sałatka jajeczna
Newsy

Warstwowa sałatka jajeczna na wielkanocne śniadanie. Lepsza niż jarzynowa

Doskonała w smaku, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Będziecie zaskoczeni, jak pyszna może być jajeczna sałatka.
Magda Borucińska
marzec 23, 2021

Przyzwyczailiśmy się, że na wielkanocnym stole najczęściej ląduje tradycyjna sałatka jarzynowa. Za to jajka najczęściej podajemy udekorowane majonezem albo nafaszerowane wędzoną makrelą, gotowaną szynką, posiekanymi grzybami lub pysznym kawiorem. A gdyby tak połączyć obydwa pomysły i przygotować warstwową sałatkę jajeczną? 

Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pyszna i prosta do zrobienia. Składa się z czterech warstw przełożonych dwoma rodzajami majonezu. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, m.in. ugotowanych jajek na twardo. W przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nie musicie gotować wielu składników ani ich siekać. Ta sałatka robi się w chwilę i jeszcze szybciej znika z miski. Możecie zrobić ją tuż przed przyjściem gości, wręcz na ostatnią chwilę! Gwarantujemy, że spytają o to, jak ją zrobiliście. Podzielicie się przepisem?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Warstwowa sałatka jajeczna z 2 majonezami - przepis

Składniki

  • 8 jajek w rozmiarze L
  • 1 słoik majonezu (500ml)
  • Duże opakowanie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego
  • 200g szynki gotowanej (najlepiej w plastrach)
  • Szczypiorek
  • Koperek

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku.
  2. Gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i pokrójcie na grubsze plasterki.
  3. Szczypiorek i koperek umyjcie, osuszcie bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i drobno posiekajcie. Dodajcie do połowy majonezu oraz połowy jogurtu i dokładnie wymieszajcie.
  4. Szynkę pokrójcie w drobne paski lub kostkę i wymieszajcie z majonezem i jogurtem, które wam zostały.
  5. Na dno miski (najlepiej dość płaskiej) połóżcie plasterki jajka, posmarujcie majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przykryjcie kolejną warstwą jajek i posmarujcie majonezem z szynką. Powinniście zrobić jeszcze dwie takie warstwy.
  6. Całość możecie udekorować majonezem, fantazyjnie ponacinanymi pomidorkami, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i posypanymi szczypiorkiem.
  7. Smacznego!
Komentarze