Przyzwyczailiśmy się, że na wielkanocnym stole najczęściej ląduje tradycyjna sałatka jarzynowa. Za to jajka najczęściej podajemy udekorowane majonezem albo nafaszerowane wędzoną makrelą, gotowaną szynką, posiekanymi grzybami lub pysznym kawiorem. A gdyby tak połączyć obydwa pomysły i przygotować warstwową sałatkę jajeczną?
Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pyszna i prosta do zrobienia. Składa się z czterech warstw przełożonych dwoma rodzajami majonezu. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, m.in. ugotowanych jajek na twardo. W przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nie musicie gotować wielu składników ani ich siekać. Ta sałatka robi się w chwilę i jeszcze szybciej znika z miski. Możecie zrobić ją tuż przed przyjściem gości, wręcz na ostatnią chwilę! Gwarantujemy, że spytają o to, jak ją zrobiliście. Podzielicie się przepisem?
Warstwowa sałatka jajeczna z 2 majonezami - przepis
Składniki
- 8 jajek w rozmiarze L
- 1 słoik majonezu (500ml)
- Duże opakowanie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego
- 200g szynki gotowanej (najlepiej w plastrach)
- Szczypiorek
- Koperek
Przygotowanie
- Jajka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku.
- Gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i pokrójcie na grubsze plasterki.
- Szczypiorek i koperek umyjcie, osuszcie bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i drobno posiekajcie. Dodajcie do połowy majonezu oraz połowy jogurtu i dokładnie wymieszajcie.
- Szynkę pokrójcie w drobne paski lub kostkę i wymieszajcie z majonezem i jogurtem, które wam zostały.
- Na dno miski (najlepiej dość płaskiej) połóżcie plasterki jajka, posmarujcie majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przykryjcie kolejną warstwą jajek i posmarujcie majonezem z szynką. Powinniście zrobić jeszcze dwie takie warstwy.
- Całość możecie udekorować majonezem, fantazyjnie ponacinanymi pomidorkami, jajkami pokrojonymi w ćwiartki i posypanymi szczypiorkiem.
- Smacznego!