Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Gotujmy.pl
Newsy

Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd

Warzywa w pomidorówce lub zupie ogórkowej gotują się długo ze względu na dodatek kwaśnych składników. Podpowiadamy jak uniknąć tego błędu.

Polacy kochają kwaśne zupy. Zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz biały, żurek, czy też barszcz czerwony – nie ma to jak talerz rześkiej, konkretnej w smaku potrawy.

Kwaśność wielu zup kochają niemal wszyscy. Czasem jednak ten właśnie smak przysparza niemałych problemów podczas gotowania. Dlaczego?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warzywa w zupie ogórkowej i pomidorowej gotują się długo?

Zasada gotowania warzyw jest bardzo prosta. Chodzi o to, że kwaśne środowisko zawsze wydłuża czas gotowania warzyw.

Przez ocet, koncentrat pomidorowy czy też przez sok z ogórków kiszonych lub same ogórki, warzywa po prostu twardnieją.

Wówczas ich gotowanie znacznie się przedłuża. Każdy kwaśny produkt – w tym o których wspomnieliśmy – należy dodawać do zupy  wtedy, gdy warzywa są już miękkie.

Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków, które najczęściej dotyka problem długiego gotowania w kwaśnym otoczeniu.

Zobacz także
Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni

Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania

Tę zasadę stosujcie w każdej zupie, którą gotujecie:

  • Zupa pomidorowa – koncentrat, przecier pomidorowy, czy też pomidory w puszce dodajcie pod koniec gotowania, po ugotowaniu pozostałych warzyw i mięsa
  • Zupa ogórkowa – starte na tarce ogórki i sok z ogórków dodajcie po ugotowaniu marchewki, pietruszki i selera i koniecznie po ugotowaniu ziemniaków!
  • Żurek – zakwas żytni na żurek dodajcie do zupy dopiero po ugotowaniu warzyw, dodaniu podsmażonego mięsa i innych składników. Wystarczy potem tylko przegotować zakwas z pozostałymi składnikami zupy i danie gotowe
  • Barszcz czerwony – zakwaszanie barszczu octem powinno odbywać się na samym końcu gotowania potrawy, wraz z dosmakowywaniem i doprawianiem tej zupy na bazie buraków

Czytaj także:

Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Wikipedia Commons
Newsy
Zupa wyszła zbyt kwaśna? Można ją uratować tym produktem z kuchni
Żeby uratować zbyt kwaśną zupę wystarczy zastosować kilka prostych metod. Wystarczą wam podstawowe produkty, takie jak na przykład cukier i odrobina sprytu.

Do najbardziej kwaśnych zup w jadłospisie Polaków należą między innymi barszcz czerwony, pomidorówka, czy wreszcie zupa ogórkowa. Czasem zdarzy się, że podczas ich gotowania przesadzicie z octem, koncentratem pomidorowym czy kiszonymi ogórkami wraz z sokiem. Co w takich wypadkach czynić? Zbyt kwaśna zupa to nie jest jeszcze powód do załamywania rąk. Zastosujcie kilka naszych trików, by zupa smakowała jak należy. Co dodać do zbyt kwaśnej zupy? Zacznijmy od podstawowego działania w walce ze zbyt kwaśną zupą. Jest nim oczywiście dodanie do zupy czegoś słodkiego. Słodki smak reguluje i wyrównuje kwaśny smak np. octu czy kiszonych ogórków. Wystarczy dodać do zupy odrobinę cukru czy nawet miodu, by zmienić jej smak. Uważajcie jednak z ilością dodawanych substancji słodzących, bo przez nieuwagę z pierwszego dania wyjdzie wam słodki deser… Innym najbardziej naturalnym sposobem na kwaśną zupę jest oczywiście zwykłe rozcieńczenie potrawy. Pamiętajcie jedynie o tym, by rozcieńczać zupę za pomocą wrzątku. Zagotujcie wodę w czajniku i w miarę możliwości dolewajcie ją do garnka. Z wodą jest podobnie jak z cukrem – nie należy przesadzać z jej ilością, bo w łatwy sposób możecie utracić bezpowrotnie uzyskany z trudem smak z mięsnego czy warzywnego wywaru lub bulionu. Inne sposoby na kwaśną zupę Zbyt kwaśną zupę można „odratować” także na nieco bardziej nietypowe sposoby. Jednym z nich jest między innymi zastosowanie ryżu . Znana jest właściwość ryżu, który pochłania nadmiar soli z potraw. Podobnie działa w przypadku kwasowości. Jeśli gotujecie zupę, w której nie powinno znaleźć się nawet jedno ziarenko ryżu, zagotujcie w niej ryż w woreczku. Kiedy napęcznieje i stanie się miękki, wchłonie dużą ilość...

Czym się różni barszcz biały od żurku
Newsy
Prawie nikt nie wie, czym różni się żurek od białego barszczu. A wy znacie różnicę?
Często używacie tych terminów zamiennie? To błąd! Barszcz biały i żurek to inne zupy!

Najlepsi szefowie kuchni uczą się nie tylko o tym, jak przygotowywać pyszne potrawy, łączyć ze sobą składniki czy szlifują techniki kulinarne. Równie ważna jest bogata kulinarna wiedza! Dotyczy ona oczywiście składników i przypraw, ale także fachowego nazewnictwa. Kucharz amator także powinien wykazywać się wiedzą o kulinariach! Poznajcie ten często popełniany w nazewnictwie błąd i już nigdy nie mylcie tych dwóch zup. Barszcz biały i żurek Terminy te często używane są zamiennie. Barszcz biały i żurek to jednak dwie zupełnie różne zupy! Dzieli je sposób przygotowania, ale przede wszystkim: smak. Smak żurku jest inny niż smak barszczu białego. Potraficie je od siebie odróżnić? Czym się różni żurek od barszczu białego? Największym podobieństwem żurku z barszczem białym jest ich wygląd. Wytrawni kucharze już na pierwszy rzut oka odróżnią od siebie te dwie zupy, ale normalnym jest ich mylenie. Nie ułatwia sprawy fakt, że zupy te podawane są w różny sposób w różnych regionach Polski. Największe różnice pomiędzy żurkiem a barszczem białym to: Zakwas – zakwas to sfermentowana mąka. Barszcz biały jest gotowany zwyczajowo na zakwasie pszennym, bardzo jasnym. Żurek musi być gotowany na zakwasie żytnim. Różnica ta może wydawać się subtelna, jednak ma ogromny wpływ na smak powstającej zupy. Co ciekawe, w jednym regionie Polski gotuje się barszcz biały na zakwasie owsianym a nawet na zakwasie z kiszonej kapusty! To jednak naprawdę wyjątek. Dodatek innego zakwasu wpływa też na jaśniejszy kolor barszczu białego w porównaniu do żurku. Warzywa dodawane do barszczu i żurku – obydwie zupy różnią także dodawane do nich warzywa. W barszczu białym znajdziecie włoszczyznę. Do żurku nie dodaje się często wcale warzyw, a jeśli są one tam obecne, to...

To mięso jest najlepsze na barszcz. Już nigdy nie użyjesz innego
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie barszcz na tym mięsie? Dla głębi aromatu dorzućcie do tego koniecznie 1 gatunek
Zadajecie sobie pytanie na czym najlepiej ugotować wywar na barszcz? Ten rodzaj mięsa, to numer jeden.

Każda zupa smakuje najlepiej, gdy użyjecie do niej konkretnych składników i wykorzystacie je w określony sposób. Wiadomo, że dla wielu rosół najlepiej smakuje gotowany na kilkach rodzajach mięsa, pomidorówkę warto zrobić na schabowej kości, a gdy gotuje się bulion bez mięsa, to koniecznie trzeba warzywa na wywar podsmażyć w przyprawach na oleju. Tylko tak wydobędziecie z nich cały smak. Chcąc sprawdzić na czym Polacy najczęściej gotują zupy, prześledziliśmy bardzo wiele przepisów. Szczególnie dużo uwagi poświęciliśmy zupie, którą o tej porze roku jemy szczególnie chętnie, bo syci i rozgrzewa. To barszcz czerwony. Na czym najlepiej ugotować tę zupę? Najlepsze mięso na barszcz czerwony Śledząc strony magazynów kulinarnych, wypowiedzi kucharskich celebrytów w mediach społecznościowych oraz przeszukując najpopularniejsze blogi kulinarne, można powiedzieć jedno. Zawsze, gdy jest mowa o barszczu czerwony, podawany jest jeden faworyt do przygotowania mięsnego wywaru: żeberka. Żeberka używane do gotowania barszczu mogą być surowe, ale niektórzy używają także wędzonych, które dodają zupie dodatkowego posmaku wędzonki. Jeszcze inni łączą te dwa pierwsze pomysły, dorzucając do wywaru zarówno wieprzowe  żeberka, jak i wędzony boczek. Taki zabieg sprawi, że zupa nabierze przepysznego smaku i głębokiego aromatu. Kolejne miejsca w rankingu mięs, które wybieracie na barszcz, zajęły zaś: szponder wołowy pręga wołowa udka lub piersi kurczaka indyk Jakiego mięsa używać do innych zup? Wiadomo, że każdy gotuje zupy na takim mięsie, na jakim gotował zawsze, lub jakie akurat ma pod ręką. Jednak my tu mówimy o najlepszym mięsie, jakie można wybrać do konkretnej potrawy. Sprawdźcie czy też używacie tych mięs, do tych zup....

Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Zupa pomidorowa wyszła bez smaku? Dodajcie do niej ten 1 składnik. Gessler się z nim nie rozstaje
Zupa pomidorowa to klasyka wśród zup. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie ją błyskawicznie i w przepyszny sposób godny najlepszych szefów kuchni!

Zupa pomidorowa przywołuje piękne wspomnienia z dzieciństwa. Przyznajcie, że często ją robicie, ale nigdy ta wasza nie dorównuje tej od babci. Jeden sekretny składnik może pomóc to zmienić. Gdy go dodacie, zupa pomidorowa nabierze niepowtarzalnego smaku! Sekret smaku zupy pomidorowej Sposobów na gotowanie aromatycznej pomidorowej jest mnóstwo. Niesłusznie kojarzy się z długimi godzinami spędzonymi przy garnkach. Ugotowanie tej zupy wcale nie musi być czasochłonne! Jest mnóstwo przepisów, dzięki którym zrobicie zupę pomidorową dosłownie w kilka chwil. Takim sprytnym przepisem pochwaliła się sama Magda Gessler. Według niej, do przyrządzenia najlepszej pomidorowej wystarczy sok pomidorowy. Ten składnik nada waszej zupie niepowtarzalnego smaku. Kiedy nie macie czasu na gotowanie, ale macie ogromną ochotę na zupę pomidorową, ten przepis z pewnością skradnie wasze serca! Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1 litr soku pomidorowego 1 l wody 2 domowe kostki rosołowe włoszczyzna cebula czosnek - 3 ząbki przyprawy: sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła: bazylia, tymianek lub pietruszka śmietana Sposób przygotowania: Przygotowanie pysznej zupy pomidorowej zacznijcie od zagotowania wody w garnku, do której dodajcie zioła i przyprawy. Następnie rozpuśćcie w niej domowe kostki rosołowe i dodajcie pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, wcześniej lekko przypaloną. Dodajcie posiekany czosnek.  Po chwili wlejcie sok pomidorowy. Całość zagotujcie.  Gotujcie na małym ogniu do momentu aż warzywa w zupie zmiękną.  Na końcu zupę zabielcie śmietaną. Przed podaniem posypcie świeżą natką pietruszki albo bazylią.  Pyszna zupa pomidorowa jest gotowa do podania. Smacznego!...