Wałęsa lubi rosół z nietypowym dodatkiem. Też tak jecie?
ONS.pl/AdobeStock
Newsy

Wałęsa lubi rosół z nietypowym dodatkiem. Też tak jecie?

Były prezydent uwielbia tradycyjne polskie dania, ale od jakiegoś czasu próbuje schudnąć. Rosół je w nietypowy sposób.
Anna Urbańska
maj 25, 2021

Lecha Wałęsy nie trzeba nikomu przedstawiać. Były prezydent Polski, działacz Solidarności i laureat Nagrody Nobla jest znany szeroko w naszym kraju i na świecie. Lech Wałęsa jest już od dawna na prezydenckiej emeryturze. Nie zwalnia jednak tempa i dalej aktywnie udziela się w mediach społecznościowych i chętnie wypowiada dla różnych mediów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta Lecha Wałęsy

Lech Wałęsa nie ukrywa, że jest fanem kuchni polskiej. Ulubioną zupą Wałęsy jest krupnik. Od jakiegoś czasu Lech Wałęsa próbuje jednak schudnąć dla zdrowia. Udał się on nawet na specjalny turnus odchudzający, gdzie jadł w większości warzywa i bardzo niskokaloryczne potrawy. Prezydent jawnie wypowiada się na temat swojej diety w mediach społecznościowych. Na początku zupełnie nie smakowała mu dieta oparta wyłącznie o warzywa, ale już się do niej przyzwyczaił. Zmiany widać w sylwetce prezydenta.

Ciekawy sposób na rosół według Lecha Wałęsy

Były prezydent obecnie nie stosuje już bardzo restrykcyjnej diety. Stara się jeść zdrowo i zachowywać umiar w spożywanych posiłkach. Wałęsa cierpi na cukrzycę, musi więc uważać na to, co je. Na jednym ze zdjęć zamieszczonych w mediach społecznościowych, były prezydent pozuje z rosołem. Komentatorzy zwracają uwagę na nietypowy sposób spożywania tej zupy.

Były prezydent pochwalił się obiadem, który zjadł w restauracji ulokowanej w najwyższym budynku Gdańska. Zachwyca widok na rodzinne miasto Wałęsy. Prezydent je rosół z białym chlebem. Zdaniem niektórych komentujących to nietypowy sposób spożywania tej zupy. Też tak uważacie?

Zobacz także

Dodatki do rosołu

Wydaje się, że tradycyjny rosół jada się tylko z makaronem. W wielu domach robi się to jednak zupełnie inaczej. Można wybrać inne dodatki do rosołu. Pasują do niego np.:

Były prezydent preferuje wersję rosołu, który zagryza się białym chlebem pszennym. Niektórzy kochają jeść rosół właśnie w ten sposób.

Czytaj także:

Komentarze
Lech Wałęsa
Paweł Kibitlewski/ons.pl
Newsy Lech Wałęsa chudnie w oczach. Jakiś czas temu przeszedł na tajemniczą dietę cud
Były prezydent wiedzie ostatnio spokojne życie emeryta. W czasach koronawirusa prezydent Wałęsa postanowił zadbać bardziej o swoje zdrowie.
Hubert Rój
grudzień 22, 2020

W ostatnich miesiącach naszego prezydenta jakby coraz mniej… Wszystko to jest zasługą zmiany nawyków żywieniowych i pobytu na zdrowotnym turnusie. Lech Wałęsa z powodu pandemii udziela ostatnio mniej wywiadów. Podobnie mniej z oczywistych przyczyn jest podróży po świecie i okolicznościowych wykładów. Tak właśnie do niedawna wyglądała codzienność 77-letniego polityka. Dzisiaj nie ma już po niej niemalże śladu. W nową, koronawirusową rzeczywistość Wałęsa wszedł z mocnym postanowieniem poprawy swojego stanu zdrowia. Prezydencka dieta-cud Były przywódca „Solidarności” postanowił po prostu wziąć się za siebie i zrzucić zbędne kilogramy. Do tego wszystkiego potrzebny był dobry plan i ogromna siła woli. Czego jak czego, ale charakteru prezydentowi Wałęsie nigdy nie brakowało. Była głowa naszego państwa przeszła na tajemniczą dietę dr Ewy Dąbrowskiej. Zalecenia dr Dąbrowskiej stały się ostatnio modne wśród celebrytów. Wałęsa przykład wziął pewnie od innego byłego prezydenta. Na podobnej diecie był bowiem także ostatnio prezydent Bronisław Komorowski. Prezydent co prawda na początku z żalem przyznawał mediom, że dieta nie za bardzo przypadła mu do gustu. Spójrzcie sami: Jajecznica z kalafiora, krem z selera, surówki z marchewki, leczo z dyni… Cóż, taki zestaw na pewno nie zalicza się do marzeń żadnego z mięsożerców. Efekty diety Lecha Wałęsy Efekty diety widać jednak na wadze. Prezydent zrzucił już kilka dobrych kilogramów, a ponadto udało mu się skutecznie powalczyć z cukrzycą, na którą cierpiał od wielu lat. Wałęsa po długim okresie po raz pierwszy nie musiał przyjmować insuliny. Zobaczcie, czym pan Lech pochwalił się na swoim Facebook’u

Przeczytaj
małgorzata rozenek dieta
ONS
Gwiazdy Małgorzata Rozenek zdradziła sekret swojej szczupłej sylwetki. Będziecie zaskoczeni czego sobie odmawia
Chcecie się dowiedzieć jak Małgorzata Rozenek to robi, że tak świetnie wygląda? Sprawdźcie, jakiego dietetycznego rygoru przestrzega!
Katarzyna Wyborska
listopad 15, 2020

Małgosia Rozenek znana jest ze swojej świetnej figury. Gwiazda ma 41 lat i niejedna kobieta może jej pozazdrościć szczupłej sylwetki! Jednak, jak zdradza Rozenek jej płaski brzuch i zgrabne nogi nie są tylko zasługą dobrych genów. Prezenterka zawdzięcza swoją figurę ciężkiej pracy… w kuchni! Sprawdźcie, jaką dietę stosuje Małgorzata Rozenek! Tych produktów nie tyka! Rozenek zdradziła, że od dłuższego czasu w ogóle nie je mięsa. Prawdopodobnie nie z powodów ideologicznych – po prostu lepiej się czuje na diecie dla jaroszy. Wyznaje, że gdy odstawiła mięso, to z czasem zaczęła też jeść coraz mniej nabiału  i w efekcie praktycznie przeszła na dietę wegańską. Jak mówi, doskonale się na niej czuje, a do tego wygląda świetnie! Jej kolejnym sekretem jest trzymanie się sztywnych godzin – po godzinie 18 nie je już owoców, a ostatni posiłek w ciągu dnia spożywa o 19. Po godzinie 18:00 nie spożywam owoców, a ostatni posiłek jem ok.19:00. Nie wiem, czy te nawyki mają jakieś naukowe przełożenie, ale ja stosując się do tych zasad po prostu lepiej się czuje – pisze Rozenek. Dieta Małgorzaty Rozenek Gwiazda stosuje się do zasad diety wegańskiej, nie je po godzinie 19 i stara się spożywać w ciągu dnia około 2000 kalorii. Na swoim profilu w mediach społecznościowych podzieliła się z fanami swoją przykładową dietą na cały tydzień – przeczytajcie koniecznie, jak Małgosia się odżywia! Poniedziałek Tost z awokado Koktajl warzywny Zupa krem z cukinii z ziarnami słonecznika Garść orzechów Sałatka z ciecierzycą Wtorek Omlet z pomidorami Koktajl z imbirem Jarski rosół Daktyle Warzywa z amarantusem, orzechami i suszonymi pomidorami Środa Kasza jaglana z owocami Koktajl z burakiem Jarska zupa...

Przeczytaj
Katarzyna Dowbor
Daniel Wysocki/ons.pl
Newsy Nie do wiary ile Katarzyna Dowbor wydaje na jedzenie. Od lat walczy ze swoją wagą
Gwiazda Polsatu korzysta z pomocy diety pudełkowej, które są ostatnio coraz bardziej popularne, nie tylko wśród celebrytów.
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Tarczyca może płatać figle. Szczególnie jeśli jej nie badamy. Wahania wagi to tylko jeden z jej poważniejszych i często odnotowywanych objawów. Katarzyna Dowbor wie na ten temat coś więcej. Prezenterka od lat zmaga się z dolegliwościami tarczycy. Efektem ubocznych zmagań o podłożu tarczycowym są najczęściej silne wahania wagi. Dbałość o utrzymanie zdrowego poziomu kilogramów nie zawsze w starciu z tarczycą jest możliwa. Regularność i dobór produktów są pewną podpowiedzią. Tarczyca nie lubi w szczególności produktów zmniejszających przyswajalność jodu. Takimi produktami są m.in. brukselka, czy kapusta. Niełatwo upilnować wszystkich produktów wykluczonych z diety. Sprawę doboru w znaczący sposób ułatwiają diety pudełkowe. Zamówienie można bowiem indywidualizować. Na tego typu rozwiązanie zdecydowała się prowadząca "Nasz nowy dom", Katarzyna Dowbor.   „Kochani, uwielbiam jeść, ale nie zawsze mam czas, by gotować. A poza tym często jestem w trasie i w pracy na planie programu. Natomiast zjeść trzeba i najlepiej, by to jedzenie było smaczne, zdrowe i by nie miało zbyt wielu kalorii. Mnie się udaje! Zamawiam dietę 1200 kalorii na dzień. Jestem najedzona i nie podjadam” - napisała w swoich mediach społecznościowych Dowbor. Dieta prezenterki to koszt 1400 zł miesięcznie.   Źródło: SE.pl

Przeczytaj
Rosół
Gotujmy.pl/Netka
Newsy Na jakim mięsie ugotować rosół? Wybierzcie to, a wyjdzie idealny w smaku
Rosół to jedna z najczęstszych zup, którą Polacy serwują w swoich domach. Na zjedzenie rosołu dobra jest każda okazja.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Rosół to zupa, która nie ma sobie równych. Może byś serwowany jako samodzielne danie, ale i stanowić bazę do zup, które z niego powstaną. Rosół, mimo iż wydaje się prosty, kryje w sobie kilka tajemnic. Ich rozwikłanie, szczególnie to dotyczące doboru mięsa, pozwoli wam na ugotowanie go w prawidłowy sposób. Wywar mięsno-warzywny Rosół najczęściej sporządza się z drobiu, najczęściej z kury. Niektóre gospodynie dodają też wołowinę lub baraninę. Domowy rosół najlepiej smakuje z kluskami lanymi i makaronem typu wstążki. To tłusta potrawa, która pasuje na wszystkie okazje. To także zupa, którą zje nawet największy niejadek. Rosół a inne zupy Zrobienie dobrego rosołu to nie lada wyzwanie. Wymaga wkładu pracy i cierpliwości. Rosół jest bowiem zupą, którą gotuje się stosunkowo długo. Jego przygotowanie polega na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem. Rosół można też potraktować jako półprodukt. Będzie doskonała bazą pod pomidorówkę, krupnik czy ogórkową. W Polsce PRL rosół należał do dań typowo tradycyjnych, podawano go zaraz przed równie klasycznym schabowym. Sprawdzał się podczas ważnych uroczystości.  Gotowanie rosołu jako rodzinny rytuał Rosół kojarzy się z domem babci. Nie od dziś wiadomo, że właśnie babcie gotują najlepiej. Właśnie one gotują go kilka godzin, dodając mnóstwo przypraw i serca. Najpyszniejszy  rosół...

Przeczytaj