konserwanty w jedzeniu
AdobeStock
Newsy

W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie

W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie
Katarzyna Wyborska
marzec 17, 2021

Współcześnie, w krajach rozwiniętych problem głodu jest na szczęście marginalny. Wydawałoby się, że jest to powód do radości – a jednak, łatwy dostęp do żywności generuje kolejne problemy. Marnują się tony żywności, której ludzie nie są w stanie przejeść. Jednym ze sposobów na przeciwdziałanie temu zjawisku jest wydłużanie trwałości jedzenia, dzięki czemu nie psuje się tak szybko i dłużej nadaje się do spożycia. Ale konserwanty zawarte w żywności nie są obojętne dla zdrowia! Dowiedzcie się, w czym znajduje się jeden z popularniejszych środków konserwujących, o niekoniecznie pozytywnym działaniu na organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest TBHQ?

Tert-butylohydrochinon, czyli inaczej TBHQ jest konserwantem. W liście składników na etykietach różnych produktów oznaczany jest jako E319.

W jakich produktach znajduje się TBHQ?

Ze względu na dobrą rozpuszczalność w wodzie, TBHQ stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym, a także kosmetycznym. Pełni rolę konserwantu i stabilizatora.

Znajdziecie go w poniższych, popularnych produktach spożywczych:

  • Mrożone ryby
  • Przetwory rybne
  • Filety rybne
  • Tłuszcze zwierzęce (wołowy, owczy i drobiowy)
  • Smalec
  • Olej
  • Ciasto w proszku
  • Mleko w proszku
  • Zupy instant
  • Mięso suszone
  • Guma do żucia
  • Chipsy
  • Napoje gazowane

TBHQ znajduje się też w kosmetykach:

  • Perfumy (utrwalacz zapachu)
  • Cienie do powiek
  • Szminki

Wpływ TBHQ na zdrowie

Niestety, ten szeroko stosowany konserwant nie jest obojętny dla zdrowia. Co więcej, w Japonii jest całkowicie zakazany! Przyjęcie dużej dawki E319 powoduje alergie skórne, podrażnienia, a także zaburzenie pracy tarczycy i nerek. Trwają także badania nad potencjalną rakotwórczością TBHQ.

TBHQ a szczepionka na grypę

Naukowcy badający TBHQ doszli do zaskakujących wniosków. Okazało się, że przyjmowanie tego konserwantu do organizmu osłabia działanie szczepionki na grypę! Testy przeprowadzone na myszach wykazały, że E319 zaburzał zdolności ich organizmu do zareagowania na wirusa grypy i reakcji na niego, przez co okres rekonwalescencji był o wiele dłuższy.

Mrożonki
Pixabay/ElasticComputeFarm
Newsy Macie w domu ten produkt? Natychmiast wyrzućcie go do kosza
To zazwyczaj pomysł na szybki i tani obiad. Dostaniemy go w każdym sklepie. Co gorsze, niektórzy podają to dzieciom!
Aleksandra Jaworska
grudzień 21, 2020

To co popularne i tanie, nie zawsze służy nam i naszym bliskim. Niektóre produkty warto wyeliminować z diety raz na zawsze. Ostrzeżenia dotyczące żywności Kontrolą jakości produktów i ich produkcji zajmuje się w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny. Jeśli macie na uwadze swoje zdrowie, na pewno śledzicie oficjalne komunikaty podawane na stronach GIS-u. Nie wszystko jednak szkodzi wam pod względem procedur stosowanych przed jednostki kontrolujące żywność. Czasami wystarczy przyjrzeć się składowi kupowanych produktów, a odpowiedź nasunie się sama.  Produkty, które zwiększają ryzyko chorób Produkty, które świetnie smakują i można z nich przygotować szybki posiłek, cieszą się ogromnym powodzeniem. Takim produktem są paluszki rybne, uwielbiane nie tylko przez dzieci.  Czy ich spożywanie to dobry pomysł? Przyjrzyjmy się im trochę dokładniej.  Najlepsza dieta dla waszego zdrowia to ta, która jest oparta na naturalnych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktach spożywczych.  Nic z tego nie znajdziecie  niestety w zazwyczaj smacznych paluszkach rybnych. Składają się głównie z marnej jakości fileta. Gdyby tego było mało, faktycznej ryby z fileta jest w paluszkach rybnych minimum. Paluszki to produkt przetworzony i mrożony. Oznacza to jedynie, że najczęściej powstają z odpadów filetów rybnych, lub mielonego mięsa ryb. Mięso jest nie tylko mielone, ale i siekane, rozdrabniane i ponownie sklejane. Rybny paluszek w formie serduszka lub kotlecika Mielone mięso ryb jest typowym wyrobem garmażeryjnym. Niestety, jego skład bywa czasami wielką niewiadomą. Zmieleniu bywają poddawane również rybne odpady, takie jak skóra i ości. Możecie zasugerować się swoim samopoczuciem po ich jednorazowym zjedzeniu. Wasz żołądek da wam...

Przeczytaj
jedzace dziecko
Adobe Stock
Newsy Dajesz dzieciom do jedzenia te rzeczy? Przestań jak najszybciej. W wielu krajach zostały zakazane
Chemiczne dodatki do żywności od lat budzą sporo kontrowersji. Lista substancji oznaczonych literką E ciągnie się w nieskończoność. Na niektóre z nich trzeba uważać.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Nasze dzieci zajadają się słodyczami w sposób niemalże niekontrolowany. Paczka od św. Mikołaja na 6 grudnia, słodycze od babci i dziadka, wreszcie prezenty na gwiazdkę. A w każdym z tych zestawów żelki, soki, cukierki, galaretki, słodkie napoje. Te z kolei zawierają w sobie często sztuczne barwniki, których należy się wystrzegać. Unia Europejska stworzyła całą litanię dodatków do żywności oznaczonych literką E. Sięgająca niemal 2 tysięcy pozycji lista zawiera w sobie substancje, które dopuszczono do użycia w branży spożywczej. Co ciekawe, ustalenia Wspólnoty Europejskiej różnią się w tym zakresie choćby od USA, czy krajów skandynawskich. To co jemy w Europie, w Stanach może być nie do kupienia. Co jeść i komu ufać? W tym miejscu musi pojawić się pytanie, czy można ufać europejskim prawodawcom i producentom słodyczy i żywności. Na listach z literkę E, barwniki występują na pozycjach od 1 do 199. Na tej samej liście obok siebie figurują barwniki naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne organiczne i nieorganiczne substancje barwiące. Spośród nich nie wszystkie zostały dopuszczone do użytku w UE. Większość z nich producenci mogą używać w produkcji w ograniczonych ilościach. Lista podejrzanych substancji I tak – czerwień koszenilową (E 124) dodaje się w Polsce do barwienia galaretek, kisieli i syropów. Ta sama substancja może powodować jednak katar sienny, inne reakcje alergiczne, a także według niektórych badań (baza RTECS) może być nawet czynnikiem rakotwórczym dla naszej wątroby. E161g – kantaksycyna to kolejny podejrzany na naszej liście E. Ten różowy barwnik dodawany jest czasem do paluszków rybnych, innych konserw, a nawet słodyczy i tabletek opalających Jest naturalny, otrzymuje się go z...

Przeczytaj
aloes miod
Adobe Stock
Newsy Prawdopodobnie masz tę roślinę w doniczce. Miód z jej dodatkiem niesamowicie poprawia odporność
Domowe sposoby na różnego rodzaju dolegliwości to gwarancja sprawdzonego pochodzenia składników. Niektóre produkty mają wyjątkowe właściwości. Jesteśmy przekonani, że macie je u siebie w domu.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Medycyna naturalna to nieinwazyjne metody leczenia chorego. To również metody i praktyki, które mają działanie lecznicze, ale ich działania nie są potwierdzone badaniami naukowymi. Niekonwencjonalne metody lecznicze Zazwyczaj są one akceptowane i oparte na twierdzeniach zgodnych z podstawową wiedzą medyczną oraz przyrodniczą. Przez dużą część środowiska lekarskiego uważane są za nieetyczne. Część praktyk, które zaliczane są do medycyny naturalnej, ma swoje źródło w dawnej tradycji, inne zaś rozwinęły się w czasach nowożytnych. W jednym i w drugim przypadku jedno jest pewne - są popularne i potrafią pomóc.  Roślina, którą można hodować w domu Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stały się kaktusy, sukulenty czy aloes. Rośliny pielęgnujemy w domowym zaciszu. Mało kto wie, że nadają się również do spożywczego zastosowania. Aloes jest niewymagającą rośliną ozdobną, ale ma też opinię środka zaradczego na dolegliwości skórne. Aloes możemy stosować na oparzenia społeczne, na alergię, trudno gojące się rany, a nawet na trądzik. Sok z aloesu przyda się jako środek wspomagający w ramach diety oczyszczającej. Dodatkowo doskonale poprawia nastrój. Zawiera witaminę A, C i E, które są przeciwutleniaczami, witaminę B12, kwas foliowy i cholinę. Przezroczysty żel  Rośnie występuje w dużym natężeniu w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona.  Wewnętrzny przezroczysty żel zawiera 99% wody, a reszta składa się z glukomannanów, aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym znalazł zastosowanie w kosmetyce.  Aloes jest dziś szeroko stosowany...

Przeczytaj
pilne
Newsy Popularne słodycze wycofane ze sklepów. Nie nadają się do spożycia
Kultowa przekąska wycofana ze sprzedaży ze względu na zawartość niebezpiecznego dla zdrowia tlenku etylenu. O jaki smakołyk chodzi?
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Główny Inspektorat Sanitarny dokonał kolejnego odkrycia, które pomoże ochronić twoje zdrowie przed działaniem toksycznej substancji. Tym razem chodzi o popularne słodycze w formie przekąski. Wykryto tlenek etylenu Tlenek etylenu to jedna z substancji, która dyskwalifikuje produkt z dalszej sprzedaży w przemyśle spożywczym. Stosowany jest do gazowej sterylizacji sprzętu medycznego, przypraw spożywczych, środków farmaceutycznych, a także jako środek grzybobójczy przy konserwacji książek i podobnych przedmiotów. Zdarza się, że błędy produkcyjne prowadzą do przeniknięcia tlenku w artykuły spożywcze. GIS systematycznie informuje, jakie produkty mogły ulec produkcyjnym nieprawidłowościom. Tym razem są to znane i lubiane przez Polaków sezamki!  Wycofana partia Firma Action Poland sp. z o.o. wycofuje partię sezamków, w której stwierdzono tlenek etylenu. Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, a jego stosowanie w żywności wprowadzanej na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone. Słodycze z jego zawartością nie nadają się do spożycia!  Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o działaniach podjętych przez firmę.  Wycofanie dotyczy produktu Sesam snaps, 108 g (4 x 27 g), numer partii: 09.2021.3, data trwałości: 30/09/2021. Dystrybutorem słodkości jest Kubizz B.V. W Polsce to Action Poland sp. z o.o. GIS podał także do informacji, że Action Poland Sp. z o.o. wycofał produkt z obrotu i kontynuuje usuwanie produktu od konsumentów. \podmiot odpowiedzialny za zaopatrzenie w Polsce ma zadanie poinformowania odbiorców o wykrytym zagrożeniu i możliwości zwrotu kwestionowanej partii produktu. Cukierek lub ciastko Sezamki to słodycze wykonane z ziaren sezamu. Tradycyjne jako słodkie spoiwo dla uprażonych nasion...

Przeczytaj