wafelkowe mielone
Gotujmy.pl
Newsy

„Wafelkowe” mielone z nieoczekiwanym dodatkiem to danie, które zaskoczy wszystkich. Dacie się skusić?

Kto powiedział, że kotlety mielone muszą być idealnie równe i okrągłe? Zróbcie zupełnie odmienioną wersję tego dania. Co powiecie na mielone w kształcie wafelków?

Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie.

Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić!

Składniki:

  • 2 duże wafle tortowe
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki
  • 1 cebula
  • 15 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta ostrej papryki
Zobacz także
Durszlak, odcedzanie makaronu

Odcedzacie makaron w durszlaku? To strata czasu. Ten sposób jest o niebo lepszy i łatwiejszy 

Aneta Zając dieta

Co jadła Aneta Zając, że zrzuciła aż 10 kg? Jej menu jest tanie i bardzo proste

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy.

Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to  równomiernie - po całości.

Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym.

Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA