Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy

Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem

W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem.

Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne.

Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety gotowanych warzyw

Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu.

Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań.

Patent na nietypowe gotowanie warzyw

Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie.

Gotowanie w zmywarce
TikTok/athomewithshannon

Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością. Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody, następnie zakręcić szczelnie pojemniki i umieścić go wewnątrz zmywarki.

Jedyny co wam pozostaje, to nastawić urządzenie na standardowy cykl mycia. Gdy proces się zakończy, warzywa będą  ugotowane i gotowe do spożycia. Pomysł ze zmywarką okazał się prawdziwym hitem. Filmik polubiło i udostępniło kilkanaście tysięcy osób.

Pod filmikiem można również znaleźć słowa krytyki. Nie wszyscy odnieśli się do pomysłu Shannon Doherty pozytywnie. Wiele razy można się natknąć na zarzuty dotyczące marnowania wody i prądu. Inni zauważyli też, że cykl zmywarki jest znacznie dłuższy niż np. ugotowanie brokułów na parze.

Co myślicie o takim nietypowym, kulinarnym rozwiązaniu?

Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy kuchenka i 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Za rzadko tak gotujemy, a to najzdrowszy sposób przyrządzania jedzenia. Wystarczy 1 rzecz
Gotowanie na parze to rewelacyjny sposób na szczuplejszą sylwetkę, poprawę zdrowia i lepsze samopoczucie. A do tego jest banalnie proste!

W kuchni jedzenie najczęściej smażymy, gotujemy lub pieczemy, a niektórzy używają grilla elektrycznego do podpieczenia mięsa albo pieczywa. Istnieje jeszcze jeden, banalny sposób obróbki żywności, którego wiele osób nie stosuje. Wielka szkoda, ponieważ tak przyrządzone jedzenie jest o wiele zdrowsze! Dowiedzcie się, na czym polega gotowanie na parze i jak się do tego zabrać. Na czym polega gotowanie na parze? Gotowanie na parze to nic innego, jak gotowanie żywności nie bezpośrednio w wodzie, a przy pomocy pary. Warzywa, mięso albo ryby należy umieścić w specjalnym koszyczku znajdującym się nad gotującą się wodą i w ten sposób gotować przez określony czas. Jedzenie będzie gotowe o wiele szybciej, ponieważ przy gotowaniu na parze temperatura wynosi nawet 120 stopni Celsjusza (dla porównania, gotująca się woda osiąga maksymalnie 100 stopni). Jaki sprzęt jest potrzebny do gotowania na parze? Do gotowania na parze potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Możecie wykorzystać poniższe produkty: Elektryczny parowar – to dość spore urządzenie zasilane prądem elektrycznym. Do pojemnika należy wlać wodę, która włączeniu parowaru zaczyna się gotować. Powyżej pojemnika znajduje się kilka półek, na których kładzie się żywność przeznaczoną do gotowania. Zwykle parowar jest wyposażony w instrukcję dotyczącą przyrządzania poszczególnych potraw oraz minutnik. Garnek do gotowania na parze – wygląda jak zwykły garnek, ale jest wyposażony w kilkupoziomowy pojemnik z półkami do gotowania, podobnie jak parowar. Sitko do gotowania na parze – najbardziej budżetowa opcja dla osób, które rzadko gotują na parze lub chcą dopiero spróbować takiego gotowania. Sitko wystarczy umieścić na zwykłym garnku wypełnionym wodą i położyć na nim wybrane produkty....

Rozkwita moda na gotowanie w zmywarce. Podpowiadamy, które dania wychodzą idealnie
Adobe Stock
Newsy
Gotowanie w zmywarce zyskuje popularność. Podpowiadamy, które dania wychodzą w niej idealnie
Macie miejsce w zmywarce? Wstawcie do niej słoik z jedzeniem. Możecie je tylko podgrzać lub od początku przyrządzić potrawę.

Ten sposób gotowania, choć został wymyślony już kilka lat temu, staje się popularny szczególnie dziś, gdy rosną ceny, w tym rachunki za prąd. Autorka pomysłu, Lisa Casali mówi, że od kiedy wykorzystuje w przyrządzaniu posiłków zmywarkę, jej rachunki za prąd i wodę znacząco się zmniejszyły. Nowa technika gotowania, odkryta przez przypadek Lisa Casali jest włoską blogerką kulinarną, która doskonale łączy pasję gotowania z podejściem ekologicznym i znajomością zasad zdrowego odżywiania. Jest autorką kilku książek, prowadzi programy kulinarne poświęcone samodzielnemu wytwarzaniu żywności. Casali jest też konsultantką fundacji WWF, której celem jest walka o środowisko naturalne. Doradza fundacji w kampanii na rzecz zrównoważonego odżywiania.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Lisa Casali (@ecocucina) Jak to się stało, że ekspertka zaczęła gotować w zmywarce? To był czysty przypadek. Któregoś dnia Casali miała gotowy obiad, który wymagał jedynie podgrzania i chciała wstawić zmywarkę, ale zobaczyła, że jeszcze nie jest pełna. Wykorzystała więc puste miejsce w zmywarce, wstawiając jedzenie zapakowane do szczelnie zamkniętych słoiczków. Okazało się, że otrzymała idealnie przygotowany posiłek. Od tej pory testowała różne dania, aż powstała jej książka „Gotowanie w zmywarce”. Co gotować w zmywarce? Te potrawy wychodzą najlepiej Nie wszystkie potrawy gotowane tą metodą wychodzą dobrze. Nie sprawdzą się produkty, które wymagają długiego gotowania...

Warzywa rozgotowane
Adobe Stock
Newsy
Wasze warzywa są rozgotowane i mają „papkowaty” smak? Jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucicie je do...
Nie ma nic gorszego podczas gotowania obiadu jak rozgotowane warzywa. Nigdy nie uda nam się zachęcić najmłodszych do jedzenia takiej papki!

Mamy sposoby na odpowiednie gotowanie warzyw. Bez tego nie wyjdzie nam ani żaden sos, ani żadna sałatka. Rozgotowane warzywa to nie tylko wygląd paskudnej brei i kompletny brak jakiegokolwiek smaku. To także produkt zupełnie wypłukany z witamin i składników odżywczych. Mało wody, dużo smaku Nie ma co więc owijać w bawełnę. Zbyt długo gotowane warzywa zostawmy dla maleńkich dzieci, a także dla osób przechodzących rekonwalescencję po poważnych chorobach przewodu pokarmowego. Jeżeli nie mamy kłopotów zdrowotnych, powinniśmy jeść warzywa gotowane al dente. Czyli gotować je na ząb – tylko tyle, ile potrzeba by należycie zmiękły. Kolejną zasadą, którą należy bezwzględnie przestrzegać jest nieużywanie zbyt dużej ilości wody do gotowania. Naszą włoszczyznę na sosy, do sałatek i do zwykłych obiadów, powinniśmy gotować w jak najmniejszej ilości wody – dzięki temu unikniemy wypłukania witamin i składników odżywczych. Zdrowie i oszczędności Oprócz tego pamiętajmy jeszcze o jednej rzeczy. Gotowanie warzyw odbędzie się we właściwy sposób, jeżeli wrzucicie je do wrzącej wody. Zalewanie warzyw zimną wodą i następnie wstawianie ich na gaz to nawyk, który przyplątał się do nas wraz z gotowaniem ziemniaków. Takie podejście nie robi dobrze naszym warzywom. Ugotują się tak jak należy, kiedy wrzucimy je do gorącej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na czasie. Na gazie zaoszczędzimy także, gdy przykryjemy gotujące się warzywa pokrywką i nieco zmniejszymy gaz na kuchence.

Wypłuczcie w tym szklanki, a po zaciekach i białym nalocie nie będzie śladu
AdobeStock
Newsy
Szklanki ze zmywarki mają brzydki, biały osad? Wypłuczcie je w tym, a po zaciekach nie będzie śladu
Jeżeli po umyciu szkła w zmywarce pozostaje na nim nieestetyczny, mleczny osad, mamy na to sposób - przyda się wam jeden produkt z kuchennej szafki.

Zmywarka coraz częściej nie jest już luksusem, a jednym ze standardowych elementów wyposażenia kuchni. Pozwala szybko i taniej umyć wszystkie naczynia, a przy tym zaoszczędzić sporo pieniędzy. Ale używanie zmywarki ma też swoje wady - jedną z nich jest biały nalot, który często osadza się na szklanych naczyniach, kieliszkach czy szklankach. Skąd się bierze i jak go usunąć? Sprawdźcie.  Dlaczego na szklankach powstaje osad? Zwykle główną przyczyną osadzania się brzydkiego nalotu na szklankach jest brudna zmywarka. Urządzenie to trzeba regularnie czyścić, tak samo jak pralkę. Warto regularnie, przynajmniej raz w miesiącu umyć zmywarkę w środku i uruchomić program z wysoką temperaturą oraz z dodatkiem specjalnego detergentu do zmywarek albo szklanki octu.  Innym powodem takiego osadu może być twarda woda, niedokładnie zakręcony pojemnik na sól do zmywarki, za mała ilość detergentu użytego do mycia naczyń lub zbyt krótki program zmywania.  Jak pozbyć się zacieków na szklankach? Jeśli po umyciu w zmywarce na szklankach powstały nieeleganckie zacieki, z łatwością możecie je usunąć domowym sposobem. Do dużej miski wlejcie zimną wodę oraz ocet. Wymieszajcie i zanurzcie w takim roztworze szklanki. Po krótkim płukaniu wystarczy wytrzeć naczynia i gotowe. Ten patent doskonale przyda się w przypadku, gdy powodem zacieków jest u was twarda woda.  Zamiast octu możecie też wykorzystać skórkę z cytryny. Obierzcie owoc, a następnie weźcie skórkę i jej wewnętrzną stroną pocierajcie energicznie zacieki na szkle. Następnie wytrzyjcie papierowym ręcznikiem i gotowe. Na poniższym filmiku możecie zobaczyć, jak to zrobić: Jak uniknąć zacieków na szklankach? Stosujcie się do poniższych zasad, a biały osad na szklankach po wyjęciu ze zmywarki będzie już tylko wspomnieniem: Przestrzegajcie instrukcji na...