
Polskie gospodynie zazwyczaj przygotowują mielone w wersji okrągłej lub nieco wydłużonej. Mielone w kształcie wafelków to idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym i niebanalnym. Mielone kotlety z kiszoną kapustą, cebulką i pieczarkami, smażone w prawdziwym wafelku, to danie obok którego trudno jest przejść obojętnie.
Próbowaliście kiedyś czegoś takiego? Jeśli nie, to najwyższa pora to zrobić!
Składniki:
- 2 duże wafle tortowe
- 3 całe jajka
- 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki
- 1 cebula
- 15 dag kapusty kiszonej
- 15 dag pieczarek
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, posypujemy solą, dodajemy jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i całość dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy.
Rozkładamy jeden wafel tortowy i wykładamy na niego farsz z kapusty i grzybów. Ważne, by zrobić to równomiernie - po całości.
Następnie nakładamy na kapustę mięso i przykrywamy je waflem tortowym.
Kroimy na kawałki i panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Smacznego!