Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie.

Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić!

Składniki:

  • 2 duże wafle tortowe
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki
  • 1 cebula
  • 15 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta ostrej papryki

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy.

Zobacz także:

Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to  równomiernie - po całości.

Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym.

Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego!