po przekrojeniu zwróćcie uwagę na ich środek - jeśli żółtko znajduje się blisko skorupki, oznacza to, że jajko jest już stare i jego spożycie może przysporzyć wam nieprzyjemnych dolegliwości. Potrząsanie - to znany od lat sposób na szybkie ocenienie świeżości jajek. Wystarczy, że weźmiecie surowe jajko i energicznie nim...

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Newsy
Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu
Do szybkiego obrania awokado potrzebujecie tylko 1 przedmiotu, który z pewnością macie w domu. Dzięki temu prostemu trikowi z łatwością oddzielicie miąższ od skórki.

Wiele osób ma problem z wyborem i prawidłowym pokrojeniem awokado. Pamiętajcie, żeby owoc przed obraniem był dojrzały – wtedy poradzicie sobie z nim bez większych problemów. Awokado jest bardzo zdrowe, nie ma wyrazistego smaku, dlatego warto doprawić je przed podaniem pieprzem, solą i np. czosnkiem. Jak obrać awokado – sposób z łyżką Ta metoda sprawdza się w przypadku idealnie dojrzałego, miękkiego awokado. Przetnijcie awokado na pół ostrym nożem. Każdą z połówek przekręćcie w przeciwną stronę. W jednej połówce pozostanie pestka – z łatwością wyjmiecie ją w ten sposób: wbijcie nóż i lekko przekręćcie. Od razu oddzieli się od awokado. Ostrym nożem pokrójcie miąższ awokado pionowo i poziomo w kostkę, a następnie wyjmijcie wszystko łyżką stołowa. Możecie nie kroić miąższu i wyjąć go łyżką w całości. Proste, prawda? Jak wybrać dojrzałe awokado? Wybranie miękkiego owocu nie jest zadaniem łatwym. W sklepach awokado najczęściej jest twarde albo przejrzałe i zbyt miękkie. Idealny owoc poznacie w łatwy sposób, Wystarczy usunąć szypułkę – jeśli miejsce, w którym była jest zielone, śmiało wrzućcie go do koszyka. Ciemny, brązowy kolor oznacza, że awokado nie jest najświeższe. Zwróćcie również uwagę na skórkę, powinna mieć ładny, jednolity kolor oraz delikatnie je naciśnijcie – najlepsze jest miękkie ze skórką wracającą szybko do pierwotnego kształtu. Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Awokado możecie przechowywać w lodówce, jeśli nie chcecie, by dojrzało zbyt szybko. Twarde awokado szybciej dojrzeje pozostawione w ciepłym miejscu. Jeśli nie macie czasu to znamy genialny trik, dzięki któremu będzie miękkie w 10 minut!...

Jak prawidłowo przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy
Własne
Newsy
Jak przechowywać mąkę, żeby nie zaatakowały jej szkodniki? Pod żadnym pozorem nie róbcie 1 rzeczy
Owady w kuchni mogą skutecznie spędzić sen z powiek! Aby uniknąć pojawienia się tych niechcianych lokatorów w domu, postępujcie według kilku zasad.

Niechciani lokatorzy w kuchni to prawdziwa zmora. Biorą się nie wiadomo skąd i w najmniej spodziewanym momencie. Owady zwabione zapachem jedzenia wchodzą do mieszkań przez okna, kratki wentylacyjne i różne, najmniejsze nawet szczeliny. Z łatwością przegryzają opakowania produktów i ochoczo wyjadają zapasy ryżu, mąki, a nawet herbaty! Jakie szkodniki można znaleźć w kuchni? W Polsce owadami najczęściej spotykanymi w kuchniach mieszkań i domów, jest kilka popularnych gatunków: Omacnica spichrzanka – znana lepiej jako mól spożywczy. Zwykle przynosi się je do domu ze sklepu w opakowaniach z ryżem, mąką i innymi suchymi produktami. O ich obecności świadczą małe ćmy wylatujące z szafek oraz charakterystyczne nitki i grudki w opakowaniach. Warto spojrzeć w górę – larwy moli chętnie spacerują po sufitach. Żywiak chlebowiec – to malutkie, mierzące pół centymetra brązowe żuczki. Uwielbiają wyjadać chleb, herbatę, przyprawy, a nawet suszone grzyby! Nie pogardzą też książkami. Karaczan prusak – wyjątkowo nieprzyjemny lokator, nazywany potocznie karaluchem (choć karaluchy wyglądają inaczej niż prusaki i są od nich o wiele większe). Trudno się go pozbyć – prusaki są nocnymi owadami i w ciągu dnia się chowają przed ludźmi, dlatego jeśli zobaczyliście jakiegoś w środku dnia to możecie być pewni, że prusaki opanowały już wasz dom. Rozmnażają się niezwykle szybko, a spotkanie jednego za dnia oznacza, że jest ich już bardzo dużo. Jak chronić żywność przed szkodnikami? By mieć pewność, że do waszego jedzenia nie dostaną się mole i inne owady, postępujcie według tych wskazówek: Nie kupujcie ryżu, kaszy czy makaronu w dużych ilościach, których nie jesteście w stanie szybko wykorzystać Zużywajcie suchą żywność na bieżąco Regularnie sprzątajcie szafki w kuchni Suche produkty, a...