
Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach.
Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina.
Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii.
Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również:
Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis
Składniki
- 1 słoik majonezu
- 5 jajek
- 200g chudej wędliny drobiowej
- 125g żółtego sera
- 1 słoik marynowanego selera
- 2 nieduże pory
- 1 puszka kukurydzy
Przygotowanie
- Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek.
- Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu.
- Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę.
- Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki.
- Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler, wygładźcie i posmarujcie go 2 łyżkami majonezu. Następnie wyłóżcie pora, jajka, kukurydzę, wędlinę i żółty ser – każdą warstwę oddzielcie warstwą majonezu. Wierzch możecie dodatkowo udekorować.
- Odstawcie do lodówki lub w inne chłodne miejsce na kilka godzin.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl