konserwanty w jedzeniu
AdobeStock
Newsy

W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie

W wielu krajach zakazany, u nas znajdziecie ten toksyczny składnik w wielu produktach. Tego lepiej nie jedzcie

Współcześnie, w krajach rozwiniętych problem głodu jest na szczęście marginalny. Wydawałoby się, że jest to powód do radości – a jednak, łatwy dostęp do żywności generuje kolejne problemy. Marnują się tony żywności, której ludzie nie są w stanie przejeść. Jednym ze sposobów na przeciwdziałanie temu zjawisku jest wydłużanie trwałości jedzenia, dzięki czemu nie psuje się tak szybko i dłużej nadaje się do spożycia. Ale konserwanty zawarte w żywności nie są obojętne dla zdrowia! Dowiedzcie się, w czym znajduje się jeden z popularniejszych środków konserwujących, o niekoniecznie pozytywnym działaniu na organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest TBHQ?

Tert-butylohydrochinon, czyli inaczej TBHQ jest konserwantem. W liście składników na etykietach różnych produktów oznaczany jest jako E319.

W jakich produktach znajduje się TBHQ?

Ze względu na dobrą rozpuszczalność w wodzie, TBHQ stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym, a także kosmetycznym. Pełni rolę konserwantu i stabilizatora.

Znajdziecie go w poniższych, popularnych produktach spożywczych:

  • Mrożone ryby
  • Przetwory rybne
  • Filety rybne
  • Tłuszcze zwierzęce (wołowy, owczy i drobiowy)
  • Smalec
  • Olej
  • Ciasto w proszku
  • Mleko w proszku
  • Zupy instant
  • Mięso suszone
  • Guma do żucia
  • Chipsy
  • Napoje gazowane

TBHQ znajduje się też w kosmetykach:

  • Perfumy (utrwalacz zapachu)
  • Cienie do powiek
  • Szminki

Wpływ TBHQ na zdrowie

Niestety, ten szeroko stosowany konserwant nie jest obojętny dla zdrowia. Co więcej, w Japonii jest całkowicie zakazany! Przyjęcie dużej dawki E319 powoduje alergie skórne, podrażnienia, a także zaburzenie pracy tarczycy i nerek. Trwają także badania nad potencjalną rakotwórczością TBHQ.

TBHQ a szczepionka na grypę

Naukowcy badający TBHQ doszli do zaskakujących wniosków. Okazało się, że przyjmowanie tego konserwantu do organizmu osłabia działanie szczepionki na grypę! Testy przeprowadzone na myszach wykazały, że E319 zaburzał zdolności ich organizmu do zareagowania na wirusa grypy i reakcji na niego, przez co okres rekonwalescencji był o wiele dłuższy.

Ta substancja rujnuje tarczycę i nerki. Znajdziecie ją w tym popularnym produkcie
Flickr
Newsy
Ta substancja rujnuje tarczycę i nerki. Znajdziecie ją w tym popularnym produkcie
E319 to substancja wyjątkowo niekorzystnie może wpływać na ludzki organizm ludzki. Szczególnie powinny uważać na nią osoby mające problem z tarczycą, jak również z układem moczowym. Zobaczcie gdzie możecie ją znaleźć.

Substancja, o której mowa to konserwant o numerze E319, znany także jako Tert-butylohydrochinon (TBHQ).  Ze względu na szkodliwe działanie został zakazany już w Japonii. W Polsce jednak wciąż jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.  W jakich produktach można znaleźć konserwant E319?  Ten środek konserwujący spotkacie w znanych i lubianych wyrobach spożywczych. Trzeba jednak przyznać, że większość z nich nie należy do kategorii zdrowego jedzenia. Są to między innymi:  paluszki rybne i filety rybne  smalec wołowy i wieprzowy  zupy i buliony w proszku  napoje gazowane  gumy do żucia  chipsy  E319 dodaje się również do kosmetyków, takich jak: szminki, cienie do powiek, a także perfumy.  Jak E319 wpływa na tarczycę?  Paradoksalnie z pozoru zdrowe mrożone morskie ryby czy paluszki rybne mogą mieć zgubny wpływ na waszą tarczycę. Spożywany w nadmiarze konserwant może zaburzać prawidłową pracę tego narządu. Trudno się dziwić, że Japończycy nie chcą go w swoich produktach. Badania potwierdzają, że TBHQ zakłóca m.in. wydzielanie estrogenu.  Gdy gruczoł tarczycowy zaczyna produkować nieodpowiednią ilość hormonów, wówczas zostaje zaburzona praca układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego, a także nerwowego.  Mogą pojawić się wówczas takie dolegliwości jak biegunka lub przeciwlegle zaparcia, a oprócz tego nadciśnienie tętnicze, wahania nastroju, przewlekłe zmęczenie, problemy skórne, zaburzenia widzenia, zmiana smaku czy wypadanie włosów.   W jaki jeszcze sposób TBHQ wpływa ludzki organizm?  Dbając o własne zdrowie, powinniście ograniczyć spożywanie wyrobów, które zawierają niebezpieczny konserwant i zastąpić je zdrowszymi odpowiednikami, np. świeżą...

Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
AdobeStock
Newsy
Rakotwórcza substancja w gumach do żucia. Eksperci ostrzegają
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega o trującym barwniku, który znajduje się w gumie do żucia i innych popularnych produktach. Sprawdźcie szczegóły.

Nie mamy dobrych wiadomości dla osób, które rozstają się z paczką gumy do żucia. Najnowsze badania wskazują, że jeden ze składników gumy może powodować nowotwory. A co gorsza, znajduje się on także w innych produktach. Sprawdźcie szczegóły. Barwnik, który uszkadza DNA Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) donosi, że używany w przemyśle spożywczym dwutlenek tytanu, czyli barwnik E171, nie jest już uznawany w Unii Europejskiej za bezpieczny do spożycia. EFSA przeprowadził badanie, które wykazało, że dwutlenek tytanu może powodować uszkodzenia DNA. Co więcej, eksperymenty przeprowadzone na szczurach dowiodły, że barwnik E171 może powodować powstawanie nowotworów. Ponadto uszkadza on mikrobiom jelitowy. Rzecznik brytyjskiej agencji Food Standards Agency zapewnia, że przeprowadzane będą dalsze badania nad szkodliwością barwnika: Opinia wydana dzisiaj przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności na temat bezpieczeństwa dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności zostanie przeanalizowana przez niezależne naukowe komitety doradcze na podstawie istniejących dowodów naukowych W czym znajduje się barwnik E171? Dwutlenek tytanu jest powszechnie stosowany w produktach spożywczych oraz kosmetycznych. Znajduje się on między w innymi w: Gumie do żucia Majonezie Białej czekoladzie Białych sosach Polewach do ciast Paście do zębów Barwnik E171 jest chętnie stosowany przy wytwarzaniu powyższych produktów ze względu na biały kolor, który im nadaje. Uważajcie na te trujące substancje Cały czas prowadzone są badania nad żywnością, a o ich wynikach informujemy was na bieżąco. Przypominamy nasze artykuły o skażonym jedzeniu i wycofanych z obrotu produktach: Wycofany olej PREMIUM QUALITY HEMP OIL Bakterie w parówkach z...

Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
AdobeStock
Newsy
Oto, co producenci dodają do żywności. Aż włos się jeży na głowie!
Po przeczytaniu tego artykułu wasze ulubione słodycze i wędliny przestaną smakować tak samo. Nie zgadniecie, co się do nich dodaje!

W sklepach pełno jest produktów, które swoim wyglądem mają zachęcać do kupna. Kolorowe żelki, cukierki i galaretki wydają się być pyszne, ale czy są zdrowe? By uzyskać taki wygląd produktów i sprawić, że długo wytrzymają na półce w supermarkecie, producenci dodają do nich różne składniki, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co kryje się w waszych ulubionych przysmakach! Emulgatory w żywności Do wielu produktów spożywczych dodaje się emulgatory po to, by konsystencja jedzenia była bardziej zwarta. Znajdziecie je głównie w produktach, w których łączy się ze sobą takie składniki jak woda i olej, których naturalnie nie da się ze sobą połączyć. Te produkty to m.in.: Majonez Musztarda Gotowe sosy w słoikach Emulgatory są wydalane z organizmu tylko częściowo i mogą pozostawać w tkance tłuszczowej przez wiele lat. Substancje przeciwzbrylające dodawane do jedzenia Te substancje odpowiadają za pochłanianie wilgoci i znaleźć je można głównie w sypkich produktach, takich jak cukier, cukier puder , sól i wszelkiego rodzaju koncentraty. Substancje przeciwzbrylające są szczególnie niebezpieczne dla waszego mózgu – część z nich może się przyczyniać do rozwoju choroby Alzheimera. Środki pianotwórcze w hamburgerach Może to brzmieć szokująco, ale czy wiecie, że stosowane w produkcji chemikaliów środki pianotwórcze można znaleźć także w fast foodach ? Hamburger z frytkami już nigdy nie będzie smakował tak samo! Sztuczne barwniki w słodyczach Cukierki we wszystkich kolorach tęczy wyglądają tak dzięki zastosowaniu sztucznych barwników. A te wcale nie są obojętne dla zdrowia! Większość barwników to pochodne ropy naftowej i często spożywane mogą zwiększać...

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Pixabay
Newsy
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Uważajcie na żywność z tym składnikiem! 

Dzisiaj wiele produktów zawiera szkodliwe składniki, które producenci dodają, aby przedłużyć ich świeżość, poprawić wygląd lub nasycić smak. Chociaż spełniają swoje zadanie i sprawiają, że jedzenie jest dłużej zdatne do spożycia, a także posiada bardziej kuszący, intensywny smak, ich wpływ na wasze zdrowie nie jest obojętny. Eksperci stale pracują nad badaniami szkodliwej chemii dodawanej do żywności. Których składników należy szczególnie unikać? Szkodliwa chemia w żywności W produktach, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych czy w żywności gotowej, często znajdują się: barwniki konserwanty wzmacniacze smaku Te ostatnie oznacza się symbolem „E” i liczbą, np. (E 625). Znajdziecie je w bardzo wielu produktach takich jak parówki, konserwy rybne lub mięsne, chipsy, sosy oraz dania błyskawiczne. Jest ona jednak obecna także w popularnej przyprawie, którą bardzo często dodaje się do dań kuchni polskiej. Jarzynka niekorzystna dla zdrowia Jarzynka, czyli popularna, bardzo słona przyprawa typu Kucharek czy Vegeta zawiera duże ilości glutaminianu sodu, który jest słynnym wzmacniaczem smaku. Składnik ten obecny jest również w kostkach bulionowych czy bazach rosołowych w formie płynu czy żelu. Czym tak naprawdę jest glutaminian sodu i co może powodować? To aminokwas, który znajduje się w dużych ilościach zwłaszcza w gotowej, przetworzonej żywności. Glutaminian sodu to inaczej E621, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego. W przemyśle żywnościowym wytwarza się go syntetycznie w procesie fermentacji białek. Częste spożywanie powoduje ryzyko występowania ataków astmy czy pokrzywki, czyli silnych reakcji alergicznych. Powiązany jest także z częstymi bólami głowy lub brzucha.  Nie został on przebadany pod kątem wpływu na płód u...