Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna
Gotujmy.pl/peggi
Newsy

Warstwowa sałatka będzie hitem na świątecznym stole. Łatwa i pyszna

Doskonała alternatywa dla klasycznej jarzynowej sałatki. A do tego bardzo szybko się robi.

Warstwowa sałatka to jedna z najpopularniejszych sałatek, które goszczą na przyjęciach i imprezach. Należy podać ją w przezroczystej salaterce, żeby było widać poszczególne warstwy. Takie danie prezentuje się wyjątkowo ładnie i efektownie. Z pewnością zrobi wrażenie na zaproszonych gościach.

Oprócz zaproponowanych przez nas dodatków możecie również pokroić drobno ananasa z puszki, brokuła albo sałatę pekińską. Bardzo pasują smakiem do składników takich jak seler, kukurydza, żółty ser czy wędlina.

Aby nieco zmniejszyć kaloryczność sosu, zwłaszcza jeśli dbacie o linię albo nie przepadacie za smakiem majonezu, możecie wymieszać go z jogurtem naturalnym albo jogurtem greckim. To zdecydowanie doda lekkości daniu i odejmie kalorii.

Jeśli znudziła wam się tradycyjna sałatka jarzynowa, warto zrobić coś nowego. Na wielkanocny stół polecamy również:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Warstwowa sałatka z jajkiem - przepis

Składniki

  • 1 słoik majonezu
  • 5 jajek
  • 200g chudej wędliny drobiowej
  • 125g żółtego sera
  • 1 słoik marynowanego selera
  • 2 nieduże pory
  • 1 puszka kukurydzy
Zobacz także
Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże

Dodajecie do sałatki jarzynowej majonezu? Robicie błąd. Trik babci go rozwiąże

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Sałatka jarzynowa z burakiem i szczypiorkiem. Wygląda i smakuje niebanalnie

Przygotowanie

  1. Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie w osolonym wrzątku na twardo. Ostudźcie i obierzcie ze skorupek.
  2. Seler i kukurydzę konserwową przełóżcie na sito i dobrze odsączcie z płynu.
  3. Jajka drobno posiekajcie. Wędlinę pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
  5. Białe części pora posiekajcie w cienkie piórka. Możecie sparzyć je wrzątkiem, jeśli chcecie, by były łagodniejsze w smaku. Pamiętajcie, żeby dobrze je odsączyć przed zrobieniem sałatki.
  6. Na dno dużej, przezroczystej miski wyłóżcie seler, wygładźcie i posmarujcie go 2 łyżkami majonezu. Następnie wyłóżcie pora, jajka, kukurydzę, wędlinę i żółty ser – każdą warstwę oddzielcie warstwą majonezu. Wierzch możecie dodatkowo udekorować.
  7. Odstawcie do lodówki lub w inne chłodne miejsce na kilka godzin.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

sałatka jajeczna
Newsy
Warstwowa sałatka jajeczna na wielkanocne śniadanie. Lepsza niż jarzynowa
Doskonała w smaku, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Będziecie zaskoczeni, jak pyszna może być jajeczna sałatka.

Przyzwyczailiśmy się, że na wielkanocnym stole najczęściej ląduje tradycyjna sałatka jarzynowa. Za to jajka najczęściej podajemy udekorowane majonezem albo nafaszerowane wędzoną makrelą, gotowaną szynką, posiekanymi grzybami lub pysznym kawiorem. A gdyby tak połączyć obydwa pomysły i przygotować warstwową sałatkę jajeczną?  Ta z poniższego przepisu jest wyjątkowo pyszna i prosta do zrobienia. Składa się z czterech warstw przełożonych dwoma rodzajami majonezu. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników, m.in. ugotowanych jajek na twardo. W przeciwieństwie do sałatki jarzynowej nie musicie gotować wielu składników ani ich siekać. Ta sałatka robi się w chwilę i jeszcze szybciej znika z miski. Możecie zrobić ją tuż przed przyjściem gości, wręcz na ostatnią chwilę! Gwarantujemy, że spytają o to, jak ją zrobiliście. Podzielicie się przepisem? Warstwowa sałatka jajeczna z 2 majonezami - przepis Składniki 8 jajek w rozmiarze L 1 słoik majonezu (500ml) Duże opakowanie jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego 200g szynki gotowanej (najlepiej w plastrach) Szczypiorek Koperek Przygotowanie Jajka dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i pokrójcie na grubsze plasterki. Szczypiorek i koperek umyjcie, osuszcie bawełnianą ściereczką lub papierowym ręcznikiem i drobno posiekajcie. Dodajcie do połowy majonezu oraz połowy jogurtu i dokładnie wymieszajcie. Szynkę pokrójcie w drobne paski lub kostkę i wymieszajcie z majonezem i jogurtem, które wam zostały. Na dno miski (najlepiej dość płaskiej) połóżcie plasterki jajka, posmarujcie majonezem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przykryjcie kolejną warstwą jajek i posmarujcie majonezem z szynką. Powinniście zrobić jeszcze dwie takie warstwy....

sałatka jarzynowa przepis
Flickr
Newsy
Sałatka jarzynowa będzie o niebo lepsza, gdy dodacie do niej 1 sekretny składnik. Takie połączenie zasmakuje każdemu
Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej! Dodajcie do niej ten jeden składnik który sprawia, że jest jeszcze lepsza.

Sałatka z ugotowanych warzyw to jeden z polskich klasyków, który zawsze podaje się na Wielkanoc i Boże Narodzenie! Być może duża popularność tego przysmaku podczas świąt, wynika z tradycji. W końcu sałatka jarzynowa jest dość bogatym daniem, a na święta zawsze przyrządzano coś wyjątkowego, na co dawniej ludzie nie mogli pozwolić sobie na co dzień.  Wypróbujcie świetny przepis na klasyczną sałatkę jarzynową z pysznym dodatkiem który sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza! Najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej Jakie są najlepsze warzywa do sałatki jarzynowej? Choć większość przepisów podaje, że warzywa wystarczy po prostu ugotować w wodzie i później je pokroić, to każdy doświadczony kucharz dobrze wie, jakie warzywa do sałatki są najlepsze. Te, na których gotował się rosół! Dlatego jeśli ugotowaliście niedawno bulion, to warto wykorzystać warzywa do zrobienia sałatki. Przepis na sałatkę jarzynową z serem Sałatka jarzynowa jest jeszcze bardziej pyszna, gdy dodacie do niej trochę startego żółtego sera ! Do przygotowania takiej sałatki jarzynowej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 średnie ziemniaki 3 średnie marchewki 2 pietruszki Ćwierć selera Kawałek białej części pora 4 ogórki kiszone 2 jabłka 3 jajka 1 puszka kukurydzy Pół puszki groszku 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 200 g sera żółtego w kawałku Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie warzywa do miękkości. Wyjmijcie z wody, ostudźcie i obierzcie. 3 jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Obrane warzywa i jajka pokrójcie w drobną...

sałatka jarzynowa
Newsy
Tak sałatkę jarzynową przyrządzają na Śląsku. Jeden składnik rozwala system
Znacie śląski szałot? To sałatka jarzynowa, do której dodaje się... mięso!

Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza. Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy. Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach. W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej. Przepis na śląski szałot jarzynowy Składniki 200g kiełbasy kawałek słoniny lub boczku 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 6 większych ziemniaków 4 jajka 4 ogórki kiszone 2 małe kwaskowate jabłka Majonez i musztarda Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak...

sałatka chrzanowa
Gotujmy.pl/Pobitegarybarbary
Newsy
Wielkanocna sałatka chrzanowa z jajkami. Jej smak podkręca 1 tajemny składnik
Wielkanoc to wyjątkowy czas dla wszystkich, dlatego na stole nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Obowiązkowym punktem jest sałatka chrzanowa z jajkami i sekretnym składnikiem, który podkręca jej smak.

Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkiem wielkanocnym, babką, święconką i żurkiem. Jednak na świątecznym stole nie może również zabraknąć różnego rodzaju przystawek w postaci faszerowanych jaj czy sałatek. Idealną propozycją na przygotowanie wielkanocnej sałatki jest ta z dodatkiem chrzanu, jajek i jednego sekretnego składnika , dzięki któremu potrawa jest jeszcze smaczniejsza. Sekretny składnik sałatki chrzanowej z jajkami  To jedna z wielu propozycji dań na wielkanocny stół. Sałatka chrzanowa jest szybka w przygotowaniu, sycąca i bardzo smaczna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza w głównej mierze dodatkowi chrzanu ze słoiczka, który podkręca cały smak sałatki. Tajemniczym składnikiem sałatki chrzanowej z jajkami są marynowane cebulki . Nadają one przygotowanemu daniu słodkości oraz aromatu. Uzupełniają całość potrawy, przez co są niezbędnym składnikiem w tej sałatce. Przygotujcie ją na Wielkanoc , a wasi bliscy przepadną za tym smakiem! Przepis na sałatkę chrzanową z jajkami i cebulką marynowaną Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kostka rosołowa 5 jajek 300 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebulki marynowanej 2 słoiki chrzanu 5 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie i oczyśćcie z błon. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i dodajcie kostkę rosołową. Ugotujcie je do miękkości. Gdy będą gotowe wyjmijcie je oraz pozostawcie do ostudzenia. Jajka ugotujcie na twardo. Ostudzone i ugotowane obierzecie ze skorupek, a następnie pokrójcie je w kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce na większych oczkach, dodajcie go do jajek. Ostudzone mięso pokrójcie w niewielką kostkę...