Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy

Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem

W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem.

Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne.

Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zalety gotowanych warzyw

Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu.

Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań.

Patent na nietypowe gotowanie warzyw

Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie.

Gotowanie w zmywarce
TikTok/athomewithshannon

Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością. Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody, następnie zakręcić szczelnie pojemniki i umieścić go wewnątrz zmywarki.

Jedyny co wam pozostaje, to nastawić urządzenie na standardowy cykl mycia. Gdy proces się zakończy, warzywa będą  ugotowane i gotowe do spożycia. Pomysł ze zmywarką okazał się prawdziwym hitem. Filmik polubiło i udostępniło kilkanaście tysięcy osób.

Pod filmikiem można również znaleźć słowa krytyki. Nie wszyscy odnieśli się do pomysłu Shannon Doherty pozytywnie. Wiele razy można się natknąć na zarzuty dotyczące marnowania wody i prądu. Inni zauważyli też, że cykl zmywarki jest znacznie dłuższy niż np. ugotowanie brokułów na parze.

Co myślicie o takim nietypowym, kulinarnym rozwiązaniu?

Komentarze
przepis na de volaille Przetakiewicz
ons
Newsy „Nie znam nikogo, kto go nie kocha”. Joanna Przetakiewicz zdradziła przepis na znakomity kotlet
Znana projektantka mody, Joanna Przetakiewicz, zdradziła przepis na jedno ze swoich ulubionych dań – kotlet de volaille. Przyrządzony według tej receptury smakuje wybornie. Nic dziwnego, bowiem jej autorką jej babcia gwiazdy!
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Choć na pierwszy rzut oka kotlet de volaille wydaje się nieskomplikowanym daniem, w praktyce bardzo łatwo go zepsuć. Niewiele osób potrafi przyrządzić ten przysmak w punkt. Joanna Przetakiewicz postanowiła więc zdradzić, jak sprawić, by rozpływał się w ustach. Przepis opublikowała na swoim Instagramie. „DANIE STULECIA. Nie znam nikogo kto go nie kocha, za to mało kto potrafi. Dużo prostsze, niż mi się wydawało! Popis mojej ukochanej babci”. Przepis na kotlet de volaille według Joanny Przetakiewicz Składniki: 2 piersi z kurczaka, masło, jajko, bułka tarta, mąka, natka pietruszki, olej, sól, pieprz. Przygotowanie W niewielkiej miseczce umieść miękkie masło, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie podziel na 4 części i uformuj z nich niewielkie wałeczki. Tak przygotowane masło owiń folią spożywczą (każdy wałek oddzielnie) i umieść w lodówce na co najmniej godzinę. Piersi z kurczaka umyj, umieść na desce i przekrój wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat. Następnie dopraw solą oraz pieprzem, przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij przy pomocy specjalnego tłuczka. Na tak przygotowanym mięsie ułóż schłodzone masło, a następnie ciasno zwiń.  W małej miseczce rozkłóć jajko. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa osobne talerze. Kotlety panieruj w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta.  Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Roladki smaż porcjami, przez ok. 8 minut, aż do zarumienienia. Kotlety osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Gotowe!         Wyświetl ten post na Instagramie.                  ...

Przeczytaj