Jeszcze kilka lat temu awokado było dość egzotycznym owocem, jednak dziś mocno zyskało na popularności. Jest dość przystępne cenowo, a do tego smaczne i można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Szczególnie lubią je dietetycy, którzy polecają awokado np. jako zamiennik masła albo treściwy dodatek do śniadania. Jest to wciąż dość nowy owoc w polskiej kuchni, dlatego warto dowiedzieć się o nim trochę więcej. 

Zobacz także:

Co oznaczają ciemne nitki w awokado?

Po przekrojeniu, awokado w środku powinno mieć jasnozielony, zwarty i gładki miąższ oraz dużą pestkę. Może się jednak zdarzyć, że waszym oczom ukaże się zgoła inny widok. Częste są brązowe, sine, a nawet czarne nitki w awokado. Co to oznacza?

Jeśli wasze awokado tak wygląda w środku po przekrojeniu, niestety - nie mamy dobrych wieści. Takie ciemne nitki to jedna z pierwszych oznak psucia się owocu. Gdy to zauważycie, możecie mieć pewność, że w waszym awokado już zaczęły się procesy gnilne. Kolejnym etapem będzie pleśń. 

Lepiej nie próbujcie odcinać ciemnych części. Jeżeli już się pojawiły, oznacza to, że cały owoc się psuje i zjedzenie go może spowodować zatrucie pokarmowe. 

Dlaczego warto jeść awokado?

Warto włączyć awokado do swojej diety z kilku powodów. Pomimo, że zawiera sporo kalorii (160 kcal na 100 gram), jest bardzo odżywcze i zdrowe. W awokado znajduje się witamina B6, C, K i E, a także kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy, potas i magnez. To również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. 

Ponadto, awokado wspiera zdrowie naszych kości i może zapobiegać osteoporozie, wpływa pozytywnie na wzrok, a także poprawia trawienie. 

Pomysły na dania z awokado

Jeśli potrzebujecie inspiracji i nie wiecie, jak wykorzystać awokado w kuchni, skorzystajcie z przepisów użytkowników Gotujmy.pl. Wybraliśmy kilka ciekawych propozycji, w których awokado gra główną rolę: