Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Gotujmy.pl
Newsy

Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd

Warzywa w pomidorówce lub zupie ogórkowej gotują się długo ze względu na dodatek kwaśnych składników. Podpowiadamy jak uniknąć tego błędu.
Hubert Rój
kwiecień 15, 2021

Polacy kochają kwaśne zupy. Zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz biały, żurek, czy też barszcz czerwony – nie ma to jak talerz rześkiej, konkretnej w smaku potrawy.

Kwaśność wielu zup kochają niemal wszyscy. Czasem jednak ten właśnie smak przysparza niemałych problemów podczas gotowania. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warzywa w zupie ogórkowej i pomidorowej gotują się długo?

Zasada gotowania warzyw jest bardzo prosta. Chodzi o to, że kwaśne środowisko zawsze wydłuża czas gotowania warzyw.

Przez ocet, koncentrat pomidorowy czy też przez sok z ogórków kiszonych lub same ogórki, warzywa po prostu twardnieją.

Wówczas ich gotowanie znacznie się przedłuża. Każdy kwaśny produkt – w tym o których wspomnieliśmy – należy dodawać do zupy  wtedy, gdy warzywa są już miękkie.

Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków, które najczęściej dotyka problem długiego gotowania w kwaśnym otoczeniu.

Zobacz także

Tę zasadę stosujcie w każdej zupie, którą gotujecie:

  • Zupa pomidorowa – koncentrat, przecier pomidorowy, czy też pomidory w puszce dodajcie pod koniec gotowania, po ugotowaniu pozostałych warzyw i mięsa
  • Zupa ogórkowa – starte na tarce ogórki i sok z ogórków dodajcie po ugotowaniu marchewki, pietruszki i selera i koniecznie po ugotowaniu ziemniaków!
  • Żurek – zakwas żytni na żurek dodajcie do zupy dopiero po ugotowaniu warzyw, dodaniu podsmażonego mięsa i innych składników. Wystarczy potem tylko przegotować zakwas z pozostałymi składnikami zupy i danie gotowe
  • Barszcz czerwony – zakwaszanie barszczu octem powinno odbywać się na samym końcu gotowania potrawy, wraz z dosmakowywaniem i doprawianiem tej zupy na bazie buraków

Czytaj także:

Komentarze