Zmywarka, gotowanie w zmywarce
Pixabay/Manfred Richter
Newsy

Warzywa gotowane w... zmywarce? Ten zaskakujący sposób jest hitem

W erze mediów społecznościowych nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, żeby ludzie dowiedzieli się, jak gotujesz. Blogerzy kulinarni prześcigają się w przepisach i pomysłach. Ten was zaskoczy.
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Blogi i kanały kulinarne zyskują każdego miesiąca coraz więcej sympatyków. Nie musimy sięgać do przestarzałych książek kulinarnych, żeby dowiedzieć się, jak gotować je z pomysłem.

Każde dziecko doskonale wie, że warzywa zawierają bardzo dużo witamin i składników odżywczych, dlatego trzeba je jeść  jak najczęściej. Najlepiej spożywać 5 porcji dziennie, ale doskonale wiemy, że często jest to bardzo trudne.

Często nie chce się nam przygotowywać warzyw, bo samo ich obieranie jest bardzo czasochłonne. Na dodatek warzywa mają różny czas gotowania. Marchew potrzebuje tego czasu najwięcej, podczas gdy świeży kalafior będzie miękki po kwadransie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zalety gotowanych warzyw

Warzywa na gotowane parze mają same zalety. Dietetycy byliby zadowoleni takim, a nie innym wyborem spożywczym. Już same mają bardzo mało kalorii, a te gotowane są jeszcze zdrowsze i smaczniejsze! Jeżeli macie na uwadze sylwestra i talię osy, warto postawić na różne ich rodzaje w codziennym menu.

Warzywa to bogactwo witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Są lekkostrawne. Zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie. Jakby tego było mało, to warzywa poprawiają smak przyrządzanych dań.

Patent na nietypowe gotowanie warzyw

Shannon Doherty, popularna tiktokerka, znalazła sposób, jak maksymalnie ułatwić sobie  gotowania warzyw. Do jego wykonania potrzebujecie tylko jednej rzeczy. Zmywarki! Sposób na gotowanie warzyw w zmywarce na filmiku na filmiku, który opublikowana na popularnej platformie.

Gotowanie w zmywarce
TikTok/athomewithshannon

Przed umieszczeniem warzyw w zmywarce należy najpierw włożyć każde z nich do słoika odpowiadającego mu wielkością. Do każdego ze słoików trzeba wlać odrobinę wody, następnie zakręcić szczelnie pojemniki i umieścić go wewnątrz zmywarki.

Jedyny co wam pozostaje, to nastawić urządzenie na standardowy cykl mycia. Gdy proces się zakończy, warzywa będą  ugotowane i gotowe do spożycia. Pomysł ze zmywarką okazał się prawdziwym hitem. Filmik polubiło i udostępniło kilkanaście tysięcy osób.

Pod filmikiem można również znaleźć słowa krytyki. Nie wszyscy odnieśli się do pomysłu Shannon Doherty pozytywnie. Wiele razy można się natknąć na zarzuty dotyczące marnowania wody i prądu. Inni zauważyli też, że cykl zmywarki jest znacznie dłuższy niż np. ugotowanie brokułów na parze.

Co myślicie o takim nietypowym, kulinarnym rozwiązaniu?

Komentarze
Warzywa rozgotowane
Adobe Stock
Newsy Wasze warzywa są rozgotowane i mają „papkowaty” smak? Jest na to sposób. Wystarczy, że wrzucicie je do...
Nie ma nic gorszego podczas gotowania obiadu jak rozgotowane warzywa. Nigdy nie uda nam się zachęcić najmłodszych do jedzenia takiej papki!
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Mamy sposoby na odpowiednie gotowanie warzyw. Bez tego nie wyjdzie nam ani żaden sos, ani żadna sałatka. Rozgotowane warzywa to nie tylko wygląd paskudnej brei i kompletny brak jakiegokolwiek smaku. To także produkt zupełnie wypłukany z witamin i składników odżywczych. Mało wody, dużo smaku Nie ma co więc owijać w bawełnę. Zbyt długo gotowane warzywa zostawmy dla maleńkich dzieci, a także dla osób przechodzących rekonwalescencję po poważnych chorobach przewodu pokarmowego. Jeżeli nie mamy kłopotów zdrowotnych, powinniśmy jeść warzywa gotowane al dente. Czyli gotować je na ząb – tylko tyle, ile potrzeba by należycie zmiękły. Kolejną zasadą, którą należy bezwzględnie przestrzegać jest nieużywanie zbyt dużej ilości wody do gotowania. Naszą włoszczyznę na sosy, do sałatek i do zwykłych obiadów, powinniśmy gotować w jak najmniejszej ilości wody – dzięki temu unikniemy wypłukania witamin i składników odżywczych. Zdrowie i oszczędności Oprócz tego pamiętajmy jeszcze o jednej rzeczy. Gotowanie warzyw odbędzie się we właściwy sposób, jeżeli wrzucicie je do wrzącej wody. Zalewanie warzyw zimną wodą i następnie wstawianie ich na gaz to nawyk, który przyplątał się do nas wraz z gotowaniem ziemniaków. Takie podejście nie robi dobrze naszym warzywom. Ugotują się tak jak należy, kiedy wrzucimy je do gorącej wody. Przy okazji zaoszczędzimy na czasie. Na gazie zaoszczędzimy także, gdy przykryjemy gotujące się warzywa pokrywką i nieco zmniejszymy gaz na kuchence.

Przeczytaj
brokuły
Pixabay
Przepisy Jak poprawić smak brokułów gotowanych na parze? PROSTY TRIK i będą jak ta lala!
Brokuły to jedne z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Nie oszukujmy się jednak – nie są one zbyt bogate w smaku. Co zrobić, żeby poprawić smak brokułów gotowanych na parze? Podpowiadamy!
Anna Borkowska
listopad 10, 2020

Właściwości zdrowotne brokułów Brokuły posiadają niezliczone właściwości zdrowotne. To chrupkie i soczyście zielone warzywo zawiera związek o nazwie sulforafan, który nie tylko blokuje kluczowy destrukcyjny enzym uszkadzający chrząstkę, zapobiegając chorobie zwyrodnieniowej stawów, ale też może znacząco poprawić ciśnienie krwi i pracę nerek. Badanie na szczurach wykazało, że osoby cierpiące na nadciśnienie wykazywały poprawę czynności nerek i obniżenie ciśnienia krwi po podaniu sulforafanu. Sulforafan pomaga też w walce z rakiem. Związek ten może hamować enzym, który jest zaangażowany w rozwój komórek rakowych. Oprócz tego związki zawarte w brokułach zwane izotiocyjanianami, blokują zmutowane geny związane ze wzrostem raka. Ale to nie wszystko! Brokuły obniżają również poziom cholesterolu, skutecznie ograniczają reakcje alergiczne i stany zapalne oraz zawierają dużo kwasu foliowego, który chroni nas przed rakiem żołądka, okrężnicy, trzustki i szyjki macicy. Zaobserwowano, że kwas foliowy pomaga też zmniejszyć ryzyko raka piersi u kobiet. Problem w tym, że wiele osób nie może się przekonać do jedzenia tych warzyw. Czy da się jakoś temu zaradzić? Jak przygotować przepyszne brokuły? Brokuły można przyrządzić na kilka sposobów. W zależności od tego na jaki się zdecydujemy, mogą one być smacznym dodatkiem lub nawet głównym posiłkiem dnia. Do wyboru mamy brokuły w wersji pieczonej, blanszowanej lub podsmażonej. Każda z tych metod wydobędzie nieco inny smak z tego warzywa. Możecie też spróbować ugotować je na parze. Brokuły gotowane na parze Gotowanie na parze jest doskonałym rozwiązaniem, aby zwiększyć naturalny smak brokułów i zachować jak najwięcej ich właściwości odżywczych. Jak przygotować przepyszne brokuły na parze,...

Przeczytaj
najlepsze tabletki do zmywarki
AdobeStock
Triki kulinarne Czym najlepiej myć naczynia? Wielki test UOKiK! Wygrywa...
UOKiK przeprowadził test aż 60 różnych środków do mycia naczyń w zmywarce! Sprawdźcie, kto jest faworytem!
Katarzyna Wyborska
listopad 20, 2020

Gotowanie jest bardzo przyjemne. Smaki, zapachy, a na koniec pyszny, ugotowany samodzielnie posiłek – czy jest coś bardziej satysfakcjonującego? Niestety, po każdym gotowaniu trzeba posprzątać, a tego raczej nikt nie lubi. Szczególnie, gdy jesteśmy zmęczone po kilku godzinach stania nad garnkami. Dlatego wiele osób chętnie inwestuje w zmywarki, by oszczędzić sobie pracy i płacić niższe rachunki za wodę. A jakie środki najlepiej sprawdzają się do mycia w zmywarce? Sprawdzamy! Alternatywa dla ręcznego mycia Zmywarka to prawdziwe zbawienie w wielu domach. Jeżeli masz dużą rodzinę lub często wyprawiasz przyjęcia dla gości, to dobrze wiesz ile czasu i wysiłku zmywarka potrafi zaoszczędzić. Wystarczy po prostu opłukać brudne naczynia, włożyć do urządzenia, dodać tabletkę lub płyn i po dwóch godzinach wyjąć błyszczące, czyste naczynia! Jeśli zastanawiacie się, jakie tabletki do zmywarki sprawią, że garnki i talerze będą lśnić, to nie musicie dłużej szukać metodą prób i błędów – UOKiK stworzył ranking tabletek do zmywarek! Najlepsze tabletki do zmywarki UOKiK poważnie wziął się za testowanie domowych środków czystości. Niedawno opublikowali ranking proszków do prania, a teraz sprawdzali skuteczność dostępnych na rynku tabletek do zmywarki. Kto wygrał?   W teście udział wzięła większość popularnych tabletek do zmywarek – także marek własnych takich sklepów jak Lidl czy Lewiatan. UOKiK testował tabletki w kilku kategoriach. Oto wyniki! Najskuteczniejsze tabletki: Finish, a zaraz za nimi W5 (marka Lidl) Najgorsze tabletki: Kraft Najlepszy stosunek jakości do ceny: Filip i Big Efekt UOKiK zwrócił też uwagę na uczciwość producentów. Okazało się bowiem, że w opakowaniu tabletek marki Ludwik jest ich mniej, niż obiecuje producent! A czy wy...

Przeczytaj
Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Triki kulinarne Większość z nas źle gotuje jajka. Jeden błąd wywołuje w nich niepożądane zmiany
Czy z pozoru łatwe gotowanie jajek kryje w sobie jakieś zagadki? Inny kolor, nieprzyjemny zapach, znacie te problemy? Mamy odpowiedź czemu tak się dzieje.
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

Zdarza się, że jajko na twardo żółtko ma siną obwódkę i nieładny zapach? Powodem jest jeden błąd popełniany podczas gotowania. Podpowiadamy wam co robić w takim przypadku.  Czym oni karmią kury? Pierwsza myśl, jaka przychodzi nam do głowy po tym, że z jajkiem jest coś nie tak, to wina hodowców. Pierwsze podejrzenia co do świeżości jajka lub jego pochodzenia mogą jednak okazać się błędne. Najczęściej winowajcą jesteśmy my sami.  Wiemy, że jajko gotowane to takie z dobrze ściętym żółtkiem. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same, ewentualnie z dodatkami, takimi jak majonez, chrzan, czy musztarda. Równie dobrze mogą stanowić część innych potraw. Można je dodawać do sałatek, kanapek, czy zup. 78 kalorii Jedno kurze jajko na twardo zawiera około 78 kilokalorii. To bogate źródło białka i odpowiedni produkt dla wszystkich, którzy przebywają na różnego rodzaju dietach. Dostępnych jest wiele technik gotowania jaj na twardo. Jedna sugeruje powolne gotowanie we wrzątku, inna wrzucenie jajek do wrzącej wody. Jaja ugotowane na twardo mogą być przechowywane w lodówce do 7 dni. Po tym czasie należy je wyrzucić. Jajko jest również tradycyjnym elementem kultury związanej ze świętami. Dekorowane jajka, nazywane potocznie pisankami, stanowią ważną część Wielkanocy. Czas ma znaczenie  Jeśli lubicie gotowane jajka, powinniście wiedzieć, że czas ich gotowania ma ogromne znaczenie. Niezależenie od metody, którą wybierzecie, liczy się każda minuta. Zbyt długo gotowane jajko, ponad 10 minut, traci smak, przybiera sinawy kolor , a na żółtku może powstać zielonkawy nalot. Zbyt długi czas gotowania wywołuje w jajku niepożądane zmiany. Jajko traci na swojej wartości i jest mniej smaczne. Są osoby, dla...

Przeczytaj